Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 01

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.01.

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésének a)-h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az állami főépítészi hatáskörben eljáró fővárosi kormányhivatal, a nemzeti park igazgatóság, az örökségvédelmi hatáskörében eljáró fővárosi kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, valamint a lakosság, az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat településkép védelméről szóló 40/2017. (XII.19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: TKR) 2. § 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. Cégér: valamely mesterségre vagy tevékenységre utaló tárgyat, figurális elemet, címerszerű ábrát, feliratot tartalmazó épülettartozék.

(2) A TKR 2. § 4. pontjának „3,5 méter magasságú lábon két álló berendezés” szövegrész helyébe a „3,5 méter magasságú lábon álló berendezés” szöveg lép.

(3) A TKR 2. § bekezdése a következő ponttal egészül ki:

6.2. Szerkezet nélküli sövény: Épített szerkezet nélküli, kizárólag élő növényzetből álló, kerítésként funkcionáló sövény.

(4) A TKR 2. § 7.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

7.1. Épületszélesség: az utcavonalra merőleges tengelyű épület esetében az épületnek az utca vonalára merőlegesen vetített mérete. Az utcavonalra nem merőleges tengelyű épület esetében, az épület befoglaló méretének az építési telek tengelyére merőlegesen mért értéke.

(5) A TKR 2. § bekezdése a következő ponttal egészül ki:

9.2. Háromszintes növényállomány: A zöldfelület legalább 50%-án fás szárú cserje és 100 m2-ként legalább egy - nagy vagy közepes lombtömeget növesztő -, legalább kétszer iskolázott lombos fa telepítendő.

(6) A TKR 2. § 13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. Információs célú berendezés: az önkormányzati hirdetőtábla, az útbaigazító hirdetmény (tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz), a közérdekű molinó, valamint a CityLight és CityBoard formátumú eszköz.

(7) A TKR 2. §-a a következő ponttal egészül ki:

13.2. Kétszintes növényállomány: A zöldfelület legalább 50%-án fás szárú cserje vagy 100 m2-ként legalább egy - nagy vagy közepes lombtömeget növesztő-, legalább kétszer iskolázott lombos fa telepítendő.

(8) A TKR 2. § 19. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. Utcabútor: az utasváró, a kioszk, a közművelődési célú hirdetőoszlop és információs vagy más célú berendezés. Az információs vagy egyéb célú berendezés részben reklámnak nem minősülő információs cél vagy egyéb cél megvalósításával közérdeket is szolgál. Az információs célú berendezés, útbaigazító tábla (tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz) kialakításáról a 9. számú melléklet rendelkezik.

(9) A TKR 2. § 22. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. Molinó: tájékoztatást tartalmazó, nem merev anyagból készült hordozófelületű hirdetmény, amely falra vagy más felületre, illetve két felület között van kifeszítve oly módon, hogy az nem képezi valamely építmény homlokzatának tervezett és engedélyezett részét.

2. § (1) A TKR 7. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(5) A helyi védelem megállapítása vagy a védelem megszüntetése esetén a Kerületi építészeti örökséget bemutató, értékek leltára módosul.

(2) A TKR 10. § (7) bekezdés „figyelembe vételével” szövegrész helyébe a „figyelembevételével” szöveg lép.

(3) A TKR 11. § (1) bekezdés „nyilvántartást vezet.” szövegrész helyébe a „nyilvántartást, kerületi értékek leltárát vezeti.” szöveg lép.

3. § A TKR 12. § (1) bekezdése h) pontja a következő alponttal egészül ki:

„he) Intézményi és különleges területeken belüli 3. alterület (IK/5),

hf) Intézményi és különleges területeken belüli 4. alterület (IK/6),

4. § (1) A TKR 17. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A KÖu közlekedési célú területek határán, valamint azon közterületek határán, amelyeken tömegközlekedési jármű közlekedik, megengedett olyan tömör kerítés, amely az 1,8 m magasságot nem haladja meg.

(2) A TKR 17. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Zajos intézménykerttel, játszótérrel határos oldal-, hátsókerti telekhatár esetén megengedett olyan tömör kerítés, amely az 1,8 m magasságot nem haladja meg.

