Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 20.) önkormányzati rendelete

Baracs Község helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2023. 03. 02

Baracs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 20.) önkormányzati rendelete

Baracs Község helyi építési szabályzatáról

2023.03.02.

Baracs Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról, és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. melléklete szerinti államigazgatási szervek és a partnerek véleményének kikérésével a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) területi hatálya Baracs község közigazgatási területére (a továbbiakban: település) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen építési munkát végezni az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII. 20.) számú kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK), és az egyéb általános érvényű törvényi és hatósági előírások, valamint a helyi építési szabályzat és a hozzá tartozó e rendelet mellékletét képező szabályozási terveknek,

a) 1. melléklet: SZT-1 jelű Szabályozási terv a közigazgatási terület külterületére

b) 2. melléklet: SZT-2 jelű Szabályozási terv a belterületre

c) 3. melléklet: Övezeti előírások

d) 4. melléklet: Nyilvántartott régészeti lelőhelyek jegyzéke

(3) A belterület határvonalát a Képviselő-testület a szabályozási terv alapján határozza meg. Terület belterületbe vonása csak a Képviselő-testület döntése alapján ütemezetten, az igénybevételnek megfelelően történhet.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása során az alább felsorolt kivételekkel az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ban, illetve az OTÉK-ben meghatározott fogalom értelmezéseket kell használni.

a) Háromszintes növényállomány: olyan fásított terület, vagy területsáv, ahol a terület minden 150 m2-re számítva legalább egy nagy vagy közepes lombtömegű fa és legalább 40 db lombhullató vagy örökzöld cserje telepített és a többi felület a talajszinten gyeppel vagy talajtakaró növényzettel borított.

b) Kialakult állapot: az építési övezeti előírásoktól eltérő, a korábbi építési szabályoknak megfelelően kialakult beépítés.

c) Üzemszerű állattartás: 3 vagy több nagytestű haszonállat tartása, 10 vagy több közepes testű haszonállat tartása, 150 darabnál több vegyes szárnyas tartása, 50 darabnál több prémes állat tartása, egyéb állat eladásra történő tenyésztése

d) Haszonállat: gazdasági haszon céljára tartott állat:

da) nagytestű haszonállat: ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly,

db) közepes testű haszonállat: sertés, juh, kecske

dc) kistestű haszonállat: baromfi, galamb, házinyúl, nutria, róka, prémgörény, tenyésztési céllal eb és macska,

dd) egyéb állat: az a)–c) pontban fel nem sorolt valamennyi emlős, hüllő, hal, madár.

e) Főépület: az építési övezetben illetve övezetben meghatározott rendeltetés szerinti épület.

f) Melléképület: a telek és a telken álló főépület rendeltetésszerű használatát, működtetését elősegítő, kiegészítő rendeltetésű különálló épület. Különösen: garázs, nyárikonyha, fáskamra, szerszámtároló, barkácsműhely, állattartó épület, fedett úszómedence, szauna, sport-és fitnesz épület.

3. Közterület alakításra vonatkozó előírások

3. § (1) A közterület alakítás:

a) a tervezett szabályozási vonal telekalakítás, új épület építése, meglévő épület bővítése esetén érvényesítendő.

b) Ahol a tervezett szabályozási vonal meglévő telket keresztez, a telek beépítésekor a szabályozási vonallal kijelölt telek paramétereit kell alapul venni.

(2) közterületen csak a közhasználatra szolgáló, alábbi építmények helyezhetők el az OTÉK 39. § és a településképi rendelet figyelembevételével:

a) legfeljebb 15 m2 beépített alapterületű autóbusz-váróhelyiség vagy tető,

b) legfeljebb 6 m2 beépített alapterületű árusítópavilon, kioszk,

c) nyilvános illemhely,

d) közműépítmény,

e) köztárgy,

(3) Amennyiben az adott közterületre vonatkozóan nincs érvényben lévő közterület-alakítási terv, a közterület alakítására vonatkozó rendelkezéseket, a szabályozási tervek által, a közterületre megfogalmazott övezethez tartozó előírások tartalmazzák.

(4) Amennyiben az adott közterületre vonatkozóan van érvényben lévő közterület-alakítási terv, a közterület alakításánál a szabályozási tervek által, a közterületre megfogalmazott övezethez tartozó előírásokat és a közterület-alakítási tervben megfogalmazottakat együttesen kell alkalmazni.

II. Fejezet

AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET ALAKÍTÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

4. A táj és a természeti környezet védelmére vonatkozó előírások

4. § (1) Az élővilág igénybevétele csak olyan módon történhet, amely az életközösségek természetes folyamatait és viszonyait, a biológiai sokféleséget nem károsítja, funkcióit nem veszélyezteti.

(2) A tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területen a tájba illesztés szabályait a Településképi rendelet határozza meg.

5. § (1) A település területén a Natura2000, az Országos Ökológiai Hálózat – Magterülethez és Ökológiai folyosóhoz tartozó területek lehatárolását a Szabályozási terv tartalmazza, megóvásukat biztosítani kell, területükön a vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárni.

(2) A felszíni vizek mederrendezésénél a természetes vízparti vegetációnak, a természetes élőhelyeknek a védelmét a kivitelezés és a végleges terület-felhasználás során a természetvédelmi kezelés szempontjait kielégítő módon egyaránt biztosítani kell.

5. A talaj védelmére vonatkozó előírások

6. § (1) A telkek terepfelszíne kizárólag oly módon alakítható, hogy a talaj erózióvédelme, a terület gyommentesen tartása, a rézsűk állékonysága és a felszíni vizek elvezetése a telek területén belül biztosítható legyen.

(2) Az építési terület kialakítása, építési munka végzése során a környezetet károsító anyagokat a terület-előkészítés részeként el kell távolítani, feltöltés nem tartalmazhat környezetet károsító anyagokat.

(3) Beruházások megvalósítása során a termőföldről és a termőföld védelméről szóló jogszabályokban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

(4) A szélerózió megakadályozása érdekében mezővédő erdősávokat kell telepíteni az egységesen művelt táblák határán.

(5) A mindenkori gazdaságossági körülményekhez igazítottan, törekedni kell az extenzív és földkímélő technológiák kiterjesztésére a művelt területeken.

(6) A letermelt termőföldet deponálni kell. Az építkezések befejeztével helyben, vagy más építési helyen termőföldterítésként fel kell használni.

6. A víz védelmére vonatkozó előírások

7. § (1) Vízgazdálkodási területként bejegyzett terület egyéb célú hasznosítása, a medret érintő bármilyen korrekció csak vízjogi engedély alapján valósítható meg.

(2) A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízi létesítmények védelméről szóló jogszabályoknak megfelelően kell a vízügyi hatóság előírásai szerint az engedélyezéseket lefolytatni.

