Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

Hatályos: 2024. 01. 02

Bölcske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

2024.01.02.

Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya és hatásköri rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Bölcske község közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott támogatásokkal és a köztemetéssel kapcsolatos hatáskörök gyakorlója – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - Bölcske Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) által átruházott hatáskörben eljárva Bölcske Község Polgármestere (a továbbiakban: polgármester).

(2) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj Önkormányzati támogatása iránti kérelmekről a képviselő-testület által átruházott hatáskörben eljárva a Képviselő-testület Humán Bizottsága (a továbbiakban: Humán Bizottság) dönt.

2. Eljárási rendelkezések

3. § E rendeletben nem szabályozott fogalmak tekintetében az Szt. 4. §-a rendelkezései az irányadók.

4. § Az eljárások során az Szt. 5-16. §-ában meghatározott általános eljárási szabályokat, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendeletben, és az e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

5. § (1) A települési támogatásokkal kapcsolatos kérelmeket, dokumentumokat a Bölcskei Közös Önkormányzati Hivatal 7025 Bölcske, Kossuth L. út 5. szám alatti székhelyén (a továbbiakban Hivatal) lehet előterjeszteni az egyes támogatásokhoz meghatározott formanyomtatványon.

(2) A települési támogatások igényléséhez benyújtott kérelmekhez az alábbi mellékleteket kell csatolni:

a) rendszeres pénzellátásról szóló mellékletek

aa) munkabérből származó jövedelem esetén a munkáltató által kiállított, 30 napnál nem régebbi, a kérelem beadását megelőző havi nettó jövedelemről szóló igazolás,

ab) a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévre megállapított ellátásokról szóló tájékoztató, vagy az ellátás megállapításáról szóló határozat, amennyiben az ellátás megállapítására a tárgyévben került sor, vagy a nyugdíjfolyósító szerv által kiadott igazolás a folyósított ellátás törzsszámáról és a kérelem beadását megelőző havi nyugdíjszelvény, vagy bankszámlakivonat,

ac) egyéb rendszeres, más szerv által folyósított, pénzellátásra vonatkozó, 30 napnál nem régebbi igazolás, vagy az ellátást megállapító hatályos határozat, és a kérelem beadását megelőző havi ellátás összegét igazoló postai szelvény, vagy bankszámlakivonat,

ad) a kérelem beadása idején regisztrált álláskereső esetén a Járási Hivatal által kiállított, 30 napnál nem régebbi igazolás és ha ellátásban részesül, akkor a kérelem beadását megelőző havi ellátás összegét igazoló postai szelvény, vagy bankszámlakivonat, vagy ha ellátásban nem részesül, akkor a Járási Hivatal 30 napnál nem régebbi igazolásának tartalmaznia kell ennek tényét,

ae) vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem beadását megelőző 12 hónap 1 havi átlagjövedelem számításához szükséges, a lezárt adóévről szóló, az állami adóhatóság által kiadott jövedelemigazolás, a le nem zárt időszakra vonatkozóan a könyvelő vagy a kérelmező által kiállított jövedelemnyilatkozat,

af) az ösztöndíj összegét igazoló, a kérelem beadását megelőző havi bankszámlakivonat vagy postai szelvény,

b) gyermekek ellátásához kapcsolódó jövedelmek

ba) családi pótlék szüneteltetése esetén az illetékes hatóság döntése a szüneteltetés okáról és időtartamáról,

bb) a gyermek elhelyezése és tartása tárgyában hozott bírósági ítélet, végzés, vagy gyámhatósági jegyzőkönyv, vagy döntés, gyámság alá helyezett gyermek esetén a gyámkirendelő határozat,

bc) a kérelem beadását megelőző havi gyermektartás folyósítását igazoló postai szelvény, vagy banki átutalás, ennek hiányában az átvételi elismervény,

bd) a fizetett tartásdíjat megállapító végzés, és amennyiben a munkáltatói igazolás nem tartalmazza a levonás összegét, a kifizetést igazoló szelvényt, vagy banki átutalást,

c) egyéb mellékletek

ca) a tanulói jogviszony igazolása céljából az intézményvezető igazolása a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói jogviszonyról,

cb) gondnokság alatt álló kérelmező esetén a gondnokkirendelő határozat, bírósági ítélet.

