Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 48/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 15- 2023. 06. 15

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 48/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.15.

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 62. § -ában biztosított jogkörében eljáró Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala véleményének kikérésével és a partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 48/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Tkr.) 3. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A helyi területi védelem lehatárolását a rendelet 1. melléklete ábrázolja.

(5) A helyi egyedi védelem alá tartozó elemeket a rendelet 1. melléklete ábrázolja, a védett elemek listáját a 3. melléklet tartalmazza.”

2. § (1) A Tkr. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az e rendelet 1., 3. és 4. mellékleteiben szereplő területek és elemek védettségét szakmai munkacsoport (a továbbiakban: SzM) javaslata alapján a Képviselő-testület módosíthatja. A szakmai munkacsoport összetétele:

a) a városi főépítész, (továbbiakban: Főépítész) egyben az SzM elnöke,

b) a Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság delegált tagja,

c) a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság delegált tagja,

d) Balatonfüred Városért Közalapítvány delegált tagja, és

e) esetenként felkért örökségvédelmi tanácsadó.”

„(2a) Helyi védelem alatt álló építmény teljes, vagy részleges bontása, csak az SzM ajánlásának figyelembevételével hozott Képviselő-testületi döntés alapján történhet, valamint akkor, ha az közvetlen életveszély elhárítása érdekében elkerülhetetlen.

(2b) Helyi védett elem bontása, csak az arról készült részletes felmérési dokumentáció SzM-nek történő átadását követően végezhető.”

3. § A Tkr. 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A helyi egyedi védelem alatt álló érték megfelelő fenntartását és megőrzését megfelelő használattal kell biztosítani. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a polgármester figyelmezteti a tulajdonost a kötelezettségére és helyrehozatali kötelezési eljárásban kezdeményezi az értékromlás megállítását.”

„(5) Ha a telek mérete, vagy lejtési viszonya nem teszi lehetővé a tereprendezés nélküli építkezést, akkor követni kell a földegyenleg elvét, amikor a kiemelt és visszatöltött föld mennyisége közel azonos.

(6) A telekre a település hatályos Helyi Építési Szabályzatában megállapított zöldfelületi nagyság minden 150 m2-ére számított legalább 1 db lombos fát, a kerítés belső oldalán cserjét, és gyepet vagy egyéb talajtakarót kell telepíteni.

(7) Oldalkertben fölbe süllyesztett épületszintre vezető rámpa és lépcső mellett legalább 1 méter széles termőtalaj sávot kell biztosítani, amelybe a szomszédos telek irányába takaró növényzetet kell telepíteni.

(8) Kertépítészeti tervben kell meghatározni a tereprendezés és zöldfelületek kialakítását:

a) a Történeti Fürdőtelep és környezete (Reformkori városrész), a Történeti településközpont és környezete – Ófalu, Arács, Kertvárosias lakó- és üdülőterületek, a Jellemzően vegyes, városias beépítésű területek, a Rekreációs- és üdülőterületek településképi szempontból meghatározó területeken,

b) a védett területen lévő telken, valamint a védelemmel érintett építmény telkén végzett építési tevékenység esetén,

c) a legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépület építése esetén vagy

d) az 1 m-es magasságot meghaladó tereprendezés esetén.

(9) A kertépítészeti tervnek legalább M=1:200-as léptékű tervrajzon tartalmaznia kell:

a) a burkolatok, lépcsők, támfalak és egyéb kerti létesítmények – pergola, filagória (kerti pavilon), medence, kerti tó – javasolt anyagát, tervezett helyét, méretét és metszetét,

b) a minimálisan kiültetésre kerülő növények helyét, a cserjefoltok magasságának (magas, középmagas, alacsony talajtakaró) megkülönböztetésével, ezek darabszámát, az ültetésre javasolt fajok megnevezésével, valamint a műszaki leírást,

c) terepmagassági adatokat tartalmazóhelyszínrajzot,

d) favédelmi, fakivágási tervet és

e) tereprendezési tervet 1,0 m magasságot meghaladó tereprendezés esetén.”

