Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (V. 19.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól valamint ezek megsértésének és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 15/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 20- 2023. 05. 21

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2023. (V. 19.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól valamint ezek megsértésének és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 15/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.05.20.

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete az 1. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a 2-3. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a 2.-3. § tekintetében az Mötv. 143. § (4) bekezdés d) pontja, továbbá a következőket rendeli el:

1. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályairól valamint ezek megsértésének és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 15/2013 (V. 31.) önkormányzati rendelet 23/B. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el és 100 000 Ft fix összegű közigazgatási helyszíni bírsággal sújtható az autóbusz vezetője, vagy 150 000 Ft összegű közigazgatási bírsággal sújtható annak az autóbusznak az üzembentartója, amellyel az (1) bekezdésbe foglalt kötelezettséget megszegték.”

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályairól valamint ezek megsértésének és elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 15/2013 (V. 31.) önkormányzati rendelet 23/B. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az üzembentartó mentesül a (2) bekezdés alapján kiszabott közigazgatási bírság megfizetése alól, ha

a) az eljáró hatóság eljárást megindító értesítésének kézhezvételét követő 8 napon belül igazolja, hogy a gépjármű – a szabályszegés időpontját megelőzően, a szabályszegés időpontjára kiterjedően – jogellenesen került ki a birtokából és a jogellenességgel összefüggésben –az eljárást megindító értesítés kézhezvételét megelőzően – kezdeményezte a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság eljárását, vagy

b) a gépjárművet a szabályszegést megelőzően más személy használatába adta, és ezt az (5) bekezdés szerinti adatokat tartalmazó teljes bizonyító erejű magánokirattal, vagy legalább a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 22. § (3) bekezdése szerinti tartalmú menetlevéllel igazolja, vagy

c) számára a szabályszegést más jogszabály lehetővé teszi.

(4) A (3) bekezdés b) pontja szerinti esetben a közigazgatási bírságot az autóbuszt használatba vevő személlyel szemben kell kiszabni.

(5) A (3) bekezdés b) pontja szerinti magánokiratnak legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a gépjármű hatósági jelzését, típusát,

b) azon időszak megjelölését, amelyre a gépjármű használatát a használatba vevő az üzembentartótól átvette,

c) a természetes személy üzembentartó és használatba vevő nevét, anyja nevét, születési helyét, idejét lakcímét, nem természetes személy üzembentartó és használó megnevezését, székhelyének vagy telephelyének címét, képviselőjének nevét.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.