Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól szóló 3/2023.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 30- 2023. 11. 30 00:01

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól szóló 3/2023.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.30.

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésben, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében és 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. és 10. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság, valamint a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól szóló 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelet a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § [Lakások bérbeadása szociális helyzet alapján]

(1) Szociális bérlakásra jogosultak

a) aki legalább 2 éves folyamatos állandó lakóhellyel, avagy tartózkodási hellyel rendelkezik Borsodnádasd Városban és életvitelszerűen a településen él,

b) akinek sem neki, sem házastársának (élettársának), illetve vele együtt lakó vagy költöző közeli hozzátartozójának tulajdonában, haszonélvezetében nincs másik beköltözhető lakása,

c) mind a család, mind az együtt költöző közeli hozzátartozók egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének 300 %-át,

d) a rendkívüli krízishelyzetbe került személy, az önkormányzat területén hajléktalanná válásának megelőzése érdekében, akinek lakhatását más módon nem lehetséges megoldani.

(2) Az igénylő részére csak olyan szobaszámú lakás adható bérbe, amely a méltányolható lakásigény mértékét nem haladja meg.

(3) Méltányolható lakásigény mértéke – együttlakó és költöző személyek számától függően: 10 m2 /fő.

(4) A benyújtott kérelemről a polgármester dönt, melyről a soron következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(5) A rendelet mellékletében megállapított, szociális alapon bérbeadható lakások bérleti díja méltányos módon kerültek megállapításra, így további lakbértámogatásról a képviselő-testület nem rendelkezik.

(6) Amennyiben az igénylő életkörülményeiben olyan változás következik be, amely alapján nem jogosult szociális alapon bérlakásra, úgy azt köteles 8 napon belül bejelenteni.”

2. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól szóló 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a lakást jogcím nélkül használó a lakáselhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, lakáshasználati díjat köteles fizetni. A lakáshasználati díj mértéke két hónap elteltével a rendeletben meghatározott lakbér háromszorosa.”

3. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól szóló 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A (3) bekezdésben felsorolt különszolgáltatások végzésére a bérbeadó nem jogosult, ezért annak díjáról a képviselő-testület nem rendelkezik. A bérbeadó a más közszolgáltatók részére megelőlegezett különszolgáltatások költségeit jogosult a bérlő részére továbbszámlázni.”

4. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól szóló 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelet a következő 14/A. §-sal egészül ki:

„14/A. § [A helyiség bérleti jogának cseréje, átruházása]

Mivel a Rendelet 3. mellékletében felsorolt helyiségek csak rövid távon adhatóak bérbe – így a képviselő-testület a helyiségek bérleti jogának cseréjéről, átruházásáról nem rendelkezik.”

5. § Hatályát veszti az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól szóló 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdése.

6. § Ez a rendelet 2023. november 30-án lép hatályba.