5. § (1) A Tkr. 10. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Építmények tetőformáját, homlokzati tagolását, anyaghasználatát, színezését az adott környezet arculatához, építészeti hagyományokhoz illeszkedően, az adott tömbben jellemző módon kell kialakítani.

(4) Tetőtér bevilágítását szolgáló tetőfelépítményeket, ablakokat egy sorban, azonos magasságban kell kialakítani.

(5) Magastetős épület esetében a térdfal magasságát úgy kell kialakítani, hogy arányos épület- éstetőformát eredményezzen.”

(2) A Tkr. 10. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Épület közterület felőli homlokzatának tetősíkján legfeljebb az adott tetősík átlagszélességének 25%-án létesíthető tetőfelépítmény, tetősík-ablak, tetőbevágás.”

(3) A Tkr. 10. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Lapostetős épület legfelső szintjének visszahúzott kialakítása nem fogadható el.”

6. § (1) A Tkr. 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Magastető héjazatának színe kék, zöld, sárga, élénk piros, fekete (antracit), sötétszürke, sötétbarna és fehér színű nem lehet. A tetőfedő anyagok közül csak az agyagszín, a tégla-, terrakotta vörös, barnás-vöröses színűek és ezek árnyalatai, illetve természetes építőanyagok használata esetén azok természetes színei alkalmazhatók. Szürke és barna színű tetőfedés a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon engedélyezhető.”

„(2a) Eltérő rendelkezés hiányában cserepeslemez műszaki szükségszerűségből, csak kivételes esetben, a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon, kőszórt felülettel, terrakotta színben engedélyezhető.

(2b) Természetes pala kizárólag közhasználatú épületeken, a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon engedélyezhető.”

„(4) Az épületek közterületről látható homlokzatán edzett üvegmellvéd és üvegkorlát nem létesíthető.

(5) Mellvédek, korlátok utólagos belátást gátló takarása fonatokkal, fóliákkal nem megengedett.”

7. § (1) A Tkr. 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az épületek minden egyes homlokzatának legalább 50%-át tömör felületként kell kialakítani.

(2) Telített színezésű homlokzatfelületek nem alakíthatók ki”

„(2a) Az épületek homlokzati falfelületének színezésénél a környezethez való illeszkedés érdekében a homlokzat meghatározó felületein csak világos színek (tört fehér, halvány homok- és agyagszín árnyalatok, pasztell színek a piros, lila és kék színek kivételével, valamint természetes építőanyagok esetén azok természetes színei) alkalmazhatók.

(2b) Nem alkalmazhatók falfelületen a fekete, illetve sötét szürke szín és azok árnyalatai.

(2c) Faburkolat, faszerkezetek festése, mázolása esetén a barna és zöld szín árnyalatai is alkalmazhatók. Nem alkalmazhatók csempe jellegű kőburkolatok a lábazatok kivételével.”

(3) A Tkr. 12. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Eltérő rendelkezés hiányában építményeken műszaki berendezés csak közterület felől takartan, a településképi véleményezési, vagy településképi bejelentési eljárás keretében elfogadott módon helyezhető el.”

„(5a) A meghatározó területre vonatkozó eltérő rendelkezés hiányában csak átlátható, alacsony lábazatú kerítés építhető. A kerítés átlátható felülete utólagosan sem takarható el, a belátás megakadályozására a kerítés belső oldalán telepített sövény, vagy futónövény alkalmazható.”

„(9) Eltérő rendelkezés hiányában tartósan rögzített/telepített, továbbá közműcsatlakozással ellátott lakókocsi, fém konténer, ún. mobilház nem helyezhető el.

(10) Medence nem helyezhető el az előkert közterület felőli 5 méter széles sávjában.”

8. § (1) A Tkr. 13. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Védett területen magastetőn nem alkalmazható:

a) mázas cserépfedés

b) bitumenes zsindely,

c) fém cserepeslemez vagy

d) hullámpala.”

„(8a) Védett területen természetes pala kizárólag közhasználatú épületeken, a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon engedélyezhető.”

(3) A Tkr. 13. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Védett területen önálló antenna, önálló antennatartó szerkezet, önálló torony nem létesíthető, antenna csak közterületről nem látható módon, vagy takartan helyezhető el.”

