Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 10. 27

Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.10.27.

Mezősas Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében, Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény rendelkezéseire az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről (pénzügyi tervéről) a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Mezősas Községi Önkormányzatára, a képviselő-testületre, annak bizottságára, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervre (intézményre) terjed ki.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv: a Mezősasi Önkormányzati Konyha.

A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, egyenlege

2. §1 (1) A képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetését az alábbi összegekben állapítja meg:

a) a költségvetési bevétel fő összege összesen 257.684.618Ft, amelyből működési bevétel 256.524.618 Ft, felhalmozási bevétel 1.160.000 Ft,

b) a költségvetési kiadás fő összege összesen 526.266.437, amelyből működési kiadás 290.022.221 Ft, felhalmozási kiadás 236.244.216 Ft

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak alapján a képviselő-testület az Önkormányzat a 2023. évi

a) működési költségvetési egyenlegét: -33.497.603 Ft

b) felhalmozási költségvetési egyenlegét: -235.084.216 Ft

állapítja meg.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott működési hiány

a) belső finanszírozásra szolgáló finanszírozási bevételi előirányzatok összege: 33.497.603 Ft

b) külső finanszírozásra szolgáló finanszírozási bevétel összege: 0 Ft

(4) A (2) bekezdésben meghatározott felhalmozási hiány

a) belső finanszírozásra szolgáló finanszírozási bevételi előirányzatok összege: 235.084.216 Ft

b) b) külső finanszírozásra szolgáló finanszírozási bevétel összege: 0 Ft

A költségvetési hiány, adósságot keletkeztető ügyletek

3. § (1) A képviselő-testület 2023. évre az Mötv. 111. § (4) bekezdése és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 23. § (4) bekezdése szerinti működési hiányt nem tervez.

(2) A működési célú tárgyévi költségvetési hiány finanszírozása elsősorban az előző évi pénzmaradvány terhére, belső finanszírozás útján történik.

(3) Az év közben felmerülő működési hiány finanszírozása likvid hitel felvétele útján –e rendeletben foglalt összeghatárig- történhet, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényben foglaltak figyelembevételével.

(4) A 2023-as költségvetési évben a képviselő-testület nem tervez olyan fejlesztési célt, amelynek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik, vagy válhat szükségessé.

(5) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a tárgyévi költségvetési működési hiány finanszírozására az Önkormányzat rendkívüli támogatás iránti igényét benyújtsa.

(6) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és önkormányzati garanciákból és önkormányzati kezességekből fennálló kötelezettségeinek tárgyévi összege 0 Ft.

(7)2 Az Önkormányzat a Gst. 45. § (1) bekezdés a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételének tárgyévi összege: 9.337.667,-Ft.

Az intézményi költségvetések meghatározása

4. § (1) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv éves költségvetését e rendelet határozza meg. Az önkormányzat irányítása alá nem tartozó, de az önkormányzat törvényben előírt kötelező feladatainak ellátását biztosító (társult) intézmények és költségvetési szervek irányító szerve részére az önkormányzat intézményfinanszírozást működési célú átadott pénzeszközként biztosít.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat által fenntartott Mezősasi Önkormányzati Konyha intézmény éves költségvetését e rendeletben határozza meg.

(3) A képviselő-testület a Körösszegapáti Közös Önkormányzati Hivatal által ellátott igazgatási feladatokhoz szükséges önkormányzati éves működési hozzájárulás összegét e rendelet szerint hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása által ellátott szociális alapszolgáltatási feladatokhoz szükséges önkormányzati éves működési hozzájárulás összegét e rendelet szerint hagyja jóvá.

(5) A képviselő-testület a Körösmenti Óvodai Köznevelési Társulás által ellátott óvodai feladatokhoz szükséges önkormányzati éves működési hozzájárulás összegét e rendelet szerint hagyja jóvá. A képviselő-testület döntése alapján - a külön társulási megállapodásban foglaltak szerint – az óvodai feladatok ellátásának dologi költségét az önkormányzat viseli.

(6) A Képviselő-Testület a Körösszegapáti Nagyközségi Önkormányzat által ellátott gyermekjóléti alapszolgáltatási feladatokhoz szükséges önkormányzati éves működési hozzájárulás összegét e rendelet szerint hagyja jóvá.

Az egyes költségvetési tételek, keretek meghatározása

5. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat saját forrásai terhére a képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját 2023. évben 46.380 Ft-ban határozza meg.

(2) A képviselő-testület a közalkalmazotti illetménypótlék számítási alapját 20.000 Ft-ban határozza meg

(3) A képviselő-testület 2023. évre az újszülötteknek nyújtandó támogatás összegét 10.000,-Ft-ban állapítja meg.

(4) A képviselő-testület az évközi többletigények teljesítésére, illetve az elmaradt bevételek pótlására, a költségvetésben 1.500.000,-Ft általános tartalékot képez. Az általános tartalék feletti rendelkezési jogot a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át. Az általános tartalék a képviselő-testület döntése alapján a Kormány előzetes engedélye nélkül vállalható felhalmozási célú adósságot keletkeztető ügylet finanszírozására is felhasználható.

A költségvetés részletezését tartalmazó mellékletek elfogadása

6. § (1) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek, valamint a nem intézményi kormányzati funkciók alkotnak egy-egy címet. A címrendet az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 2. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 3. 4. 5. mellékletek részletezik.

(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 6. és a 7. melléklet részletezi.

(5) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 8. melléklet részletezi.

(6) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 9. melléklet tartalmazza.

(7) Az önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 10. melléklet részletezi.

(8) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 11. melléklet szerint határozza meg.

(9) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 12. melléklet szerint részletezi.

(10) A 13. melléklet az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit kiadásait, hozzájárulásait tartalmazza.

(11) A bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását a 14. és a 15. mellékletek szerint határozza meg.

(12) Az éves céljelleggel nyújtott támogatásokat a képviselő-testület a 16. melléklet szerint fogadja el.

(13) Az adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról a 17. és 18. melléklet tartalmazza.

(14) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat (kedvezmények) a képviselő-testület a 19. melléklet szerint fogadja el.

(15) A 2023. évi költségvetés mérlegét közgazdasági tagolásban az 20. melléklet tartalmazza.

(16) A többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesített célok szerint a 21. melléklet tartalmazza.

(17) Az önkormányzat előirányzat felhasználási tervét 2023. évre a 22. melléklet tartalmazza.

(18) A 2023. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulása jogcímenként az 23. melléklet szerint alakul.

(19) A költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételi előirányzatai és kiadási előirányzatai keretszámainak főbb csoportjait a 24. melléklet tartalmazza.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) A költségvetési szerv e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a költségvetési szerv vezetője előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkezik. A költségvetési szerv bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetben a költségvetési szerv saját hatáskörében módosíthatóak, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatóak. A költségvetési szerv a kiadási és bevételi előirányzatokat saját hatáskörben a Kormány rendeletében meghatározottak szerint megemelheti.

(3) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat a költségvetési szerv vezetője köteles betartani.

(4) A költségvetési kiadások a költségvetésben megállapított eredeti vagy az év közben módosított kiadási előirányzatok mértékéig teljesíthetők.

(5) A képviselő-testület a forrásfelhasználási és az önkormányzati költségvetési előirányzatok fölötti rendelkezési jogosultságot az alábbiak szerint szabályozza:

a) Az önkormányzat kiemelt kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt,

b) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 10.000.000,-Ft összeghatárig - mely esetenként az 5.000.000,-Ft összeghatárt nem haladhatja meg - a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának,

c) A b) pontban foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2023. december 31-ig gyakorolható,

d) A polgármester a megállapított kiadási előirányzatok felett általános forrás felhasználási jogkörrel rendelkezik,

e) A polgármester - az Mötv. 68. § (4) bekezdése alapján – a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett 10.000.000,-Ft összeghatárig dönthet a költségvetési források felhasználásáról.

