Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01- 2023. 07. 02

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.01.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet hatálya kiterjed)

„b) a díjköteles várakozási területen közlekedő és várakozó jármű tulajdonosára, üzembentartójára, használójára, függetlenül attól, hogy az természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet,”

2. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A várakozási terület a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdés e/2 pontjában meghatározott módon kijelölt olyan körülhatárolt terület, amely díjfizetés ellenében érmével és bankkártyával működő távfelügyeleti rendszerbe bekapcsolt parkolójegy-kiadó automatából (a továbbiakban: parkolójegy-kiadó automata) váltott jeggyel, várakozási jogosultságot tanúsító bérlettel, díjfizetési mentességet igazoló okmánnyal (a továbbiakban együtt: bizonylattal), továbbá a Nemzeti Mobilfizetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság által működtetett mobiltelefonos jegyváltással (a továbbiakban: mobil parkolás) vagy a 10. §-ban foglaltak alapján vehető igénybe és meghatározott időtartamig használható.”

3. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 3. § (2a) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2a) Az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott díjköteles várakozási területen közlekedni és várakozni Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló rendelete szerinti behajtási hozzájárulás (a továbbiakban: behajtási hozzájárulás) birtokában és várakozási megváltási díj megfizetése esetén szabad. A behajtási hozzájárulás az 1. melléklet 1.1. pontja szerinti I. védett övezetben legfeljebb 10 perc várakozásra jogosít. E területekre várakozásra jogosító bérlet nem váltható.

(3) Az 1. melléklet 3.16. pontjában meghatározott várakozási területeken kizárólag szabad- és munkaszüneti napokon lehet várakozni. Az e területre vonatkozó díjköteles várakozási időszakra az (1) bekezdésben foglaltak alkalmazandók. Az e bekezdésben foglaltakat a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeivel (a továbbiakban: SZEI) munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek vonatkozásában nem kell alkalmazni.”

4. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A várakozási területen járművel jogszerűen várakozni kizárólag a várakozás megkezdésekor parkolójegy kiadó automatával megváltott jeggyel, vagy mobil eszközzel indított parkolással, vagy a jelen rendelet szerinti bérlet, vagy egyéb jogosultság alapján lehet.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 5. § (1a) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A várakozás akkor tekintendő jogszerűnek, ha)

„a) az adott övezetben elhelyezett parkolójegy-kiadó automatából váltott parkolójegy megváltásra került,”

(3) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 5. § (1a) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A várakozás akkor tekintendő jogszerűnek, ha)

„c) mobil parkolás esetén a mobiltelefonos parkolási rendszernek az adott övezetre érvényes kóddal megindított és a vonatkozó jogszabályban meghatározott sikeres ügyfélrendelkezés visszaigazolása megtörtént,”

(4) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 5. § (1a) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A várakozás akkor tekintendő jogszerűnek, ha)

„d) az üzemeltető rendszerében az adott rendszámhoz tartozó egyéb jogosultság rögzítésre került.”

(5) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 5. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A gépjármű használója készpénzzel történő fizetés esetén köteles gondoskodni a parkolójegy-kiadó automatából történő parkolójegy megváltásához szükséges megfelelő minőségű és mennyiségű pénzérméről.”

5. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 6. § (1) bekezdés szerinti bérlet

a) általános, egy vagy több zónára érvényes,

b) munkavállalói,

c) lakossági,

d) egészségügyi szolgáltatói,

e) oktatási és

f) szálláshely-szolgáltatói

bérlet lehet, mely a b) pont szerinti munkavállalói bérlet kivételével elektronikusan kerül nyilvántartásra és az (1) bekezdés f) pont szerinti szálláshely-szolgáltatói bérlet kivételével egy konkrét rendszámhoz kapcsolódik.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdés a) pont ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Munkavállalói bérlet vásárlására jogosult

a munkáltató által kiállított igazolás ellenében egy személygépkocsira az 1. mellékletben meghatározott várakozási területeken belül található állandó munkahelyen dolgozó)

„ab) a Pest Vármegyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal dolgozója,”

[d) a Szentendrei Járás települési önkormányzatai 2 személygépkocsira vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira.]

(3) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Oktatási bérlet vásárlására jogosult tanulónként egy gépjárműre az a szülő, akinek gyermeke díjköteles várakozási területen lévő szentendrei oktatási intézménybe jár. Az oktatási bérlet csak tanítási időszakban szeptember 1. és január 31., valamint február 1. és június 30. között használható. Az oktatási bérlet kizárólag a II. parkoló zónában történő várakozásra jogosít.”

(4) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Az e §-ban meghatározott bérleteket az üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában lehet igényelni, az a szálláshely szolgáltatás igénybe vételének időtartamára a vendég által megadott rendszámhoz kapcsolódik, melyet a szálláshely szolgáltató rögzít az üzemeltető által biztosított rendszerben.”

