Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015.(III.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 31- 2023. 02. 01

Tokodaltáró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015.(III.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.31.

Tokodaltáró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § Az Önkormányzat jelképei a címer és a zászló. A címer használatának rendjét a helyi címer alapításáról és használatuk rendjéről szóló 12/1995.(XII.12.) önkormányzati rendelet szabályozza.”

2. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A helyi kitüntetések és elismerő címek alapítását és adományozásának rendjét a kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 13/2022.(XII.22.) rendelet szabályozza.”

3. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet 1. alcíme a következő 5/A. és 5/B. §-sal egészül ki:

„5/A. § Az Önkormányzat Képviselő-testületének szervei:

a) a polgármester,

b) a Pénzügyi, Településfejlesztési és Szociális Bizottság,

c) a Tokodaltárói Polgármesteri Hivatal

d) a jegyző

e) a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás, a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás.

5/B. § Az Önkormányzat alaptevékenységeit kormányzati funkciók szerint a 3. melléklet tartalmazza.”

4. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület évente legalább 10 alkalommal tart rendes ülést, melynek helyét, időpontját és a tervezett napirendi pontokat az éves munkaterv tartalmazza.”

5. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet 9. és 10. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„9. § (1) A Képviselő-testület ülésére tanácskozási joggal meg kell hívni:

a) a jegyzőt,

b) a napirendi pontok előkészítőit,

c) az Önkormányzat által fenntartott intézmények vezetőit,

d) a község területén működő, bejegyzett pártszervezetek és bejegyzett civil szervezetek képviselőit,

e) a nemzetiségi önkormányzat elnökét,

f) akiknek a meghívását a polgármester indokoltnak tartja.

(2) A Képviselő-testület és bizottságai ülésein tevékenységi körükben tanácskozási jog illeti meg az alábbi önszerveződő közösségeket:

a) Magyar Vöröskereszt Tokodaltárói Alapszervezete,

b) Tokodaltárói Bányász Atlétikai Klub,

c) Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola Diáksport Egyesület,

d) Tokodaltárói Polgárőr Egyesület.

10. § A Képviselő-testület rendes és rendkívüli ülésének időpontjáról, helyéről és napirendjéről a meghívó kiküldésével egyidejűleg a település lakosságát is tájékoztatni kell.

a) a Tokodaltárói Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban:Polgármesteri Hivatal) hirdetőtábláján történő kifüggesztésével,

b) a www.tokodaltaro.hu honlapon történő közzététellel,

c) a település facebook oldalán történő közzététellel.”

6. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet 8. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. Közmeghallgatás, lakossági fórum”

7. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„30. § (1) A Képviselő-testület évente legalább egy alkalommal közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás időpontját és helyszínét a közmeghallgatást megelőzően 10 nappal a helyben szokásos módon, valamint az Önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni.

(2) A közmeghallgatáson elhangzott kérdésekre lehetőleg azonnal válaszolni kell.

(3) Amennyiben a közérdekű kérdés vagy javaslat a közmeghallgatáson nem válaszolható meg, a meg nem válaszolt közérdekű kérdést és javaslatot a polgármester vizsgálja, és 15 napon belül írásban megválaszolja a kérdezőnek. A válaszról a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatni kell.

(4) A település lakosságának széles körét érintő kérdésben lakossági fórumot lehet tartani, melyet a polgármester hív össze.

(5) A lakossági fórum meghirdetésére, lebonyolítására a közmeghallgatás szabályai alkalmazandóak.”

8. § A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet 31. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A vagyonnyilatkozatok vizsgálatát, kezelését, őrzését és ellenőrzését, a képviselők összeférhetetlenségi, illetve méltatlansági ügyének kivizsgálását, valamint a nemzetiségi önkormányzattal kapcsolatos ügyek véleményezését a Pénzügyi, Településfejlesztési és Szociális Bizottság végzi. Az önkormányzati képviselő által tett és a jogviszony megszüntetéséről szóló lemondó nyilatkozatot - amennyiben jogszabályban meghatározottak szerint nem lehetséges az összeférhetetlenségi ok alapjául szolgáló jogviszony harminc napon belül történő megszüntetése – a Pénzügyi, Településfejlesztési és Szociális Bizottságnak kell átadni.”

9. § Hatályát veszti a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelet

b) 42. §-a.

10. § Ez a rendelet 2023. január 31-én lép hatályba.

Petrik József
polgármester

Tóth Gábor
jegyző