(6) A képviselő-testület a költségvetési szervek előirányzatai fölötti rendelkezési jogosultságot az alábbiak szerint szabályozza:

a) A költségvetési szerv előirányzatai közötti előirányzat átcsoportosítás képviselő-testületi döntés alapján történhet.

b) A költségvetési szerv vezetője a meghatározott célra átvett pénzeszközökkel, támogatásértékű bevételekkel saját hatáskörben módosíthatja a költségvetési előirányzatokat és erről a képviselő-testületet negyedévenként értesíti. Az egyéb bevételek miatt előirányzat módosításokat és a kiemelt előirányzat csoportok közötti átcsoportosításokat az intézmény vezetője a képviselő-testületnél kezdeményezheti.

c) A költségvetési szerv - érdekeltségének fokozása céljából - saját hatáskörben a bevételi és kiadási előirányzatának főösszegét és a megfelelő részelőirányzatokat felemelheti a tervezett előirányzatot meghaladó többlet bevételeiből és nem önkormányzattól átvett pénzeszközeiből a ténylegesen befolyt bevétele mértékéig.

(7) A központi költségvetésből meghatározott célra juttatott, érdemi döntést nem igénylő támogatások összegét és az a)-d) pontok szerinti módosításokat, átcsoportosításokat a soron következő rendeletmódosításba be kell építeni.

8. § (1) A képviselő-testület az első negyedév kivételével negyedévente, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítéséig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendelet módosításáról. Ha év közben az Országgyűlés a helyi önkormányzatok illető költségvetési támogatásokat zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul, de legkésőbb 15 napon belül a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(2) Évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) Ha az önkormányzat év közben a költségvetési rendelt készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, vagy ennek következményei elhárítása céljából a polgármester az önkormányzat költségvetése körében az államháztartásról szóló törvény szerint átmeneti rendelkezést hozhat, amelyről a képviselő-testület ülésén be kell számolnia.

Záró és vegyes rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

10. § E rendeletet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi címrendje

1. Költségvetési szervek

1.1. Mezősas Községi Önkormányzat

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási

1.2. Mezősasi Önkormányzati Konyha

1.2.1. Óvodai intézményi étkeztetés

1.2.2. Vendég étkeztetés

1.2.3. Intézményen kívüli gyermek étkeztetés

2. Önkormányzati költségvetésben szereplő nem intézményi feladatok

2.1. Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenység

2.2. Adó-,vám-és jövedéki igazgatás

2.3. Köztemető fenntartása és működtetés

2.4. Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

2.5. Önkormányzatok elszámolásai a központi költségvetéssel

2.6. Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

2.7. Támogatási célú finanszírozási műveletek

2.8. Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2.9. Start-munka program

2.10. Közfoglalkoztatási mintaprogram

2.11. Egyéb szárazföldi személyszállítás

2.12. Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

2.13. Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése

2.14. Közvilágítás

2.15. Zöldterület kezelése

2.16. Város és községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

2.17. Háziorvosi alapellátás

2.18. Háziorvosi ügyeleti ellátás

2.19. Szabadidősport-(rekreációs sport-) tevékenység és támogatás

2.20. Könyvtári állománygyarapítás, nyilvántartás

2.21. Közművelődés- hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

2.22. Könyvtári szolgáltatások

2.23. Civil szervezetek működési támogatása

2.24. Egyházak közösségi és hitéleti tevékenységének támogatása

2.25. Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

2.26. Hallgatói és oktatói ösztöndíjak, egyéb juttatások

2.27. Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

2.28. Idősek nappali ellátása

2.29. Intézményen kívüli gyermek étkeztetés

2.30. Elhunyt személyek hátramaradottainak pénzbeli ellátása

2.31. Gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások

2.32. Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

2.33. Egyéb szociális pénzbeni és természetbeni ellátások, támogatások

2.34. Család és gyermekjóléti szolgáltatások

2.35. Önkormányzat funkcióira nem sorolható bevételei

2.36. Forgatási és befektetési célú finanszírozási műveletek

2.37. Mezőgazdasági támogatások

2.38. Településfejlesztési projektek és támogatások

2.39. Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

2. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez3

Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetésének összevont mérlege

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2023. évi előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

A

B

C

C

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

54 385 427

55 893 514

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

27 930 096

27 930 096

1.2.

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

4 469 862

4 469 862

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

16 690 469

16 690 469

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

2 270 000

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

3 025 000

4 533 087

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

0

0

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

91 157 671

164 181 939

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

91 157 671

164 181 939

2.5.1

2.5.-ből - Társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól (háziorvos, család- és nővédelem, ifjuság egészségügy)

0

0

2.5.2.

- Elkülönített állami pénzalapoktól (közfoglakoztatás)

0

0

2.5.10

- Egyéb működési támogatás (polgármesteri bér különbözetéhez )

0

0

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

0

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

0

1 000 000

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

1 000 000

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

0

0

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

0

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

4 300 000

7 858 730

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+...+4.1.3.)

4 250 000

7 808 730

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

0

1 305 153

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

0

0

4.1.3.

- Értékesítési és forgalmi adók (iparűzési adó)

4 250 000

6 503 577

4.2.

Gépjárműadó

0

0

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

50 000

50 000

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

22 421 000

28 590 435

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

4 125 000

4 455 228

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

11 800 000

15 278 448

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

1 135 000

1 574 732

5.4.

Tulajdonosi bevételek

1 328 937

1 528 937

5.5.

Ellátási díjak

0

0

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

4 032 063

5 432 063

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

5.8.

Kamatbevételek

0

269 494

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

5.11.

Egyéb működési bevételek

0

51 533

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

160 000

160 000

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

0

6.2.

Ingatlanok értékesítése

160 000

160 000

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

6.4.

Részesedések értékesítése

0

0

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

0

0

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

0

0

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

0

0

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

172 424 098

257 684 618

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

0

20 000 000

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

20 000 000

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

0

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

270 636 236

270 636 236

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

270 636 236

270 636 236

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

0

458 944

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

458 944

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

13.3.

Betétek megszüntetése

0

0

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

0

0

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

15.

Váltóbevételek

0

0

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

0

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

270 636 236

291 095 180

18.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

443 060 334

548 779 798

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2023. évi előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

A

B

C

C

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.+1.18.)

230 858 551

290 022 221

1.1.

Személyi juttatások

55 780 450

59 840 775

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

5 225 539

6 225 539

1.3.

Dologi kiadások

150 016 664

203 157 603

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

791 000

941 000

1.5

Egyéb működési célú kiadások

17 544 898

18 357 304

1.6.

- az 1.5-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

0

0

1.7.

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

0

1.8.

- Elvonások és befizetések

0

2 937 203

1.9.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

1.10.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

1.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

1.12.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

17 344 898

13 543 301

1.13.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

1.14.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

1.15.

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

0

1.16.

- Kamattámogatások

0

0

1.17.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

200 000

1 876 800

1.18.

Tartalékok

1 500 000

1 500 000

1.19.

- az 1.18-ból: - Általános tartalék

1 500 000

1 500 000

1.20.

- Céltartalék

0

0

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

210 147 366

236 244 216

2.1.

Beruházások

450 000

360 000

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

0

2.3.

Felújítások

209 697 366

235 884 216

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások (pályázati önerő)

0

0

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

0

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

2.12.

- Lakástámogatás

0

0

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

0

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

441 005 917

526 266 437

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

20 000 000

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

20 000 000

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

0

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

0

0

5.4.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

0

0

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

2 054 417

2 513 361

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

0

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

2 054 417

2 513 361

6.3.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

0

6.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

0

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

0

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

0

0

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

0

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

0

9.