(3) Felszíni és felszín alatti vizek védelme szempontjából a terület a érzékeny területek közé tartozik, amelynél a Ci=C2 intézkedési szennyezettségi határértékek a mérvadóak.

7. A levegő védelmére vonatkozó előírások

8. § (1) Új légszennyező környezeti emisszióval járó bűzterhelő létesítmények a védendő területek jó környezetminőségének fennmaradását szolgáló védelmi intézkedéseket biztosítva, a vonatkozó jogszabályokban foglaltak betartásával helyezhető el.

(2) A község területén a huzamos emberi tartózkodásra hasznosított területeket bűzzel zavaró területhasználat, építési tevékenység, illetve építményben tevékenység nem folytatható. Meglévő létesítmény tevékenysége korlátozható, vagy betiltható, amennyiben a közegészségügyi hatóság az onnan származó bűzt a lakosság számára zavarónak minősíti.

(3) Üzemszerű állattartás építményei valamint trágyatároló nem építhető élelmiszertároló, és feldolgozó építményektől, továbbá iskola, óvoda, bölcsőde, egészségügyi intézmény és gyógyszertár telekhatárától számított 80 méteren belül.

8. Zaj és rezgés elleni védelemre vonatkozó előírások

9. § (1) Bármely zajt kibocsátó vagy rezgést okozó tevékenységgel járó területhasználat, építés csak abban az esetben megengedett, ha az általa okozott építési, közlekedési, illetve üzemi eredetű környezeti zaj, valamint a rezgésterhelés mértéke a hatályos jogszabályban az adott területhasználatú területre, az adott létesítmények körére megállapított határértékeket nem haladja meg. A területhasználat, az építés a zajvédelmi megfelelőség érdekében a területhasználó passzív akusztikai védelem kiépítésére, alkalmazására, vagy a tevékenység, területhasználat beszüntetésére kötelezhető.

(2) A zajkibocsátás megengedhető mértéke (az üzemi, szolgáltatási közlekedési és építési tevékenységből származó zaj telekhatáron megengedett egyenértékű A-hangnyomásszintjei) a lakó-és a különleges terület építési övezeteiben:

a) nappal (6-22 óráig) LAeq=50 dB

b) éjjel (22-6 óráig) LAeq=40 dB

9. Hulladék elhelyezésére vonatkozó előírások

10. § (1) Baracs területén keletkező kommunális hulladékot és azzal együtt kezelhető termelési hulladékot a szervezett hulladékgyűjtés és szállítás keretében kell a területről eltávolítani.

(2) A kerti szerves hulladékok kivételével a hulladék csak olyan területen, illetve tárolóedényben tárolható, amely megfelelően vízszigetelt.

(3) Dögtér, nyílt nagyüzemi komposztáló telep a községben nem létesíthető, és nem tartható fenn.

(4) Az ellenőrzött összetételű és minőségű építési törmelék - a talajvédelmi hatóság engedélyével - az építéshatóság által kijelölt területek feltöltéses tereprendezéséhez, rekultivációjához hasznosítható.

(5) A veszélyes hulladékok gyűjtéséről, biztonságos átmeneti tárolásáról, elszállíttatásáról, és ártalmatlanításáról a hulladéktermelőnek a vonatkozó jogszabályok szerint kell gondoskodni.

(6) A zöldfelületeken keletkező zöldhulladékot külön jogszabályban foglaltak szerint kell ártalmatlanítani. A zöldhulladékot a komposztálhatóság érdekében az egyéb hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni és tárolni, a hulladékot az újrahasznosíthatóságnak megfelelően kell kezelni. Zöldhulladékot elégetni csak abban az esetben lehet, ha olyan kártevők támadták meg, melyeket csak így lehet megsemmisíteni.

10. Közművekre vonatkozó általános előírások

11. § (1) A meglévő és a tervezett közcélú vízellátás, vízelvezetés (szenny- és csapadékvíz), energiaellátás (villamosenergia-ellátás, földgázellátás), valamint az elektronikus hírközlés hálózatai és létesítményei, továbbá azok ágazati előírások szerinti biztonsági övezetei számára közműterületen (közműtelephelyek területén), vagy közterületen kell helyet biztosítani. Ettől eltérő esetben (ha azt egyéb ágazati előírás nem tiltja) a közművek és védőtávolságuk helyigényét szolgalmi jog bejegyzésével kell fenntartani.

(2) Felhagyott, feleslegessé vált közműhálózatokat és közműlétesítményeket el kell bontani, vagy el kell tömedékelni.

(3) Az utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell figyelembe venni. A később megvalósuló közmű számára is a legkedvezőbb nyomvonal-fektetési helyet szabadon kell hagyni.

(4) A föld felett megjelenő közműlétesítmények és berendezések településképi és esztétikai követelményeit a településképi rendelet tartalmazza.

12. § (1) A beépítésre nem szánt területen elhelyezhető építményben keletkező szennyvizet, ha:

a) a napi keletkező szennyvíz mennyisége nem haladja meg az 5 m3-t és a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 100 m távolságon belül nem lehet, akkor a közcsatorna hálózat kiépítéséig, a szennyvizeket ellenőrzötten, zárt szennyvízgyűjtő medencébe kell összegyűjteni és szippantó kocsival a kijelölt lerakóhelyre kell szállítani. Ha a közcsatorna hálózat a területet 100 m távolságon belül megközelíti, akkor az érintett ingatlanokat egy éven belül kötelezni kell a közcsatornára való rákötésre.

b) a napi keletkező szennyvíz mennyisége meghaladja az 5 m3-t, a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 200 m távolságon belül nem lehet, megfelelő befogadó rendelkezésre áll, továbbá egyéb előírások nem tiltják, valamint illetékes szakhatóságok (ÁNTSZ és VIZIG) hozzájárulnak, akkor a keletkező szennyvizek tisztítására engedélyezhető helyben létesítendő szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazása. A kisberendezés védőterület igénye nem nyúlhat túl a tárgyi telken. Amennyiben a helyi szennyvíztisztító kisberendezés létesítése nem engedélyezhető, úgy ki kell építtetni a közcsatorna csatlakozást. Ellenkező esetben a létesítmény nem engedélyezhető.

c) A szippantott szennyvizeket csak a hatóságok által engedélyezett előkezelő létesítményekben, illetve lerakó helyeken szabad elhelyezni.

(2) Addig, amíg az elvezető hálózat ki nem épül, átmenetileg részleges közműellátással (hatóságilag engedélyezett, korszerű és szakszerű közműpótló berendezéssel) engedélyezhető a tervezett beépítés. A közcsatorna hálózat kiépítése után azonban ezekre az ingatlanokra nézve egy éven belül kötelező a közműpótló használatának a felszámolása és a hálózatra történő rákötés. Kivétel ez alól az az ingatlan, ahol a közműpótlást az ágazati jogszabályoknak és egyéb előírásoknak (pl. szabvány) megfelelő házi szennyvíztisztító berendezés telepítésével oldották meg.