(5) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (12) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérlet kiállításához szükséges:)

„d) oktatási bérlet esetén az oktatási intézmény látogatásáról szóló igazolás, tanuló és törvényes képviselők személyi okmányai,”

6. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A díjköteles várakozási területeken várakozási díj megfizetése nélkül várakozhat)

„j) azonos időszakban legfeljebb 30 gépkocsi tekintetében polgármesteri engedéllyel annak a gépkocsija, aki az Önkormányzat érdekében vagy megbízásából rendszeresen munkát végez a belváros területén,”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

(A díjköteles várakozási területeken várakozási díj megfizetése nélkül várakozhat)

„k) azonos időszakban legfeljebb 10 gépkocsi tekintetében polgármesteri engedéllyel az Önkormányzat, illetőleg a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal vendégei.”

(3) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Az (1) bekezdés g)-k) pontjai szerinti jogosultság ellenőrizhetősége érdekében az üzemeltető a jogosult neve, a jármű rendszáma és a jogosultsági jogcím adatot kezeli.”

7. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Mentesül a díjfizetési kötelezettség alól az 1. melléklet 3.16. pontjában szereplő díjköteles várakozási területen a SZEI-vel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármester az üzemeltető értesítése mellett az 1. melléklet 3.14. pontjában szereplő díjköteles várakozási területen piacnapon engedélyezheti a piacon árusító személy által használt gépjármű díjmentes várakozását”

8. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) 2023. január 01-től az a szentendrei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy, vagy az a szentendrei székhellyel vagy telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jogosult az I. és II. várakozási övezetbe történő városi kedvezményes várakozási engedélyre, aki járművét - melynek a jármű forgalmi engedélyében szereplő tulajdonosa, vagy üzemben tartója - előzetesen regisztrálja az üzemeltető parkolási rendszerébe.”

9. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Jogosulatlan várakozás esetén esetenként a 2. melléklet 4. pontjában foglalt táblázatok szerinti pótdíjat kell fizetni.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A díjköteles időszak alatt jogosulatlan használatnak minősül)

„c) ha a jogosultság az üzemeltető számára egyértelműen nem állapítható meg,”

(3) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A várakozási jogosultságnak és a várakozási díj megfizetésének ellenőrzését, valamint a pótdíjak megállapítását, beszedését és behajtását az üzemeltető végzi. Az ellenőr várakozási díjat, valamint pótdíjat nem vehet át. Méltányosságra, reklamációra, jogorvoslatra történő hivatkozásnak nincs a pótdíjazási intézkedésre halasztó hatálya.”

10. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11/B. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A 6. § (1) bekezdés szerinti bérlet kiállítása érdekében a 7. § (12) bekezdésben meghatározott okmányokat és igazolásokat kell bemutatni üzemeltetőnek az ügyfélszolgálaton. Üzemeltető a bérlet alapján történő várakozásra való jogosultság megállapítása, a jogosultság fennállása esetén a várakozás biztosítása és ellenőrzése valamint az igényléssel kapcsolatos visszaélések elkerülése és a 6. § (4) bekezdés szerinti visszaváltás érdekében az érintett nevét, születési helyét, születési idejét, anyja születési nevét, a gépjármű forgalmi rendszámát, ezeken túlmenően lakossági bérlet esetén az érintett lakcímét, munkavállalói és egészségügyi szolgáltatói bérlet esetén a munkáltató megnevezését, címét, oktatási bérlet esetén az oktatási intézmény megnevezését, címét, a tanuló nevét, születési helyét, születési idejét, anyja születési nevét, szálláshely-szolgáltatói bérlet esetén a szálláshely-szolgáltató nevét és címét rögzíti, tárolja és kezeli a bérlettel meghatározott időszak végéig.

(3) A 10. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott személyes előzetes regisztráció során üzemeltető a 10. § (5) bekezdés szerinti okmányokat és igazolásokat megtekinti és az érintett nevét, születési helyét, születési idejét, anyja születési nevét, lakcímét és a gépjármű forgalmi rendszámát rögzíti és ezen adatokat kezeli a kedvezményes várakozásra való jogosultság megállapítása valamint a 10. § (9) bekezdés b) pont szerinti visszafizetés érdekében. ”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11/B. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Üzemeltető a (4) bekezdés szerinti személyes adatokat rögzíti, a kedvezménnyel érintett időszak végéig tárolja és kezeli a kedvezményes várakozás biztosítása, ellenőrzése és a 10.§ (3) bekezdésben foglaltak biztosítása, valamint a 10. § (9) bekezdés b) pont szerinti visszafizetés céljából.”

11. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

12. § Hatályát veszti a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet

13. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. június 1-jén lép hatályba.

(2) Az 5. § (4) bekezdése 2023. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 15/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelethez

1. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.1.3. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.1.3. a Bogdányi utca Rév utca és Dézsma utca közötti szakaszára csatlakozó mellékutcák, kivéve a Szerb utca”

2. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.2. pontja a következő 1.2.9. ponttal egészül ki:

„1.2.9. Szerb utca”

3. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pontja a következő 3.21. ponttal egészül ki:

„3.21. A Duna korzónál található, Szentendre 2510 hrsz-ú Postás strand parkoló”

2. melléklet a 15/2023. (V. 3.) önkormányzati rendelethez

A díjköteles várakozási területen fizetendő díjak, pótdíjak, bérletek megváltásának és cseréjének díjai

1. Várakozási díjak

1.1. Az I. és a II. védett övezetben lévő várakozási övezetben személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 2 400 Ft/alkalom járművenként.

1.2. Az egyéb védett övezetben lévő várakozási övezetben személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan üzemidőben lévő órák száma és 600 Ft szorzata alkalmanként és járművenként.

1.3. Az I. parkoló zónában autóbuszra és 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépkocsira vonatkozóan 2 760 Ft/óra

1.4. A II. parkoló zónában személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 460 Ft/óra

1.5. A III. parkoló zónában személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 640 Ft/óra

1.6. Egyéb, valamint I. és a II. védett övezetben lévő várakozási övezetben 3,5 t feletti autóbusz, illetve tehergépjármű 6 600 Ft alkalmanként és járművenként.

2. Személygépkocsira vásárolt bérletek díjai:

2.1. Természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére:

2.1.1. A III. parkoló zónában várakozásra jogosító bérlet díjai

2.1.1.1. Éves bérlet 165 600 Ft/ év

2.1.1.2. Féléves bérlet 124 200 Ft/félév

2.1.1.3. Havi bérlet 27 600Ft/hó

2.1.2. A II. parkoló zónában várakozásra jogosító bérlet díjai

2.1.2.1. Éves bérlet 96 600 Ft/év

2.1.2.2. Féléves bérlet 69 000 Ft/félév

2.1.2.3. Havi bérlet 16 560 Ft/hó

2.2. Munkavállalói és lakossági bérlet díjai

2.2.1. Éves bérlet 16 560 Ft/év

2.2.2. Féléves bérlet 9 660 Ft/félév

2.2.3. Havi bérlet 2 760 Ft/hó

2.3. Egészségügyi szolgáltató bérlet díjai

2.3.1. Éves bérlet 16 560 Ft/év

2.3.2. Féléves bérlet 9 660 Ft/félév

2.3.3. Havi bérlet 2 760 Ft/hó

2.4. Oktatási bérlet díjai:

2.4.1. Éves bérlet 16 560 Ft/év

2.4.2. Féléves bérlet 9 660 Ft/félév

3. A bérlettel kapcsolatos módosítás díja, valamint a 10. § (9) és (10) bekezdés szerinti eljárás díja alkalmanként 1 930 Ft/alkalom

4. Díjak és pótdíjak mértéke járművenként

A
várakozási díj/óra illetve várakozási megváltási díj/alkalom

B
pótdíj 15 napon belüli befizetés esetén

C
pótdíj 15 napon túli befizetés esetén

Az I. és a II. védett övezetben lévő várakozási övezetben személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan, illetve a 3. § (2a) bekezdés ben foglaltak megsértése esetén

2 400 Ft/alkalom

14 400 Ft

43 200 Ft

Az egyéb védett övezetben lévő várakozási övezetben személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan

üzemidőben lévő órák száma és 600 Ft szorzata alkalmanként

14 400 Ft

43 200 Ft

egyéb, valamint I. és a II. védett övezetben lévő várakozási övezetben 3,5 t feletti autóbusz, illetve tehergépjármű

6 600 Ft/alkalom

39 600 Ft

118 800 Ft

1. I. parkoló zóna/busz

2 760,-

35 880,- + 2 760,-

110 400,- + 2 760,-

2. II. parkoló zóna

460,-

5 980,- + 460,-

18 400,- + 460,-

3. III. parkoló zóna

640,-

8 320,- + 640,-

25 600,- + 640,-

5. A 10. § (4) bekezdés szerinti várakozási megváltási díj, melyet Szentendre Város Önkormányzat 11784009-15731292-10140004 számú bankszámlájára kell megfizetni:

a) a tárgyévre az adott ingatlanra regisztrált gépjárművek esetén: a városi kedvezményes várakozási engedélyhez kapcsolódó várakozási megváltási díj a II. parkoló zónában 7000 Ft/év,

b) azon azon védett övezetben lakó személyek gépjárművei számára, melyek a védett övezetbe behajtási engedéllyel és a várakozási övezetbe érvényes belvárosi kedvezményes várakozási engedéllyel rendelkeznek, a II. parkoló zónára érvényes városi kedvezményes várakozási engedélyhez kapcsolódó várakozási megváltási díj 4600 Ft/év.

c) a védett és korlátozott forgalmú övezetekben a belvárosi kedvezményes várakozási engedélyhez kapcsolódó várakozási megváltási díj 2400 Ft/alkalom.”