Váltókiadások

0

0

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

2 054 417

22 513 361

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

443 060 334

548 779 798

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

3. sz. táblázat

forintban

1

Költségvetési hiány, többlet (költségvetési bevételek 9. sor - költségvetési kiadások 3. sor) (+/-)

-268 581 819

-268 581 819

2.

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 17. sor - finanszírozási kiadások 10. sor)
(+/-)

268 581 819

268 581 819

3. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez4

Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetés kötelező feladatainak mérlege

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2023. évi előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

A

B

C

C

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

54 385 427

55 893 514

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

27 930 096

27 930 096

1.2.

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

4 469 862

4 469 862

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

16 690 469

16 690 469

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

2 270 000

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

3 025 000

4 533 087

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

0

0

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

91 157 671

164 181 939

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

91 157 671

164 181 939

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

0

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

0

1 000 000

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

1 000 000

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

0

0

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

0

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

4 270 000

7 828 730

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+...+4.1.3.)

4 220 000

7 778 730

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

0

1 275 153

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

0

0

4.1.3.

- Értékesítési és forgalmi adók (iparűzési adó)

4 220 000

6 503 577

4.2.

Gépjárműadó

0

0

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

50 000

50 000

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

22 421 000

28 590 435

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

4 125 000

4 455 228

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

11 800 000

15 278 448

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

1 135 000

1 574 732

5.4.

Tulajdonosi bevételek

1 328 937

1 528 937

5.5.

Ellátási díjak

0

0

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

4 032 063

5 432 063

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

5.8.

Kamatbevételek

0

269 494

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

5.11.

Egyéb működési bevételek

0

51 533

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

160 000

160 000

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

0

6.2.

Ingatlanok értékesítése

160 000

160 000

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

6.4.

Részesedések értékesítése

0

0

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

0

0

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

0

0

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

0

0

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

172 394 098

257 654 618

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

0

20 000 000

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

20 000 000

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

0

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

270 636 236

270 636 236

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

270 636 236

270 636 236

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

0

458 944

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

458 944

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

13.3.

Betétek megszüntetése

0

0

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

0

0

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

15.

Váltóbevételek

0

0

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

0

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

270 636 236

291 095 180

18.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

443 030 334

548 749 798

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2023. évi előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

A

B

C

C

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.+1.18.)

230 828 551

289 992 221

1.1.

Személyi juttatások

55 780 450

59 840 775

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

5 225 539

6 225 539

1.3.

Dologi kiadások

150 016 664

203 157 603

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

791 000

941 000

1.5

Egyéb működési célú kiadások

17 514 898

18 327 304

1.6.

- az 1.5-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

0

0

1.7.

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

0

1.8.

- Elvonások és befizetések

0

2 937 203

1.9.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

1.10.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

1.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

1.12.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

17 314 898

13 513 301

1.13.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

1.14.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

1.15.

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

0

1.16.

- Kamattámogatások

0

0

1.17.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

200 000

1 876 800

1.18.

Tartalékok

1 500 000

1 500 000

1.19.

- az 1.18-ból: - Általános tartalék

1 500 000

1 500 000

1.20.

- Céltartalék

0

0

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

210 147 366

236 244 216

2.1.

Beruházások

450 000

360 000

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

0

2.3.

Felújítások

209 697 366

235 884 216

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

0

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

2.12.

- Lakástámogatás

0

0

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

0

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

440 975 917

526 236 437

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

20 000 000

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

20 000 000

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

0

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

0

0

5.4.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

0

0

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

2 054 417

2 513 361

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

0

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

2 054 417

2 513 361

6.3.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

0

6.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

0

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

0

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

0

0

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

0

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

0

9.

Váltókiadások

0

0

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

2 054 417

22 513 361

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

443 030 334

548 749 798

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

3. sz. táblázat

forintban

1

Költségvetési hiány, többlet (költségvetési bevételek 9. sor - költségvetési kiadások 3. sor) (+/-)

-268 581 819

-268 611 819

2.

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 17. sor - finanszírozási kiadások 10. sor)
(+/-)

268 581 819

268 581 819

4. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetés önként vállalt feladatainak mérlege

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2023. évi előirányzat

A

B

C

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

0

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

0

1.2.

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

0

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

0

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

0

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

0

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

0

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

0

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

0

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

0

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

0

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

0

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+...+4.1.3.)

0

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

0

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

0

4.1.3.

- Értékesítési és forgalmi adók (iparűzési adó)

0

4.2.

Gépjárműadó

0

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

0

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

0

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

0

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

0

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

0

5.4.

Tulajdonosi bevételek

0

5.5.

Ellátási díjak

0

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

0

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

5.8.

Kamatbevételek

0

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

5.11.

Egyéb működési bevételek

0

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

0

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

6.2.

Ingatlanok értékesítése

0

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

6.4.

Részesedések értékesítése

0

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

0

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

0

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

0

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

0

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

0

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

0

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

0

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

0

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

13.3.

Betétek megszüntetése

0

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

0

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

15.

Váltóbevételek

0

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

0

18.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

0

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2023. évi előirányzat

A

B

C

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.+1.18.)

0

1.1.

Személyi juttatások

0

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

0

1.3.

Dologi kiadások

0

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

1.5

Egyéb működési célú kiadások

0

1.6.

- az 1.5-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

0

1.7.

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

1.8.

- Elvonások és befizetések

0

1.9.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

1.10.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

1.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

1.12.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

0

1.13.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

1.14.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

1.15.

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

1.16.

- Kamattámogatások

0

1.17.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

0

1.18.

Tartalékok

0

1.19.

- az 1.18-ból: - Általános tartalék

0

1.20.

- Céltartalék

0

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

0

2.1.

Beruházások

0

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

2.3.

Felújítások

0

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

2.12.

- Lakástámogatás

0

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

0

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

0

5.4.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

0

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

0

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

0

6.3.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

6.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

0

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

9.

Váltókiadások

0

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

0

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

0

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

3. sz. táblázat

forintban

1

Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 9. sor - költségvetési kiadások 3. sor) (+/-)

0

2.

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 17. sor - finanszírozási kiadások 10. sor)
(+/-)

0

5. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetés állami (államigazgatási) feladatok mérlege

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2023. évi előirányzat

A

B

C

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

0

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

0

1.2.

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

0

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

0

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

0

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

0

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

0

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

0

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

0

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

0

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

0

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

30 000

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+...+4.1.3.)

30 000

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

30 000

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

0

4.1.3.

- Értékesítési és forgalmi adók (iparűzési adó)

0

4.2.

Gépjárműadó

0

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

0

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

0

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

0

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

0

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

0

5.4.

Tulajdonosi bevételek

0

5.5.

Ellátási díjak

0

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

0

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

5.8.

Kamatbevételek

0

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

5.11.

Egyéb működési bevételek

0

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

0

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

6.2.

Ingatlanok értékesítése

0

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

6.4.

Részesedések értékesítése

0

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

0

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

0

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

0

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

30 000

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

0

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

0

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

0

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

0

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

13.3.

Betétek megszüntetése

0

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

0

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

15.

Váltóbevételek

0

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

0

18.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

30 000

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Kiadási jogcímek

2023. évi előirányzat

A

B

C

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.+1.18.)

30 000

1.1.

Személyi juttatások

0

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

0

1.3.

Dologi kiadások

0

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

1.5

Egyéb működési célú kiadások

30 000

1.6.

- az 1.5-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

0

1.7.

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

1.8.

- Elvonások és befizetések

0

1.9.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

1.10.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

1.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

1.12.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

30 000

1.13.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

1.14.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

1.15.

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

1.16.

- Kamattámogatások

0

1.17.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

0

1.18.

Tartalékok

0

1.19.

- az 1.18-ból: - Általános tartalék

0

1.20.

