Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

A házasságkötések létesítése, valamint családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő díjakról szóló 10/2022. (VII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 01- 2023. 10. 01

Szabadkígyós Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

A házasságkötések létesítése, valamint családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő díjakról szóló 10/2022. (VII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.01.

Szabadkígyós Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A házasságkötések létesítése, valamint családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő díjakról szóló 10/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Hivatali munkaidőben a hivatali helyiségben lebonyolított anyakönyvi eseményekért szolgáltatási díjat nem kell fizetni.

(2) A a hivatali munkaidőn kívüli, továbbá a hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi vagy családi események lebonyolításáért többletszolgáltatásként az igénybe vevőnek szolgáltatási díjat kell fizetni.

(3) A hivatali munkaidőn kívül, a hivatali helyiségben lebonyolított anyakönyvi vagy családi esemény szolgáltatási díja 24.000,-Ft.+ÁFA.

(4) Hivatali munkaidőn kívül a Wenckheim Kastély épületében, vagy parkja területén az anyakönyvi esemény lebonyolításának díja 36.000.-Ft+ÁFA, egyéb hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi vagy családi esemény lebonyolításának díja 32.000,-Ft+ÁFA.

(5) Amennyiben a felek közül legalább az egyik szabadkígyósi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakos, akkor a (3)-(4) bekezdésben meghatározott díjak helyett a fizetendő szolgáltatási díj egyöntetűen 20.000.-Ft+ÁFA.

(6) Amennyiben a külső helyszín igénybe vételét e rendelet 6. § (2) bekezdésén alapuló rendkívüli körülmény indokolja, hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események lebonyolításáért nem kell a szolgáltatási díjat megfizetni.

(7) Az anyakönyvi vagy családi események szolgáltatási díját az Önkormányzat pénztárába a házassági szándék bejelentésekor, de legkésőbb az anyakönyvi vagy családi eseményt megelőző 15 nappal kell az igénybe vevőnek megfizetnie. A befizetést igazoló szelvény bemutatása feltétele a jegyzői engedély megadásának.”

2. § A házasságkötések létesítése, valamint családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő díjakról szóló 10/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi vagy családi esemény lebonyolításakor

a) A hivatali helységben közreműködő anyakönyvvezetőt, választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett anyakönyvi vagy családi eseményenként bruttó 24.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.

b) A hivatali helyiségen kívül közreműködő anyakönyvvezetőt, választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett anyakönyvi vagy családi eseményenként bruttó 32.000,-Ft összegű, a Wenckheim Kastély épületében vagy parkjában pedig anyakönyvi eseményenként bruttó 36.000,-Ft összegű díjazás illeti meg.

c) A díjazás kifizetése a tárgyhót követő hónap 10-éig történik.”

3. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba.