Kisvásárhely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 02

Kisvásárhely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.01.02.

Kisvásárhely Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Kisvásárhely Község Önkormányzatának illetékességi területére terjed ki.

2. § Az önkormányzat illetékességi területén magánszemélyek kommunális adója, építményadó, valamint helyi iparűzési adó kerül bevezetésre.

3. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából életvitelszerűen helyben lakó magánszemély az, aki számára az a Kisvásárhely közigazgatási területén levő lakóingatlan szolgál ténylegesen, életvitelszerűen lakóhelyéül, amelyben az adóalany az adóév egészében életvitelszerűen tartózkodik, ahonnan életét szervezi, ahol a magánszemély az életviteléhez szükséges tevékenységeket legjellemzőbben folytatja, amely családi élete helyszínéül szolgál, amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve amely elsődleges elérhetőségi címeként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(2) Az életvitelszerű helyben lakást az e rendeletben foglalt kedvezmények, mentességek igénybe vétele érdekében az alábbi módokon lehet igazolni:

a) az adózó írásbeli nyilatkozata az ingatlan életvitelszerű használatáról és a nyilatkozat időpontjától visszaszámított nyolc hónapnál nem régebbi, legalább hat egymást követő hónapban keletkezett víz-, vagy áramfogyasztást mutató közmű számla vagy

b) a lakcímbejelentés szabályai szerint lakcímkártyával igazolt bejelentett lakóhely.

2. Magánszemélyek kommunális adója

4. § Kommunális adókötelezettség terheli a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 12. §-ában meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.

5. § Az adó mértéke adótárgyanként és lakásbérleti jogonként 5.000. Ft/év.

6. § Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól az építményadó hatálya alá tartozó adótárgyak.

3. Építményadó

7. § Adóköteles a Htv. 11. §-ában meghatározott építmény.

8. § Az adó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

9. § Az adó évi mértéke

a) Lakás és nem lakás esetén 800 Ft/m2

b) Nem lakáscélú építmény esetén 200 Ft/m2

10. § A Htv. 13. §-ában és 13/A. §-ában foglalt mentességeken kívül mentes az építmény után fizetendő adó alól az adóév január 1-jén életvitelszerűen helyben lakó magánszemély tulajdonában lévő és életvitelszerű lakóhelyéül szolgáló ingatlan, amely után a rendelet 4. §-a magánszemélyek kommunális adó fizetési kötelezettséget ír elő.

4. Iparűzési adó

11. § Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 1 %-a.

12. §1

13. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1

A 12. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.