Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III.24.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 16- 2023. 08. 17

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III.24.) rendelet módosításáról

2023.08.16.

Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörére, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjára, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdés, a 10. § (1) bekezdés, a 25. § (3) b) pont, a 26. §, a 32. § (3) bekezdés, a 45. §, a 48. § (4) bekezdés, a 62. §, a 63. §, a 64. §, a 92. §, a 132. § (4) bekezdés alapján, az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) hatálya alá tartozó természetes személyekre, akik Szentlőrinckáta község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.”

2. § (1) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) szociális ellátásként az alábbi ellátásokat nyújtja

a) települési támogatás: rendkívüli települési támogatás, temetési költségek viseléséhez nyújtandó támogatás, köztemetés;

b) személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások: családsegítés, házisegítségnyújtás, szociális étkeztetés.”

(2) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület az családsegítés alapszolgáltatást a Szentmártonkátai Közös Önkormányzati Hivatal Család- és Gyermekjóléti Szolgálata Szentlőrinckátai Kirendeltsége útján, a házi segítségnyújtás alapszolgáltatást Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Házi segítségnyújtás keretén belül, a szociális étkeztetés alapszolgáltatást pedig Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Szociális étkeztetés keretén belül biztosítja.”

3. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 3. § (5)–(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Amennyiben a kérelemben, a jövedelemnyilatkozatban, valamint az igazolásokban szereplő adatok valódisága felől kétség merül fel, a hivatal jogosult környezettanulmányt készíteni a polgármester döntésére.

(6) Nem kell környezettanulmányt készíteni a kérelmezőről, ha az életkörülményeiről a polgármesternek hivatalos tudomása van, vagy a kérelmező korábbi ügyében készült környezettanulmány három hónapnál nem régebbi, és életkörülményeiben nem feltételezhető lényeges változás.

(7) A szociális ellátásban részesülő, a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 8 napon belül köteles értesíteni a polgármestert a hivatalon keresztül.

(8) A szociális ellátások felhasználásának ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik. Az ellátásban részesülő köteles az ellenőrzés zavartalan elvégzését, lebonyolítását elősegíteni és az ellenőrzést végzővel együttműködni a kért adatok rendelkezésre bocsátásával, a szociális ellátás cél szerinti felhasználásának igazolásával.”

4. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 150%-át, egyedül élő személy, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 180%-át nem haladja meg és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert különösen

a) betegség, haláleset,

b) elemi kár elhárításához,

c) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

d) iskoláztatáshoz, a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak,

e) a gyermek visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások,

f) nagyobb összegű váratlan vagy előre látott kiadásai vannak, amelyet önerőből nem tud kiegyenlíteni,

g) lakhatáshoz kapcsolódó kiadásai keletkeztek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a települési támogatás minimális összege 2.000,-Ft, maximuma 30.000,- Ft, de nem haladhatja meg a tényleges költség mértékét.”

5. § (1) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Települési támogatásként elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás nyújtható annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott és a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 200%-át, egyedül élő esetén a 250%-át nem haladja meg.”

(2) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati támogatás összege a (2) bekezdésben meghatározott költség 15%-a.”

6. § (1) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A köztemetés költségei alóli teljes mértékű mentesítés különös méltánylást érdemlő körülménye különösen, ha)

„a) a temetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét és vagyona nincs,
b) a temetésre kötelezett személy egyedül élő, jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 150%-át és vagyona nincs,”

(2) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A köztemetés költségei alóli részbeni mentesítés különös méltánylást érdemlő körülménye különösen, ha a temetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150%-át, egyedül élő személy esetén 200%-át nem haladja meg és vagyona nincs. A köztemetés költségei alóli részbeni mentesítés mértéke a köztemetés költségének 50%-a.”

7. § (1) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az ellátás megtérítése méltányosságból akkor engedhető el, ha a visszafizetésre kötelezett)

„b) a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem a szociális vetítési alap 50%-át meg nem haladó mértékre esett vissza.”

(2) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az ellátás megtérítése méltányosságból akkor csökkenthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 80%-át meg nem haladó mértékre esett vissza.”

(3) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 9. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az ellátás megtérítése részletekben akkor teljesíthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 130%-át nem éri el.”

8. § (1) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület az családsegítés alapszolgáltatást a Szentmártonkátai Közös Önkormányzati Hivatal Család- és Gyermekjóléti Szolgálata Szentlőrinckátai Kirendeltsége útján, a házi segítségnyújtás alapszolgáltatást Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Házi segítségnyújtás keretén belül, a szociális étkeztetés alapszolgáltatást pedig Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Szociális étkeztetés keretén belül biztosítja.”