(3) A Hivatal a döntés előkészítése során tájékozódik a kérelmező és családja vagyoni, jövedelmi helyzetéről, erről nyilatkozatot, igazolást szerez be. Ha környezettanulmány készítése válik szükségessé, akkor felhasználható a Hivatal által hat hónapnál nem régebben készített környezettanulmány, kivéve, ha a kérelmező életkörülményeire tekintettel a benyújtott igazolások, nyilatkozatok alapján vitatja a szociális rászorultságot.

6. § (1) Az Szt-ben vagy e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy megsértésével nyújtott szociális ellátásra az Szt. 17. § (1) bekezdésében, (2) bekezdésében, (3) bekezdésében, (5) bekezdésében és a 17/A. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A szociális ellátás visszafizetésére kötelezett személy a megtérítés összegének, vagy pénzegyenértékének és a kamat összegének méltányosságból történő elengedését, csökkentését, vagy részletekben történő megfizetését kérheti, ha annak megfizetése a megélhetését súlyosan veszélyezteti a 7. §-ban foglaltak szerint.

(3) A szociális ellátás visszafizetésére kötelezett személy a (2) bekezdésben foglalt kérelmet a visszafizetési kötelezettséget megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül nyújthatja be a Hivatalba.

7. § (1) A szociális ellátás megtérítését méltányosságból akkor kell elengedni, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegét nem haladja meg.

(2) A szociális ellátás megtérítését méltányosságból akkor kell csökkenteni, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150 %-át nem haladja meg.

(3) A szociális ellátás megtérítésére méltányosságból legfeljebb tizenkettő havi, pótlékmentes részletfizetést kell engedélyezni, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200 %-át nem haladja meg.

8. § A természetbeni ellátásokat a közüzemi szolgáltató által meghatározottak szerint és az általa megadott számlára kell utalni. A pénzben nyújtott támogatások kifizetése a határozat véglegessé válásától számított 5 napon belül, a létfenntartást veszélyeztető, vagy rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a kifizetés a határozhat véglegessé válását követően azonnal házipénztárból történik.

9. § (1) A települési támogatások az önkormányzat tárgyévi költségvetésében a szociális ellátásokra biztosított előirányzat mértékéig folyósíthatóak.

(2) A Képviselő-testület az alábbi ellátásokat nyújtja települési támogatásként az arra jogosultak számára:

a) természetbeni ellátások:

aa) lakásfenntartási támogatás,

ab) hulladékszállítási díj támogatás,

ac) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat támogatás,

ad) nagycsaládosok karácsonyi támogatása,

ae) köztemetés,

b) pénzbeli ellátások:

ba) óvoda-, iskolakezdési támogatás,

bb) közfoglalkoztatottak támogatása,

bc) válságkezelési támogatás,

bd) tanulmányi támogatás,

be) gyógyszertámogatás,

bf) nyugdíjasok, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők karácsonyi támogatása.

II. Fejezet

Természetbeni ellátások

3. Lakásfenntartási támogatás

10. § (1) A lakásfenntartási támogatás a közüzemi szolgáltatóval szerződéses jogviszonyban álló, szociálisan rászoruló, nagykorú természetes személy részére az általa Bölcskén lakott lakóingatlan villanyáram, víz- és csatornahasználati díj, fűtés, vagy szemétszállítási díj költségei viseléséhez nyújtott természetbeni támogatás.

(2) A lakásfenntartási támogatás alábbi formái igényelhetők:

a) havi rendszerességgel fizetendő közüzemi számla kiegyenlítéséhez hozzájárulás, vagy

b) természetben nyújtott tűzifa.

(3) A (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatás a kérelem benyújtásától számított egy éven belül nem igényelhető újra. A közüzemi számlához nyújtott támogatás összege közvetlenül a szolgáltatóhoz kerül átutalásra.

(4) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott természetben nyújtott tűzifa tárgyévente egy alkalommal, szeptember 1. és március 15. napja között igényelhető. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) A lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakóingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az együtt lakó személyek, vagy háztartások számától.

(6) A lakásfenntartási támogatás nem nyújtható olyan kérelmező részére, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem összege meghaladja a szociális vetítési alap 300%-át, egyedülélő esetén a 400%-át.

