Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994.(VII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 28- 2023. 09. 30

Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994.(VII.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.28.

Sármellék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) és (3) bekezdéseiben, valamint 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994.(VII.1.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994 (VII.1.) önkormányzati rendelet 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Szociális helyzet alapján bérletre jogosult az a lakással nem rendelkező személy, akinél a családban – a vele közös háztartásban lévő személyeket figyelembe véve – az egy főre jutó havi nettó jövedelme a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg.

(2) Szociális helyzete alapján bérletre jogosult a gyermekét egyedül nevelő szülő, mozgássérült, fiatal házas, akkor is ha az egy főre jutó jövedelme a szociális vetítési alap összegét legfeljebb 30 %-kal meghaladja.”

2. § A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994 (VII.1.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) A lakásra társbérleti szerződést – közös kérelemre – csak házastársak köthetnek.

(2) Önkormányzati lakásban lévő megüresedett társbérleti lakrész bérbeadását a bérbeadó a lakásban maradó társbérlő részére nem biztosítja.”

3. § A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994 (VII.1.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A szociális helyzet alapján történő bérbeadással érintett bérlők részére az önkormányzat lakbértámogatást nem állapít meg.”

4. § A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994 (VII.1.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérbeadó nevében a Közös Hivatal jogosult és köteles a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül munkanapokon 8-20 óra között évente ellenőrizni. A bérlő az ellenőrzést tűrni köteles.”

5. § A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994 (VII.1.) önkormányzati rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § A helyiségbérletre a rendelet lakásbérletre vonatkozó szabályait kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel

a) a bérbeadó a helyiséget a bérleti szerződésben megjelölt állapotban felszereltséggel és időpontban leltár szerint jegyzőkönyvileg kell átadni.

b) a bérlő nem követelheti a bérbeadótól, hogy a helyiséget az abban folytatni kívánt tevékenységének gyakorlásához szükséges módon kialakítsa, felszerelje illetve berendezze.

c) a bérbeadó a bérleti jogviszony tartalma alatt azért szavatol, hogy a helyiség megfelel a bérleti szerződés előírásainak.

d) a bérlő köteles gondoskodni:

da) a helyiség burkolatainak felújításáról, pótlásáról, illetve cseréjéről

db) a biztonsági szerkezet karbantartásáról, illetve tevékenysége érdekében szükséges felújításokról, pótlásáról illetve cseréjéről

dc) azon központi berendezések karbantartásáról, amelyeket használ illetve üzemben tart - az épület és a hozzá tartozó területek tisztántartásáról, megvilágításáról.

dd) tevékenységével kapcsolatosan keletkezett háztartási és nem háztartási szemét elszállításáról.

e) A bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő a bérleményt tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban leltár szerint jegyzőkönyvileg köteles visszaadni.

f) Amennyiben a felek az önkormányzati lakásra kötött szerződést közös megegyezéssel szüntetik meg és a bérbeadó rendelkezik másik lakással, akkor a bérbeadó joga, hogy felajánljon a bérlőnek másik lakást.

g) Amennyiben a felek az önkormányzati lakásra kötött szerződést közös megegyezéssel szüntetik meg és a bérlő rendkívüli élethelyzetben van, akkor a bérbeadó jogosult három havi bérleti díjnak megfelelő térítési díjat a bérlő számára biztosítani.

h) Amennyiben a bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést rendes felmondással szünteti meg, akkor a bérbeadó jogosult a bérlőnek cserelakás biztosítása helyett három havi bérleti díjnak megfelelő pénzbeli térítés felajánlására, kivéve, ha a bérlőnek lakbér vagy közüzemi tartozása van a bérleményre vonatkozóan. A felmondásban a bérbeadó köteles tájékoztatni a bérlőt a pénzbeli térítés elfogadásának lehetőségéről. A bérlő a felajánlott pénzbeli térítést a felmondás kézhezvételétől számított 30 napon belül kizárólag írásbeli nyilatkozattal jogosult elfogadni.”

6. § A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994 (VII.1.) önkormányzati rendelet 29. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A lakás elidegenítéséből származó bevételek felhasználásáról a képviselő-testület határozattal dönt.”

7. § Hatályát veszti a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 4/1994 (VII.1.) önkormányzati rendelet 25. §-a.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő negyedik napon hatályát veszti.