Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 19.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 1/2002.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 15- 2023. 06. 15

Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 19.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 1/2002.(I.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.15.

Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 1/2002. (I. 28.) önkormányzati rendelet III. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„III. Fejezet

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése

2. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 1/2002. (I. 28.) önkormányzati rendelet III. Fejezete a következő 13–13/E. §-sal egészül ki:

„13. § (1) Égetés során a helyben (telken belül, illetve az azt határoló közterületen) keletkezett avar, kerti hulladék semmisíthető meg.

(2) A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék vagy veszélyes hulladék (műanyag, gumi, vegyszer, festék illetve ezek maradékai) nem égethetőek.

13/A. § (1) Avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése vasárnap és ünnepnapok kivételével naponta 13-18 óra között engedélyezett.

(2) Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

(3) A (1) bekezdésben szabályozott időszakon túl, csak a jegyző írásbeli külön engedélyével végezhető a növényi, kerti hulladék égetése.

13/B. § (1) A pillangósvirágú magvak hulladékai és egyéb hulladék, a fatisztogatás hulladékai (a továbbiakban: kerti hulladékok), a hernyófészkek és az arankafoltok – megfelelő tűzvédelmi óvórendszabályok betartásával – csak a helyszínen égethetők.

(2) A kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(3) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. A tűzrakóhely alapterülete nem haladhatja meg az 1 m2.

(4) Közterületen, utak mentén az avar és kerti hulladék égetése tilos.

(5) Vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés, árok, bevágás stb.) mentén a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül bármely növényzet égetése tilos. Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

13/C. § (1) A kerti hulladékégetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység.

(2) Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet – (3) bekezdés kivételével – előzetesen írásban meghatározott feltételek alapján szabad végezni. A feltételek megállapítása a munkát elrendelő feladata.

(3) Ha az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet végző magánszemély azt saját tulajdonában lévő létesítményben, épületben, szabadtéren folytatja, úgy a feltételek írásbeli meghatározása nem szükséges.

(4) A külső szervezet vagy személy által végzett tűzveszélyes tevékenység feltételeit a tevékenység helye szerinti létesítmény vezetőjével vagy megbízottjával egyeztetni kell, aki ezt szükség szerint – a helyi sajátosságnak megfelelő – tűzvédelmi előírásokkal köteles kiegészíteni.

(5) Tilos a növényi hulladék égetése hivatalok, iskolák, óvodák, bölcsődék, egészségügyi intézmények, sportlétesítmények, kulturális intézmények 200 méteres környezetében a nyitvatartás ideje alatt.

(6) Égetésre kizáró körülménynek kell tekinteni, ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat adott ki.

(7) A szabadban tüzet gyújtani csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.

(8) Az őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(9) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (a továbbiakban együtt: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl. oltóvíz, homok, lapát).

13/D. § (1) Az égetés helyszínén olyan eszközöket, illetve felszereléseket kell készenlétbe tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható.

(2) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(3) A tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék elégetési szándéka esetén a szomszédokat tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óráig tarthat.

(4) Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 13/A. § (1) bekezdésében engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, erős szél esetén.

13/E. § (1) Az égetést azonnal be kell fejezni, ha a füstképződés veszélyeztetné lakókörnyezetet, vagy a közúti forgalmat.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

(3) A kerti hulladék égetése során, az égetésre vonatkozó, a hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat kötelezően be kell tartani.

(4) A növényi hulladékégetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

(5) Amennyiben az égetés során a tűz továbbterjed épületekre, egyéb éghető anyagokra azonnal értesíteni kell a tűzoltóságot (112 telefonszámon) és meg kell kezdeni a tűz oltását.”

3. § Ez a rendelet 2023. június 15-én lép hatályba, és 2023. június 16-án hatályát veszti.