(3) A TKR 17. § (3) bekezdése a következő ponttal egészül ki:

„d) a (2) bekezdésben foglalt esetben

(4) TKR 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Tetőhéjalásként és épületburkolatként nem alkalmazható

a) műanyag hullámlemez,

b) alumínium trapézlemez,

c) nem színezett alumínium,

d) fémlemez, kivéve a korcolt és az előre gyártott, gyárilag színezett elemes fémburkolat, a fém cserepeslemez, valamint a vörösrézlemez és a horganylemez

e) bitumenes zsindely,

f) hullámpala,

g) nád,

h) csempeburkolat,

amennyiben az egyes Mt-re vonatkozó előírás másként nem rendelkezik.”

(5) A TKR 19. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(7a) Áttört kerítés kizárólag élő növényzettel fedhető el.

5. § (1) A TKR 21. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Technológiai és energiatermelő berendezések közül

a) a közúti közlekedési területtel (KÖu), a kötöttpályás közlekedési területtel (KÖk), valamint a közösségi közlekedés útvonalaival és azok szervizútjával határos ingatlanok esetében, kivéve az „E” egyéb beépítésre nem szánt területet parapet-konvektort kivezetni, szerelt égéstermék kivezetőt, parabola-antennát, valamint egyéb technikai berendezést elhelyezni - a riasztó kültéri egységét kivéve - az épületek közterület felőli homlokzatán, előkertjében nem lehet (beleértve a közterület felőli homlokzati tetőfelületét is).

b) napenergiát hasznosító berendezés (napkollektor, napelem)

ba) lakóterületen kizárólag tetőfelületen helyezhető el.

bb) tetőfelületre történő beépítésénél, magastető esetén az utcai vagy oldalhomlokzati síkon a tetősíktól legfeljebb 10°-kal térhet el.

bc) tetőfelületre történő elhelyezésnél, lapostető esetén a közterületről nem látható módon, lehetőleg az épülethomlokzathoz, épülettömeghez illeszkedő attika fallal alakítható ki.

c) hőszivattyú

ca) zajvédő fallal alakítható ki.

cb) lakóterületen tetőfelületre nem helyezhető el.

cc) építménynek minősülő, háztartási hulladék elhelyezésére szolgáló hulladékgyűjtő- és tárolóban helyezhető el, amennyiben ez e rendelet előírásai és a műszaki kialakítás alapján lehetséges.

(2) A TKR 21. §-a a következő bekezdésekkel egészül ki:

„(5) A közúti közlekedési területtel (KÖu), a kötöttpályás közlekedési területtel (KÖk), valamint a közösségi közlekedés útvonalaival és azok szervizútjával határos ingatlanok esetében klímaberendezés kültéri egysége kizárólag a közterületről nem látható módon helyezhető el, amennyiben az egyes Mt-re vonatkozó előírás másként nem rendelkezik.

(6) A klímaberendezés kültéri egysége

a) kizárólag az erkélyen, a loggián, a teraszon helyezhető el, amennyiben a rendeltetési egység rendelkezik azzal.

b) kizárólag az épület homlokzatához illeszkedve, takartan helyezhető el. A homlokzat hőszigetelése, felújítása, színének, burkolatának megváltoztatása esetén az illeszkedésről, takarásról újra gondoskodni kell.

c) új épület esetében az épület egészére vonatkozó homlokzati tervvel összhangban elkészített, elhelyezési terv alapján helyezhető el.

d) új épület esetében utólagosan, kizárólag az épület eredeti homlokzatterveiben e célból meghatározott módon, rejtetten vagy takartan telepíthető.

(7) A klímaberendezés kültéri egysége a rendeltetési egységgel szomszédos rendeltetési egység nyílászárója alatt, fölött nem helyezhető el.

6. § (1) A TKR 22. § (3) bekezdésében a „2,5” szövegrész helyébe a „2,25” szöveg lép.

(2) A TKR 23. § (4) bekezdésében a „drótfonatos kerítések” szövegrész helyébe a „drótfonatos vagy ponthegesztett kerítések” szöveg lép.