„(10) Védett területen lévő építményen napelem, napkollektor, valamint egyéb műszaki berendezés csak közterület felől nem látható módon helyezhető el.”

9. § (1) A Tkr. 14. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A védett épület telkén új építményeket kizárólag a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon lehet építeni, a meglévő építményeken építési tevékenységet erre tekintettel lehet végezni, továbbá erre tekintettel kell az építményeket használni és fenntartani.”

(2) A Tkr. 14. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Védett építmény telkén a korabeli dokumentumokban fellelhető kertépítészeti elemeket meg kell tartani, vissza kell állítani.”

„(8) Védett épületek kéményeit meg kell tartani, eredeti állapotukban kell visszaállítani.

(9) Védelem alatt álló épület telkén lévő építményen napelem, napkollektor, valamint egyéb műszaki berendezés csak közterület felől nem látható módon helyezhető el.

(10) Védett építmény telkén utólagosan nem létesíthető kiegészítő funkciójú, vagy melléképület közterületről látható módon.”

10. § (1) A Tkr. 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Új épület kortárs megfogalmazású legyen, amely illeszkedése révén tiszteletben tartja a történelmi városszövet és épületállomány hitelességét.”

(2) A Tkr. 15. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Vendéglátó-teraszra, bolt-bejárata elé műfüvet, szőnyeget, dobogót kihelyezni nem lehet.”

„(9) Építmény tetején cserepeslemez héjazat nem alkalmazható.”

11. § (1) A Tkr. 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A meghatározó terület hagyományos, falusias beépítésű részein:

a) utcavonalra merőleges gerincű, szimmetrikus nyeregtetővel lefedett, oromfalas épület építhető.

b) magastető közel 45 fokos hajlásszöggel létesíthető, a tetőhéjazat hagyományos agyagcserép lehet,

c) az épület alapidoma az utcára keskenyebbik oldalával álló téglalap, amelyhez a homloksíknál legalább 5 m-rel hátrébb húzva keresztszárny is kialakítható, illetve

d) téglalap alapú épület az utcával párhuzamosan is elhelyezhető (akár az utcavonalon, akár a hátsó telekhatáron), a kialakult hagyományoknak megfelelően.

e) Oromfalon erkély, loggia nem alakítható ki.”

(2) A Tkr. 16. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Üvegmellvéd és üvegkorlát nem létesíthető.”

12. § A Tkr. 17. § (3)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Ugyanazon a telken álló fő rendeltetésű épületek között legalább az építési övezetben előírt épületmagasságnak megfelelő távolságot kell tartani.

(4) Tagolt alaprajzú, jellemzően magastetős épületkialakítás követelmény. Erkély, loggia, veranda bármely homlokzatom kialakítható.

(5) Új épületet a tömbben többségben meglévő tetőformával kell kialakítani. Két szomszédos lapostetős épület között lapostetős épület kialakítható.

(6) Azonos időben épült, egységes tömegű sorházak elemeire külön-külön további emelet nem építhető.”

13. § (1) A Tkr. 18. § (1)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Új csoportos beépítések esetén az egységes építészeti karakter alkalmazása követelmény.

(2) Ugyanazon a telken álló fő rendeltetésű épületeket úgy kell elhelyezni, hogy a közöttük lévő távolság az építési övezetben megengedett legnagyobb épületmagasság másfélszerese legyen.

(3) Azonos időben, csoportosan létrehozott, egységes tömegképzésű épületegyüttes egyes épületeire egyedileg emelet, vagy magastető utólagosan nem építhető.

(4) Különálló építményben legfeljebb 2 db gépkocsi helyezhető el.

(5) Azonos, vagy szomszédos telken álló, de egységes tömeget képező épületrészek

a) homlokzat felújítása (nyílászáró-csere, hőszigetelés, színezés, stb.) településképi bejelentési eljárásban elfogadott homlokzat színezési terv alapján lehetséges

b) egy épületen, épületegyüttesen csak azonos osztású, anyagú, profilú és színű nyílászárók, továbbá azonos típusú redőnyök alkalmazhatók

c) egy épületen csak egyforma előtetők, mellvédek és szélfogók, árnyékolók alkalmazhatók.”

