Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

a Városi Piac működésének rendjéről

Hatályos: 2023. 11. 17- 2024. 01. 26

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

a Városi Piac működésének rendjéről

2023.11.17.

Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Téglás Város Önkormányzata (a továbbiakban: üzemeltető) által fenntartott és üzemeltetett – állandó piacként és használtcikk piacként (a továbbiakban: piac), valamint helyi termelői piacként (a továbbiakban: termelői piac) működő – a Téglás 217/3 helyrajzi számú, a valóságban 4243 Téglás, Pozsár Gyula utca 1/3. szám alatti ingatlanon elhelyezkedő Városi Piac területére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a Városi Piac üzemeltetőjére és az általa megbízott piacgondnokra,

b) minden olyan magánszemélyre, egyéni vállalkozóra, őstermelőre, jogi személyre és jogi személyiséggel rendelkező szervezetre, aki, vagy amely a Városi Piacon értékesítési tevékenységet folytat (továbbiakban együtt: kereskedő),

c) a Városi Piac területén vásárlási céllal tartózkodó magánszemélyekre (a továbbiakban: vásárló).

2. A Városi Piac fenntartása és üzemeltetése

2. § (1) Az üzemeltető gondoskodik a Városi Piac rendjének betartásáról, területének megvilágításáról, közös használatú helyiségeinek tisztántartásáról, a tároló edényben elhelyezett hulladék elszállításáról, valamint a hatósági ellenőrzést végző szervezetek számára szükséges helyiség biztosításáról.

(2) A Városi Piac rendjét, a forgalmazásra vonatkozó jogszabályok megtartását a piacgondnok ellenőrzi és biztosítja.

3. A piacon folytatható kereskedelmi tevékenység

3. § (1) A piacon kereskedői tevékenységet az végezhet:

a) aki a jogszabályokban előírt feltételeknek megfelel,

b) az árusításra vonatkozó szabályokat betartja,

c) az általa igénybe vett árusítóhely használatáért a helyhasználati díjat megfizette,

d) nevét, címét igazolta,

e) tevékenységre feljogosító iratot bemutatta a piacgondnoknak.

(2) A piacon a piac jellegének, típusának megfelelően mindazon termék forgalomba hozható, amelynek piacon való forgalmazását jogszabály nem tiltja.

4. A termelői piacon folytatható kereskedelmi tevékenység

4. § (1) A termelői piacon kistermelői regisztrációval, őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemély vagy mezőgazdasági vállalkozó árusíthat olyan terméket, amelyet saját gazdaságában állított elő és az megfelel a jogszabályokban előírt feltételeknek.

(2) Kistermelői regisztrációval, őstermelői, vagy vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet a termelői piacon nem folytathat, általa tovább eladás céljából vásárolt terméket nem értékesíthet.

(3) A termelői piacon az alábbi termékek hozhatók forgalomba:

a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz, méhészeti termékek,

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás,

e) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint,

f) kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában lévő sertés,juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságban történt feldolgozás útján előállított húskészítmények,

g) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi (tyúk,vízi szárnyas, pulyka) és nyúlfélék,

h) élő hal,

i) kézműves termékek.

(4) Élő állat, valamint szedett, gyűjtött gomba a Városi Piacon nem értékesíthető.

5. Nyitvatartási idő

5. § A Városi Piac az ünnepnapok kivételével, hétfőn, csütörtökön és pénteken 7-12 óráig tart nyitva.

6. Az árusítás rendje

6. § (1) A Városi Piacon a kereskedők érkezésük sorrendjében foglalhatják el az árusításra szolgáló asztalokat, amelyeket a helyükről elmozdítani tilos. Vita esetén a piacgondnok jelöli ki a kereskedő árusítóhelyét.

(2) Az árusító helyeket használaton kívüli göngyöleggel és a piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel elfoglalni nem lehet.

(3) Az árusító eszközöket, valamint az árukat úgy kell elhelyezni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák.

(4) Azokon az árusító helyeken, ahol az áru értékesítésének elengedhetetlen feltétele, csak érvényes hitelesítésű mérleg, súly és egyéb mérőeszköz használható. Ezek hiányában az árusító hely használati jogát meg kell vonni.

(5) Az árusító helyre kirakott, valamint a Városi Piac területére bevitt áruk megőrzése a helyhasználó feladata.

(6) Az el nem adott árut és az árusító eszközöket a nyitva tartási időt követően a Városi Piac területéről el kell szállítani, az el nem szállított eszközökért, árukért az üzemeltető nem felel.

(7) A kereskedő az árusító helyen és annak közvetlen környezetében köteles minden hulladékot az árusítás ideje alatt folyamatosan, valamint az árusítás befejezésekor összetakarítani és a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(8) A romlott, vagy romlásnak indult árut, anyagot a piac területére bevinni, ott tárolni nem szabad. Amennyiben a kereskedő a Városi Piac területét mérgező, fertőző, bűzt terjesztő, undort keltő anyaggal beszennyezi, azt köteles a saját költségén, haladéktalanul eltakarítani, melyet követően az árusító hely fertőtlenítéséről is gondoskodni köteles.

(9) A kereskedő az árusítást követően köteles az árusítóhelyen az árusító asztalt letisztítani.

(10) A hulladék tárolására szolgáló eszközök biztosítása és fertőtlenítése az üzemeltető feladata.

(11) Tilos az árusításra ki nem jelölt helyeket, közlekedési utakat árubemutatásra vagy árusításra igénybe venni.