13. § (1) Beépítésre szánt területen állandó illetve ideiglenes emberi tartózkodásra szolgáló épületet elhelyezni csak teljes körű közműellátás megléte esetén szabad.

(2) Ahol a vezetékes közcsatorna hálózat nem áll rendelkezésre, addig amíg az elvezető hálózat ki nem épül, – az Lf-2 építési övezet kivételével - átmenetileg részleges közműellátással (hatóságilag engedélyezett, korszerű és szakszerű közműpótló berendezéssel) engedélyezhető - az Lf-2 építési övezetbe tartozó Duna-parti területek kivételével - a tervezett beépítés. A közcsatorna hálózat kiépítése után azonban ezekre az ingatlanokra nézve egy éven belül kötelező a közműpótló használatának a felszámolása és a hálózatra történő rákötés. Kivétel ez alól az az ingatlan, ahol a közműpótlást az ágazati jogszabályoknak és egyéb előírásoknak (pl. szabvány) megfelelő házi szennyvíztisztító berendezés telepítésével oldották meg.

14. § (1) A talaj, a talajvíz és a rétegvizek védelme érdekében a szennyvizekkel a környezetet nem szabad szennyezni, ezért:

a) A szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén még átmeneti jelleggel is tilos.

b) Nyílt árokra, patakra, tóra, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötéseket, valamint felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetéseket meg kell szüntetni. A megszüntetési kötelezettség a szennyvíz előírásoknak megfelelő kezelésének egyidejű biztosítása mellet a szennyezőt terheli.

(2) Bármely építési övezetben és övezetben létesített gazdasági célú létesítményből kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelnie, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel –- legalább a szennyezettség megengedett mértékéig – elő kell tisztítani.

(3) Közvetlen élővízbe szennyezett vizet bevezetni csak a hatóságok által előírt megfelelő kezelés után és vízjogi létesítési engedéllyel – az abban előírtak betartásával – lehet.

11. Felszíni vízelvezetés

15. § (1) A beépített, a beépítésre szánt területeket kiszolgáló burkolt út csak a csapadékvíz elvezetés megoldásával együtt építhető.

(2) A csapadékvíz élővízfolyásba történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezése kötelező.

(3) Közterületi befogadóba magántelekről csapadékvizet vezetni csak vízjogi engedéllyel lehet.

(4) A 20, illetve annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt szegéllyel kell kivitelezni. Ezekről a parkoló felületekről és a gazdasági területek belső útjairól összegyűlő csapadékvíz csak hordalék és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csatornahálózatba. Szilárd burkolat nélkül, vagy gyephézagos burkolattal parkoló kisforgalmú – pl. lakóterületen legfeljebb 20 férőhelyig létesíthető.

12. Vízellátás

16. § (1) A beépítésre nem szánt területeken lakás céljára szolgáló új épület, illetve meglévő épület ilyen célú átsorolása csak az illetékes hatóság által is elfogadott egészséges ivóvízellátás biztosítása esetén engedélyezhető.

(2) A gazdasági területek igénybe vételének alapfeltétele, hogy a beruházás időpontjában a település ivóvíz ellátási rendszere rendelkezzen a megfelelő kapacitással.

(3) Amennyiben egy létesítmény oltóvíz igénye meghaladja a hálózatból kivehető vízmennyiséget, helyi tüzivíztároló építésével kell kiegészíteni a hálózati kapacitást.

13. Földgázellátás

17. § Középnyomású földgázellátással rendelkező területeken telkenként egyedi nyomásszabályozót kell elhelyezni.

14. Tilalmak, védőtávolságok és korlátozások

18. § (1) A település területén a Szabályozási terv az alábbi védőtávolsággal rendelkező, védőterületet igénylő létesítményeket jelöli:

a) közlekedési területek,

b) közművek, közműlétesítmények.

(2) Az egyes védőterületeken a vonatkozó jogszabályokban foglaltak és a következő rendelkezések betartandók:

a) Közlekedési létesítmények védőtávolságai:

aa) az országos úthálózat részét képező összekötő és bekötő utak külterületi szakaszának mindkét oldalán 50,0 – 50,0 méter védőtávolság tartandó. Épület, kerítés a védőtávolságon belül csak külön jogszabályok betartásával létesíthető.

ab) a külterületi földutak védőtávolsága az úttengelytől számítottan 10,0 – 10,0 méter. Kerítés a védőtávolság 5,0 – 5,0 méterén belül nem létesíthető.

b) Vízfelületek karbantartásának céljára:

ba) az állami kezelésű vízfolyások, vízfelületek (tavak, tározók) mentén legalább 6-6 m-es,

bb) önkormányzati, társulati és egyéb kezelésű patakok, vízfolyások, árkok, csatornák mentén legalább 3-3 m-es sávot szabadon kell hagyni.

c) A község közigazgatási területén található vízvédelmi területek hidrogeológiai (ivóvíz kutak) védelmi területek. Védőidomok és védőterületek a vízkivételi hely környezetében fokozott védelemben részesítendő vízterek, illetve területek. A védőterület a védőidomok felszíni metszete.

d) A „vonalas” közművek védőterületének korlátozási területén a telkek szabályozási terven jelölt részén építmény az adott védőtávolságra vonatkozó jogszabályi előírások figyelembe vételével helyezhető el.

15. Telekalakítás általános szabályai

19. § (1) Az övezetenként kialakítható telek minimális méreteit a rendelet övezetenként tartalmazza. Az övezeti előírásokban megfogalmazott, kisebb, kialakult telek illetve olyan telekbővítés, amely jobban megfelel a jelen rendelet előírásainak továbbra is beépíthető, az egyéb vonatkozó rendelkezések betartása mellett.

(2) A szabályozási terven javasolt telekalakítások irányadó szabályozási elemek, a telekalakítás egy lehetséges, javasolt megoldását mutatják. Ettől eltérő telekalakítás a szabályozási terv módosítása nélkül megvalósítható.

(3) A községben nyeles telek nem alakítható ki.

(4) A kialakult lakó övezetekben – az Lf-3 jelű építési övezet kivételével - maximum két telek vonható össze, de a telek legnagyobb területe a 2000 m2-t nem haladhatja meg.

(5) A kialakult lakó övezetekben a 12 méternél keskenyebb telken lakóépület nem helyezhető el.

(6) Az övezeti előírásoknak nem megfelelő, kialakult telek, amely nem éri el az építési övezetben előírt minimális telekterületet, attól eltérhet, amennyiben a telekalakítás eredményeként a létrejövő helyzet jobban megfelel jelen rendelet előírásainak, mint a meglévő állapot.

20. § (1) Az övezetben kialakítható legkisebb telek előírásai, az építési telek mérete, az övezetben létesülő magánútra, közműelhelyezési telekre nem vonatkozik.

