Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 01- 2023. 10. 02

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.01.

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § Az önkormányzati lakások:

a) szolgálati jelleggel, vagy

b) szociális helyzet alapján, vagy

c) piaci alapon, vagy

d) lakáscsere jogcímén, vagy

e) bérleti jogviszony folytatása jogcímén

adhatók bérbe.”

2. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A bérbeadó, a bérlő és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Ltv.) felsorolt, bérbeadói hozzájárulás nélkül a lakásba befogadott személyek megállapodás alapján bérlőtársi jogviszonyt létesíthetnek.

(2) A már fennálló bérleti szerződés esetén a bérlőtársi jogviszony létesítésének feltétele a legalább egy éves életvitelszerű együttlakás és az, hogy a bérlőnek bérleti, és egyéb, a lakás használatával összefüggő tartozása ne legyen.

(3) A lakásba a bérbeadó hozzájárulásával befogadott személyekkel bérlőtársi jogviszony nem létesíthető.

(4) Az (1) bekezdés szerinti lakásbérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő és a bérlőtárs elhelyezéséről a bérbeadó nem köteles gondoskodni. A bérlő és a bérlőtárs kötelesek a bérleményt kiürített, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.”

3. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhat, hogy a bérlő az Ltv. 10. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségeket a bérbeadó helyett teljesíti.”

4. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 14. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbe adó részére bejelenteni, és a távollét okát igazolni.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt kötelezettségek megszegése esetén a bérleti szerződést fel kell mondani.

(4) A bérlő által a (2) bekezdés szerint bejelentett távollét miatt annak ideje alatt a bérbeadó nem mondhatja fel a bérleti szerződést, ha a távollét oka egészségügyi ok, munkahely megváltozása, vagy tanulmányok folytatása. Nem lehet felmondani a szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót – felhívására – írásban tájékoztatja.”

5. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább kétszer a bérlő előzetes, legalább 8 nappal korábban megküldött értesítése mellett a bérlő szükségtelen háborítása nélkül jogosult ellenőrzi, a bérlő pedig köteles tűrni a lakás ellenőrzését, és ehhez a lakásba történő bejutást biztosítani.

(2) A bérlő az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségét olyan időpontban és módon köteles teljesíteni, ahogy azt a lakás és a lakásberendezések állapota szükségessé teszik.

(3) Rendkívüli káresemény, veszélyhelyzet fennállása esetén a bérbeadó az ellenőrzés jogát a bérlő előzetes értesítése nélkül is gyakorolhatja.

(4) A bérleti szerződésben a bérlő kötelezettségeként kell előírni, hogy a bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről.”

6. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet „A lakbér mértéke, a lakáshasználati díj” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„A lakbér mértéke, a lakbértámogatás”

7. § (1) Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 18. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A szolgálati jelleggel bérbe adott lakás lakbérének mértéke a lakás alapterülete után 264 forint/m2/hó.

(2) Az (1) bekezdés alapján kiszámított lakbért komfortfokozata alapján:

a) összkomfortos lakás esetén 20%-al növelni,

b) félkomfortos lakás esetén 10%-al csökkenteni,

kell.”

(2) Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 18. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az (1) bekezdés alapján kiszámított lakbért a lakás állapota alapján:

a) 30%-ot meghaladó, de 50 %-ot el nem érő avultság esetén 20%-al,

b) 50%-os, vagy azt meghaladó avultság esetén 30%-al

csökkenteni kell. Az avultság mértékét műszaki szakvéleménynek kell megállapítania.

(4) A lakbért módosító tényezőket összevontan kell figyelembe venni.”

8. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet a következő 18/A. §-sal egészül ki:

„18/A. § A szociális jelleggel bérbe adott lakás lakbérének mértéke 132 forint/m2/hó.”

9. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 19. és 20. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„19. § A piaci alapon bérbe adott lakás lakbérének mértéke:

a) összkomfortos lakás esetén 650 forint/m2/hó,

b) komfortos lakás esetén 550 forint/m2/hó.

20. § Az önkormányzat az Ltv. 91/A. § 18. pontja szerinti külön szolgáltatásokat nem nyújt, ezért külön szolgáltatási díjat nem állapít meg.”

10. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) A bérlő lakásbérleti jog folytatása ellenében a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával tartási szerződést köthet.

(2) A bérlő a lakásbérleti jog tartás ellenében történő folytatása iránti kérelmét a bérbeadóhoz kell benyújtania, melyhez csatolnia kell az írásba foglalt tartási szerződést.

(3) A bérbeadó a lakásbérleti jog tartás ellenében történő folytatásához akkor járulhat hozzá, ha:

a) az eltartó nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgár, és

b) az eltartott egészségi állapota a tartást indokolja, és

c) az eltartott havi jövedelme nem haladja meg a 75.000 forintot, és

d) az eltartó a tartáshoz szükséges jövedelemmel rendelkezik, és

e) az eltartó a bérlővel állandó jelleggel, életvitelszerűen a lakásban lakik, és

f) az eltartónak más eltartottal érvényes tartási szerződése nincs, és

g) ha az eltartónak saját tulajdonú lakása, vagy önkormányzati tulajdonú lakásra fennálló bérleti jogviszonya nincs.”

11. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 27. § f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A lakásbérlet megszűnik, ha:)

„f) a bérlőt Magyarország területéről kiutasították,”

12. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„32. § (1) Szolgálati jelleggel az önkormányzattal munkavégzésre irányuló jogviszonyban (továbbiakban: szolgálati jogviszony) álló személyek részére adható bérbe.

(2) Kivételesen bérbe adható lakás olyan személy részére is, aki az önkormányzattal nem áll szolgálati jogviszonyban, de az önkormányzat által jogszabályban előírt kötelező alapfeladatokat lát el, feltéve, hogy Nagyecseden nincs lakástulajdona, lakásra vonatkozó haszonélvezete vagy lakásbérleti joga.

(3) Nem adható bérbe lakás annak, akinek vagy házastársának (élettársának), továbbá vele együtt lakó vagy együtt költöző közeli hozzátartozója tulajdonában, haszonélvezetében, bérletében Nagyecsed városban megfelelő és beköltözhető lakása van. A megfelelőség tekintetében az Ltv. 18. § (3) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.

(4) A bérbeadói jogok gyakorlója a (3) bekezdésben foglalt korlátozó rendelkezésektől eltérhet. Ebben az esetben a lakás kizárólag 1 évet meg nem haladó határozott időre adható bérbe azzal, hogy a szerződésben ki kell kötni, hogy a határozott idő lejártával a bérlő a lakást cserelakás biztosítása nélkül köteles kiürítve a bérbeadónak visszaadni, és lakhatásáról saját maga köteles gondoskodni. Ezekben az esetekben a bérleti szerződést közjegyző által hitelesített okiratba kell foglalni, és az ezzel kapcsolatban felmerülő költségeket a feleknek kell viselniük.

(5) A bérbeadói jogokat - a polgármester, a jegyző és az intézményvezető kivételével – a polgármester gyakorolja.

(6) A bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő a lakást 8 napon belül köteles a lakást kiürítve a bérbeadónak visszaadni. A bérlő cserelakásra nem tarthat igényt, elhelyezéséről maga köteles gondoskodni.

(7) Szolgálati jelleggel bérbe adható lakások felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.”

13. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 33. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szociális jelleggel bérbe adható lakások felsorolását a 2. melléklet tartalmazza.”

14. § Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § (1) Piaci alapon önkormányzati lakás pályázati eljárás keretében adható bérbe.

(2) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás címét, jellemző adatait,

b) a lakás e rendelet szerint meghatározott bérleti díját,

c) a kaució összegét, ami a bérleti díjnak megfelelő összeg,

d) a bánatpénz összegét, ami a bérleti díjnak megfelelő összeg,

e) az (5) bekezdés szerinti kizáró okokat,

f) a (6)-(7) bekezdés szerinti információt,

g) a lakás megtekintésének időpontját,

h) a pályázat benyújtásának módját és idejét,

(3) A pályázati felhívást legalább 8 napos időtartamra közzé kell tenni a város honlapján, valamint a Nagyecsedi Közös Önkormányzati Hivatali hirdetőtábláján.

(4) Pályázatot az a személy nyújthat be, aki:

a) a pályázat benyújtásával egyidejűleg befizeti a bánatpénz összegét,

b) vállalja, hogy a bérleti szerződés megkötésekor egyösszegben megfizeti a kaució összegét,

(5) Nem adható az (1) bekezdés alapján bérbe önkormányzati lakás annak:

a) aki saját maga, vagy házastársa vagy élettársa beköltözhető lakás tulajdonjogával, vagy lakás használatára jogosító jogosultsággal rendelkezik,

b) önkormányzati lakásra fennállt bérleti jogviszonya neki felróható ok miatt szűnt meg, vagy bérleti jogáról pénzbeli térítés ellenében lemondott.

(6) Több pályázó esetén az a pályázó nyer, aki a szerződéskötés időtartamához viszonyítva a leghosszabb időtartamra vállalja a bérleti díjat egy összegben előre megfizetni.

(7) Amennyiben a pályázat elbírálását követő 8 napon belül a nyertes pályázó nem köt bérleti szerződést, akkor a befizetett bánatpénzt elveszíti és a bérbeadó a soron következő legjobb ajánlattevővel jogosult a lakásbérleti szerződést megkötni.

(8) Amennyiben a pályázat kétszer egymást követően sikertelen volt, akkor a lakás szolgálati jelleggel vagy szociális helyzet alapján is bérbe adható.

(9) A piaci alapon bérbe adható lakásokat a 3. melléklet tartalmazza.”

15. § (1) Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 1. melléklettel egészül ki.

(2) Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(3) Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

16. § Hatályát veszti az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 5/2006. (III. 23.) önkormányzati rendelet

a) 9. §-a,

b) 35/B. §-a,

17. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 19/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet
Szolgálati jelleggel bérbe adható lakások

1. Nagyecsed, Báthori utca 40/B. I/1.

2. Nagyecsed, Báthori utca 40/B. I/3.

3. Nagyecsed, Báthori utca 40/B. II/2.”

2. melléklet a 19/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet
Szociális helyzet alapján bérbe adható lakások

1. Nagyecsed, Lutheránus utca 3.

2. Nagyecsed, Kölcsey utca 17.”

3. melléklet a 19/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelethez

Piaci jelleggel bérbe adható lakások

1. Nagyecsed, Báthori utca 40/B. I/2.

2. Nagyecsed, Báthori utca 40/B. II/1.”