Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 31- 2024. 04. 14

Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.08.31.

Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, a szociális igazgatás és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatásáról szóló minisztériumi pályázati kiírás (a továbbiakban: pályázati kiírás) előírása alapján az alábbiakat rendeli el.

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. tv 3. melléklet 2.2.1. pontja szerinti jogcímen kiírt pályázat alapján a központi költségvetés szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Kiskorpád Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) számára.

(2) E rendelet célja, hogy a szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a kiskorpádi lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §. (1) – (3) bekezdésében és a 7. §. – ban meghatározott személyekre.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat

a) az Szt. szerint

aa) aktív korúak ellátására jogosult,

ab) időskorúak járadékára jogosult,

ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V.18.) számú önkormányzati rendelete 18. §-a szerinti települési (lakhatáshoz kapcsolódó) támogatásra ( az Szt. 45. § (1) a. pontja és (2) bekezdése szerint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást lakásfenntartási támogatásnak kell tekinteni) jogosult, továbbá

ad) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család részére is.

b) a kérelmező saját,- vagy gyermeke(i) jogán rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül

c) azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül elő esetén öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének 300%-át.

(2) Az 1) bekezdés aa)-ad) pontban lévő jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa osztás során.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanokra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) Háztartásonként maximum 5 erdei m3 /1m*1 m* 1,68 m/ tűzifa biztosítására kerülhet sor.

(5) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3. A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. sz. melléklete szerint kérelemre indul.

(2) A kérelmet 2023. szeptember 1. napjától 2023. szeptember 15. napjáig lehet a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal Kiskorpádi Kirendeltségén benyújtani.

(3) A képviselő-testület első fokon a polgármester hatáskörébe utalja a tűzifa támogatás iránti kérelem elbírálását.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. sz. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § A támogatás kizárólagos forrása az e rendelet 1. § (1) bekezdése szerint megállapított támogatás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek-e és a 3. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e, - el kell utasítani.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2023. augusztus 31-én lép hatályba, és 2024. április 15-én hatályát veszti.