(3) A TKR 25. § (1) bekezdésében a „nagyobb lejtésű” szövegrész helyébe a „nagyobb hajlásszögű” szöveg lép.

(4) A TKR 25. § (2) bekezdésében a „drótfonatos kerítések” szövegrész helyébe a „drótfonatos vagy ponthegesztett kerítések” szöveg lép.

(5) A TKR 26. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Mátyásföldi villák (MV) Mt-en az építési telkeket egymástól elválasztó kerítések csak drótfonatos vagy ponthegesztett kerítések lehetnek, legfeljebb 30 cm magas lábazattal vagy szerkezet nélküli sövény alkalmazásával létesíthetők.

(6) A TKR 26. §-a következő bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Mátyásföldi villák (MV) Mt-en az épületek tetőhéjalásánál csak a natúr égetett agyagszín, vörös, bordó, barna, réz szín árnyalatai alkalmazhatók.

(7) A TKR 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Falusias kertváros (FK) Mt-en az építési telkeket egymástól elválasztó kerítések csak drótfonatos vagy ponthegesztett kerítések lehetnek, legfeljebb 30 cm magas lábazattal vagy szerkezet nélküli sövény alkalmazásával létesíthetők.

(8) A TKR 27. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(4) A Falusias kertváros (FK) Mt-en az épületek tetőhéjalásánál csak a natúr égetett agyagszín, vörös, bordó, barna, réz szín árnyalatai alkalmazhatók.

a) a „drótfonatos kerítések” szövegrész helyébe a „drótfonatos vagy ponthegesztett kerítések”,

b) a „drótfonatos kerítés” szövegrész helyébe a „drótfonatos vagy ponthegesztett kerítés

szöveg lép.

(10) A TKR 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Kisvárosias lakóterületen belüli 1. alterületen (KL/1) az előkertet csak legalább kétszintes növényállománnyal ellátott díszkertként lehet kialakítani.

(11) A TKR 29. § (3) bekezdésében a „drótfonatos kerítések” szövegrész helyébe a „drótfonatos vagy ponthegesztett kerítések” szöveg lép.

(12) A TKR 29. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(4) A Kisvárosias lakóterületen belüli 1. alterületen (KL/1) belül a lakóutak fásításának mértéke: 20 db lombos fa / 100 fm. A fákat szakaszosan, kétoldalt váltakozva is lehet telepíteni..

(5) A Kisvárosias lakóterületen belüli 1. alterületen (KL/1) belül a lakóutakon egy-egy útszakaszon azonos fafaj ültetendő.

(6) A Kisvárosias lakóterületen belüli 1. alterületen (KL/1) közkert határán létesítendő intenzív zöldsáv háromszintes növényállomány telepítésével alakítandó ki.

(13) A TKR 30. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Lakótelepek (LT) Mt-en a közúti közlekedési területtel (KÖu), a kötöttpályás közlekedési területtel (KÖk), valamint a közösségi közlekedés útvonalaival és azok szervizútjával határos ingatlanok esetében klímaberendezés kültéri egysége a közterületről látható módon is elhelyezhető.

7. § (1) A TKR 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„32. § (1) A Gazdasági jellegű területeken belüli 1. alterületen (G/1) háromszintű zöldfelület kialakítása során elsősorban ültetendő lombos fák:

a) Budapesti út mentén:

aa) kocsányos tölgy (Quercus robur),

ab) korai juhar (Acer platanoides)

b) egyéb területen légszennyezést tűrő növényzet.

(2) A Gazdasági jellegű területeken belüli 2. alterületen (G/2) az előírt zöldfelületek legalább 50%-án háromszintes növényállományt kell kialakítani.

(3) A Gazdasági jellegű területeken belüli 2. alterületen (G/2) függőleges zöldfelület (zöldfal, zöld homlokzat) kialakítható a terület építményein.

(4) A Gazdasági jellegű területeken belüli 4. alterületen (G/4) a parkolók és a belső utak fásítása csak előnevelt, legalább kétszer iskolázott útsorfa méretű faegyedekkel létesíthető.