(7) A lakásfenntartási támogatás éves összege nem haladhatja meg a szociális vetítési alap:

a) 100 %-át a (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatás esetén,

b) 225 %-át a (2) bekezdés b) pontja szerinti támogatás esetén.

(8) Azon háztartás esetében, ahol előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék működik, a lakásfenntartási támogatást természetben, a készülék működését lehetővé tévő formában kell nyújtani.

(9) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, az abban megjelölt mellékletek és a rendelet 9. mellékletét képező vagyonnyilatkozat csatolásával lehet benyújtani.

(10) A kérelemhez mellékelni kell az 5. § (2) bekezdésében foglaltakon túl a közüzemi szolgáltató nevét, címét, számlaszámát és a kérelmező által fizetendő – a közüzemi szolgáltató által meghatározott - díj összegét tartalmazó, a kérelem benyújtását megelőző havi számlát, vagy értesítést

(11) Nem jogosult a lakásfenntartási támogatásra, aki a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik.

4. Hulladékszállítási díj támogatás

11. § (1) A hulladékszállítási díj támogatás a nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyek részére és a kizárólag általuk lakott Bölcske-i lakóingatlan hulladékszállítási közszolgáltatási díja kiegyenlítéséhez nyújtott természetbeni támogatás.

(2) A hulladékszállítási díj támogatás annak a szociálisan rászoruló nyugdíjasnak, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő kérelmezőnek nyújtható:

a) akinek a háztartásában minden személy nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,

b) aki megfelel a (3) bekezdésben foglalt feltételeknek, és

c) a háztartásban az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg a havi 150.000 Ft-ot, egyedülélő esetén a 170.000 Ft-ot.

(3) A hulladékszállítási díj támogatás a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII.31.) Korm. rendelet 7. § (1/a) bekezdésében foglalt feltételek szerinti, vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény után fizetendő hulladékszállítási közszolgáltatási díjra (a továbbiakban: hulladékszállítási közszolgáltatási díj) nyújtható.

(4) A hulladékszállítási díj támogatás mértéke:

a) amennyiben a kérelmező a 70. életévét betöltötte a hulladékszállítási közszolgáltatási díj 50 %-ának megfelelő összegű támogatásra,

b) amennyiben a kérelmező a 75. évét betöltötte a hulladékszállítási közszolgáltatási díj 100%-ának megfelelő mértékű támogatásra

jogosult.

(5) A hulladékszállítási díj támogatás ugyanazon lakóingatlan vonatkozásában a háztartás csak egy tagjának állapítható meg.

(6) A kérelem kedvező elbírálása esetén a hulladékszállítási díj támogatást a kérelem benyújtásától számított 1 év határozott időre kell megállapítani a jogosultnak úgy, hogy a támogatás összege a hulladékgazdálkodási közszolgáltató által megjelölt számlára kerül átutalásra.

(7) A hulladékszállítási díj támogatás iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti nyomtatványon, az abban megjelölt mellékletek és a rendelet 9. mellékletét képező vagyonnyilatkozat csatolásával lehet benyújtani.

(8) A kérelemhez mellékelni kell az 5. § (2) bekezdésében foglaltakon túl a közüzemi szolgáltató nevét, címét, számlaszámát és a kérelmező által fizetendő – a közüzemi szolgáltató által meghatározott - díj összegét tartalmazó, a kérelem benyújtását megelőző havi számlát, vagy értesítést.

(9) Nem jogosult hulladékszállítási díj támogatásra, aki a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik.

5. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat támogatása

12. § (1) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat támogatásra igényt nyújthat be az a Bölcske-i állandó lakóhellyel rendelkező, felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató, vagy érettségi előtt álló, felsőfokú intézményben továbbtanulni szándékozó középiskolai tanulmányokat folytató diák, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap a 1100 %-át.

(2) A támogatást az Eper Bursa pályázói felületre feltöltött, majd onnan kinyomtatott pályázati űrlap és mellékletei benyújtásával lehet az önkormányzatnál igényelni a pályázatban megjelölt időpontig.

(3) A támogatás ismételt igénybevételéhez a pályázatot a következő évi pályázati fordulóban újra be kell nyújtani.

