Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 24- 2023. 06. 25

Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló rendelet módosításáról

2023.06.24.

Akasztó Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 25. §. (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 132. §. (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a/ pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Pénzügyi és Kulturális, valamint Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki rendkívüli élethelyzet miatt önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át nem haladja meg és vagyona nincs.

(2) Települési létfenntartási támogatást meg lehet állapítani a 9. § (1) bekezdésben meghatározott feltételeken túl annak a rendkívüli élethelyzetbe került egyedülállónak, akinek jövedelme a szociális vetítési alap 230 %-át nem haladja meg és vagyona nincs.”

2. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A temetési költségek hozzájárulására tekintettel települési temetési támogatásra jogosult – az eltemettetéstől számított 6 hónapon belül - az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 500 %-át nem haladja meg.”

3. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult az a háztartás, ahol a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.”

4. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 14. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Természetbeni települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki rendkívüli élethelyzet miatt önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át nem haladja meg és vagyona nincs.

(2) A támogatás természetben nyújtható eseti jelleggel különösen a következő rendkívüli élethelyzetre tekintettel:

a) elemi kár,

b) tartós betegség,

c) gyermek iskoláztatása,

d) havi gyógyszerköltsége meghaladja a szociális vetítési alap 50 %–át,

e) elemi kár, egészségi állapot miatt közfoglalkoztatott által végzett munkára szorul.

(3) Természetbeni települési létfenntartási támogatást meg lehet állapítani az (1) bekezdésben meghatározott feltételeken túl annak a rendkívüli élethelyzetbe került egyedülállónak, akinek jövedelme a szociális vetítési alap 230 %-át nem haladja meg és vagyona nincs.”

5. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelet „Szociális tűzifa támogatás” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Szociális tüzelőanyag támogatás”

6. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) Természetbeni települési támogatásként szociális tüzelőanyag támogatásban részesíthető - tárgyévet követő év február 15. napjáig - elsősorban az a személy és / vagy család, aki/k

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) települési támogatásra (tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására) jogosult,

d) valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(2) A természetbeni települési támogatásként szociális tüzelőanyag támogatás adható alkalmanként, természetbeni juttatásként, háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa vagy 10 q szén mennyiségben.

(3) A támogatás odaítélése – a rendelkezésre álló keret erejéig – hivatalból vagy kérelemre történik azon személyek részére, akik szilárd tüzelőanyaggal fűtik ingatlanukat, az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(4) A természetbeni települési támogatásként szociális tüzelőanyag támogatás megállapítását követően a jogosult számára történő biztosításáról, az ellátás megszervezéséről a polgármester gondoskodik. Indokolt esetben a döntést hozó intézkedik a határozat azonnali végrehajtásáról. A szociális célú tüzelőanyag támogatásban részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatás nem kérhető.

(5) A kérelem formanyomtatványt e rendelet 7. melléklete tartalmazza.”

7. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 21. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A személyi térítési díj kérelemre csökkenthető, ha az ellátásban részesülő családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét és a díj megfizetése a kötelezett és vele együtt élő közeli hozzátartozói megélhetését súlyosan veszélyezteti.”

8. § A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 23. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A személyi térítési díj kérelemre csökkenthető, ha az ellátásban részesülő családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét és a díj megfizetése a kötelezett és vele együtt élő közeli hozzátartozói megélhetését súlyosan veszélyezteti.”

9. § Ez a rendelet 2023. június 24-én lép hatályba.