(2) A területek feltárására magánút létesíthető, amely

a) beépítésre nem szánt területen

aa) maximum 3 telek esetén legalább 6,0 méter,

ab) maximum 9 telek esetén legalább 8,0 méter,

ac) 9-nél több telek esetén legalább 12,0 méter szélesség biztosításával alakítható ki.

b) beépítésre szánt területen

ba) maximum 2 telek esetén legalább 8,0 méter,

bb) maximum 6 telek esetén legalább 12,0 méter,

bc) 6-nál több telek esetén legalább 14,0 méter szélesség biztosításával alakítható ki.

16. Építés általános szabályai

21. § (1) A településen csak az egyes építési övezetekben, övezetekben meghatározott rendeltetésű építmények és épületek helyezhetők el.

(2) Azokon a területeken, ahol a terület-felhasználás vagy az építés minősége a szabályozási terven jelöltek szerint megváltozik, új építés csak a változásnak megfelelően engedélyezhető. A változás bekövetkeztéig a jelenlegi művelési ág, használat tartandó illetve az egyéb, vonatkozó törvények és rendeletek figyelembe vétele mellett akkor változtatható, ha a változás a tervezett felhasználást nem akadályozza, nem lehetetleníti el.

(3) Amennyiben a kialakult beépítési mód az övezetre előírttól eltérő, az épület megtartható, felújítható, tetőtere a szomszéd beépítésének korlátozása nélkül megvalósítható, egyéb bővítése csak az építési helyen belül történhet.

(4) Egy telken elhelyezendő főépületek közötti minimális távolságnak az övezetben megengedett legnagyobb épületmagasság értékének kell megfelelnie.

(5) Melléképületekre vonatkozó előírások:

a) Melléképület főépület nélkül nem létesíthető.

b) Lakóövezetben az önálló melléképület legnagyobb épületmagassága legfeljebb 4,0 m lehet.

c) Az építési telek oldalkertjében kizárólag tárolási célt nem szolgáló kerti építmény helyezhető el.

(6) Építési övezetben az építési helyet – amennyiben a szabályozási terv, illetve az építési övezet előírásai másként nem rendelkeznek – az OTÉK előírásai szerint kell megállapítani.

22. § (1) Kialakult lakóterületi építési övezetben az előkert méretét a két szomszédos beépített telek előkertméretének átlagából kell számítani.

(2) Kialakult lakóterületi építési övezetben saroktelek hosszú oldalára eső előkertje:

a) 1 és 3 méter között választható meg, ha erre az oldalra adódik az építési hely és a telek szélessége legalább 16 méter.

b) 0 méter, ha erre az oldalra adódik az építési hely és a telek szélessége 16 méternél kisebb.

(3) Beépítésre nem szánt övezetbe tartozó telken épület - az Mk jelű övezet kivételével és a szabályozási terv egyéb rendelkezése hiányában - legalább 10,0 méteres elő-, oldal- és hátsókert megtartásával helyezhető el.

(4) Terepszint alatti beépítés legfeljebb az építési övezetben megengedett terepszint feletti beépítés mértékéig alakítható ki, amennyiben az adott építési övezet másként nem rendelkezik.

(5) Teleken belüli terepalakítás, a telekhatártól mért 1,0 méteres területsávon belül nem történhet, kivéve:

a) az épület gyalogos és gépjárművel való megközelítésének előkertben történő biztosítását,

b) előkerti gépjárműbeálló,

c) kerti szabadlépcső, illetve

d) kerti tereplépcső létesítését

(6) A terepalakítás során elsősorban rézsű vagy legfeljebb 1,5 méter magas támfal létesíthető az alábbiak szerint:

a) a rendezett terepszinttől számított 1,5 m-nél magasabb támfal csak teraszozva és a látvány zavarása nélkül - pl.: telepített növénnyel történő takarás- esetén létesíthető.

b) a támfallépcsők közötti távolság legalább a támfal tényleges magasságának mértéke kell legyen, növénnyel betelepítetten,

c) biztosítás nélküli rézsű legfeljebb 1:1 meredekségű lehet.

23. § (1) 1,5 méternél magasabb feltöltés esetében a megengedett legnagyobb építménymagasságot az eredeti terepszint és a feltöltött szint különbségének mértékével csökkenteni kell.

(2) A szabályozási terven, a „telek be nem építhető, zöldfelületként megtartandó/kialakítandó része”-ként jelölt terület a telek zöldfelületként kialakítandó része, ahol háromszintes növényállományt - a gyepszintű, cserjeszintű és fás növényzet együttes alkalmazása - kell telepíteni.

(3) Naperőmű és napelempark - a háztartási méretű kiserőművek kivételével - a naperőmű létesítésének korlátozásával érintett területen belül nem létesíthető.

(4) Ökológiai hálózat magterület illetve ökológiai hálózat ökológiai folyosójának övezetével érintett területen – épületen elhelyezett, háztartási méretű kiserőmű kivételével – naperőmű és napelempark nem létesíthető.

III. Fejezet

RÉSZLETES ÖVEZETI ELŐÍRÁSOK

17. Beépítésre szánt területek általános előírásai

24. § (1) A település területének beépítésre szánt területei a következők:

a) falusias lakóterület,

b) településközpont vegyes terület,

c) kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület,

d) egyéb ipari gazdasági terület,

e) hétvégiházas üdülőterület,

f) üdülőházas üdülőterület,

g) különleges mezőgazdasági üzemi terület,

h) különleges lovassport terület,

i) különleges rekreációs terület,

j) különleges vízi-közlekedési, sport és turisztikai célú kikötő terület,

k) különleges közmű terület.

(2) Lakó-és közvetlenül lakóterülethez kapcsolódó területen csak olyan területhasználat, illetve olyan építmények helyezhetők el amelyek:

a) környezetvédelmi hatástanulmányt nem igényelnek;

b) tevékenységükből eredő zavaró mértékű diffúz légszennyezéssel a környezetet, lakóterületet nem szennyezik;

c) tevékenységükből eredően a környezetet, lakóterületet zavaró mértékű bűzhatással nem terhelik;

d) a szomszédos lakóterületek, létesítmények használatát a rendelet mértékén túli üzemi zajterheléssel nem zavarják.

e) saját telken belül nem kielégíthető mértékű parkolási igényű üzemi gépjárműforgalmat nem okoznak és nem vonzanak.

(3) Az építési övezeteket, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 3. melléklet határozza meg.

18. Falusias lakóterület (Lf)

25. § (1) Az építési övezet lakóépületek, mező- és erdőgazdasági építmények, továbbá a lakosságot szolgáló, környezetre jelentős hatást nem gyakorló kereskedelmi, szolgáltató építmények elhelyezésére szolgál.

(2) Falusias lakóterületen telkenként egy lakóépület legfeljebb két, az OTÉK-ban szereplő rendeltetési egységgel helyezhető el.