(4) A kérelmet el kell utasítani különösen a következő esetekben:

a) ha a pályázó jövedelmi viszonyai nem felelnek meg az (1) bekezdésben foglaltaknak,

b) a pályázat nem a jogosulttól származik,

c) a pályázat határidőn túl került benyújtásra, vagy

d) a pályázat formailag, tartalmilag nem megfelelő.

(5) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat támogatása iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

6. Nagycsaládosok karácsonyi támogatása

13. § (1) Évente hivatalból önkormányzati karácsonyi támogatásban kell részesíteni az adott tárgyév november 15. napján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő nagycsaládosokat.

(2) Nagycsaládosnak minősül, aki legalább három gyermek után részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.

(3) A támogatást a Polgármester az önkormányzat tárgyévi költségvetésében a szociális előirányzaton rendelkezésre álló fedezet mértékéig, de legfeljebb 15.000. Ft értékben állapíthatja meg nagycsaládonként.

(4) A támogatást az (1) bekezdésben meghatározott jogosultak részére egységesen és azonos összegben, természetbeni ellátásként kell nyújtani.

7. Köztemetés

14. § (1) A köztemetést az önkormányzat az Sztv. 48. §-ában meghatározottak szerint, pályázati eljárás eredményeként kiválasztott temetkezési szolgáltató igénybevételével biztosítja.

(2) Az eltemettetésre köteles Bölcske-i állandó lakóhellyel rendelkező személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesül:

a) ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege a szociális vetítési alap összegének 100 %-át, egyedülélő esetén 150 %-át nem haladja meg,

b) ha az elhunyt után nem örököl és

c) a kérelmező és családja az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal nem rendelkezik;

(3) Az eltemetésre köteles Bölcskei állandó lakóhellyel rendelkező személy a köztemetés költségeinek legfeljebb 12 havi részletekben történő megfizetésére jogosult, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 100 %-át, egyedülélő esetén 150 %-át meghaladja, de nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 500 %-át.

(4) A köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesülés, vagy részletfizetés iránti kérelmet a 4. melléklet szerinti nyomtatványon, az abban megjelölt mellékletek és a rendelet 9. mellékletét képező vagyonnyilatkozat csatolásával lehet benyújtani.

III. Fejezet

Pénzbeli ellátások

8. Óvoda-, iskolakezdési támogatás

15. § (1) Iskolakezdési támogatásra jogosult a gyermekét saját háztartásában nevelő, Bölcske-i lakóhellyel rendelkező szülő, vagy törvényes képviselő:

a) ha a gyermeke az adott tanévben nappali rendszerű általános iskolai oktatásan részesül a Bölcske-i általános iskolában, vagy középiskola 9-12. évfolyamán tanul és

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege a szociális vetítési alap összegének 500%-át nem haladja meg.

(2) Óvodakezdési támogatásra jogosult a gyermekét saját háztartásában nevelő, Bölcske-i lakóhellyel rendelkező szülő, vagy törvényes képviselő:

a) ha a gyermeke az adott nevelési évben a Bölcske-i óvodába jár, és

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege a szociális vetítési alap összegének 500%-át nem haladja meg.

(3) Az óvoda-, iskolakezdési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell az óvodavezető igazolását arról, hogy a gyermek az adott nevelési évben a Bölcske-i óvodába jár, vagy az iskolaigazgató igazolását arról, hogy a gyermek az adott tanévben nappali rendszerű általános iskolai oktatásan részesül a Bölcske-i általános iskolában, vagy középiskola 9-12. évfolyamán tanul.

(4) Nem részesülhet iskolakezdési támogatásban, akitől gyermeke iskolai hiányzásai miatt az előző tanévben a családi pótlékot megvonták.

(5) Az óvoda-, iskolakezdési támogatás pénzbeli támogatás, melynek összege gyermekenként 10.000,- Ft.

(6) Az óvoda-, iskolakezdési támogatás iránti kérelmet minden évben egy alkalommal augusztus 1-től szeptember 30-ig az 5. melléklet szerinti nyomtatványon, az abban megjelölt mellékletek és a rendelet 9. mellékletét képező vagyonnyilatkozat csatolásával lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(7) Nem jogosult óvoda-, iskolakezdési támogatásra, aki a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik.