- Céltartalék

0

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

0

2.1.

Beruházások

0

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

2.3.

Felújítások

0

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

2.12.

- Lakástámogatás

0

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

30 000

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

0

5.4.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

0

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

0

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

0

6.3.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

6.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

0

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

9.

Váltókiadások

0

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

0

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

30 000

KÖLTSÉGVETÉSI, FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK EGYENLEGE

3. sz. táblázat

forintban

1

Költségvetési hiány, többlet ( költségvetési bevételek 9. sor - költségvetési kiadások 3. sor) (+/-)

0

2.

Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege (finanszírozási bevételek 17. sor - finanszírozási kiadások 10. sor)
(+/-)

0

6. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez5

Működési célú bevételek és kiadások mérlege (önkormányzati szinten)

forintban

Sor-
szám

Bevételek

Kiadások

Megnevezés

2023. évi előírányzat

2023. évi módosított előirányzat

Megnevezés

2023. évi előírányzat

2023. évi módosított előirányzat

A

B

C

D

E

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

54 385 427

55 893 514

Személyi juttatások

55 780 450

59 840 775

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

91 157 671

164 181 939

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

5 225 539

6 225 539

3.

2.-ból EU-s támogatás

0

Dologi kiadások

150 016 664

203 157 603

4.

Közhatalmi bevételek

4 300 000

7 858 730

Ellátottak pénzbeli juttatásai

791 000

941 000

5.

Működési bevételek

22 421 000

28 590 435

Egyéb működési célú kiadások

17 544 898

18 357 304

6.

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

Tartalékok

1 500 000

1 500 000

7.

6.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

13.

Költségvetési bevételek összesen (1.+2.+4.+5.+6.+8.+…+12.)

172 264 098

256 524 618

Költségvetési kiadások összesen (1.+...+12.)

230 858 551

290 022 221

14.

Hiány belső finanszírozásának bevételei (15.+…+18. )

60 648 870

60 648 870

Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése

2 054 417

2 513 361

15.

Költségvetési maradvány igénybevétele

60 648 870

60 648 870

Likviditási célú hitelek törlesztése

0

20 000 000

16.

Vállalkozási maradvány igénybevétele

0

Rövid lejáratú hitelek törlesztése

0

17.

Betét visszavonásából származó bevétel

0

Hosszú lejáratú hitelek törlesztése

0

18.

Államháztartáson belüli megelőlegezés

0

458 944

Kölcsön törlesztése

0

19.

Hiány külső finanszírozásának bevételei (20.+…+21.)

0

20 000 000

Forgatási célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása

0

20.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele

0

20 000 000

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

21.

Értékpapírok bevételei

0

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

22.

Váltóbevételek

0

Váltókiadások

0

23.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

24.

Működési célú finanszírozási bevételek összesen (14.+19.+22.+23.)

60 648 870

81 107 814

Működési célú finanszírozási kiadások összesen (14.+...+23.)

2 054 417

22 513 361

25.

BEVÉTEL ÖSSZESEN (13.+24.)

232 912 968

337 632 432

KIADÁSOK ÖSSZESEN (13.+24.)

232 912 968

312 535 582

26.

Költségvetési hiány:

58 594 453

11 615 659

Költségvetési többlet:

-

27.

Tárgyévi hiány:

-

Tárgyévi többlet:

-

7. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez6

Felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlege (önkormányzati szinten)

forintban

Sor-
szám

Bevételek

Kiadások

Megnevezés

2023. évi előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

Megnevezés

2023. évi előirányzat

2023. évi módosított előirányzat

A

B

C

C

D

E

C

1.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

0

0

Beruházások

450 000

360 000

2.

1.-ből EU-s támogatás

0

0

1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

0

3.

Felhalmozási bevételek

160 000

160 000

Felújítások

209 697 366

235 884 216

4.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök átvétele

0

1 000 000

3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

5.

4.-ből EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

Egyéb felhalmozási kiadások (pályázati önerő)

0

0

6.

Egyéb felhalmozási célú bevételek

0

0

0

7.

Költségvetési bevételek összesen: (1.+3.+4.+6.+…+11.)

160 000

1 160 000

Költségvetési kiadások összesen: (1.+3.+5.+...+11.)

210 147 366

236 244 216

8.

Hiány belső finanszírozás bevételei ( 14+…+18)

209 987 366

209 987 366

Értékpapír vásárlása, visszavásárlása

0

0

9.

Költségvetési maradvány igénybevétele

209 987 366

209 987 366

Hitelek törlesztése

0

0

10.

Vállalkozási maradvány igénybevétele

0

0

Rövid lejáratú hitelek törlesztése

0

0

11.

Betét visszavonásából származó bevétel

0

0

Hosszú lejáratú hitelek törlesztése

0

0

12.

Értékpapír értékesítése

0

0

Kölcsön törlesztése

0

0

13.

Egyéb belső finanszírozási bevételek

0

0

Befektetési célú belföldi, külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

14.

Hiány külső finanszírozásának bevételei (20+…+24 )

0

0

Betét elhelyezése

0

0

15.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

16.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

17.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

18.

Értékpapírok kibocsátása

0

0

0

19.

Egyéb külső finanszírozási bevételek

0

0

0

20.

Felhalmozási célú finanszírozási bevételek összesen (13.+19.)

209 987 366

209 987 366

Felhalmozási célú finanszírozási kiadások összesen
(13.+...+24.)

0

0

21.

BEVÉTEL ÖSSZESEN (12+25)

210 147 366

211 147 366

KIADÁSOK ÖSSZESEN (12+25)

210 147 366

236 244 216

22.

Költségvetési hiány:

209 987 366

235 084 216

Költségvetési többlet:

-

-

23.

Tárgyévi hiány:

-

-

Tárgyévi többlet:

-

-

8. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Mezősas Községi Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei

forintban

Sor-szám

MEGNEVEZÉS

Évek

Összesen
(F=C+D+E)

2023.

2024.

2025.

A

B

C

D

E

F

1.

0

0

0

0

2.

0

0

0

0

3.

0

0

0

0

4.

0

0

0

0

5.

0

0

0

0

6.

ÖSSZES KÖTELEZETTSÉG

0

0

0

0

9. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez7

Mezősas Községi Önkormányzat saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához

forintban

Sor-szám

Bevételi jogcímek

2023. évi előirányzat

A

B

C

1.

Helyi adóból és a települési adóból származó bevétel

7 808 730

2.

Az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

1 528 937

3.

Osztalék, koncessziós díj és hozambevétel

0

4.

Tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

0

5.

Bírság-, pótlék- és díjbevétel

0

6.

Kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

0

SAJÁT BEVÉTELEK ÖSSZESEN*

9 337 667

*Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII.31.) Korm. Rendelet 2. § (1) bekezdés e alapján.

10. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai

forintban

Fejlesztési cél leírása

Fejlesztés várható kiadása

B

C

1.

0

2.

0

3.

0

4.

ADÓSSÁGOT KELETKEZTETŐ ÜGYLETEK VÁRHATÓ EGYÜTTES ÖSSZEGE

-

11. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez8

Beruházási (felhalmozási) kiadások előirányzata beruházásonként

forintban

Beruházás megnevezése

Teljes költség

Kivitelezés kezdési és befejezési éve

Felhasználás
2020. XII.31-ig

2023. évi előirányzat

2023. év utáni szükséglet

A

B

C

D

E

F=(B-D-E)

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási program eszköz beszerzés (UV fólia)

360 000

2023

0

360 000

0

ÖSSZESEN:

360 000

0

360 000

12. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez9

Felújítási kiadások előirányzata felújításonként

forintban

Felújítás megnevezése

Teljes költség

Kivitelezés kezdési és befejezési éve

Felhasználás
2020. XII.31-ig

2023. évi előirányzat

2023. év utáni szükséglet

A

B

C

D

E

F

TOP (Mezősas település környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése)

199 085 000

2023

0

156 715 748

0

Vidékfejlesztési program (Külterületi utak fejlesztése)

74 751 655

2023

0

55 359 571

0

Magyar Falu program (Béke utca felújítás)

30 000 000

2023

0

23 808 897

0

ÖSSZESEN:

303 836 655

0

235 884 216

0

13. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

EU-s projekt neve, azonosítója:

forintban

Források

2023.