„(11) Lapostetős, vagy legfeljebb 20 fokos dőlésszögű lejtőkkel magastetős épületek alakíthatók ki.”

14. § A Tkr. 19. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Utólagosan nem létesíthető kiegészítő funkciójú, vagy melléképület közterületről látható módon.”

15. § A Tkr. 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A területen csak átlátható, lábazat nélküli kerítés létesíthető.”

16. § A Tkr. 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Csarnok jellegű épületek épülethomlokzati síkjait legalább 20 méterenként tagolni kell építészeti eszközökkel.”

17. § (1) A Tkr. 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Új épületeket jellemzően magastetővel kell kialakítani.”

„(4) Földszintes épületen tető legkisebb hajlásszöge 35 fokos, legnagyobb hajlásszöge 45 fokos, emeletes épületen a tető legnagyobb hajlásszöge 35 fokos lehet.

(5) Ugyanazon a telken álló fő rendeltetésű épületek között legalább az építési övezetben előírt épületmagasságnak megfelelő távolságot kell tartani.

(6) Nem létesíthető átlátszó, edzett üvegből mellvéd és korlát közterület felőli épülethomlokzaton.

(7) A telek legkisebb zöldfelületét összefüggően kell kialakítani.

(8) Az előkert felületének legalább 50%-át zöldfelületként kell kialakítani.”

18. § A Tkr. 23. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Temető közterület felőli telekhatárán átlátható új kerítés építhető alacsony lábazattal, vagy lábazat nélkül, szomszédos telkekkel közös telekhatáron, zaj- és látványvédelem érdekében tömör kerítés is kialakítható.”

19. § (1) A Tkr. 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Építmény csak az alábbi, helyi hagyományokhoz alkalmazkodó anyagok használatával építhető:

a) a szerkezetet illetően a hagyományos falazott szerkezet,

b) a tetőhéjazatot illetően natúr színű égetett agyagcserép, nádfedés,

c) a homlokzatképzés tekintetében a vakolt, burkolt felület tört fehér színben, valamint terméskő.”

„(1a) Az épületeken erkély, loggia, tetőterasz nem alakítható ki.”

20. § A Tkr. 25. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Épületburkolat és tetőhéjazat természetes anyag (égetett cserép, nád) lehet, világos színekben, valamint fémlemez.”

21. § (1) A Tkr. 26. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Tető hajlásszöge legalább 35 fokos, legfeljebb 45 fokos lehet. Épületek tetőtömegén erkély, loggia, tetőterasz nem alakítható ki.

(6) Falazatként kő, vakolt tégla világos színekben, tető-héjazatként natúr színű égetett agyagcserép vagy természetes nád alkalmazható.”

„(9) Lejtős terepen épülettömeg lejtő felőli oldalán legfeljebb 6 méter széles, oromfalas kiképzésű tömeg-tagolást kell alkalmazni.”

22. § (1) A Tkr. 28. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Útépítési tervet és annak járulékos elemeit – támfalakat, lépcsőket, korlátokat stb – településképi véleményezési eljárásban kell bemutatni.”

(2) A Tkr. 28. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közmű fejlesztés új elemei településképi bejelentési eljárásban engedélyezett módon telepíthetők. Felszín feletti dobozos elemeket (transzformátor, kapcsolószekrény stb) köréjük telepített növényzettel kell takarni.”

23. § (1) A Tkr. 32. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Portálok (kirakatok), nyílászárók üvegfelületeire fólia nem ragasztható, kivéve a rendeltetési egység működése miatt indokolt, a belátást korlátozó, homokfúvott hatású, az adott üvegfelület legfeljebb 15%-át takaró egyszerű, visszafogott mintázatú, a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott kialakítást.”

(2) A Tkr. 32. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Egy darab, legfeljebb 1 négyzetméter nagyságú árlista építmények utcai telekhatáron álló külső falfelületén csak a nyitvatartás idejére helyezhető el.”