(5) A Gazdasági jellegű területeken belüli 4. alterületen (G/4) az építési telkek határán - a Pirosrózsa és a Bányai Elemér utca felé - legalább 10 méter széles sávban háromszintes növényállományt kell kialakítani.

(6) A Gazdasági jellegű területeken belüli 5. alterületen (G/5) az építési telkek zöldfelületén a következő faegyedek alkalmazhatók:

a) juhar fajták (Acer sp.),

b) kőris fajták (Fraxinus sp.),

c) hárs fajták (Tilia sp.),

d) csörgőfa (Koelreuteria paniculata).”

(2) A TKR 34. § (1) bekezdésében az „elemes burkolattal” szövegrész helyébe az „elemes térkő burkolattal” szöveg lép.

(3) A TKR 34. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az Intézményi és különleges területen belüli 6. alterületen (IK/6) háromszintű zöldfelület kialakítása során elsősorban ültetendő lombos fák:

a) Budapesti út mentén:

aa) kocsányos tölgy (Quercus robur),

ab) korai juhar (Acer platanoides),

b) egyéb területen légszennyezést tűrő növényzet.

(4) A TKR 35. § (1) bekezdés „drótfonatos kerítés” szövegrésze helyébe a „drótfonatos vagy ponthegesztett kerítés” szöveg lép.

(5) A TKR 35. § (2) bekezdés „növényfajok telepíthetők” szövegrésze helyébe a „növényfajok és fajtáik telepíthetők” szöveg lép.

(6) A TKR 35. § a következő bekezdéssel egészül ki:

„(3) Egyéb, beépítésre nem szánt területeken (E) Mt-en tetőhéjalásként nád is alkalmazható.

8. § (1) A TKR 36. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A 10 gépjárműnél nagyobb befogadóképességű felszíni várakozó- (parkoló) felületek árnyékolását biztosító fásítást minden megkezdett 4 db várakozó- (parkoló) hely után 1 db, nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fa telepítésével kell megoldani, legalább 2,25 m2 szabad földterület biztosításával.”

(2) A TKR 37. §-ában a „2. alterületen (HK/2)” szövegrész helyébe az „1. alterületen (HK/1)” szöveg lép.

(3) A TKR 39. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Kisvárosias lakóterületen belüli 2. és 3. alterületen (KL/2, KL/3) a közterületi fasorok egyedei 6,0 méteres tőtávolságra telepítendők. A fasorokban és a háromszintű zöldfelület kialakítása során a következő fafajok alkalmazandók:

a) ezüst hárs (Tilia argentea),

b) kislevelű hárs (Tilia cordata),

c) csörgőfa (Koelreuteria paniculata).

(4) A TKR 39. § (2) bekezdésében a „belül a lakóutakat szakaszosan fásítással és zöldsávval kell ellátni. A fásítás mértéke” szövegrésze helyébe a „belüli lakóutak fásításának mértéke:” szöveg lép.

(5) A TKR 39. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Kisvárosias lakóterületen belüli 4. alterületet (KL/4) határoló utak melletti fasorok kialakításánál a következő, legalább kétszer iskolázott fafajok alkalmazandók:

a) ezüst hárs (Tilia argentea),

b) kislevelű hárs (Tilia cordata),

c) csörgőfa (Koelreuteria paniculata).

(6) A TKR 39. § (4)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Kisvárosias lakóterületen belüli 4. alterületen (KL/4) a Léva utcát és a (103772/15) hrsz. utcát kétoldali, vagy váltakozó oldali fásítással kell ellátni, a meglévő fák megőrzésével alakítandó ki.

(5) A Kisvárosias lakóterületen belüli 4. alterületen (KL/4) közkert határán létesítendő intenzív zöldsáv háromszintes növényállomány telepítésével alakítandó ki.

(7) A TKR 39. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A Kisvárosias lakóterületen belüli 5. alterületen (KL/5) a közterületi fasorok egyedei 6,0 méteres tőtávolságra telepítendők. A fasorokban a következő, legalább kétszer iskolázott fafajok alkalmazandók:

a) ezüst hárs (Tilia argentea),

b) kislevelű hárs (Tilia cordata),

c) csörgőfa (Koelreuteria paniculata).