2024.

2024. után

Összesen

Saját erő

0

0

0

0

- saját erőből központi támogatás

0

0

0

0

EU-s forrás

0

0

0

0

Társfinanszírozás

0

0

0

0

Hitel

0

0

0

0

Egyéb forrás

0

0

0

0

0

Források összesen:

0

0

0

0

Kiadások, költségek

2023.

2024.

2024. után

Összesen

Személyi jellegű

0

0

0

0

Beruházások, beszerzések

0

0

0

0

Szolgáltatások igénybe vétele

0

0

0

0

Adminisztratív költségek

0

0

0

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

EU-s projekt neve, azonosítója:

forintban

Források

2023.

2024.

2024. után

Összesen

Saját erő

0

0

0

0

- saját erőből központi támogatás

0

0

0

0

EU-s forrás

0

0

0

0

Társfinanszírozás

0

0

0

0

Hitel

0

0

0

0

Egyéb forrás

0

0

0

0

0

Források összesen:

0

0

0

0

Kiadások, költségek

2023.

2024.

2024. után

Összesen

Személyi jellegű

0

0

0

0

Beruházások, beszerzések

0

0

0

0

Szolgáltatások igénybe vétele

0

0

0

0

Adminisztratív költségek

0

0

0

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

Önkormányzaton kívüli EU-s projektekhez történő hozzájárulás 2023. évi előirányzat

Támogatott neve

Hozzájárulás (E Ft)

Összesen:

0

14. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez10

Mezősas Községi Önkormányzat összes bevétel, kiadás

forintban

Száma

Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése

Előirányzat

Módosított előirányzat

A

B

C

C

Bevételek

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

54 385 427

55 893 514

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

27 930 096

27 930 096

1.2.

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

4 469 862

4 469 862

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

16 690 469

16 690 469

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

2 270 000

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

3 025 000

4 533 087

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

0

0

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

87 457 671

159 243 095

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

87 457 671

159 243 095

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

0

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

0

1 000 000

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

1 000 000

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

0

0

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

0

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

4 300 000

7 858 730

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+…+4.1.3.)

4 250 000

7 808 730

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

1 305 153

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

0

0

4.1.3.

- Értékesítési és forgalmi adók (iparűzési adó)

4 250 000

6 503 577

4.2.

Gépjárműadó

0

0

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

50 000

50 000

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

16 960 000

21 298 954

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

4 125 000

4 455 228

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

7 500 000

9 600 000

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

1 135 000

1 574 732

5.4.

Tulajdonosi bevételek

1 328 937

1 528 937

5.5.

Ellátási díjak

0

0

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

2 871 063

3 871 063

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

5.8.

Kamatbevételek

268 994

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

5.11.

Egyéb működési bevételek

0

0

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

160 000

160 000

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

0

6.2.

Ingatlanok értékesítése

160 000

160 000

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

6.4.

Részesedések értékesítése

0

0

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

0

0

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

0

0

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

0

0

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

163 263 098

245 454 293

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+10.3.)

0

20 000 000

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

20 000 000

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

0

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

270 044 483

270 044 483

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

270 044 483

270 044 483

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

0

458 944

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

458 944

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

13.3.

Betétek megszüntetése

0

0

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

0

0

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

15.

Váltóbevételek

0

0

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

0

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

270 044 483

290 503 427

18.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

433 307 581

535 957 720

Kiadások

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5+1.18.)

216 180 298

272 274 643

1.1.

Személyi juttatások

48 736 200

51 646 200

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

4 486 246

4 486 246

1.3.

Dologi kiadások

143 121 954

195 343 893

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

791 000

941 000

1.5

Egyéb működési célú kiadások

17 544 898

18 357 304

1.6.

az 1.5-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

0

0

1.7.

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

0

1.8.

- Elvonások és befizetések

0

2 937 203

1.9.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

1.10.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

1.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

1.12.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

17 344 898

13 543 301

1.13.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

1.14.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

1.15.

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

0

1.16.

- Kamattámogatások

0

0

1.17.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

200 000

1 876 800

1.18.

Tartalékok

1 500 000

1 500 000

1.19.

az 1.18-ból: - Általános tartalék

1 500 000

1 500 000

1.20.

- Céltartalék

0

0

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

210 147 366

236 244 216

2.1.

Beruházások

450 000

360 000

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

0

2.3.

Felújítások

209 697 366

235 884 216

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

0

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

2.12.

- Lakástámogatás

0

0

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

0

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

426 327 664

508 518 859

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

20 000 000

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

0

0

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

20 000 000

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

0

0

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

0

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

0

0

5.4.

Éven belüli lejáatú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

0

0

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.5.)

6 979 917

7 438 861

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

0

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

2 054 417

2 513 361

6.3.

Központi, irányító szervi támogatás

4 925 500

4 925 500

6.4.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

0

6.5.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

0

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

0

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. szervezeteknek

0

0

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

0

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

0

9.

Váltókiadások

0

0

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

6 979 917

27 438 861

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

433 307 581

535 957 720

15. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez11

Mezősasi Önkormányzati Konyha összes bevétel, kiadás

forintban

Száma

Előirányzat-csoport, kiemelt előirányzat megnevezése

Előirányzat

Módosított előirányzat

A

B

C

C

Bevételek

1.

Működési bevételek (1.1.+…+1.11.)

5 461 000

7 291 481

1.1.

Készletértékesítés ellenértéke

0

0

1.2.

Szolgáltatások ellenértéke

4 300 000

5 678 448

1.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

0

0

1.4.

Tulajdonosi bevételek

0

0

1.5.

Ellátási díjak

0

0

1.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

1 161 000

1 561 000

1.7.

Általános forgalmi adó visszatérülése

0

0

1.8.

Kamatbevételek

0

500

1.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

1.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

1.11.

Egyéb működési bevételek

0

51 533

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+2.3.)

3 700 000

4 938 844

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

2.2.

Visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése ÁH-n belülről

0

0

2.3.

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

3 700 000

4 938 844

2.4.

2.3-ból EU támogatás

0

0

3.

Közhatalmi bevételek

0

0

4.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (4.1.+…+4.3.)

0

0

4.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

4.2.

Visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése ÁH-n belülről

0

0

4.3.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

0

0

4.4.

4.3.-ból EU-s támogatás

0

0

5.

Felhalmozási bevételek (5.1.+…+5.3.)

0

0

5.1.

Immateriális javak értékesítése

0

0

5.2.

Ingatlanok értékesítése

0

0

5.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

6.

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

7.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

8.

Költségvetési bevételek összesen (1.+…+7.)

9 161 000

12 230 325

9.

Finanszírozási bevételek (9.1.+…+9.3.)

5 517 253

5 517 253

9.1.

Költségvetési maradvány igénybevétele

591 753

591 753

9.2.

Vállalkozási maradvány igénybevétele

0

0

9.3.

Irányító szervi (önkormányzati) támogatás (intézményfinanszírozás)

4 925 500

4 925 500

10.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (8.+9.)

14 678 253

17 747 578

Kiadások

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.)

14 678 253

17 747 578

1.1.

Személyi juttatások

7 044 250

8 194 575

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

739 293

1 739 293

1.3.

Dologi kiadások

6 894 710

7 813 710

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

0

1.5.

