Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 18- 2023. 11. 18

Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 17.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.18.

Harsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelet 5. § (1)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(2) A támogatást legfeljebb 12 hónapra, de legfeljebb a lakáshoz kapcsolódó jogviszony időtartamára, a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától kell megállapítani, melynek havi összege 5.000 forint, de nem haladhatja meg a lakás fenntartásának számlával igazolt havi összegét.

(3) A lakásfenntartási támogatás összege - minden hónap 5. napjáig - kerül kifizetésre.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a háztartás tagjainak jövedelemigazolását és vagyonnyilatkozatát,

b) a háztartás rezsiköltségét igazoló, a kérelem benyújtását megelőző egy hónapnál nem régebbi számlát, bizonylatot, bérleti szerződést, vagy a lakáshasználatát megállapító jogerős bírósági végzést.

(5) A támogatás folyósítását meg kell szüntetni:

a) ha a támogatott lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik,

b) a támogatott elhalálozott,

c) a támogatott, valamint a háztartásában élő személyek jövedelmi, vagyoni viszonyában – e támogatási formára irányadó jövedelemhatárt érintő – változás következik be, a változás hónapját követő hónap 1 napjától.”

2. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakásfenntartási támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként az ellátás jogosultja köteles:

a) lakókörnyezete rendben tartására, az általa életvitelszerűen lakott házhoz tartozó udvar, kert tisztaságának biztosítására, gyommentesen tartására az ott található szemét, lom eltávolítására,

b) a járda melletti zöldsávnak, ároknak úttestig terjedő teljes területének, - ezek hiányában legfeljebb az épület kettő méteres körzetén belüli területének - a gondozására, tisztán tartására, szemét- és gyommentesítésére.”

3. § Hatályát veszti a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 10/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelet

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.