(8) A TKR 42. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Gazdasági jellegű területeken belüli 3. alterületen (G/3), az Intézményi és különleges területen belüli 5. alterületen (IK/5) az utak menti fasorok kialakításánál a következő, legalább kétszer iskolázott faegyedek telepítendők a következő fafajok alkalmazásával:

a) ezüst hárs (Tilia argentea),

b) kislevelű hárs (Tilia cordata),

c) csörgőfa (Koelreuteria paniculata).

(2) A Gazdasági jellegű területeken belüli 4. alterületen (G/4) az utak menti fasor kialakításánál és kiegészítésénél a Bányai Elemér utcában ezüst hárs (Tilia argentea) alkalmazandó.

(9) A TKR 44. §-ában

a) a „korú és fajtájú faegyedek” szövegrész helyébe a „korú és fajtájú, útsorfa minőségű faegyedek”

b) a „tőtávolsággal, kétoldali fásítást kell végezni” szövegrész helyébe a „tőtávolsággal kell a fásítást végezni.”

szöveg lép.

(10) A TKR a következő §-sal egészül ki:

„44/A. § Közterületen tövises lepényfát (Gleditsia triacanthos), fűz (Salix) fajták nem telepíthetők.”

a) az „A többszintes” szövegrésze helyébe az „a többszintes

b) a „nagyságban.” szövegrésze helyébe a „nagyságban,” szöveg lép.

(2) A TKR 45. § (6) bekezdés helyébe a következő rendelkezések lép:

„(6) Cégtábla, egyéb grafikai elem kialakításánál a kábeleket a falsíkon belül, takartan kell vezetni. Cégtábla, egyéb grafikai elem megvilágításakor a statikus, melegfehér fényforrás előnyben részesítendő. Villogó, zavaró fényű, megkülönböztető jelzésű jármű fényéhez, illetve jelzőlámpa fényéhez hasonló fényű cégtábla, egyéb grafikai elem nem helyezhető el.

(3) A TKR 45. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(8) Cégér legnagyobb befoglaló mérete legfeljebb 0,8 m x 0,8 m lehet.

(9) Gépjármű-üzemanyag egységárának feltüntetésére szolgáló oszlop vagy tábla elhelyezhető, melyre vonatkozóan az (1)-(3) bekezdés előírásait nem kell alkalmazni.

(4) A TKR 47. § (8) bekezdésében „a helyi védelem alatt álló területeken” szövegrész helyébe az „a helyi egyedi védelem alatt álló épületen és építési telkén” szöveg lép.

(5) A TKR 45. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(10) Óriásplakát nem helyezhető el.

10. § (1) A TKR 56. § (1) bekezdésében a „Kerületi Építési Szabályzat betartása” szövegrész helyébe a „Kerületi Építési Szabályzat, közterület-alakítási terv betartása” szöveg lép.

(2) A TKR 56. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szakmai konzultáció folyamata az ügyfél által a főépítészhez – az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon - benyújtott kérelemre indul. A kérelemhez kapcsolódó építészeti-műszaki dokumentációt papír alapon kell mellékelni.

(3) A TKR 57. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„57. § Az építtetőnek vagy megbízottjának szakmai konzultációt kell kérni, ha

a) helyi védett érték részleges - a karakteréhez illő részek - bontását,

b) helyi védett érték külső

ba) felújítási,

bb) helyreállítás,

bc) bővítési, továbbá

c) a védett építmény

ca) jellegét, megjelenését bármely módon érintő,

cb) az építési telkének terepviszonyait és

cc) az építési telek beépítettségét megváltoztató munkát

kívánja megkezdeni és végezni,

d) az egyszerű bejelentési eljárással új épület építését, bővítését kívánja végezni,

e) közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni

ea) vendéglátó-ipari előkert, illetve a közterületen pavilon, árusítóhely létesítése, bővítése, felújítása, elhelyezése esetén,

eb) közterületen álló társas- és szövetkezeti házakhoz tartozó szelektív hulladékgyűjtő edények elhelyezésére szolgáló zárható felépítmények létesítése esetén, f) napenergiát hasznosító berendezést (napkollektort, napelemet) kíván elhelyezni.”