Egyéb működési célú kiadások

0

0

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+…+2.3.)

0

0

2.1.

Beruházások

0

0

2.2.

Felújítások

0

0

2.3.

Egyéb fejlesztési célú kiadások

0

0

2.4.

2.3.-ból EU-s támogatásból megvalósuló programok, projektek kiadása

0

0

3.

Finanszírozási kiadások

0

0

4.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (1.+2.+3.)

14 678 253

17 747 578

16. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez12

Kimutatás a 2023. évi céljelleggel nyújtott támogatásokról

Sor-
szám

Támogatott szervezet neve

Támogatás célja

Támogatás összege
(Ft)

Módosított előirányzat (Ft)

1.

Támogatásértékű működési kiadás ÁHT belül

17 344 898

13 543 301

2.

Bihari Szociális Szolgáltató Központ

hozzájárulás

11 950 367

8 148 770

3.

Körösszegapáti Gyermekjóléti

hozzájárulás

1 036 364

1 036 364

4.

Körösmenti Óvoda

hozzájárulás

3 041 196

3 041 196

5.

Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

adomány

30 000

30 000

6.

BÖTKT

hozzájárulás

34 503

34 503

7.

Bursa Hungarica

támogatás

200 000

200 000

8.

Körösszegapáti Közös Önkormányzati Hivatal

támogatás

1 052 468

1 052 468

9.

Támogatásértékű működési kiadás ÁHT kívül

200 000

1 876 800

10.

Mezősasi Sportegyesület

támogatás

200 000

200 000

11.

Debreceni Vízmű Zrt.

támogatás

1 676 800

12.

Összesen

17 544 898

15 420 101

17. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról (Mezősas Községi Önkormányzat)

Költségvetési szerv neve:

Mezősas Községi Önkormányzat

Költségvetési szerv számlaszáma:

60600242-10010309

Éves eredeti kiadási előirányzat: 433.307.581 Ft

30 napon túli elismert tartozásállomány összesen: eFt

Sor-szám

Tartozásállomány megnevezése

30 nap
alatti
állomány

30-60 nap
közötti
állomány

60 napon
túli
állomány

Át-ütemezett

Összesen:

1.

Állammal szembeni tartozások

2.

Központi költségvetéssel szemben fennálló tartozás

3.

Elkülönített állami pénzalapokkal szembeni tartozás

4.

TB alapokkal szembeni tartozás

5.

Tartozásállomány önkormányzatok és intézmények felé

6.

Egyéb tartozásállomány

7.

Összesen:

…………………………, 2023.

költségvetési szerv vezetője

18. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról (Mezősasi Önkormányzati Konyha

Költségvetési szerv neve:

Mezősasi Önkormányzati Konyha

Költségvetési szerv számlaszáma:

60600242-11138910

Éves eredeti kiadási előirányzat: 14.678.253 Ft

30 napon túli elismert tartozásállomány összesen: 0 Ft

Sor-szám

Tartozásállomány megnevezése

30 nap
alatti
állomány

30-60 nap
közötti
állomány

60 napon
túli
állomány

Át-ütemezett

Összesen:

1.

Állammal szembeni tartozások

2.

Központi költségvetéssel szemben fennálló tartozás

3.

Elkülönített állami pénzalapokkal szembeni tartozás

4.

TB alapokkal szembeni tartozás

5.

Tartozásállomány önkormányzatok és intézmények felé

6.

Egyéb tartozásállomány

7.

Összesen:

…………………………., 2023.

költségvetési szerv vezetője

19. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat által adott közvetett támogatások (kedvezmények)

forintban

Bevételi jogcím

Kedvezmény nélkül elérhető bevétel

Kedvezmények összege

1.

Ellátottak térítési díjának méltányosságból történő elengedése

2.

Ellátottak kártérítésének méltányosságból történő elengedése

3.

Lakosság részére lakásépítéshez nyújtott kölcsön elengedése

4.

Lakosság részére lakásfelújításhoz nyújtott kölcsön elengedése

5.

Helyi adóból biztosított kedvezmény, mentesség összesen

6.

-ebből: Építményadó

7.

Telekadó

8.

Vállalkozók kommunális adója

9.

Magánszemélyek kommunális adója

10.

Idegenforgalmi adó tartózkodás után

11.

Idegenforgalmi adó épület után

12.

Iparűzési adó állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után

13.

Gépjárműadóból biztosított kedvezmény, mentesség

14.

Helyiségek hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség (gyógyszertár, háziorv.,)

120 000

120 000

15.

Eszközök hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

16.

Egyéb kedvezmény

17.

Egyéb kölcsön elengedése

18.

Összesen:

120 000

120 000

20. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Tájékoztató kimutatások, mérlegek Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetésének mérlege

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2021. évi tény

2022. évi
várható

2023. évi előirányzat

A

B

C

D

E

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

53 104 016

46 666 171

54 385 427

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

21 755 634

22 994 003

27 930 096

1.2.

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

0

3 861 289

4 469 862

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

25 028 382

14 515 879

16 690 469

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

2 270 000

2 270 000

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

4 050 000

3 025 000

3 025 000

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

0

0

0

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

68 011 312

74 603 129

91 157 671

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

0

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

68 011 312

74 603 129

91 157 671

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

0

0

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

0

0

0

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

0

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

0

0

0

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

0

0

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

5 107 000

3 935 000

4 300 000

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+...+4.1.3.)

4 995 000

3 883 000

4 250 000

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

945 000

858 000

700 000

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

0

0

0

4.1.3.

- Értékesítési és forgalmi adók (iparűzési adó)

4 050 000

3 025 000

3 550 000

4.2.

Gépjárműadó

0

0

0

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

112 000

52 000

50 000

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

16 400 000

20 276 600

22 421 000

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

3 447 000

4 207 000

4 125 000

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

8 145 000

9 888 000

11 800 000

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

935 000

1 135 000

1 135 000

5.4.

Tulajdonosi bevételek

1 060 000

1 500 000

1 328 937

5.5.

Ellátási díjak

0

0

0

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

2 813 000

3 546 600

4 032 063

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

0

5.8.

Kamatbevételek

0

0

0

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

0

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

0

5.11.

Egyéb működési bevételek

0

0

0

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

0

240 000

160 000

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

0

0

6.2.

Ingatlanok értékesítése

0

240 000

160 000

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

0

6.4.

Részesedések értékesítése

0

0

0

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

0

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

0

0

0

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

0

0

0

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

0

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

0

0

0

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

0

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

0

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

142 622 328

145 720 900

172 424 098

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+…+10.3.)

0

0

0

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

0

0

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

0

0

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

26 744 278

12 641 769

270 636 236

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

26 744 278

12 641 769

270 636 236

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

0

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

0

0

0

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

0

0

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

0

13.3.

Betétek megszüntetése

0

0

0

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

0

0

0

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

15.

Váltóbevételek

0

0

0

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

0

0

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

26 744 278

12 641 769

270 636 236

18.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

169 366 606

158 362 669

443 060 334

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

forintban

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2021. évi tény

2022. évi
várható

2023. évi előirányzat

A

B

C

D

E

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.+1.18.)

133 663 316

141 332 554

230 858 551

1.1.

Személyi juttatások

58 966 120

58 864 165

55 780 450

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

6 372 317

5 520 587

5 225 539

1.3.

Dologi kiadások

60 931 829

62 703 450

150 016 664

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1 295 000

871 597

791 000

1.5

Egyéb működési célú kiadások

4 598 050

11 872 755

17 544 898

1.6.

- az 1.5-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

0

0

0

1.7.

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

0

0

1.8.

- Elvonások és befizetések

0

0

0

1.9.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

0

1.10.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

0

1.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

0

1.12.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

4 398 050

11 672 755

17 344 898

1.13.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

1.14.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

1.15.

