Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíjáról,a kiemelkedő tanulmányi és közösségi tevékenységet végző diákok jutalmazásáról, és a pécsi kollégiumi férőhelyek odaítélésének szabályairól szóló 20/2020.(XI.02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 02

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíjáról,a kiemelkedő tanulmányi és közösségi tevékenységet végző diákok jutalmazásáról, és a pécsi kollégiumi férőhelyek odaítélésének szabályairól szóló 20/2020.(XI.02.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2020 (IX.28.) önkormányzati rendelet 27. § (6) bekezdése alapján Ügyrendi-, Közrendvédelmi és Jogi Bizottság és Oktatási-, Kulturális,- Egészségügyi,- Szociális,- Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérésével következőket rendeli el:

1. § A Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíjáról,a kiemelkedő tanulmányi és közösségi tevékenységet végző diákok jutalmazásáról, és a pécsi kollégiumi férőhelyek odaítélésének szabályairól szóló 20/2020 (XI.2.) önkormányzati rendelet a következő fejezettel egészül ki:

„I. Fejezet

Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíja

1. § Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Dunaföldvár Város Ösztöndíjat (továbbiakban: ösztöndíj) alapít

a) a Dunaföldváron legalább 5 éve bejelentett lakóhellyel rendelkező,

b) felsőfokú tanulmányokat nappali tagozaton folytató,

c) 25 év alatti,

d) nehéz szociális körülmények között élő,

e) legalább 3,51-es „halmozott súlyozott tanulmányi átlaggal” rendelkező hallgató részére.

2. § (1) Az ösztöndíjra pályázati adatlapot nyújthat be a nehéz szociális körülmények között élő hallgató.

(2) Nehéz szociális körülmények között élő az

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap 700 %-át, egyedül élő esetén annak 750 %-át,

b) akinek a vagyona mértéke a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szt.) meghatározott mértéket és

c) akinek családja tulajdonában legfeljebb kettő – Szt. szerint vagyonként figyelembe nem vehető - gépjármű van.

3. § (1) Az ösztöndíj támogatás tanulmányi félévenkénti összege 10.000.- Forint/hó.

(2) A tanulmányi félévre megítélt ösztöndíjat (5 havi) a döntést követő 15 napon belül egy összegben kell a támogatást igénylő bankszámlájára átutalni.

(3) A támogatott köteles a körülményeiben bekövetkezett változást a változás bekövetkezését követő 15 napon belül írásban bejelenteni a Támogató felé.

4. § (1) Az ösztöndíjra a pályázati felhívás alapján legkorábban a sikeresen lezárt I. félévet követően lehet jelentkezni a (3) bekezdésben foglalt határidőig tanulmányi félévenként.

(2) A pályázati kiírást a tárgyév tavaszi félévére január 15. napjáig és őszi félévére július 31. napjáig kell közzétenni a város honlapján.

(3) Az 1. melléklet szerinti pályázati adatlapot a tavaszi félévre legkésőbb a tárgyév február 28. napjáig, az őszi félévre legkésőbb a tárgyév szeptember 30. napjáig lehet benyújtani. A határidő jogvesztő.

(4) A pályázati adatlaphoz mellékelni kell:

a) a hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást,

b) a tanulmányi átlagról szóló igazolást,

c) a jövedelmi és vagyoni körülményekre vonatkozó, a rendelet 2. melléklete szerinti nyilatkozatot, illetve az abban foglaltakat igazoló dokumentumokat, és

d) lakcímkártya, a TAJ kártya és a személyazonosító igazolvány másolatát.

(5) Hiánypótlásra 15 napos határidővel egy alkalommal van lehetőség.

(6) Az ösztöndíj odaítéléséről átruházott hatáskörben a polgármester (továbbiakban: Támogató) dönt. Döntéshozatal előtt a Támogató köteles kikérni az Oktatási- Kulturális- Egészségügyi-, Szociális-, Ifjúsági és Sport Bizottság véleményét. A döntés ellen fellebbezésnek van helye.

