Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 31- 2023. 04. 01

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.31.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § A Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 10. § (2) bekezdés e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A munkaterv elkészítéséhez javaslatot tehet)

„e) a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán,
f) a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatalának vezetője,”

2. § A Rendelet 14. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A meghívó és az ülés teljes anyaga elektronikus úton megküldésre kerül a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánnak.”

3. § A Rendelet 15. § (1) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Közgyűlés rendes ülésére tanácskozási joggal meg kell hívni:)

„b) a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánt,
c) a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatalának vezetőjét,”

4. § A Rendelet 56. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„56. § A jegyzőkönyv eredeti példányát a mellékletekkel együtt a jegyző kezeli, azokat évente bekötve, irattárban őrzi. A jegyzőkönyvet a jegyző a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánnak 15 napon belül elektronikus úton küldi meg. Egy másolati példányt - kivéve a zárt ülésről készült jegyzőkönyveket - a Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtárban kell elhelyezni.”

5. § A Rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet
A Közgyűlés által átruházott hatáskörök jegyzéke

1. Polgármesterre átruházott hatáskörök:

1.1. Elkészítteti az önkormányzat közigazgatási területének - külön jogszabályban meghatározott - energiaellátási tanulmányát a területfejlesztési koncepció alapján

1.2. Gondoskodik a közvilágítási berendezés létesítéséről és üzemeltetéséről

1.3. Az útépítési együttműködésben részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt magánszemélyt vagy jogi személyt a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezheti, ha a az útépítési együttműködésben az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz.

1.4. Kialakítja a közút forgalmi rendjét és felülvizsgálja azt - a forgalmi körülmények vagy a baleseti helyzet jelentősebb változása esetén, de legalább ötévenként - ha szükséges, módosítja.

1.5. Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló önkormányzati rendelet szerint gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

1.6. Dönt a közbeszerzési eljárás megindításáról, visszavonásáról, illetve a Bírálóbizottság szakvéleménye és döntési javaslata alapján dönt az ajánlatok érvényességéről (alkalmasságáról) vagy érvénytelenségéről (alkalmatlanságról, kizárásról), a tárgyaláson való részvétel lehetőségéről, az eljárás eredményéről, a nyertes ajánlattevő személyéről, illetve az eljárás eredménytelenségéről.

1.7. Települési támogatási kérelmek elbírálása a lakbér-kedvezmény iránti kérelmek kivételével.

2. Pénzügyi-Gazdasági, Városfejlesztési és Városüzemeltetési Bizottságra átruházott hatáskörök:

2.1. A Beszerzési Szabályzat alapján a közbeszerzési eljárások esetén az eljárás eredményéről, a nyertes ajánlattevő személyéről, illetve az eljárás eredménytelenségéről való döntés

2.2. Az egyéni választókerületi keretről szóló önkormányzati rendelet alapján a keret felhasználására vonatkozó javaslat jóváhagyása

2.3. Ellátja az Integrált Területi Program (ITP) Döntés-előkészítő Tanácsadó Testülete feladatát, dönt a támogatási kérelmek ITP-ben rögzített területi szempontoknak való megfeleléséről, dönt a támogatási kérelmek közötti rangsor elfogadásáról.

2.4. Dönt az önkormányzat közterületén taxiállomás létesítésével, fenntartásával és megszüntetésével kapcsolatos kérdésekben. Dönt a taxiállomás-használatának szüneteléséről külön önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben

3. Jegyzőre átruházott hatáskörök: Eljár a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet alapján lefolytatott közigazgatási hatósági eljárásokban.”