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

0

1.16.

- Kamattámogatások

0

0

1.17.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

200 000

200 000

200 000

1.18.

Tartalékok

1 500 000

1 500 000

1 500 000

1.19.

- az 1.18-ból: - Általános tartalék

1 500 000

1 500 000

1 500 000

1.20.

- Céltartalék

0

0

0

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

33 741 130

15 362 132

210 147 366

2.1.

Beruházások

14 497 299

10 685 327

450 000

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

0

0

2.3.

Felújítások

19 243 831

4 676 805

209 697 366

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

0

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

0

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

0

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

0

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

0

0

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

0

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

0

2.12.

- Lakástámogatás

0

0

0

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

0

0

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

167 404 446

156 694 686

441 005 917

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

0

0

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

0

0

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

0

0

0

5.4.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

0

0

0

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

1 962 160

1 667 983

2 054 417

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

0

0

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

1 962 160

1 667 983

2 054 417

6.3.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

0

0

6.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

0

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

0

0

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

0

0

0

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

0

0

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

0

0

9.

Váltókiadások

0

0

0

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

1 962 160

1 667 983

2 054 417

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

169 366 606

158 362 669

443 060 334

21. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Tájékoztató kimutatások, mérlegek Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetésének mérlege

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2021. évi tény

2022. évi
várható

2023. évi előirányzat

A

B

C

D

E

1.

Önkormányzat működési támogatásai (1.1.+…+.1.6.)

53 104 016

46 666 171

54 385 427

1.1.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

21 755 634

22 994 003

27 930 096

1.2.

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

0

3 861 289

4 469 862

1.3.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

25 028 382

14 515 879

16 690 469

1.4.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

2 270 000

2 270 000

1.5.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

4 050 000

3 025 000

3 025 000

1.6.

Elszámolásból származó bevételek

0

0

0

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (2.1.+…+.2.5.)

68 011 312

74 603 129

91 157 671

2.1.

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

0

2.2.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

2.3.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

2.4.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

2.5.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

68 011 312

74 603 129

91 157 671

2.6.

2.5.-ből EU-s támogatás

0

0

0

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (3.1.+…+3.5.)

0

0

0

3.1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

0

3.2.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

3.3.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

3.4.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

3.5.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

0

0

0

3.6.

3.5.-ből EU-s támogatás

0

0

0

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

5 107 000

3 935 000

4 300 000

4.1.

Helyi adók (4.1.1.+...+4.1.3.)

4 995 000

3 883 000

4 250 000

4.1.1.

- Vagyoni típusú adók

945 000

858 000

700 000

4.1.2.

- Termékek és szolgáltatások adói

0

0

0

4.1.3.

- Értékesítési és forgalmi adók (iparűzési adó)

4 050 000

3 025 000

3 550 000

4.2.

Gépjárműadó

0

0

0

4.3.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

4.4.

Egyéb közhatalmi bevételek

112 000

52 000

50 000

5.

Működési bevételek (5.1.+…+ 5.11.)

16 400 000

20 276 600

22 421 000

5.1.

Készletértékesítés ellenértéke

3 447 000

4 207 000

4 125 000

5.2.

Szolgáltatások ellenértéke

8 145 000

9 888 000

11 800 000

5.3.

Közvetített szolgáltatások értéke

935 000

1 135 000

1 135 000

5.4.

Tulajdonosi bevételek

1 060 000

1 500 000

1 328 937

5.5.

Ellátási díjak

0

0

0

5.6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

2 813 000

3 546 600

4 032 063

5.7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

0

5.8.

Kamatbevételek

0

0

0

5.9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

0

5.10.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

0

5.11.

Egyéb működési bevételek

0

0

0

6.

Felhalmozási bevételek (6.1.+…+6.5.)

0

240 000

160 000

6.1.

Immateriális javak értékesítése

0

0

0

6.2.

Ingatlanok értékesítése

0

240 000

160 000

6.3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

0

6.4.

Részesedések értékesítése

0

0

0

6.5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

0

7.

Működési célú átvett pénzeszközök (7.1. + … + 7.3.)

0

0

0

7.1.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

7.2.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

7.3.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

0

0

0

7.4.

7.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

0

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (8.1.+8.2.+8.3.)

0

0

0

8.1.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

8.2.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

8.3.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

0

8.4.

8.3.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

0

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

142 622 328

145 720 900

172 424 098

10.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (10.1.+…+10.3.)

0

0

0

10.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

10.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

0

0

10.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

11.

Belföldi értékpapírok bevételei (11.1. +…+ 11.4.)

0

0

0

11.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

11.2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

11.3.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

11.4.

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

12.

Maradvány igénybevétele (12.1. + 12.2.)

26 744 278

12 641 769

270 636 236

12.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

26 744 278

12 641 769

270 636 236

12.2.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

0

13.

Belföldi finanszírozás bevételei (13.1. + … + 13.3.)

0

0

0

13.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

0

0

13.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

0

13.3.

Betétek megszüntetése

0

0

0

14.

Külföldi finanszírozás bevételei (14.1.+…14.4.)

0

0

0

14.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

14.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

14.3.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

14.4.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

15.

Váltóbevételek

0

0

0

16.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

0

0

17.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (10. + … +16.)

26 744 278

12 641 769

270 636 236

18.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+17)

169 366 606

158 362 669

443 060 334

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

forintban

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2021. évi tény

2022. évi
várható

2023. évi előirányzat

A

B

C

D

E

1.

Működési költségvetés kiadásai (1.1+…+1.5.+1.18.)

133 663 316

141 332 554

230 858 551

1.1.

Személyi juttatások

58 966 120

58 864 165

55 780 450

1.2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

6 372 317

5 520 587

5 225 539

1.3.

Dologi kiadások

60 931 829

62 703 450

150 016 664

1.4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1 295 000

871 597

791 000

1.5

Egyéb működési célú kiadások

4 598 050

11 872 755

17 544 898

1.6.

- az 1.5-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

0

0

0

1.7.

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

0

0

1.8.

- Elvonások és befizetések

0

0

0

1.9.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

0

1.10.

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

0

1.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

0

1.12.

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

4 398 050

11 672 755

17 344 898

1.13.

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

1.14.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

1.15.

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

0

1.16.

- Kamattámogatások

0

0

1.17.

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

200 000

200 000

200 000

1.18.

Tartalékok

1 500 000

1 500 000

1 500 000

1.19.

- az 1.18-ból: - Általános tartalék

1 500 000

1 500 000

1 500 000

1.20.

- Céltartalék

0

0

0

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

33 741 130

15 362 132

210 147 366

2.1.

Beruházások

14 497 299

10 685 327

450 000

2.2.

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

0

0

2.3.

Felújítások

19 243 831

4 676 805

209 697 366

2.4.

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

0

2.5.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

2.6.

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

0

2.7.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

0

2.8.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

0

2.9.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

0

0

2.10.

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

0

2.11.

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

0

2.12.

- Lakástámogatás

0

0

0

2.13.

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

0

0

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

167 404 446

156 694 686

441 005 917

4.

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

0

0

4.1.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

4.2.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

4.3.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

5.

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

0

0

5.1.

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

5.2.

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

5.3.

Kincstárjegyek beváltása

0

0

0

5.4.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

5.5.

Belföldi kötvények beváltása

0

0

0

5.6.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

6.

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

1 962 160

1 667 983

2 054 417

6.1.

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

0

0

6.2.

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

1 962 160

1 667 983

2 054 417

6.3.

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

0

0

6.4.

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

0

7.

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

0

0

7.1.

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

7.2.

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

7.3.

Külföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

7.4.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

0

0

0

7.5.

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

0

0

8.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

0

0

9.

