Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2024. 04. 17

Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2024.04.17.

Cák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. § A rendelet alkalmazásában közterület az az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában, valamint a közterület felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pontjában meghatározott közterület.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Cák Község közigazgatási területén található valamennyi közterületre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magán- és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra és egyéb szervezetre, intézményre, aki (amely) a település közigazgatási területén e rendeletben foglaltak szerint közterületet használ.

3. § (1) A közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit állaguk sérelme nélkül, a jogszabályok keretei között, az általános magatartási szabályok betartásával, rendeltetésszerűen bárki ingyenesen használhatja. A közterületek használata nem veszélyeztetheti a közbiztonságot, nem járhat a közterületen tartózkodás zavarásával.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának minősül, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét akadályozza.

(3) Nem minősül a közterület rendeltetéstől eltérő célú-használatának:

a) a közút, járda építésével, javításával, felújításával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalása,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezése,

c) a közterületen és az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, az elvégzett munka bejelentése mellett,

d) közterületre utcabútorok (hulladékgyűjtő edények, kerékpártárolók, padok, szobrok) kihelyezéséhez,

e) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés elhelyezése, amennyiben az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be,

f) magánszemélyek ingatlana előtti (melletti) közterületen építési, felújítási munkálatokkal kapcsolatos építőanyag, építéshez szükséges szerkezet elhelyezése, ha az a 48 órát nem haladja meg,

g) tüzelőanyag, bútor, lakás-felszelési cikk, szilárd törmelék 48 órát meg nem haladó, a közlekedést nem zavaró lakás előtti közterületi tárolása, a közterületet használó felelősségére,

h) rendészeti szervek, mentők, továbbá vízügyi szolgálat létesítményeinek elhelyezése,

i) film, rádió és televízió felvétel, ha az a közterület rendeltetésszerű használatát 30 percnél hosszabb ideig nem akadályozza,

j) önkormányzati vagy állami szervezésű kulturális, sport, szórakoztató rendezvény, ünnepség tartása

k) zöldség-gyümölcs- és virág, saját maga által előállított termékek és termelvények árusításához saját lakóingatlan előtti közterületen, feltéve, hogy egy–egy személy egy m2-nél nem használ nagyobb területet, a gyalogos- és járműforgalmat nem akadályozza, a közegészségügyi és köztisztasági szabályokat, előírásokat megtartja.

(4) A közterületet rendeltetéstől eltérő célra használni – a (3) bekezdésben meghatározottak kivételével - kizárólag közterület-használati engedély alapján, jelen rendeletben megállapított közterület használati díj ellenében lehet.

4. § (1) Közterület-használati engedély szükséges:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet,

b) árusító- és egyéb fülke, bódé, pavilon, büfés kocsi elhelyezésére,

c) mozgó árusítás és mozgóbolt céljából,

d) építési munkával kapcsolatos létesítményekre, berendezésekre, építési törmelék elhelyezésére,

e) idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, szolgáltató tevékenységre, árukirakodásra, árusításra (különösen zöldség, gyümölcs, ünnepekhez kapcsolódó árusítás, tevékenység),

f) vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására,

g) rendezvényekhez, kiállításokhoz, vásárokhoz kapcsolódó ideiglenesen elhelyezett építmény, berendezés, egyéb elkerített, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló terület céljából, továbbá a szórakoztató és mutatványos tevékenység céljából,

h) üzemképtelen jármű tárolására,

i) tüzelő vagy egyéb tárgy (különösen költözködés során bútorok és háztartási felszerelések, konténerek) rakodására és tárolására, ha ez az időtartam a 48 órát meghaladja,

j) önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére.

k)1 szállás-, üdülés céljára szolgáló eszköz, tárgy elhelyezésére

(2) A közterület-használati engedélyt annak kell kérelmezni, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni, a rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatvány benyújtásával.

(3) A kérelmet a tevékenység megkezdése előtt legalább 15 nappal kell benyújtani a Lukácsházi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal).

(4) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét (természetes személy esetén természetes azonosító adatait is), állandó lakó- és székhelyének vagy telephelyének címét, telefonszámát,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy a feltételt melynek bekövetkezéséig tart,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását (helyszínrajz, rajz, fotó),

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (működési engedély, vállalkozói igazolvány stb.) megnevezését és számát,

e) a közterületen elhelyezni kívánt tárgy megnevezését, méretét, feliratát és az elhelyezés módját,

f) mutatványos tevékenység esetében az eszközök és berendezések érvényes műszaki vizsgáját igazoló okiratot.

g) mellékletként a szakhatóságok hozzájárulását (szükség esetén).

(5) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

(6) A közterület használat engedélyezése nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését.

(7) A közterület-használati engedély iránti kérelmet önkormányzati hatósági eljárás keretében kell elbírálni, amely során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

5. § (1) A közterület használattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyekben a polgármester jár el.

(2) A közterület-használati kérelem elbírálása során figyelembe kell venni:

a) az Önkormányzat hatályos építési szabályzatát

b) a településképi, műemlékvédelmi, közlekedésbiztonsági, köztisztasági, közegészségügyi, kereskedelmi és turisztikai szempontokat.