(2) A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

(Alapellátások:)

„c) szociális étkeztetés.”

9. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet a 12/A. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„11/A. Szociális étkeztetés”

10. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet a következő 12/A. §-sal egészül ki:

„12/A. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Életkora szerint szociálisan rászorult, aki a 70. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékosságban, szenvedély-, vagy pszichiátriai betegségben szenved.

(5) Hajléktalan személy és jövedelemmel nem rendelkező személy térítésmentesen jogosult az étkeztetésre.

(6) Az ellátás igénybevételének módja lehet

a) elvitellel

b) házhoz szállítással.

(7) A házhoz szállítás ingyenes, azonban feltétele: orvosi igazolás arról, hogy egészségi állapota miatt akadályozott, ezért lakóhelyét elhagyni nem tudja.

(8) A szolgáltatás biztosításáról a polgármester dönt átruházott hatáskörben. Döntéséről írásban értesíti az igénylőt, illetve törvényes képviselőjét.

(9) A polgármester az étkeztetésrre való jogosultság megállapításával egyidejűleg megállapítja a napi személyi térítési díjat, figyelembe véve az Szt. 114-119. §-ban, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Kormányrendelet 2-14. §-ban foglaltakat.

(10) A polgármester méltányosságból a személyi térítési díj 50%-ában határozhatja meg a fizetendő térítési díjat annak, akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét, egyedülálló esetén a háromszorosát.

(11) A szociális étkeztetésért fizetendő intézményi térítési díjat a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(12) A szociális étkeztetés hátralék behajtásáról fizetési meghagyásos eljárással a jegyző intézkedik.

(13) A térítési díjat utólag, tárgyhót követő 10. napjáig kell megfizetni, a megállapodásban foglaltak szerint.”

11. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A családsegítés és a házi segítségnyújtás iránti igényt a családsegítőnél és a házi segítségnyújtó munkatársnál kell előterjeszteni, a szociális étkeztetés igénybevétele iránti igényt a Szentmártonkátai Közös Önkormányzati Hivatal Szentlőrinkátai Kirendeltségének igazgatási előadójánál kell előterjeszteni.”

12. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 16. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A szociális étkeztetés igénybevételéhez a kérelemhez az alábbi dokumentumok szükségesek:

a) jövedelemigazolás

b) amennyiben a kérelmező életkor alapján kéri az ellátást a személyi igazolvány másolata

c) amennyiben a kérelmező egészségi állapotára hivatkozva kéri az ellátást és/vagy a házhoz szállítást, az ezt igazoló (szak)orvosi lelet

d) Fogyatékos, szenvedély-, vagy pszichiátriai betegség esetén az ezt alátámasztó orvosi dokumentáció.”

13. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) A házi segítségnyújtásra való jogosultság megszűnik

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével

b) a jogosult halálával

c) a megállapodásban megjelölt határozott idő lejártával

d) az ellátást igénylő saját kérelmére

(2) A házi segítségnyújtásra való jogosultság szünetel

a) Az igénylő írásbeli kérésére.

b) Ha az igénylő fekvőbeteg intézetben fekszik, a fekvőbeteg intézetben történő tartózkodás időtartama alatt.

(3) Ha a házi segítségnyújtást igénybe vevő az ellátás megszüntetésére vonatkozó döntést vitatja, az arról szóló határozat kézhezvételétől számított tizenöt napon belül a képviselő-testülethez fordulhat a döntés felülvizsgálata céljából.

(4) A szociális étkeztetés megszűnik,

a) ha az ellátott kérelmezi a megszüntetést

b) ha az ellátott bejelentett lakóhelye Szentlőrinckáta községben megszűnik

c) határozott idejű megállapodás esetén az abban megjelölt időtartam lejáratával

ha az ellátott meghal.

(5) A szolgáltató megszünteti az étkezést, ha hat hónapon át folyamatosan térítésidíj-tartozás áll fenn, és az a hatodik hónap utolsó napján a kéthavi személyi térítési díj összegét meghaladja, és vagyoni, jövedelmi viszonyai lehetővé teszik a térítési díj megfizetését.”

14. § A szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

15. § Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 24.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése.

16. § Ez a rendelet 2023. augusztus 16-án lép hatályba, és 2023. augusztus 18-án hatályát veszti.

1. melléklet a 14/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez

Szociális étkeztetés intézményi térítési díja
1.397,- Ft/nap/ellátott”