Váltókiadások

0

0

0

10.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

1 962 160

1 667 983

2 054 417

11.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

169 366 606

158 362 669

443 060 334

22. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez13

Előirányzat-felhasználási terv 2023. évre

Sor-szám

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

1.

Bevételek

2.

Önkormányzatok működési támogatásai

4 657 793

4 657 793

4 657 793

4 657 792

4 657 793

4 657 793

4 657 793

4 657 793

4 657 793

4 657 793

4 657 792

4 657 793

55 893 514

3.

Működési célú támogatások ÁH-on belül

13 681 829

13 681 828

13 681 828

13 681 829

13 681 828

13 681 828

13 681 828

13 681 828

13 681 829

13 681 828

13 681 828

13 681 828

164 181 939

4.

Felhalmozási célú támogatások ÁH-on belül

83 333

83 333

83 334

83 333

83 334

83 333

83 333

83 333

83 333

83 334

83 333

83 334

1 000 000

5.

Közhatalmi bevételek

654 894

654 894

654 894

654 895

654 894

654 894

654 895

654 894

654 894

654 894

654 894

654 894

7 858 730

6.

Működési bevételek

2 382 536

2 382 537

2 382 536

2 382 536

2 382 536

2 382 536

2 382 537

2 382 536

2 382 536

2 382 537

2 382 536

2 382 536

28 590 435

7.

Felhalmozási bevételek

13 334

13 335

13 333

13 333

13 333

13 333

13 333

13 333

13 333

13 334

13 333

13 333

160 000

8.

Működési célú átvett pénzeszközök

9.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

10.

Finanszírozási bevételek

24 257 931

24 257 931

24 257 932

24 257 932

24 257 932

24 257 932

24 257 931

24 257 932

24 257 932

24 257 931

24 257 933

24 257 931

291 095 180

11.

Bevételek összesen:

45 731 650

45 731 651

45 731 650

45 731 650

45 731 650

45 731 649

45 731 650

45 731 649

45 731 650

45 731 651

45 731 649

45 731 649

548 779 798

12.

Kiadások

13.

Személyi juttatások

4 986 731

4 986 732

4 986 732

4 986 731

4 986 731

4 986 731

4 986 732

4 986 731

4 986 731

4 986 732

4 986 730

4 986 731

59 840 775

14.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

518 795

518 795

518 795

518 794

518 795

518 795

518 795

518 795

518 795

518 795

518 795

518 795

6 225 539

15.

Dologi kiadások

16 929 800

16 929 800

16 929 800

16 929 800

16 929 800

16 929 801

16 929 801

16 929 801

16 929 800

16 929 800

16 929 800

16 929 800

203 157 603

16.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

78 417

78 417

78 417

78 417

78 416

78 416

78 416

78 416

78 417

78 417

78 417

78 417

941 000

17.

Egyéb működési célú kiadások

1 529 776

1 529 776

1 529 775

1 529 776

1 529 776

1 529 775

1 529 775

1 529 775

1 529 775

1 529 775

1 529 775

1 529 775

18 357 304

18.

Beruházás

30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

30 000

360 000

19.

Felújítások

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

19 657 018

235 884 216

20.

Tartalék

125 000

125 000

125 000

125 000

125 000

125 000

125 000

125 000

125 000

125 000

125 000

125 000

1 500 000

21.

Finanszírozási kiadások

1 876 113

1 876 113

1 876 113

1 876 114

1 876 114

1 876 113

1 876 113

1 876 113

1 876 114

1 876 114

1 876 114

1 876 113

22 513 361

22.

Kiadások összesen:

45 731 650

45 731 651

45 731 650

45 731 650

45 731 650

45 731 649

45 731 650

45 731 649

45 731 650

45 731 651

45 731 649

45 731 649

548 779 798

23.

Egyenleg

23. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

A 2023. évi normatív hozzájárulások alakulása jogcímenként

Jogcím

Támogatás

Ft

2021. évi C. törvény a Magyarország 2023. évi költségvetéséről
2. sz.melléklet

I. HELYI ÖNKORMÁNYZATOK MŰKÖDÉSÉNEK ÁLTALÁNOS TÁMOGATÁSA

27 930 096

1. A települési önkormányzatok működésének támogatása

27 930 096

a) Önkormányzati hivatal működésének támogatása

b) Településüzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása

13 311 913

ba) A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

4 571 897

bb) Közvilágítás fenntartásának támogatása

4 712 571

bc) Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása

146 535

bd) Közutak fenntartásának támogatása

3 880 910

c) Egyéb önkormányzati feladatok támogatása- beszámítás után

9 671 320

d) Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

11 210

V.I.1. kiegészítés I.1. jogcímekhez kapcsolódó kiegészítés

1.1.4. Polgármesteri illetmény támogatása

3 915 653

1.1.5.Közvilágítás kiegészítő támogatása

1 020 000

III. A TELEPÜLÉSI ÖNKORM. SZOC.,GYERM.JÓLÉTI ÉS GYERM.ÉTKEZTETÉSI FELADATAINAK TÁMOGATÁSA

16 690 469

1. Pénzbeli szociális ellátások kiegészítése

2. A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása

11 548 169

3. Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás összesen

5 142 300

5. Gyermekétkeztetés támogatása

4 469 862

a) A finanszírozás szempontjából elismert dolgozók bértámogatása

1 512 168

b) Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

1 060 734

c) A rászoruló gyermekek int. kivüli szünidei étkeztetésének támogatása

1 896 960

IV. A TELEPÜLÉSI ÖNKORM. KULTURÁLIS FELADATAINAK TÁMOGATÁSA

2 270 000

Összesen:

46 890 565

24. melléklet a 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Mezősas Községi Önkormányzat 2023. évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételei, kiadásai

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

forintban

Sor-
szám

Bevételi jogcím

2024. évi

2025. évi

2026. évi

A

B

C

D

E

1.

Önkormányzat működési támogatásai

53 015 000

53 020 000

53 025 000

2.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

68 020 000

68 025 000

68 030 000

3.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

4.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

5 110 000

5 115 000

5 120 000

4.1.

Vagyoni tipusú adó

4.2.

Idegenforgalmi adó

4.3.

Iparűzési adó

4.4.

Talajterhelési díj

4.5.

Gépjárműadó

4.6.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

4.7.

Egyéb közhatalmi bevételek

5.

Működési bevételek

16 010 000

16 015 000

16 020 000

6.

Felhalmozási bevételek

7.

Működési célú átvett pénzeszközök

8.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

9.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

142 155 000

142 175 000

142 195 000

10.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

26 100 000

26 150 000

26 200 000

11.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+10)

168 255 000

168 325 000

168 395 000

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

forintban

Sor-szám

Kiadási jogcímek

2024. évi

2025. évi

2026. évi

A

B

C

D

E

1.

Működési költségvetés kiadásai

166 345 000

166 410 000

166 475 000

2.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.2.+2.3.)

2.1.

Beruházások

2.2.

Felújítások

2.3.

Egyéb felhalmozási kiadások

3.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

166 345 000

166 410 000

166 475 000

4.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

1 910 000

1 915 000

1 920 000

5.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+4.)

168 255 000

168 325 000

168 395 000

1

A 2. § a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (7) bekezdése a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontjával megállapított szöveg.

4

A 3. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontjával megállapított szöveg.

5

A 6. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontjával megállapított szöveg.

6

A 7. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontjával megállapított szöveg.

7

A 9. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § e) pontjával megállapított szöveg.

8

A 11. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § f) pontjával megállapított szöveg.

9

A 12. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § g) pontjával megállapított szöveg.

10

A 14. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § h) pontjával megállapított szöveg.

11

A 15. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § i) pontjával megállapított szöveg.

12

A 16. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § j) pontjával megállapított szöveg.

13

A 22. melléklet a Mezősas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § k) pontjával megállapított szöveg.