6. § A közterület-használati engedély tartalmazza:

a) az engedélyező és az engedélyes megnevezését és pontos címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát vagy a feltételt amelynek bekövetkezéséig tart,

c) a közterület-használat helyének pontos meghatározását, a használatba adott közterület nagyságát,

d) a közterület-használat módját, feltételeinek meghatározását, a kihelyezett tárgyak, telepítésre kerülő növényzet pontos leírását (csatolva másolatban a helyszínrajzot, a berendezés tervét),

e) a fizetendő közterület-használati díj összegét, a megfizetés módját, határidejét, a közterület-használattal járó esetleges járulékos költségek (víz, áramdíj stb.) viselésére vonatkozó kötelezettség meghatározását,

f) az engedély megszűnése, vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyre állítására vonatkozó kötelezettség előírását.

7. § (1) Közterület- használati engedély csak ideiglenes jelleggel - meghatározott időre, legfeljebb 2 évre vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig – adható.

(2) A közterület-használati engedély meghosszabbítása legkorábban a lejárta előtt 30 nappal és legkésőbb a lejárta előtt 5 nappal benyújtott kérelem alapján kezdeményezhető. A meghosszabbítási kérelem benyújtása esetén a 4. § rendelkezései nem alkalmazandók, kivéve az adatokban történő változási bejelentést.

(3) Az engedély hosszabbítására vonatkozó határidő elmulasztása esetén a 4. § szerinti engedélyezési eljárást kell lefolytatni.

(4) A közterület-használati engedély a 11. § rendelkezései alapján visszavonható, felfüggeszthető.

8. § (1) Közterület- használati engedély másra át nem ruházható.

(2) Nem minősül átruházásnak, ha az engedélyben megjelölt tevékenységet ténylegesen a használatba vevő alkalmazottja, segítő családtagja végzi.

(3) A közterület-használati engedély eredeti példányát, vagy annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani, és azt az ellenőrzésre jogosult személynek felszólításra felmutatni.

9. § (1) Az engedélyes – a (11) bekezdésben foglaltak kivételével – a közterület használatáért közterület használati díjat köteles fizetni.

(2) A közterület-használati díjszabást a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A fizetendő díj megállapításánál minden megkezdett négyzetméter egésznek számítandó, a töredékhónapot (napot) egész hónapnak (napnak) kell tekinteni.

(4) Amennyiben a közterület használatára több jogcímen kerül sor, a fizetendő díjat az adott jogcímek közül a legmagasabb összegű közterület-használati díj alapján kell megállapítani. Ha a használati jogcímek közül valamelyik megszűnik, vagy a jogcímek változnak a díjat újra meg kell állapítani.

(5) A közterület-használati díjat a közterület-használati engedélyben megállapított fizetési gyakorisággal kell megfizetni.

(6) A közterület-használati díjat, ha az engedélyezett használat időtartama legfeljebb 1 év, előre a tárgyidőszakot megelőző hónap utolsó napjáig egy összegben kell megfizetni.

(7) Amennyiben a közterület-használat időtartama az egy évet vagy az 50.000 Ft-ot meghaladja, úgy engedélyes kérelmére indokolt esetben a közterület-használati díj részletekben történő megfizetése engedélyezhető.

(8) Az engedélyes az első díjfizetési időszakra esedékes közterület- használati díjat az engedély kiadásakor köteles megfizetni.

(9) A fesztivál, rendezvény jellegű közterület-használatok díját az engedély kiadáskor kell megfizetni.

(10) A közterület-használati díj a polgármester döntése alapján korlátlanul csökkenthető, ha

a) a közterület használatára közfeladat ellátása céljából és a közfeladat ellátásához szükséges mértékben van szükség,

b) a község érdekében végzett építési, felújítási munkálatok esetében,

c) humanitárius és karitatív célok érdekében végzett tevékenység esetében,

d) különösen indokolt egyéb esetben, egyedi elbírálás alapján.

(11) Nem kell közterület használati díjat fizetni:

a) az Önkormányzat által közterület-fenntartói szolgáltatást nyújtó létesítményekért, berendezésekért, közterületi munkálataiért,

b) Önkormányzat vagy intézménye által szervezett rendezvények esetében,

c) rendészeti szervek, mentők, tűzoltók továbbá vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezéséhez

d) közművek, valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk elvégzéséhez szolgáló létesítmények elhelyezése esetén,

e) postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények elhelyezése esetén

f) közforgalmi közúti, vasúti vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése

g) szobrok, emlékművek, díszkutak, szökőkutak egyéb köztárgyak és utcabútorok (közterületi hulladékgyűjtő edények, kerékpártárolók, padok) kihelyezése esetén.

(12) A közterület-használó köteles az elfoglalt közterület használata során a közterület fenntartásával, tisztán tartásával kapcsolatos feladatokat elvégezni, valamint biztosítani a munkavédelmi és egyéb jogszabályi előírások betartását és a balesetveszély elkerülését.

