Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

a város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 14- 2023. 11. 15

Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

a város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.14.

Villány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 11. mellékletében felsorolt államigazgatási szervek és a partnerek véleményének kikérésével és a 65. § (2) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Villány város lakossága véleményének kikérésével a város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § (1) A város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011 (XII.22.) önkormányzati rendelet 2. § i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Jelen szabályzat alkalmazása során az alább felsorolt kivételekkel az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ában, illetve az OTÉK 1. számú mellékletében meghatározott fogalomértelmezéseket kell használni.)

„i) A telek be nem építhető része: jelöléssel ellátott területen a térszint felett épület nem építhető. A terület burkolattal ellátható és térszint alatt beépíthető. A Barros Gábor utca, Petőfi Sándor utca, Rákóczi Ferenc utca és Batthyány Lajos utca által határolt tömbben a telek be nem építhető jelöléssel ellátott területen elhelyezhető épület, ha az építménymagasság nem haladja meg a 4,5 m-t, ha az épület hosszoldala párhuzamos a lakóövezet felöli telekhatárral és a hátsó telekhatárral párhuzamos homlokzati fala teljesen zárt.

(2) A város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011 (XII.22.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő m) ponttal egészül ki:

(Jelen szabályzat alkalmazása során az alább felsorolt kivételekkel az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ában, illetve az OTÉK 1. számú mellékletében meghatározott fogalomértelmezéseket kell használni.)

„m) közműelhelyezés és gyalogos közlekedés céljára fenntartott terület: a szabályozási terven jelölt olyan telek/ telekrész, ami közforgalom elől el nem zárható. A területen a közmű üzemeltetést és a gyalogos átközlekedést korlátozás nélkül biztosítani kell. A területet érintő telekalakítás során az érintett övezetekben előírt kialakítható legkisebb telekterületet és legkisebb telekszélességet nem kell figyelembe venni. A területen belül magánút létesíthető.

2. § A város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011 (XII.22.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

(Kötelező erejű szabályozási elemek, melyek módosítása csak a Szabályozási Terv módosítása esetén lehetséges:)

„k) közműelhelyezés és gyalogos közlekedés céljára fenntartott terület.

3. § A város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011 (XII.22.) önkormányzati rendelet 6. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A területfelhasználási egységeken belül – a szabályozási terven he feliratos vonallal jelölt értékvédelmi területek kivételével - 200 m-t meg nem haladó hosszúságú kiszolgáló magánút alakítható ki.

(6) A telkek más övezetbe tartozó része a beépítettség és a zöldfelületi arány számítása során nem vehető figyelembe. Abban az esetben amikor 2. § i) szerint épület létesíthető a be nem építhető sávban, az itt létesített épület növeli a telek számított beépítettségét és csökkenti a számított zöldfelületét az övezetre meghatározott mértékig.

4. § A város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011 (XII.22.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Lke-R1 építési övezetben jelölt közműelhelyezés és gyalogos közlekedés céljára fenntartott területen belül a gyalogos közlekedés lehetőségét és a csapadékíz elvezetését, valamint a közmű fenntartásához szükséges munkák elvégzéséhez szükséges területet folyamatosan biztosítani szükséges, a terület a közforgalom elől el nem zárható. A területen terepszint felett semmilyen épület, épületrész vagy építmény nem helyezhető el.

5. § A város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011 (XII.22.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Vki-T7 építési övezetben jelölt közműelhelyezés és gyalogos közlekedés céljára fenntartott területen belül a gyalogos közlekedés lehetőségét és a csapadékíz elvezetését, valamint a közmű fenntartásához szükséges munkák elvégzéséhez szükséges területet folyamatosan biztosítani szükséges, a terület a közforgalom elől el nem zárható. A területen terepszint felett semmilyen épület, épületrész vagy építmény nem helyezhető el.

6. § A város szabályozási tervéről és helyi építési szabályzatáról szóló 18/2011 (XII.22.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § Ez a rendelet 2023. november 14-én lép hatályba.

1. melléklet a 15/2023. (XI. 13.) önkormányzati rendelethez