9. Közfoglalkoztatottak támogatása

16. § (1) Az önkormányzat évente hivatalból önkormányzati támogatást nyújt azoknak az önkormányzattal szerződött közfoglalkoztatottakat, akik feladatukat tárgyévben legalább 6 hónapon keresztül közterületen végzik és ezen munkavégzésük tárgyév november 30. napján fennáll, azzal, hogy a keresőképtelenség napjait a támogatásra való jogosultság időtartamába nem lehet beszámítani.

(2) A közfoglalkoztatottak támogatását tárgyév november 30. napjáig kell hivatalból megállapítani.

(3) A közfoglalkoztatottak támogatása pénzbeli támogatás, melynek összege személyenként egységesen 20.000. Ft.

10. Válságkezelési támogatás

17. § (1) Válságkezelési támogatást kérelmezhet az a szociálisan rászoruló személy:

a) aki átmenetileg létfenntartását veszélyeztető, vagy rendkívüli élethelyzetbe került,

b) akinek Bölcske közigazgatási területén lévő, saját tulajdonú lakóingatlanát olyan elemi kár sújtotta, vagy tűzeset érte,

ba) amely miatt a lakóingatlan életvitelszerű használatra alkalmatlanná vált,

bb) a lakóingatlanban mint tulajdonos, vagy haszonélvező életvitelszerűen lakik,

bc) más lakó-, vagy üdülő ingatlannal nem rendelkezik és

c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege a szociális vetítési alap összegének 300%-át nem haladja meg.

(2) Átmenetileg létfenntartást veszélyeztető, vagy rendkívüli helyzetnek minősül különösen

a) a kérelmező álláskeresővé vált,

b) a kérelmező betegségből adódóan 1 hétnél hosszabb időtartamra orvosi kezelésre szorul,

c) a kérelmezőnek szakorvos által elrendelt gyógyászati segédeszközt kell vásárolnia,

d) a kérelmező kórházi kezelésre szorul,

e) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

f) a születendő gyermek fogadásának előkészítése,

g) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása,

h) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,

i) a gyermek családjában történő nevelésének biztosítása,

j) a családban történt haláleset és a temetés költségeit a kérelmezőnek kell viselnie,

k) a családot olyan kár érte, amely nem felel meg az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaknak.

(3) A válságkezelési támogatás iránti kérelemhez az 5. § (2) bekezdésében- foglaltakon túl a következő dokumentumokat kell csatolni:

a) a (2) bekezdés b)–d) pontjában meghatározott esetben orvosi igazolást a hivatkozott pontokban foglaltak fennállásának alátámasztására,

b) a (2) bekezdés e), f) pontjában meghatározott esetben a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, vagy a gyermek fogadásának előkészítése érdekében szakorvos vagy védőnő igazolását a várandósság és a terhes-gondozás tényéről,

c) a (2) bekezdés h) pontjában meghatározott esetben a gyámhivatali határozatot,

d) a (2) bekezdés j) pontjában a kérelmező nevére kiállított temetési számlát.

18. § (1) A válságkezelési támogatást elsősorban természetbeni támogatásként kell megállapítani a 17. § (1) bekezdés a) pontja szerinti támogatási igény esetén az ellátás céljára felhasználható anyagok biztosítása, az ellátást biztosító szolgáltatások számláinak kiegyenlítése, csecsemők és kisgyermekek részére a családsegítő által összeállított tartós élelmiszercsomag formájában. A pénzbeli támogatás abban az esetben alkalmazható, amennyiben a támogatás célja természetbeni juttatásként nem valósítható meg.

(2) A válságkezelési támogatás összege a 17. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt esetben nem haladhatja meg családonként és évente a 20.000. Ft-ot, a 17. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt esetben nem haladhatja meg évente a 200.000. Ft-ot.

(3) A 17. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt esetben ugyanazon lakóingatlanra – az ingatlanban élő több jogosult esetén is - csak 1 személy részére nyújtható támogatás.

(4) A 17. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt elemi kárnak a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 70. pontjában meghatározott elemi kár minősül.

(5) A 17. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt esetben a válságkezelési támogatás megállapítása iránti kérelmet az elemi kár, vagy tűzeset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) A 17. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt esetben a válságkezelési támogatás megállapítása iránti kérelemben a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a károsodott lakóingatlanra érvényes biztosítással rendelkezik-e, amennyiben igen, akkor vállalnia kell, hogy kárának a biztosítótól történő megtérülése esetén a támogatást – a biztosítási támogatás kézhezvételétől – számított 5 munkanapon belül teljes összegben, de legfeljebb a biztosítótól kapott összeg erejéig visszafizeti.