(3) Az építési hely mélysége lakótelek esetén legfeljebb a közterületi homlokvonaltól mért 65 méter. Az annál távolabb eső rész hátsókertnek minősül.

(4) Falusias lakóterület építési övezeteinek építési telkein a megengedett legnagyobb épületmagasság az igazgatási és hitéleti épületek esetében 3,0 méterrel túlléphető.

(5) Az építési övezetben az oldalkert szélessége az építési övezetben megengedett legnagyobb épületmagasság mértéke.

(6) Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke: 5%

26. § Falusias lakóterület építési övezeteinek építési telkein állattartó épület kizárólag fő rendeltetésű épület megléte esetén, vagy azzal egyidejűleg melléképületként helyezhető el.

19. Településközpont vegyes terület (Vt)

27. § (1) Településközpont vegyes építési övezet, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, lakó- és olyan települési szintű egyéb rendeltetést szolgáló épület elhelyezésére szolgál, amelyek nincsenek zavaró hatással a lakó rendeltetésre.

(2) Az építési övezetben az OTÉK-ban szereplő építmények helyezhetők el, a parkolóház kivételével.

(3) A településközpont területen csak olyan rendeltetés helyezhető el, melynek épületen kívüli raktározási igénye a telek beépített területének 50%-ának mértékét nem haladja meg.

(4) Településközpont vegyes terület építési övezeteinek építési telkein több épület is létesíthető.

(5) Lakó rendeletetésű épület elhelyezése esetén legfeljebb egy főépület és abban legfeljebb 4 rendeltetés elhelyezése megengedett.

(6) Az épületek rendeltetésszerű használatához szükséges parkolók a telken belül fásítottan helyezhetők el.

20. Kereskedelmi, szolgáltató, gazdasági terület (Gksz)

28. § (1) A kereskedelmi, szolgáltató övezet, elsősorban a környezetre jelentős hatást nem gyakorló gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál.

(2) Az övezetben önálló lakó rendeltetésű épület nem helyezhető el, de a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás ki alakítható, melynek bruttó alapterülete a 200 m2-t nem haladhatja meg.

(3) Az építési övezetben állattartó épületeket nem lehet elhelyezni.

(4) Az építési övezetben a terepszint alatti beépítés nem megengedett.

(5) Az építési övezetben a telekhatár mentén a szabályozási terven meghatározott szélességben a háromszintes növénytelepítésről és folyamatos karbantartásáról gondoskodni kell.

(6) Az építési övezetben az építési hely –amennyiben a szabályozási terv másként nem jelöli:

a) előkert mélysége legalább 5 méter

b) oldalkert szélessége: az építési övezetben megengedett legnagyobb épületmagasság mértékének a fele.

c) hátsókert mélysége legalább 10 méter

29. § (1) Az építési övezetben technológiai építmény, illetve sajátos építmény magassága (legmagasabb pontja) a megadott legnagyobb épületmagasság értékét az építési övezetben megengedett tevékenységhez szükséges, alaprajzilag pontszerűnek minősülő építmények létesítése esetén meghaladhatja, legfeljebb az megengedett épületmagasság kétszereséig.

(2) Az Gksz-3 jelű építési övezetben a beruházás megvalósításának feltétele a 6-os úton a csomópont kiépítése.

21. Egyéb ipari gazdasági terület (Gip)

30. § (1) Az építési övezet elsősorban a környezetre jelentős hatást nem gyakorló ipar, az energiaszolgáltatás és településüzemeltetés építményeinek elhelyezésére szolgál.

(2) Az övezetben önálló lakó rendeltetésű épület nem helyezhető el, de a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás ki alakítható, melynek bruttó alapterülete a 200 m2-t nem haladhatja meg.

(3) Az építési övezetben állattartó épületeket nem lehet elhelyezni.

(4) Az építési övezetben a telekhatár mentén a szabályozási terven meghatározott szélességben a háromszintes növénytelepítésről és folyamatos karbantartásáról gondoskodni kell.

(5) Az építési övezetben az építési hely –amennyiben a szabályozási terv másként nem jelöli:

a) előkert mélysége legalább 10 méter

b) oldalkert szélessége: az építési övezetben megengedett legnagyobb építménymagasság mértékének a fele.

c) hátsókert mélysége legalább 10 méter

(6) Az építési övezetben technológiai építmény, illetve sajátos építmény magassága (legmagasabb pontja) a megadott legnagyobb épületmagasság értékét az építési övezetben megengedett tevékenységhez szükséges, alaprajzilag pontszerűnek minősülő építmények létesítése esetén meghaladhatja, legfeljebb az megengedett épületmagasság kétszereséig.

22. Üdülőházas üdülőterület

31. § (1) Üdülőházas terület olyan üdülő rendeltetésű épületek, üdülőtáborok és kempingek elhelyezésére szolgál, amelyek elhelyezésük, méretük, kialakításuk és felszereltségük, valamint infrastrukturális ellátottságuk alapján az üdülési célú tartózkodásra alkalmasak, és amelyek túlnyomóan változó üdülői kör hosszabb tartózkodására szolgálnak.

(2) Üdülőházas terület építési övezeteinek építési telkein több épület is létesíthető.

(3) Üdülőházas terület építési övezeteinek építési telkein garázs önálló épületként nem létesíthető.

(4) Üdülőházas terület építési övezeteinek építési telkein állattartó épület nem helyezhető el.

23. Különleges mezőgazdasági üzemi terület (K-mü)

32. § (1) A különleges mezőgazdasági üzemi területen a növénytermesztéssel, az állattartással és állattenyésztéssel kapcsolatos, feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló építmények helyezhetők el oly módon, hogy a védőtávolságokon kívül elhelyezkedő lakó- és intézményterületek felé az üzemek együttes terhelő hatását nem növelik a megengedett mérték fölé.

(2) Az építési övezetben a tulajdonos vagy üzemeltető és a személyzet számára ott lakást biztosító lakóház is kialakítható. A területen lakóépület gazdasági épület nélkül nem építhető.

(3) Az építési övezetben a terepszint alatti beépítés nem megengedett.

(4) Az építési övezetben az előkert és a hátsókert minimális szélessége 10-10 méter.

(5) Az építési övezetben a telekhatár mentén a szabályozási terven meghatározott szélességben a háromszintes növénytelepítésről és folyamatos karbantartásáról gondoskodni kell.

(6) Az építési övezetben előírt legnagyobb épületmagasságtól egyedi esetben, csak ha azt a technológia megköveteli (kémény, siló) el lehet térni, de a 25 métert nem haladhatja meg.

33. § K-mü-2 jelű övezetben állattartó épületek és melléképítményei nem helyezhető el.

24. Különleges lovassport terület (K-ls)

34. § (1) A különleges lovassport területen a lótartás és a lovasturizmus rendeltetésszerű használatához tartozó vendéglátás, szállás rendeltetések valamint ezek kiszolgáló létesítményei, a terület fenntartásához szükséges tárolásra, az állattartásra, valamint a mezőgazdasági termények tárolására alkalmas építmények helyezhetők el.