24. § (1) A Tkr. 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Magastetős épület esetén a táblás napelemeket, napkollektorokat - napelemes cserép kivételével - a településképi eljárásban bemutatott és elfogadott módon úgy kell elhelyezni, hogy

a) a tetőeresz mentén a tetőszélekhez és a tetősík ablakhoz igazodjanak,

b) legfeljebb az adott tetősík 40 %-át fedhetik le, és

c) sorolva, lépcsőztetés nélküli kompakt téglalap alakú felületet képezzenek.”

„(1a) Lapostetős épületre napkollektor, napelem csak parapetfallal takartan, közterületről nem látható módon telepíthető.”

(3) A Tkr. 35. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Közterület felől látható homlokzaton klímaberendezés, hőszivattyú kültéri egysége, csak takartan helyezhető el.”

25. § A Tkr. 39. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A településképi bejelentés elmulasztása, és a településképi kötelezés végre nem hajtása esetén a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester magánszemély esetén 100.000 Ft - 200.000 Ft-ig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 100.000 Ft - 2.000.000 Ft -ig terjedhető pénzbírságot szab ki.”

26. § A Tkr. VIII. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„32/A. A helyrehozatali kötelezési eljárás

39/A. § (1) A településkép javítása érdekében, a leromlott állapotú építményekre helyrehozatali kötelezés írható elő, a következő feltételek együttes teljesülésével:

a) Helyrehozatali kötelezést a polgármester hatósági döntésében írhat elő.

b) Helyrehozatali kötelezés kizárólag a településképben megjelenő (közterületről látható, közterület felőli rálátással érintett) építmény(ek)re írható elő.

(2) A helyrehozatali kötelezésnek tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) az építmény beazonosítására alkalmas adatait (cím, helyrajzi szám, alaptérképi elhelyezkedés);

b) a helyrehozatali kötelezettség címzettjét, aki az építménynek helyet adó ingatlan tulajdonosa;

c) a helyrehozatali kötelezettség által érintett szerkezet(ek), arculati elem(ek) leírását, vagy a teljes építmény megnevezését;

d) a helyrehozatali teljesítésének végső határidejét;

e) a határidő meghosszabbításának lehetőségeit, indokait;

(3) Helyrehozatali kötelezéssel élni a 2. melléklet szerinti településképi szempontból meghatározó területen található építmény esetében lehet.”

27. § A Tkr. 33. alcím címe helyébe a következő szöveg lép:

„33. A védelem alatt álló épített elemek megőrzésének és zöldfelületei kialakításának önkormányzati pénzügyi támogatási rendszere”

28. § (1) A Tkr. 40. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást adhat a védett épített értékek megőrzése céljából elvégzett beavatkozásokhoz, a védett területen lévő telken, valamint a védelemmel érintett építmény telkén a zöldfelületek kialakításához a költségvetésben e célra évente elkülönítendő pénzkeretből, amennyiben azok megfelelnek a Települési Arculati Kézikönyv ajánlásainak és jelen rendelet előírásainak.”

(2) A Tkr. 40. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Támogatás évente egy alkalommal vehető igénybe

a) az építési munkák megkezdése előtt, vagy a kérelem benyújtásának évében megkezdett építési munkákra, továbbá

b) a legkorábban a kérelem benyújtása előtti évben elvégzett zöldfelület kialakítási munkákra

benyújtott kérelemre.”

29. § A Tkr. 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

30. § A Tkr.

a) 6. § (3) bekezdés c) pontjában az „a Veszprém Megyei Kormányhivatal Balatonfüredi Járási Hivatalának Földhivatali Osztályát” szövegrész helyébe az „az ingatlanügyi hatóságot” szöveg,

b) 6. § (4) bekezdésében a „védett épület” szövegrész helyébe az „építészeti örökség, védett érték” szöveg,

c) 7. § (2) bekezdésében a „jókarbantartási” szövegrész helyébe a „(1) bekezdés szerinti” szöveg,

d) 15. § (4) bekezdésében a „2” szövegrész helyébe az „1,5” szöveg,

e) 27. § (5) bekezdésében a „vörös” szövegrész helyébe az „élénk” szöveg

lép.

31. § Hatályát veszti a Tkr.

1. 1. alcíme,

32. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet a 17/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet