Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020. (VII.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 21- 2023. 09. 21

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020. (VII.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.21.

Leányvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45 § (1) bekezdésében, az 58/B. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni szociális ellátások iránti eljárás megindítása kérelemre vagy hivatalból történik. A kérelem-nyomtatványok a Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Leányvári Kirendeltségén vehetők át, vagy az Önkormányzati Hivatali Portál internetes oldalán lehet elérni. A kérelmet a szükséges mellékletekkel a Hivatalhoz személyesen, postai úton vagy az elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszeren keresztül lehet előterjeszteni. Rendkívüli települési támogatás esetén a kérelem benyújtása szóban is történhet, melyről feljegyzés készül. Elektronikus levélcímről kérelmek benyújtására nincs lehetőség.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármester települési támogatásként adható rendszeres és eseti ellátásról, valamint az alkalmanként felmerülő krízishelyzetek esetén támogatási lehetőségét biztosító rendkívüli települési támogatásról dönthet. Rendszeresnek minősülnek azok a szociális ellátások, amelyekre a jogosultság legalább fél évre kerül megállapításra, és a folyósítás rendszeres időközönként történik.”

2. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 2. § (4) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem jogosult az ápolási települési támogatásra a hozzátartozó, ha)

„h) ha az ápolt személlyel tartási – kivéve ingyenes tartási -,életjáradéki vagy öröklési szerződést kötött, illetve az ápolási tevékenységért egyéb ellentételezésben részesül.

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 2. § (9) és (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(9) Az ápolási települési támogatás megállapításával keletkezett ápolási kötelezettség teljesítése félévente környezettanulmány készítésével az ápolt tartózkodási helyén ellenőrzésre kerül és az ápolási tevékenység nem megfelelő voltának, vagy nem teljesítésének tapasztalása esetén a települési ápolási támogatás soron kívüli felülvizsgálatára kerül. Egyéb esetben évente kerül felülvizsgálatra.

(10) Az ápolást végző személy kötelezettségét nem teljesíti, ha több egymást követő napon át az ápolási feladatokat és az ápolt felügyeletét szükséges mértékben nem látja el, az ápolt személyes és lakókörnyezeti higiénés körülményeiről nem gondoskodik, a veszélyhelyzet kialakulásának megelőzéséről nem gondoskodik, az ápolási kötelezettség teljesítésének ellenőrzését nem teszi lehetővé, a háziorvos az ápolt állapotának az ápolás nem megfelelő voltával összefüggő romlását állapítja meg.”

3. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 4. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A kérelemre indult rendkívüli települési támogatás megállapítására az alkalmanként felmerülő krízishelyzetekben kerül sor, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400%-át, egyedül élő esetén annak 500 %-át. Ha a kérelmező kiskorú, illetve önálló keresettel nem rendelkező nappali oktatásban tanulmányokat folytató gyermeke(ke)t egyedülállóként nevelő szülő vagy törvényes képviselő, az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladhatja meg a szociális vetítési alap összegének 500 % -át.

(2) A kérelem alapján indult rendkívüli települési támogatás elbírálásához szükséges igazolások sürgős szükség esetén nyilatkozattal pótolhatók, mértéke alkalmanként maximum 50 000 Ft lehet.

(3) Ha a rendkívüli élethelyzet az azonnali segítséget indokolja, jövedelemre való tekintet nélkül hivatalból, írásbeli vagy szóbeli kérelemre is megállapítható a rendkívüli települési támogatás. Ebben az esetben támogatás összege alkalmanként maximum 100 000 Ft-ig terjedhet.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A (3) bekezdés szerint nyújtott rendkívüli települési támogatások kifizetésére haladéktalanul kerül sor az önkormányzat házipénztárából.”

4. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a kérelmező részére időszakosan, vagy tartósan fennálló létfenntartási gondja enyhítésére természetbeni önkormányzati támogatást nyújt, szociális célú tűzifa vagy szén támogatásként, amely a mindenkori Magyarország Központi költségvetéséről szóló törvény szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásból kerül biztosításra.

5. § A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendszeres települési gyógyszertámogatás a benyújtási hónap első napjától számított 6 hónapra kerül megállapításra, melynek havi mértéke legfeljebb 7500 Ft.”

6. § (1) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az önkormányzat az önként vállalt bölcsődei ellátást a Tündérkert Közhasznú Egyesülettel (2518 Leányvár, Templom utca 24.) kötött feladatellátási szerződés útján biztosítja.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 9. § (6) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

( A bölcsödei ellátás támogatásának jogosultsági feltételei:)

„c) amennyiben a szülő(k) és/vagy gondviselő(k) keresőtevékenységet nem folytatnak, de a gyermek megfelelő testi-szellemi fejlődésének biztosítása érdekében védőnő, háziorvos, vagy család- és gyermekjóléti szolgálat a szűrő-, státusz vagy egyéb vizsgálati eljárás eredménye alapján indokolt írásbeli javaslatára a bölcsődei ellátásra szükség van, mert azt a szülő(k) és/vagy gondviselő(k) szociális vagy egyéb rendkívüli helyzetüknél fogva maradéktalanul nem tudják biztosítani,
d) a gyermek a harmadik életévét még nem töltötte be, vagy a gyermek a harmadik életévét betöltötte és ugyanezen év legkésőbb szeptemberétől óvodai nevelésbe kerül, vagy a gyermek a harmadik életévét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, és a védőnő, háziorvos, vagy család- és gyermekjóléti szolgálat a szűrő-, státusz vagy egyéb vizsgálati eljárás eredménye alapján ezt írásban indokolja, ”

(3) A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2020(VII.9.) önkormányzati rendelet 9. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az Önkormányzat által fizetett térítési díj hozzájárulásra való jogosultság megszűnik azon hónap utolsó napján, melyben a gyermek a harmadik életévét betölti. A térítési díj hozzájárulásra való jogosultság a (6) bekezdés d) pontja szerint legkésőbb azon hónap utolsó napján szűnik meg, melyben a gyermek a negyedik életévét betölti.”

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.