(2) Az építési övezetben a tulajdonos vagy üzemeltető és a személyzet számára ott lakást biztosító 1db lakóház is kialakítható, amelynek alapterülete a 200 m2-t nem haladhatja meg.

(3) A területen keletkező, a lótartáshoz kapcsolódó trágyalé és csurgalékvíz gyűjtése és elszállítása kizárólag zárt technológiával történhet.

25. Különleges rekreációs terület (K-re)

35. § (1) Az építési övezetbe szállás és rekreációs funkciójú, továbbá ismeretterjesztési, bemutató, oktatási és egyéb idegenforgalmi célú épületek, a fentiekkel összefüggő szolgáltatási, kereskedelmi funkciójú épületek helyezhetők el.

(2) Az építési övezetben a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakó rendeltetési egység is elhelyezhető a főrendeltetésű épületen belül, a beépített szintterület legfeljebb 25%-án.

(3) Az építési övezetben állattartó épület - a lovassporthoz kapcsolódó épületek kivételével - nem helyezhető el.

26. Különleges vízi-közlekedési, sport és turisztikai célú kikötő terület (K-ki)

36. § (1) Az építési övezetbe a kikötőhöz és a terület rendeltetésszerű használatához tartozó szolgáltatási, kereskedelmi funkciójú, vendéglátás, szállás rendeltetések valamint ezek kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(2) Az építési övezeten belül a telkek tovább nem oszthatók.

27. Különleges közmű terület (K-k)

37. § (1) Az építési övezetben a közműellátás – gázfogadók, vízművek, trafóállomás stb. – létesítményei helyezhetők el.

(2) Az építési övezeten belül a telkek tovább nem oszthatók.

28. Beépítésre nem szánt területek előírásai

38. § (1) A település területének beépítésre nem szánt területei a következők:

a) közlekedési terület

b) zöldterület

c) erdő terület

d) általános mezőgazdasági terület

e) kertes mezőgazdasági terület

f) vízgazdálkodási terület

g) természetközeli terület

h) különleges beépítésre nem szánt temető terület

i) különleges beépítésre nem szánt sportrepülőtér terület

j) különleges beépítésre nem szánt megújuló energiaforrás terület

k) Különleges beépítésre nem szánt kertészeti terület

l) Különleges beépítésre nem szánt régészeti bemutatótér terület

(2) Az építési övezeteket, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 3. melléklet határozza meg.

29. Közlekedési és közműelhelyezési terület

39. § (1) A területen a kialakult, vagy szabályozási terven kiszabályozott szabályozási szélességén belül a közlekedési létesítmények, a közművek vonalas létesítményei és berendezései, környezetvédelmi létesítmények, utcabútorok, utcafásítás, egyéb növényzet, közlekedést kiszolgáló kereskedelmi létesítmények helyezhetők el.

(2) A közlekedési területek övezetei és rendeltetése:

a) Köu-1: gyorsforgalmi út,

b) Köu-2: főút,

c) KÖu-3: összekötőút, helyi gyűjtőút (belterületi és külterületi)

d) KÖu-4: lakóút, kiszolgáló út

e) KÖu-5: külterületi –mezőgazdasági - út

f) KÖk: kötöttpályás vasúti közlekedési terület

(3) Az utak tervezési osztályai:

a) külterületi főút: K.IV.C

b) külterületi összekötő út: K.V.C, K.V.B

c) belterületi mellékút, gyűjtőút: B.V.c.C

d) belterületi mellékút, kiszolgáló út: B.VI.c.C

e) lakó-, kiszolgáló utak: B.VI.d-B-D

(4) A közterületek terepszint alatti felhasználásánál, így a közművezetékek elhelyezésénél, átalakításánál – megfelelő szabályozási szélesség esetén – biztosítani kell a közterületi fák, fasorok elhelyezhetőségét, fennmaradását.

30. Zöldterület (Zkk)

40. § (1) A közkertek (Zkk) a belterület beépítésre nem szánt, jellemzően növényzettel fedett része, amely közhasználatú, rekreációs szerepet is betöltő, díszkertként is funkcionáló közterület.

(2) Az övezetben a terület legalább 70%-án a növényesítést lombos fákból, cserjékből és gyepfelületből álló őshonos növényálománnyal kell elvégezni.

(3) A Zöldterületeken a pihenés, a szabadidő és a játék kizárólag nem épület jellegű építményei (sétaút, játszótér, pihenőhely), valamint az esztétikai értékeket növelő díszítő elemek (szobor, plasztika, ivókút, szökőkút, vízmedence) és illemhely helyezhető el.

(4) Közparkok kialakítása csak közterület alakítási tervek alapján lehetséges.

(5) Közcélú intézmények közterülettel közvetlenül érintkező parkját közönségforgalomra korlátozottan megnyitva közterület alakítási terv alapján kell kialakítani. Az oktatási és szociális intézmények parkjára ezen előírás nem vonatkozik.

(6) A zöldterületnek közútról, köztérről közvetlenül megközelíthetőnek, valamint kerekesszékkel és gyermekkocsival is és használhatónak kell lennie.

31. Erdő terület (Ev, Eg, Ek)

41. § (1) Az erdőterületek övezetei az Eg jelű gazdasági, az Ev jelű védelmi és az Ek jelű közjóléti rendeltetésű erdőövezetek.

(2) Az Eg jelű övezetekben az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el, ahol a technológiai szempontból szükséges építmények - kilátó, vadles - legnagyobb épületmagasság értéke maximum 12 méter lehet.

(3) Az Ev jelű övezetben - erdei kilátó, magasles kivételével - épületet elhelyezni nem lehet.

(4) Az Ek jelű közjóléti rendeltetésű erdőterület elsősorban rekreációs célokat szolgáló erdőterület ahol rekreációs, sport, turisztikai, kereskedelmi, szolgáltató, szakrális célú fő rendeltetésű épület helyezhető el. Az övezetben épület 5000 m2-t meghaladó telken legfeljebb 5,0 méter épületmagassággal építhetők.

32. Mezőgazdasági terület (Má, Mk)

42. § A mezőgazdasági terület az alábbi mezőgazdasági övezetekre tagolódik:

a) , mint általános mezőgazdasági terület,

aa) nem beépíthető általános mezőgazdasági terület Má-0

ab) általános mezőgazdasági terület Má-1

b) Mk, mint kertes mezőgazdasági terület

ba) kertes mezőgazdasági terület (nagytelkes) Mk-1

bb) kertes mezőgazdasági terület (kistelkes) Mk-2

43. § (1) Az általános mezőgazdasági terület Má-0 jelű övezetében építmény nem helyezhető el.

