Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a fizetendő díjakról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01- 2023. 06. 02

Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a fizetendő díjakról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.01.

Sándorfalva Városi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a fizetendő díjakról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”

2. § A hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a fizetendő díjakról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 1. és 2. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„1. § A rendelet célja szabályozni a hivatali időn túli, hivatali helyiségen kívüli házasságkötések valamint a hivatali időn túli, hivatali helyiségen kívüli névadók esetén, a többletszolgáltatás után az önkormányzatnak, ellentételezésként fizetendő díjat.

2. § (1) A rendelet hatálya Sándorfalva Város Önkormányzat közigazgatási területén történő házasságkötésre (továbbiakban: anyakönyvi esemény) és névadóra terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából névadó: 5 év alatti gyermekek ünnepélyes, családi keretek között történő köszöntése, amelynek alkalmával a felkért névadó szülők fogadalmat tesznek. ”

3. § A hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a fizetendő díjakról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 2. alcíme a következő 3/A. §-sal egészül ki:

„3/A. § (1) A névadó megtartására vonatkozó igényt a kérelmezőnek ügyfélfogadási időben a Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezető munkatársánál személyesen kell bejelenteni. A bejelentésről jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza a kérelmező felek azonosításához és az esemény lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges személyes adatokat, valamint a névadó egyeztetett időpontját és helyszínét.

(2) A névadó kizárólag hivatali munkaidőn kívül, pénteken és szombaton, valamint áthelyezett, szombatra eső munkanapokon tartható.

(3) Nem tartható névadó ünnepnapokon, valamint a munkanap áthelyezés következtében központi jogszabályban elrendelt, ünnepnapokhoz kapcsolódó pihenőnapon.

(4) Névadó megtartására kizárólag hivatali helyiségen kívül kerülhet sor.

(5) A névadó engedélyezése során figyelemmel kell lenni az előjegyzett anyakönyvi eseményekre, azok időpontjára, azok lebonyolítását a névadó megtartása nem veszélyeztetheti. A névadó és az anyakönyvi események lehetőleg óránkénti gyakorisággal legyenek egy napon belül.”

4. § A hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a fizetendő díjakról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Névadó szolgáltatási díja 25 000 Ft, melyből az anyakönyvvezető bruttó 5 000 Ft díjazás illeti meg. ”

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a fizetendő díjakról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A fizetés módja: a Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési elszámolási számla számára átutalással vagy készpénzátutalási megbízással. ”

(2) A hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a fizetendő díjakról szóló 14/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az anyakönyvi esemény vagy a névadó elmaradása esetén, ha azt a kérelmező az ünnepség kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelenti, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.”

6. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.