(4) A TKR 59. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) a településképet érintő átalakítására irányuló
ba) építési engedélyezési eljárás lefolytatása előtt áll,
bb) fennmaradási és továbbépítési engedélyezési eljárás lefolytatása előtt áll

(5) A TKR 59. § (2) bekezdés a) pontjában az „építmény” szövegrész helyébe az „épület” szöveg lép.

11. § (1) A TKR 60. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi véleményezési eljáráshoz a kérelmező – az elektronikus ügyintézési felületen vagy két példányban papír alapon - kérelmet nyújt be, és az építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít. A településképi véleményezési eljárás lefolytatása iránti kérelmet a 4. mellékletben foglalt mintának megfelelően kell benyújtani. A kérelemhez kapcsolódó építészeti-műszaki dokumentációt két példányban papír alapon is mellékelni kell.

(2) A TKR 60. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Ha a kérelem hiányos, a polgármester legfeljebb 15 napos határidő biztosításával egy ízben hiánypótlásra hívhatja fel a kérelmezőt.

(3) A TKR 60. § (3) bekezdésében az „A polgármester a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül elektronikus formában megküldi véleményét az építtetőnek vagy a kérelmezőnek,” szövegrész helyébe az „A polgármester a kérelem beérkezésétől számított 15 napon – hiánypótlás esetén 30 napon - belül elektronikus formában megküldi véleményét a kérelmezőnek,” szöveg lép.

(4) A TKR 61. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A véleményezési eljárás során vizsgálni kell

a) a településképi követelményeknek való megfelelést,

b) településkép-védelmi szempontból a közterületről látható épület, épületrész kialakításának módját,

c) közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a közterület burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító berendezések és reklámhordozók kialakítását.

12. § (1) A TKR 62. § (1) bekezdés a) pontjában az „a) jogszabályban” szövegrész helyébe az „a) a 63. §-ban foglalt területeken jogszabályban, a jogszabályban” szöveg lép.

(2) A TKR 62. § (1) bekezdés c) pontjában a „megváltoztatja” szövegrész helyébe a „megváltoztatja, a rendeltetési egységek számát növeli” szöveg lép.

(3) A TKR 62. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) telephely bejelentési vagy engedélyezési eljárás lefolytatását teszi szükségessé, kivéve a gazdasági terület, a különleges honvédelmi, katonai és nemzetbiztonsági célra szolgáló terület területfelhasználású területeken,

(4) A TKR 62. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni minden olyan esetben, amikor

a) településrendezési eszköz a rendeltetés-módosítást feltételekhez köti, illetve járulékos beavatkozásokra vagy intézkedésekre vonatkozó kötelezettséget ír elő.

b) a rendeltetési egységek száma növekszik.

(5) A TKR 62. § (5) bekezdés nyitó szövegrésze helyébe az alábbi szöveg lép:

„Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni, a következő reklámhordozók, cégtábla és címtábla elhelyezéséhez:”

(6) A TKR 66. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez – az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon - benyújtott bejelentésre indul. A bejelentéshez a (3) bekezdés szerinti dokumentációt kell mellékelni.

(7) A TKR 66. § (3) bekezdésében a „rendeltetésváltozás esetén” szövegrész helyébe a „rendeltetésváltozás, rendeltetési egységek számának változása esetén” szöveg lép.

(8) A TKR 66. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

(6) Ha a kérelem hiányos, a polgármester legfeljebb 15 napos határidő biztosításával egy ízben hiánypótlásra hívhatja fel a kérelmezőt.

(9) A TKR 67. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester a tervezett építési tevékenységet, reklám és reklámhordozó elhelyezést vagy rendeltetésváltozást, rendeltetési egységek számának változását - feltétel meghatározásával vagy anélkül - tudomásul veszi, ha

a) a bejelentés megfelel a rögzített formai és tartalmi követelményeknek,

b) a tervezett építési tevékenység, illetve a reklám illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek,

c) a tervezett rendeltetésváltozás, rendeltetési egységek számának változása illeszkedik a szomszédos és a környező beépítés sajátosságaihoz, és a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben nem zavarja, illetve nem korlátozza, valamint megfelel az országos településrendezési és építési követelményekről szóló Korm. rendeletben, a kerületi építési szabályzatban foglaltaknak.