5. § (1) Az ösztöndíjra való jogosultságot meg kell szüntetni és a támogatott pályázót, a folyósított ösztöndíj teljes összegének vagy arányos részének 30 napon belül történő visszafizetésére kell kötelezni, ha

a) a hallgatói jogviszonya megszűnik vagy szünetel,

b) a pályázati eljárás során valótlan adatot közölt, vagy Dunaföldvár Város Önkormányzatát (a továbbiakban: Önkormányzat) bármilyen módon megtévesztette, vagy

c) az ösztöndíjra való jogosultság megszüntetését bármely okból kéri.

(2) A polgármester dönt az ösztöndíj megszüntetéséről és a visszafizetésének elrendeléséről.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltaktól a támogató különös méltánylást érdemlő esetben eltekinthet.

(4) Különös méltánylást érdemlő esetnek minősül különösen

a) olyan betegség, amely a félév teljesítését akadályozza,

b) a hallgató elhalálozása,

c) várandósság,

d) olyan élethelyzet, amely a hallgatói jogviszony önhibáján kívüli fenntartását akadályozza.”

2. § A Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíjáról,a kiemelkedő tanulmányi és közösségi tevékenységet végző diákok jutalmazásáról, és a pécsi kollégiumi férőhelyek odaítélésének szabályairól szóló 20/2020 (XI.2.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Pályázat benyújtásának feltételei:)

„d) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap 400 %-át, egyedül élő esetén annak 450 %-át”

3. § A Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíjáról,a kiemelkedő tanulmányi és közösségi tevékenységet végző diákok jutalmazásáról, és a pécsi kollégiumi férőhelyek odaítélésének szabályairól szóló 20/2020 (XI.2.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) 2023. évben Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíjra 500 000 Ft előirányzatot biztosít 2023. évi költségvetés Ellátottak nem pénzbeli juttatásai előirányzata terhére.”

4. § A Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíjáról,a kiemelkedő tanulmányi és közösségi tevékenységet végző diákok jutalmazásáról, és a pécsi kollégiumi férőhelyek odaítélésének szabályairól szóló 20/2020 (XI.2.) önkormányzati rendelet aláírása helyébe a következő rendelkezés lép:

Horváth Zsolt dr. Boldoczki Krisztina
polgármester jegyző”

5. § A Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíjáról,a kiemelkedő tanulmányi és közösségi tevékenységet végző diákok jutalmazásáról, és a pécsi kollégiumi férőhelyek odaítélésének szabályairól szóló 20/2020 (XI.2.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

6. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba, és 2023. július 3-án hatályát veszti.

Horváth Zsolt
polgármester

dr. Boldoczki Krisztina
jegyző

1. melléklet a 17/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet
Pályázati adatlap Dunaföldvár Város Felsőoktatási Ösztöndíja igényléséhez

1. ALAPADATOK:

1.1. Név:

1.2. TAJ száma:

1.3. Születési hely, idő:

1.4. Anyja neve:

1.5. Lakcím:

1.6. Telefonszám/e-mail cím:

2. OKTATÁSI ADATOK

2.1. Intézmény neve:

2.2. Kar:

2.3. Szak, szakpár:

2.4. Képzés típusa:

3. SZOCIÁLIS ADATOK

3.1. A pályázóval egy családban élők egy főre eső havi nettó jövedelme:

3.2. Hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű ? igen * / nem *

3.3. A pályázó által a szociális rászorultság igazolására fontosnak tartott körülmények:.

4. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a pályázati adatlapon és mellékleteiben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok ahhoz, hogy az adataimat és pályázatomat a pályázat elbírálásában résztvevők megismerjék.

pályázó aláírása

Kelt:

5. Kötelezően csatolandó:

5.1. a hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást,

5.2. a tanulmányi átlagról szóló igazolást,

5.3. a jövedelmi és vagyoni körülményekre vonatkozó a rendelet 2. melléklete szerinti nyilatkozatot, illetve az abban foglaltakat igazoló dokumentumokat

5.4. hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetet igazoló határozatot, amennyiben van, és

5.5. lakcímkártya, TAJ kártya és a személyazonosító igazolvány másolatát.”