(12) A közlekedési utakat, bejáratokat szabadon kell hagyni, ezen a területen árut, göngyöleget, járművet és egyéb dolgot tárolni tilos.

(13) A kereskedő köteles az üzemeltető által rendszeresített nyilvántartásba-vételi adatlapot kitölteni, aláírni és az árusítás megkezdését megelőzően a piacgondnoknak átadni.

(14) A termelői piacon a kereskedő az (1)–(12) bekezdésben foglaltakon túl köteles:

a) a piacgondnok számára felvilágosítást adni, az általa a piacon forgalomba hozott termék eredetéről, minőségéről, mennyiségéről,

b) az árusításra jogosító iratokat a piacgondnoknak bemutatni,

c) az árusítóhelyen, a vásárlók számára jól láthatóan, olvashatóan feltüntetni a nevét, lakcímét, székhelyét, elérhetőségét (telefonszámát, e-mail címét),

d) az árusító-helyet a közegészségügyi rendelkezések szerint folyamatosan tisztántartani,

e) az árusítás során a vonatkozó hatósági, tűzrendészeti, élelmiszer higiéniai, fogyasztóvédelmi, állategészségügyi szabályokat betartani.

(15) A Városi Piac területére áruszállításra alkalmas jármű az áru be- és kiszállítása céljából a kialakított parkolóhelyekre beállhat. A rakodás befejeztével a gépjárművekkel el kell hagyni a piac területét, amennyiben a piacgondnok erre - a parkolóhelyek telítettsége esetén – a kereskedőt felhívja.

(16) A Városi Piac teljes területén tilos a dohányzás.

7. A kereskedők tevékenységükért való felelőssége

7. § A kereskedők kötelesek tevékenységüket úgy végezni, hogy azzal másnak kárt ne okozzanak. A kereskedőket a tevékenységükhöz kapcsolódó, a Városi Piac területén az üzemeltetőnek, valamint a vásárlóknak okozott károkért, a polgári jog szabályai szerint terheli a felelősség.

8. A helyhasználati díj

8. § (1) A Városi Piacon a helyhasználat díjfizetéshez kötött, az igénybe vett terület után helyhasználati díjat kell fizetni e rendelet 1. melléklete szerint.

(2) A helyhasználati díjat a ténylegesen elfoglalt terület nagysága alapján kell megfizetni.

(3) A piacon történő helyfoglalás érdekében megfizetett napi helyhasználati díjról a piacgondnok a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény rendelkezései szerint szigorú számadás alá vont számviteli bizonylatot állít ki.

(4) A kifizetett helyhasználati díj bizonylata a kiállítás napján érvényes, másra nem ruházható át. Kereskedő köteles az árusítás teljes időtartama alatt megőrizni a bizonylatot, ellenőrzés esetén az ellenőr kérésére felmutatni. Ellenkező esetben a díjat újból köteles megfizetni.

(5) A napi helyfoglalás a piac nyitva tartás idejének zárórájával, vagy akkor szűnik meg, ha a helyfoglaló a nyitvatartási idő alatt a helyét végleges jelleggel elhagyja. Ebben az esetben a piacgondnok a piacra vonatkozó napi helyhasználati díjak alkalmazásával azt ismét használatba adhatja.

(6) A termelői piacon történő árusításra kizárólag havi helyhasználat váltható. Az 1. melléklet szerinti havi helyhasználati díjat a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó munkanapjáig, a Téglási Polgármesteri Hivatal pénztárában kell befizetni, vagy Téglás Város Önkormányzatának 60600156-11038119 számú számlájára kell átutalni.

9. Helyhasználat megvonása

9. § (1) A piacgondnok a helyhasználatot megvonja attól a kereskedőtől, aki:

a) a helyhasználati díjat nem fizeti meg,

b) nem rendelkezik érvényes, a helyhasználati díj megfizetését igazoló bizonylattal,

c) a megfizetett díjnak megfelelő területnél nagyobb helyet foglal el és a különbözetet nem fizeti meg,

d) olyan terméket kíván forgalmazni, amely a piacon nem árusítható,

e) olyan terméket kíván forgalmazni, mely a termelői piacon nem árusítható, vagy az állati eredetű termék esetében a hatósági állatorvos igazolását nem tudja bemutatni,

f) az árusításhoz elengedhetetlen, érvényes hitelesítésű mérleggel, súly és egyéb mérőeszközzel nem rendelkezik,

g) megszegi az árusítás rendjére vonatkozó szabályokat.

(2) Annak a kereskedőnek, akinek a helyhasználata megvonásra kerül, a Városi Piac területét a piacgondnok felhívására el kell hagynia. A helyhasználat megvonása esetén a már kifizetett helypénz sem részlegesen, sem egészében nem jár vissza az érintett kereskedőnek.

10. Záró rendelkezések

10. § (1) Az üzemeltető a hirdetőtábláján, valamint a piac, vásár területén köteles kifüggeszteni e rendeletet.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet, valamint a vásári, piaci és a vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999.(XI.26.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.

11. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 8. alcím és az 1. melléklet 2025. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 20/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelethez

Helyhasználati díjak

A

B

1

Piac

2

Árusítás asztalról:

3

élelmiszerek esetén

500 Ft/m

4

egyéb kirakodásnál

1000 Ft/m

5

Asztal nélkül történő árusítás

300 Ft/m2

6

Gépjárműből való árusítás

1000 Ft

7

Termelői piac

8

Havi díj

4000 Ft

A feltüntetett árak tartalmazzák az ÁFA-t.