Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről szóló 12/2006. (XII.1) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 08- 2023. 09. 09

Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről szóló 12/2006. (XII.1) rendelet módosításáról

2023.09.08.

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 19. §, 34 §, 36. § (2) bekezdésének felhatalmazásai alapján a következőt rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lt.) 19. §, 34 §, 36. § (2) bekezdésének felhatalmazásai alapján a következőt rendeli el:”

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) 11

a) E rendelet rendelkezéseit - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - Kaposmérő Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) kizárólagos tulajdonában lévő lakások - ideértve a szükséglakásokat is - (továbbiakban: lakás) valamint nem lakás céljára szolgáló helyiségek (továbbiakban: helyiség) bérletére és elidegenítésére kell alkalmazni.

b) Az Önkormányzat gazdasági társaságai és költségvetési szervei önállóan jogosultak meghatározni a feladataik ellátásához biztosított helyiség, valamint vállalati, szolgálati és átmeneti lakás bérbeadásának feltételeit. Ennek során - a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre voantkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 80.§ (1) bekezdése értelmében - az önkormányzati lakásokra és helyiségekre vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni.”

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 1. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az önkormányzati költségvetési szervek és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok feladatellátásához szükséges szolgálati lakásoknak az intézményeknél, gazdasági társaságoknál munkaviszonnyal, közalkalmazotti jogviszonnyal, közszolgálati jogviszonnyal, megbízási jogviszonnyal rendelkezők részére történő bérbeadásának feltételeit a szervezet vezetője határozza meg. A szolgálati lakások lakbérére jelen rendelet szabályai az irányadóak.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 3. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A bérlő a lakást vagy annak egy részét sem adhatja albérletbe. A lakás bérlője ágybérletet sem létesíthet.”

4. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete „A LAKÁSBÉRLET LÉTREJÖTTE” alcíme a következő 3/A. és 3/B. §-sal egészül ki:

„3/A. § [Bérlőtársai szerződés megkötésének feltételei]

Lakásra kizárólag a Ltv. 4. § (4) bekezdésében leírt személlyel, e rendelet rendelkezései szerint köthető bérlőtársi szerződés.

3/B. § [ Megüresedett társbérleti lakrésznek a lakásban maradó társbérlő részére történő bérbeadásának feltétele]

(1) Megüresedett társbérleti lakrész a lakásban maradó társbérlő részére kizárólag akkor adható bérbe, ha vállalja a megnövekedett lakásterület után számított lakbér megfizetését.

(2) Amennyiben a lakásban maradó társbérlő az (1) bekezdés szerinti lakbér megfizetését nem vállalja, a Bérbeadó a társbérlő lakásbérleti szerződését - cserelakás felajánlása nélkül - felmondhatja. A Bérbeadó cserelakást nem biztosít.

(3) Polgármester dönt a megüresedett társbérleti lakrésznek a lakásban maradó társbérlő részére történő bérbeadásáról.”

5. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A bérleti szerződést határozott időre - a feltétel bekövetkezéséig, a közszolgálati jogviszony, munkaviszony illetve közfeladat végzésének időtartamára – lehet megkötni.

(2) Határozatlan időre nem köthető bérleti szerződés jogszerűen. A hatályos bérleti szerződéseknél, amely határozatlan időtartamra szólnak az alábbi eljárást kell alklamazni:

Ha a bérleti jogviszony megszűnésére az Ltv. 26. § (1) bekezdése alapján kerül sor (önkormányzati lakás esetén a bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést rendes felmondással, írásban abban az esetben mondhatja fel, ha egyidejűleg a bérlő részére beköltözhető és megfelelő lakást /cserelakás/ ajánl fel ugyanazon a településen bérleti jogviszony létesítésére. A felmondási idő három hónapnál rövidebb nem lehet), és a bérlő csereelhelyezésre nem tart igényt, úgy a bérlőt semmilyen jogcímen térítési díj nem illeti.”

6. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 5. §-a a következő (11)–(17) bekezdéssel egészül ki:

„(11) Az Önkormányzati lakásba a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét. (Ltv. 21. § (2) bekezdés)

(12) A bérlő a nyugdíjas garzonlakás bérlőinek kivételével az Ltv-ben meghatározottakon túl a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával befogadhatja:

a) élettársát,

b) az általa gondnokoltat.

(13) A bérbeadói hozzájárulás megadásának feltétele, hogy a bérlő/vel/nek

a) szemben a lakásbérleti jogviszonyt érintően büntető, polgári peres vagy egyéb hatósági eljárás ne legyen folyamatban,

b) a közösségi együttélés szabályait maradéktalanul tartsa be,

(14) A bérleti jogviszony bármely okból történő megszűnése esetén a bérbeadó a befogadott személyek elhelyezésére nem köteles.

(15) Hatósági határozat, bírósági ítélet alapján történő elhelyezés:

Annak a személynek a kérelmére, akit a bíróság a házasság felbontása során saját elhelyezési kötelezettség kimondása nélkül kötelezett a lakás elhagyására, az önkormányzat nem köteles lakást biztosítani.

(16) Ltv. 49. § alapján elővásárlásra jogosult bérlő az ingatlan pályázati kiírása szerint, az abban szereplő vétálár alapján adhat be pályázatot az ingatlan megvásárlására. Az elővásárlásra jogosultat azonos ajánlati árat beadó pályázók esetén előny illeti meg, mely szerint neki köteles eladni az ingatlant az önkormányzat. Az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletében határozza meg az elővásárlási joggal nem érintett lakások eladásának feltételeit (Ltv. 54. § (3)).

(17) A szociális intézménybe utaláskor a bérlő a lakásbérleti jogviszonyáról pénzbeli térítés ellenében mondott le az önkormányzat javára, az önkormányzat nem köteles másik lakás bérbeadására az érintettnek.”

7. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 6. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az önkormányzat az önkormányzati lakások bérbeadása során a lakbér vonatkozásában a költségelvet alkalmazza.

A bérbeadás jellegétől függetlenül - a 2007. február 01. napja előtt létrejött szerződések vonatkozásában a bérbeadási jogcím kategóriáját szociálisnak kell tekinteni - (szociális, költségelvű) a 4. melléklet szerinti lakbér mértéket kell a bérlőnek megfizetni.

(3) A bérbeadó módosíthatja a lakbért. Az önkormányzat az új bérleti díjról a bérlőt a módosítást követő 5 napon belül köteles értesíteni. Az új bérleti díjat a módosítással érintett hónap és az azt követő hónap elteltével, az azt követő hónaptól lehet alkalmazni..”

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 6. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Lakbértámogatást a bérbeadó nem ad, ilyen jogcímen támogatást nem biztosít.”

8. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) „E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Kaposmérő, 2006. november 29.”

9. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

10. § Hatályát veszti Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú című Kaposmérő község képviselő testületének 12/2006 (XII.1..) önkormányzati rendelete

a) 12. § (1) és (2) bekezdése,

b) 5. melléklete.

11. § Ez a rendelet 2023. szeptember 8-án lép hatályba.

1. melléklet a 12/2023. (IX. 7.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet
KIMUTATÁS

1. A lakások bérleti díjáról

KÖLTSÉGELVEN SZÁMÍTOTT LAKBÉR

a) összkomfortos lakás esetén 500,-Ft/m2/hó

b) komfortos lakás esetén 300,-Ft/m2/hó

c) 14 Kossuth Lajos u. 34/A, 34/B, 34/C 200,-Ft/m2/hó

2. Az önkormányzattal jogviszonyban nem álló bérlők által fizetendő bérleti díja:

KÖLTSÉGELVEN SZÁMÍTOTT LAKBÉR

a) összkomfortos lakás esetén 800,- Ft/m2/hó

b) komfortos lakás esetén 400,- Ft/m2/hó”