(2) Az Má-1 jelű általános mezőgazdasági terület elsődlegesen mezőgazdasági tevékenységre szolgáló terület, ahol a növénytermesztés, az állattenyésztés és az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás, tárolás, szolgáltatás építményei, az árusításhoz, agrárturizmushoz kapcsolódó építmények továbbá, a tulajdonos vagy üzemeltető, és a személyzet számára ott lakást biztosító lakóépület helyezhető el.

a) Az övezetben épület az alábbi feltételekkel helyezhető el:

aa) 1 ha-t meg nem haladó ingatlanon kizárólag terepszint alatti pince és növénytermesztés célját szolgáló fóliasátor helyezhető el.

ab) 1 ha - 5 ha közötti területnagyságú telken, a tárolás, feldolgozás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el. Lakóépület építése nem megengedett.

ac) 5 ha-t meghaladó területnagyságú telken, - a fő rendeltetéssel együtt - lakóépület is építhető, amely a maximális beépíthetőség felét nem haladhatja meg.

b) A technológiai szempontból szükséges építmények - kémény, siló – legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 25 métert.

c) A birtokközpontban/kiegészítő központban legfeljebb 7,5 méter épületmagasságú épületek létesíthetők. A technológiai szempontból szükséges építmények - kémény, siló - legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 25 métert. A birtokközpont telkén a beépítettség a 30%-ot nem haladhatja meg.

d) Az övezetben az előkert mérete 25,0 méter.

44. § (1) Az Mk-1 és Mk-2 jelű kertes mezőgazdasági terület a legfeljebb családi gazdaság méretű szőlő- és bortermelés, valamint szabadidő eltöltését szolgáló kertészeti tevékenység területe ahol az ezekkel kapcsolatos, a saját termék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló építmény helyezhető el.

(2) Az Mk-1 jelű kertes mezőgazdasági terület övezetben épület elhelyezés az OTÉK előírások keretei között az alábbi kötöttségekkel történhet:

a) a 800 m2-t el nem érő területű telken kizárólag terepszint alatti pince és növénytermesztés célját szolgáló fóliasátor helyezhető el.

b) 800 -3000 m2 közötti területnagyságú telken, a tárolás, feldolgozás célját szolgáló egy gazdasági épület és terepszint alatti építmény (pince) helyezhető el. Lakóépület építése nem megengedett.

c) 3000 - 6000 m2 közötti területnagyságú telken, amennyiben a telek minimális szélessége eléri a 20 métert - a fő rendeltetéssel együtt - lakóépület is építhető, amely a maximális beépíthetőség felét nem haladhatja meg.

d) 6000 m2-t meghaladó bármely művelési ágú telekterületen különálló lakóépület is építhető, amely a maximális beépíthetőség felé nem haladhatja meg.

(3) Az Mk-2 jelű kertes mezőgazdasági terület övezetben épület elhelyezés az OTÉK előírások keretei között az alábbi kötöttségekkel történhet:

a) 800 m2-t el nem érő területű telken kizárólag terepszint alatti pince és növénytermesztés célját szolgáló fóliasátor helyezhető el.

b) 800 m2-t meg haladó – zártkerti művelés alól kivett - ingatlanon, amennyiben a telek minimális szélessége eléri a 20 métert, lakóépület is építhető, de bruttó alapterülete a 100 m2-t nem haladhatja meg.

c) Az övezetben a megengedett beépítettséget egy épülettel kell kihasználni.

d) Az övezetben, maximum két zártkerti művelés alól kivett telek vonható össze, amelynek területe a 1800 m2-t nem haladhatja meg.

(4) Az Mk-1 és Mk-2 jelű kertes mezőgazdasági övezetben birtokközpont nem alakítható.

(5) Az Mk-1 és Mk-2 jelű kertes mezőgazdasági övezetben kerítés, a dűlőút tengelyétől minimum 4 méteres távolságban helyezhető el.

33. Vízgazdálkodási terület (V)

45. § (1) A vízgazdálkodással kapcsolatos területek az alábbiak:

a) V-1 jelű, vízfolyások telke, ill. medre a fenntartásra is alkalmas parti sávval,

b) V-h jelű, horgásztó telke ill. medre a fenntartásra is alkalmas parti sávval.

(2) V-1 jelű vízgazdálkodási terület övezetében a vízgazdálkodással és a vízkárelhárítással kapcsolatos építmények helyezhetők el.

(3) A V-h jelű vízgazdálkodási terület övezetében

a) felszíni vízrendezés létesítménye és műtárgya,

b) a meder használatával, fenntartásával összefüggő műszaki-technológiai létesítmény,

c) horgászsporttal összefüggő rendeltetés(eke)t tartalmazó építmény(ek) helyezhető(k) el.

(4) A vízgazdálkodási övezeteket érintő bármilyen építési munkát folytatni, területet hasznosítani csak vízjogi létesítési engedély alapján lehet. A vízi létesítményi épületek nagyságát (beépítési mód, alapterület, épületmagasság) az épületben kialakítandó technológia igénye határozza meg, de a megengedett legnagyobb beépítettség legfeljebb 5% lehet.

(5) A területen jelentős földmunkát végezni, művelési ágat változtatni a vonatkozó rendelkezések előírásainak megfelelően, valamint az alábbiak figyelembe vételével csak úgy szabad, hogy a beavatkozás:

a) a biztonságos felszíni vízelvezetést ne veszélyeztesse, illetve szolgálja

b) segítse elő a csapadékvizek tárolását, a vízhiányos időszakra való visszatartását

c) biztosítsa a meglévő élőhelyek védelmét és újak kialakulását.

34. Természetközeli terület – mocsár, nádas (Tk)

46. § A Tk jelű övezetben, a természetközeli területeken;

a) az elsődleges cél a Natura 2000 terület jelölő fajainak és jelölő élőhelyeinek védelme;

b) kizárólag őshonos, a termőhelyi és a táji adottságoknak megfelelő növényfajok telepíthetők;

c) épület, építmény, melléképítmény nem helyezhető el;

d) kerítés nem létesíthető.

35. Különleges beépítésre nem szánt temető terület (Kb-t)

47. § (1) A különleges beépítésre nem szánt temető területe a temetkezés, a temetkezés kegyeleti építményei, és kiszolgáló épületeinek elhelyezésére szolgál.

(2) Az övezetben harangtorony, harangláb legmagasabb pontja a 10 métert nem haladhatja meg.

36. Különleges beépítésre nem szánt sportrepülőtér terület (Kb-srt)

48. § (1) A Kb-srt1, jelű övezet azon beépítésre nem szánt többségében gyepes (Natura 2000 Ktt. védettség alatt álló) terület ahol a sportrepülőtér működik. Az övezet területén repülőtérhez tartozóan a sportolási célú repüléshez kapcsolódó üzemi építmények, a repülőtér működését, a repülésbiztonságot szolgáló technikai berendezések, továbbá a repülőtéri gyepterületek fenntartását szolgáló legeltetéses állattartás építményei helyezhetők el.