10. § (1) A reklámokat, reklámberendezéseket, önálló hirdető berendezéseket és táblákat a meglévő épített környezetbe, településképbe illeszkedő módon kell elhelyezni. A reklámberendezés környezetbe illeszkedését az elhelyezőnek az építészeti műszaki tervdokumentációhoz csatolt látványtervvel kell igazolnia.

(2) Reklám, önálló hirdető berendezés és tábla elhelyezése csak a településképi védelemről szóló önkormányzati rendeletekben meghatározott településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően lehetséges.

(3) A reklám fogalma alatt a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 3. pontja szerinti fogalmat kell érteni.

(4) Tilos hirdetést, plakátot, reklámcédulát e célra ki nem jelölt építményre, műtárgyra, köztéri berendezésre és út tartozékaira elhelyezni.

11. § (1) Aki közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ, úgy magánszemély esetében százötvenezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében egymillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) A közterületek engedély nélküli használójára kiszabott közigazgatási bírságot – az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül – a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson, vagy banki átutalással Cák Község Önkormányzatának költségvetési számlájára kell befizetni.

(3) A közterület használat szabályainak megszegése miatt indult eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) A közterület használat szabályainak megszegése miatti közigazgatási hatósági hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

(5) Eljárás megindítására irányuló bejelentést bárki tehet.

(6) A közterület használat szabályainak megszegése miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, amely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a magatartást természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

12. §2

13. § Ez a rendelet 2023. október 9-én lép hatályba.

1. melléklet a 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

A közterület-használat díjtételei

A közterület foglalás célja

Közterület használati díj

1

a közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, elő tető, ernyőszerkezet elhelyezése

20.000,- Ft/m2/év

2

árusító- és egyéb fülke, bódé, pavilon, büfés kocsi elhelyezése

3.000,- Ft/m2/hó

3

mozgó árusítás és mozgóbolt

3.000,- Ft/alkalom

4

építési munkával kapcsolatos létesítmények, berendezések, építési törmelék elhelyezésére

300 Ft/ m2/nap

5

idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, szolgáltató tevékenységre, árukirakodásra, árusítás

400 Ft/m2/nap

6

vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására

20.000,- Ft/m2/év

7

rendezvényekhez, kiállításokhoz, vásárokhoz kapcsolódó ideiglenesen elhelyezett építmény, berendezés, egyéb elkerített, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló terület, továbbá a szórakoztató és a mutatványos tevékenység a 2. és a 3. pontban folgalt kivételekkel

2.000,- Ft/m2/nap

8

üzemképtelen jármű tárolása

2.000,- Ft/m2/nap

9

tüzelő vagy egyéb tárgy rakodása és tárolása

400,- Ft/m2/nap

10

önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére

20.000.- Ft/m2/év

11 3

szállás-, üdülés céljára szolgáló eszköz, tárgy elhelyezése

6000,-Ft/nap

2. melléklet a 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

Közterület használati kérelem

1

Kérelmező neve:

2

(Természetes személy esetén) születési hely, idő, anyja neve:

3

Lakcíme (székhely, telephely címe):

4

Telefonszáma:

5

A közterület használat célja:

6

A használni kívánt közterület pontos helye, címe, helyrajzi száma:

7

A használni kívánt közterület nagysága (m2):

8

A közterület használat időtartama:

9

A közterületen elhelyezni kívánt tárgy megnevezése, mérete, felirata, módja:

10

A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (vállalkozói igazolvány)

11

Üzlet (vállalkozás) esetén működési engedély szám:

12

Területhasználat módja (a kívánt rész aláhúzandó):
- a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet
- árusító- és egyéb fülke, bódé, pavilon, büfés kocsi elhelyezésére
- rendezvényekhez, kiállításokhoz, vásárokhoz kapcsolódó ideiglenesen elhelyezett építmény, berendezés, egyéb elkerített, valamint a rendezvény helyszínéül szolgáló terület céljából,
- tüzelő vagy egyéb tárgy rakodására és tárolására
- üzemképtelen jármű tárolása
- építési munkával kapcsolatos létesítményekre, berendezésekre, építési törmelék elhelyezésére
- idényjellegű, alkalmi jellegű árusításra, szolgáltató tevékenységre, árukirakodásra (pl. zöldség, gyümölcs, ünnepekhez kapcsolódó árusítás, tevékenység)
- vendéglátó-ipari előkert, kerthelyiség, terasz kialakítására
- jelen mellékletben felsorolt használati célok egyikébe sem sorolható igény

1. Mellékletként csatolandó:

1.1. a használni kívánt közterületről helyszínrajz, fotó

1.2. a közterületen elhelyezni kívánt tárgyról fotó,

1.3. mutatványos tevékenység esetében az eszközök és berendezések érvénye műszaki vizsgáját igazoló okirat,

1.4. szakhatósági hozzájárulások.

1

A 4. § (1) bekezdés k) pontját a Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 12. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 11. sorát a Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.