(10) A TKR 67. § (2) bekezdésében a „15 napon belül” szövegrész helyébe a „15 napon – hiánypótlás esetén 30 napon - belül” szöveg lép.

(11) A TKR 67. § (3) bekezdésében a „főépítésze készíti” szövegrész helyébe a „főépítésze vagy - a helyi építészeti-műszaki tervtanács működési feltételeiről és eljárási szabályairól szóló önkormányzati rendeletben meghatározott, tervtanács feladata alá tartozó esetekben – a helyi tervtanács szakmai álláspontja készíti” szöveg lép.

(12) A TKR 69. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) A településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése, illetve - e rendeletben rögzített - a hatósági engedélyhez nem kötött tevékenységek, reklámelhelyezések és rendeltetésmódosítások, rendeltetési egység szám növekedése kapcsán a bejelentésének elmulasztása esetén, illetve végre nem hajtása esetén, a magatartás elkövetőjével szemben legalább 100 000 forint bírság szabható ki.

13. § (1) A TKR 71. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) a polgármester által kiadott igazolásban foglalt kikötések teljesítése nélkül vagy csak részleges teljesítésével,
d) a vonatkozó településképi követelmények betartása nélkül történt.”

(2) A TKR 72. § (1) bekezdésében a „településképi bírságot” szövegrész helyébe a „településkép-védelmi bírságot” szöveg lép.

(3) A TKR 75. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A polgármester a településképi kötelezettség megszegése, valamint a településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén, e magatartás elkövetőjével szemben legalább 100 000 forint bírság (településkép-védelmi bírság) kivetését rendelheti el.

(4) A TKR 75. § (2) bekezdésében a „településképi bírságot” szövegrész helyébe a „településkép-védelmi bírságot” szöveg lép.

(5) A TKR 75. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A településkép-védelmi bírság

a) településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén 100 000 forinttól – természetes személy esetén – 200 000 forintig, vagy – jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 2 000 000 forintig,

b) a polgármester tiltása ellenére végzett tevékenység esetén 100 000 forinttól – természetes személy esetén – 200 000 forintig, vagy – jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 2 000 000 forintig,

c) a bejelentési dokumentációban foglaltaktól eltérő tevékenység folytatása esetén az eltérés mértékétől függően 100 000 forinttól – természetes személy esetén – 200 000 forintig, vagy – jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 2 000 000 forintig, d) településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén legalább 100 000 forinttól – természetes személy esetén – 200 000 forintig, vagy – jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 2 000 000 forintig terjedhet.

(6) A TKR 75. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:

(5) A bírság megfizetése nem mentesíti a kötelezettet a jogsértő állapot megszüntetésének kötelezettsége alól.

(7) A TKR 76. § a) és c) pontjában

a) a „településképi eljárás” szövegrész helyébe a „településképi bejelentési eljárás” szöveg lép.

b) a „tiltás” szövegrész helyébe az „elutasítás” szöveg lép.

14. § (1) Hatályát veszti a TKR 7. § (2) bekezdés b) pontjának második „határidőn belül benyújtott észrevételeinek figyelembe vételével dönt.” szövegrész.

(2) Hatályát veszti a TKR 34. § (2) bekezdésében a " ,növényzete felújítandó" szövegrész.

(3) Hatályát veszti a TKR 77. § b) pontjában a „fővárosi” szövegrész.

(4) Hatályát veszti a TKR 5. § (5) bekezdése, a 12. § (1) bekezdés ab), ac) és fa) alpontja,a 23. § (2)-(3) bekezdése, a 24. §-a, a 29. § (2) bekezdés a) pontja, a 36. § (3) bekezdése, a 40. §-a, a 42. § (4) bekezdése, a 42. § (5) bekezdésének g)-h) pontja, a 64. §-a, 65. §-a és a 75. § (3) bekezdése.

