Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 01

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Görbeháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában, meghatározott feladatkörében eljárva; Görbeháza Község Önkormányzatának a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2019.(XI.28.) önkormányzati rendelete 6. melléklete alapján a Görbeháza Községi Önkormányzat Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága, valamint Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatás helyi szabályairól szóló 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(Az önkormányzat Képviselő-testülete szociális rászorultság alapján a jogosult számára)

„d) hulladékszállítási díjkedvezményt”

(állapít meg az Szt. 45. §-ában, valamint a 48. §-ában foglaltak figyelembevételével, valamint az e rendeletben szabályozott feltételek szerint.)

2. § A települési támogatás helyi szabályairól szóló 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet „Köztemetés” alcíme a következő 11/A. §-sal egészül ki:

„11/A. § (1) Az, aki a hulladékszállítási díj megfizetésére anyagi vagy szociális körülményei miatt nem képes, a díj megfizetéséhez meghatározott feltételek szerint támogatásban részesülhet.

(2) A képviselő-testület mentességet biztosít a hulladékszállítási díjfizetési kötelezettség alól

a) a 70. életévet betöltött egyedülálló személy részére, aki az ingatlant egyedül használja, és havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének háromszorosát

b) a 70 életévet betöltött házaspár, élettárs részére, amennyiben bármelyikük betöltötte a 70. életévét és egy főre eső havi jövedelmük nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét

(3) Nem mentesülhet a hulladékszállítási díjfizetési kötelezettség alól az a 70. életévet betöltött egyedülálló személy, vagy a 70. életévet betöltött házaspár, élettárs, ahol az ingatlanon rajtuk kívül más személy bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és az ingatlant életvitelszerűen használja.

(4) A mentesség elbírálása kérelem alapján történik, amelyről a polgármester dönt. Méltányosság megállapítására nincs lehetőség.

(5) A kérelem nyomtatványok a rendelet 2. mellékletét és a 3. mellékletét képezik.

(6) A jogosultság feltételeit az önkormányzat évente felülvizsgálja.

(7) A (2) bekezdésben meghatározott személyi kör a kérelem benyújtását követő számlázási időszak kezdetétől jogosult a mentességre.”

3. § (1) A települési támogatás helyi szabályairól szóló 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(2) A települési támogatás helyi szabályairól szóló 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

4. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 19/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

Kérelem hulladékszállítási díjfizetési kötelezettség alóli mentesség megállapításához egyedülálló személy részére
..........................................................(név) Görbeháza, ................................................................................szám ............................................alatti lakos kérem, hogy Görbeháza Község Önkormányzatának a települési támogatás helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletének 11/A. §-a alapján a hulladékszállítási díjfizetési kötelezettség alól mentességet biztosítani szíveskedjenek.

1. Születési hely, idő: ......................................................................................

2. Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy

a) betöltöttem a 70. életévemet

b) az ingatlant egyedül használom, más személy nem rendelkezik az ingatlanon sem lakóhellyel, sem tartózkodási hellyel

c) jövedelmem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének háromszorosát

3. A kérelemben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

4. Tudomásul veszem, hogy a jogosulatlanul igénybe vett támogatást köteles vagyok visszafizetni.

5. A kérelemhez csatolom a megfelelő jövedelemigazolásokat.

6. Görbeháza, 20............................................................ ....................................................aláírás”

2. melléklet a 19/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

Kérelem hulladékszállítási díjfizetési kötelezettség alóli mentesség megállapításához házaspár/élettárs részére
....................................................................(név) ....................................................................................(név) Görbeháza, ...............................................................................szám alatti lakosok kérjük, hogy Görbeháza Község Önkormányzatának a települési támogatás helyi szabályairól szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletének 11/A §-a alapján a hulladékszállítási díjfizetési kötelezettség alól mentességet biztosítani szíveskedjenek.

1. Személyi adataink: Név: ......................................................... Születési hely, idő: ............................................. Név: ................................................................... Születési hely, idő: ..............................................................................

2. Büntetőjogi felelősségünk tudatában nyilatkozunk, hogy

a) ketten élünk egy háztartásban és az ingatlant ketten használjuk, egyikünk betöltötte a 70. életévet.

b) az ingatlanon rajtunk kívül más személy nem rendelkezik sem lakóhellyel, sem tartózkodási hellyel.

c) jövedelmünk nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét

3. A kérelemben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

4. Tudomásul vesszük, hogy a jogosulatlanul igénybe vett támogatást kötelesek vagyunk visszafizetni.

5. A kérelemhez csatoljuk a megfelelő jövedelemigazolásokat.

6. Görbeháza, 20.......................................... ........................................aláírás ...............................................aláírás”