(2) A Kb-srt2, jelű övezetben a repülőtér működésével és kiszolgálásával összefüggő építmények, továbbá az ahhoz kapcsolódó logisztikai, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó-, szálláshely szolgáltató épület, irodaház, parkolóház, üzemanyagtöltő helyezhetők el.

37. Különleges beépítésre nem szánt megújuló energiaforrás területe (Kb-en)

49. § (1) Az övezetbe a megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló területek tartoznak.

(2) Az övezetben az energiatermelő rendszerek és azok üzemeltetéséhez, kiszolgálásához szükséges épületek és építmények helyezhetők el.

(3) Az övezetben létesített napelemparkok névleges teljesítőképessége az 5 MW-ot együttesen sem haladhatja meg.

(4) Az övezetben, a napelemparktól eltérő területhasználati határt is jelentő telekhatárok mentén, a napelemek telepítésével egy időben cserjesort kell telepíteni.

38. Különleges beépítésre nem szánt kertészeti terület (Kb-ke)

50. § (1) Az övezetben:

a) a jelentős területigényű, kertészeti növénytermesztés és a kertészeti tevékenységhez szükséges létesítmény, műtárgy,

b) a tevékenységhez szorosan kapcsolódó kereskedelem célját szolgáló és kiszolgáló épület (szociális épület, iroda, raktár) helyezhető el.

(2) Az övezetben önálló lakó rendeltetésű épület nem helyezhető el, de a termékfeldolgozás, tárolás, szolgáltatás célú épületen belül a tulajdonos, a személyzet számára szolgálati lakás kialakítható.

(3) A területen állattartást szolgáló épület nem helyezhető el.

39. Különleges beépítésre nem szánt régészeti bemutatótér terület (Kb-rbt)

51. § (1) Az övezetben kizárólag a kulturális örökség bemutatását, kezelését, szolgáló létesítmények, műtárgyak, valamint a tevékenységhez kapcsolódó, azt kiszolgáló épületek, építmények helyezhetők el.

(2) Az övezetben, tájba illő, max. 9 méter magas kilátó elhelyezhető.

40. Különleges beépítésre nem szánt mezőgazdasági üzemi terület (Kb-mü)

52. § (1) Különleges beépítésre nem szánt mezőgazdasági üzemi területen elsősorban,

a) a mezőgazdasági termeléssel összefüggő kereskedelmi, szolgáltató,

b) mezőgazdasági gép és szállítóeszköz javító üzemi,

c) állattartáshoz, állattenyésztéshez kapcsolódó,

d) a tevékenységhez szorosan kapcsolódó kiszolgáló (szociális, iroda, raktár),

(2) Az övezetben a lakó rendeltetés legfeljebb a beépített bruttó szintterület 30%-án helyezhető el.

(3) Az övezetben előírt legnagyobb épületmagasságtól egyedi esetben, csak ha azt a technológia megköveteli (kémény, siló) el lehet térni, de a 25 métert nem haladhatja meg.

53. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

54. §1

3. melléklet a 2/2023. (I. 20.) önkormányzati rendelethez

ÖVEZETI ELŐÍRÁSOK

1. Beépítésre szánt területek

Övezeti jel

Beépítési mód

Maximális beépíthetőség
(%)

Maximális épület-magasság
(m)

Kialakítható
minimális telekméret
(m2)

Kialakítható
min. telek-szélesség
(m)

Minimális zöldfelület
(%)

1.

Lakóterületek

1.1.

Lf-1

O

30

5,0

720

18

40

1.2.

Lf-2

O

30

5,0

1000

13

40

1.3.

Lf-3

SZ

20

5,0
gazdasági épület esetén: 6,5

2000

18

50

2.

Vegyes terület

2.1.

Vt-1

O

50
ha a rendeletetési egységek 50%-a lakás akkor 30

7,0

1000

18

30

2.1.

Vt-2

SZ

50

6,5

1000

18

40

2.3.

Vt-3

SZ

30

9,5

3000

20

50

3.

Üdülőterület

3.1.

Üü-1

SZ

20

9,0

3000

30

50

4.

Gazdasági terület

4.1.

Gksz-1

SZ

30

9,0
lakóépület esetén 6,5

1000

18

40

4.2.

Gksz-2

SZ

15

6,5

5000

18

40

4.3.

Gksz-3

SZ

20

6,5

1000

18

40

4.4.

Gksz-4

SZ

50

9,5

2500

30

25

4.5.

Gip-1

SZ

50

12,5

5000

40

25

5.

Különleges terület

5.1.

K-ls-1

SZ

40

5,0

3000

30

40

5.2.

K-re-1

SZ

20

9,0

3000

30

40

5.3.

K-ki-1

SZ

40

9,0

3000

30

40

5.4.

K-mü-1

SZ

40

8,0

2000

18

40

5.5

K-mü-2

SZ

40

8,5

1000

-

40

5.6.

K-k

SZ

40

5,0

-

-

40

2. Beépítésre nem szánt területek

6.

Közlekedési- és közműterület

6.1.

KÖu-1

OTÉK szerint

6.2.

KÖu-2

6.3.

KÖu-3

6.4.

KÖu-4

6.5.

KÖu-5

6.6.

KÖk

7.

Zöldterület

7.1.

Zkk

-

0

-

-

-

-

8.

Erdőterület

8.1.

Eg

SZ

0,5

5,0

50 000

-

-

8.2.

Ev

-

-

-

-

-

-

8.3.

Ek

SZ

5

5,0

5000

9.

Mezőgazdasági terület

9.1.

Má-0

-

-

-

3000

-

-

9.2.

Má-1

SZ

3

7,0

10 000

100

90

10.

Kertes mezőgazdasági terület

10.1.

Mk-1

O

3

5,0

1500

14

90

10.2.

Mk-2

O

5

5,0

800

14

80

11.

Vízgazdálkodási terület

11.1.

V-1

5

5,0

-

-

-

11.2.

V-h

-

10

5,0

-

-

-

12.

Természetközeli terület

12.1.

Tk

-

-

-

Tovább nem osztható

-

13.

Különleges beépítésre nem szánt terület

13.1.

Kb-t

SZ

5

5,0

SZT szerint

5

13.2.

Kb-srt1

SZ

5

8,0

70

13.3.

Kb-srt2

SZ

10

8,0

2000

-

50

13.4.

Kb-en-1

SZ

3

5,0

SZT szerint

10

13.5.

Kb-ke-1

SZ

6

6,0

50 000

60

13.6.

Kb-rbt-1

SZ

10

6,5

3000

60

13.7.

Kb-mü-1

SZ

10

6,0

50 000

60

2a. Ahol az O: oldalhatáron álló beépítés

2b. Ahol az Sz: szabadonálló beépítés

1

Az 54. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.