15. § (1) A TKR 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) A TKR 2. melléklete e rendelet 2. melléklete szerint módosul.

(3) A TKR 7. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.

16. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

Kovács Péter
polgármester

Dr. Csomor Ervin
jegyző

1. melléklet a 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelethez

Helyi védettség, településképi szempontból meghatározó területek és alterületek

2. melléklet a 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelethez

A TKR 2. mellékletében szereplő 199. és 200. sor módosítása és a 65.B sorral történő kiegészítése

1. A TKR 2. mellékletében szereplő 199. és 200. sor helyébe a következő mezők lépnek:

A

B

C

D

199

103770

épület (H1)

Mátyásföld

Újszász u 41-43. (volt repülőgépgyár toronyrész, oldalszárny - nyugat)

200

103771

épület (H1)

Mátyásföld

Újszász u 45. (volt repülőgépgyár toronyrész, oldalszárny - kelet)

2. A TKR 2. melléklet a következő sorral egészül ki:

A

B

C

D

65.B

105816

épület (H1)

Mátyásföld

Koronafürt u. 12. (Mészáros József u. 21.)

3. melléklet a 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelethez

Agresszívan gyomosító, inváziós, nem telepíthető növényfajok

fehér akác

Robinia pseudoacacia

cserjés gyalogakác

Amorpha fructicosa

mirigyes bálványfa

Ailantus altissima

kisvirágú nebáncsvirág

Impatiens parviflora

fehér eper

Morus alba

bíbor nebáncsvirág

Impatiens grandiflora

keskenylevelű ezüstfa

Eleagnus angustifolia

japán keserűfű-fajok

Fallopia spp.

zöld juhar Nőivarú egyede

Acer negundo

magas aranyvessző

Solidago gigantea

amerikai kőris

Fraxinus pennsylvanica

kanadai aranyvessző

Solidago canadensis

kései meggy

Prunus serotina

selyemkóró

Asclepias syriaca

kanadai nyár

Populus x canadensis

ürümlevelű parlagfű

Ambrosia artemissiiflora

adventív szőlőfajok

Vitis riparia; Vitis rupestris

perzsa medvetalp

Heracleum persicum

vadszőlőfajok

Parthenocissus quinquefolia; Parthenocissus inserta

kaukázusi medvetalp

Heracleum mantegazzianum

süntök

Echinocystit lobata

Sosnowsky-medvetalp

Heracleum sosnowskyi

nyugati ostorfa

Celtis occidentalis

hévízi gázló

Hydrocortyle ranunculoides

olasz szerbtövis

Xanthium strumaium subsp. italicum

fodros átokhínár

Lagarosiphon major

amerikai karmazsinbogyó

Pytholacca esculenta

nagyvirágú tóalma

Ludwigia grandiflora

japán komló

Humulus japonicus

sárgavirágú tóalma

Ludwigia peploides

átoktüske

Cenchrus incertus

sárga lápbuzogány

Lysichiton americanus

tündérhínár

Cambomba caroliniana

közönséges süllőhínár

Myriophyllum aquaticum

kanadai átokhínár

Elodea canadensis

felemáslevelű süllőhínár

Myriophyllum heterophyllum

aprólevelű átokhínár/vékonylevelű átokhínár

Elodea nuttallii

keserű hamisüröm

Parthenium hysterophorus

moszatpáfrányok

Azolla mexicana, Azolla filicuoides

ördögfarok keserűfű

Persicaria perfoliata

borfa, tengerparti seprűcserje

Baccharis hamilifolia

kuzdu nyílgyökér

Pueraria montana

kaliforniai tündérhínár

Cambomba caroliniana

aligátorfű

Althernanthera philoxeroides

vízijácint

Eichhornia crassipes

óriás rebarbara

Gunnera tinctoria

japán gázlófű

Microstegium vimineum

Nyárfa fajok

Populus ssp.

Arany ribiszke

Ribes aureum

Közönséges ördögcérna

Lycium barbarum

Ecetfa

Rhus typhina

Közönséges orgona

Syringa vulgaris

pusztaszil

Ulmus pumila