(7) A válságkezelési támogatás iránti kérelmet a 6. melléklet szerinti nyomtatványon, az abban megjelölt mellékletek és a rendelet 9. mellékletét képező vagyonnyilatkozat csatolásával lehet benyújtani.

(8) Nem jogosult válságkezelési támogatásra, aki a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik.

11. Tanulmányi támogatás

19. § (1) Tanulmányi támogatásra jogosult a gyermekét saját háztartásában nevelő, Bölcske-i lakóhellyel rendelkező szülő, vagy törvényes képviselő, akinek:

a) a gyermeke a lezárt tanévben nappali rendszerű általános iskolai oktatásban részesült a Bölcske-i általános iskolában, vagy középiskola 9-11. évfolyamán tanult és nem volt igazolatlan mulasztása,

b) a gyermekének a kérelem benyújtását megelőző tanév félévi és év végi tanulmányi átlaga a 4,5-et elérte, és

c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege a szociális vetítési alap összegének 500%-át nem haladja meg.

(2) A 4,5 tanulmányi átlagot elérő, vagy azt meghaladó gyermek után járó tanulmányi támogatás összege 20.000 Ft.

(3) A tanulmányi támogatás iránti kérelmet minden évben egy alkalommal augusztus 1-től szeptember 30-ig az 7. melléklet szerinti nyomtatványon, az abban megjelölt mellékletek és a rendelet 9. mellékletét képező vagyonnyilatkozat csatolásával lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez mellékelni kell az 5. § (2) bekezdésében foglaltakon túl a tanulmányi eredményt tartalmazó bizonyítvány másolatát.

(5) Nem jogosult tanulmányi támogatásra, aki a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik.

12. Gyógyszertámogatás

20. § (1) A gyógyszertámogatás a szociálisan rászorult személy kérelmére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó nem rendszeres kiadásainak csökkentése érdekében biztosított pénzbeli hozzájárulás.

(2) A gyógyszertámogatás orvos által igazolt gyógyszerek kiváltása érdekében, eseti jelleggel és kizárólag a személyes szükségletek kielégítéséhez nyújtható, ha

a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege a szociális vetítési alap összegének 300%-át, egyedülélő esetén a 400%-át nem haladja meg,

b) az Szt-ben foglaltak alapján közgyógyellátásra nem jogosult, és

c) a gyógyszerköltsége a szociális vetítési alap 20 %-át eléri vagy meghaladja.

(3) A gyógyszertámogatás évente legfeljebb 2 alkalommal igényelhető.

(4) A gyógyszertámogatás összege alkalmanként legfeljebb a szociális vetítési alap 60%-a lehet és nem haladja meg az igazolt gyógyszerköltség 80%-át.

(5) Igazolt gyógyszerköltségnek minősül a háziorvos gyógyszerekről kiállított igazolása, és a gyógyszerköltség gyógyszertár általi igazolása, melyet a kérelemhez mellékelni kell.

(6) A gyógyszertámogatás iránti kérelmet a 8. melléklet szerinti nyomtatványon, az abban megjelölt mellékletek és a rendelet 9. mellékletét képező vagyonnyilatkozat csatolásával lehet benyújtani.

(7) Nem jogosult gyógyszertámogatásra, aki a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal rendelkezik.

13. Nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők karácsonyi támogatása

21. § (1) Évente hivatalból önkormányzati karácsonyi támogatásban kell részesíteni azokat a tárgyév október 31. napján nyugdíj, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő bölcskei bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Bölcskén élő 65 év feletti személyeket – a bentlakásos szociális intézményben élők kivételével -, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 150.000. Ft-ot.

(2) A támogatást a Polgármester az önkormányzat tárgyévi költségvetésében a szociális előirányzaton rendelkezésre álló fedezet mértékéig, de legfeljebb 8.000. Ft/fő összegben állapíthatja meg.

(3) A támogatást az (1) bekezdésben meghatározott jogosultak részére egységesen és azonos összegben, pénzbeli juttatás formájában kell nyújtani.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

22. §1

23. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1

A 22. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.