Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 01

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Autóbusszal kizárólag az 1. melléklet 2. pontjában meghatározott díjköteles várakozási területen, tehergépkocsival, vontatóval, mezőgazdasági vontatóval, lassú járművel és pótkocsival kizárólag az 1. melléklet 2.1. pontjában meghatározott díjköteles várakozási területen lehet várakozni.”

2. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) Az 1. melléklet 5. pont szerinti várakozási területen munkanapokon 8-16 óráig jogszerűen várakozhat és mentesül a díjfizetési kötelezettség alól a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárral munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt várakozási területen az ott megjelölt időszakon kívüli időszakban jogszerűen várakozhat és mentesül a díjfizetési kötelezettség alól a Pásztor közben lakóhellyel rendelkező személynek a városi kedvezményes várakozási engedéllyel rendelkező azon gépjárműve, melynek rendszámát az üzemeltető elektronikus rendszerében rögzíti a jármű üzemben tartójának kérelmére.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt várakozási területen az ott megjelölt időszakon kívüli időszakban jogszerűen várakozhat és mentesül a díjfizetési kötelezettség alól a Rab Ráby téren, a Malom utcában és a Munkácsy utcában lakóhellyel rendelkező személynek a városi kedvezményes várakozási engedéllyel rendelkező és a behajtási hozzájárulással is rendelkező azon, lakóingatlanonként legfeljebb egy darab gépjárműve, melynek rendszámát az üzemeltető elektronikus rendszerében rögzíti a jármű üzemben tartójának kérelmére.”

3. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Általános bérletet természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vásárolhat. Az általános bérlet a megváltott zónában való várakozásra jogosít. A III. parkoló zónára vásárolt bérlet a II. parkoló zónában való várakozásra is jogosít.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Munkavállalói bérlet vásárlására jogosult)

„c) a szentendrei rendvédelmi szerv és a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság intézményenként legfeljebb 2 darab személygépkocsira vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira,”

[d) a Szentendrei Járás települési önkormányzatai 2 személygépkocsira vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira.]

(3) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (5a) és (5b) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A (4) bekezdés aa), ae) és b) pont szerinti szervek az (5) bekezdésben foglaltakon túl a Polgármester által meghatározott:

a) díjköteles várakozási területen

b) maximális óraszámban

c) maximális számú rendszámra is igényelhetnek a munkavállalói bérlethez kapcsolódóan konkrét helyszínre és konkrét időpontra és konkrét rendszámra várakozási jogosultságot, azzal, hogy az (5) bekezdés szerinti területeken kívül a II. parkoló zónába tartozó díjköteles várakozási területeken egy óra időtartam két óraként kerül elszámolásra az (5a) bekezdés b) pont szerinti maximális óraszám szempontjából, a III. parkoló zónába tartozó díjköteles várakozási területeken egy óra időtartam három óraként kerül elszámolásra az (5a) bekezdés b) pont szerinti maximális óraszám szempontjából.

(5b) A munkavállalói bérletet a munkáltató váltja ki és ő szervezi annak felhasználását a Polgármester által meghatározott módon, az üzemeltető által biztosított rendszerben.”

4. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (5b) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az elektronikus úton benyújtott kérelemnek tartalmaznia kell: )

„d) a kérelmező hozzájáruló nyilatkozatát ahhoz, hogy a kérelemben közölt személyes adatainak ellenőrzése és az engedélyre jogosultság feltételeinek megállapítása céljából az üzemeltető a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, a közúti közlekedési járműnyilvántartásból adatot igényeljen, valamint az említett nyilvántartások és a kiadott hozzájárulások nyilvántartása összekapcsolódhasson,”

5. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11. § (8a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8a) Amennyiben a gépjármű használója a parkolójegy-kiadó automata használata, vagy a mobil parkolás indítása esetén a forgalmi rendszám bevitele során legfeljebb két karakter vonatkozásában hibát vét és ezt a pótdíjfizetési felszólítás napjától számított 3 munkanapon belül a mobil parkolás elindításáról szóló visszaigazoló sms bemutatásával és a helyes forgalmi rendszám megjelölésével egyidejűleg az üzemeltető felé jelzi, akkor az üzemeltető naptári negyedévenként egy alkalommal jogosult eltekinteni a díj-és pótdíjköveteléstől”

6. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

7. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdésében az „érvényes.” szövegrész helyébe az „érvényes, kivéve a (4) bekezdés aa), ae) és b) pont szerinti szervek, akik esetében az (5a) bekezdés is irányadó.” szöveg lép.

8. § Hatályát veszti a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet

a) 7. § (1) bekezdés záró szövegrészében az „a b) pont szerinti munkavállalói bérlet kivételével” szövegrész,

b) 2. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat 1. I. parkoló zóna/busz. sor 1. mezőjében az „1.” szövegrész,

c) 2. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat 2. II. parkoló zóna. sor 1. mezőjében a „2.” szövegrész,

d) 2. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat 3. III. parkoló zóna. sor 1. mezőjében a „3.” szövegrész.

9. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 20/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelethez

1. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a következő 5. ponttal egészül ki:

„5. A IV. parkoló zónába tartozó díjköteles várakozási terület: A Pásztor közből nyíló, a 2260 hrsz alatti ingatlanon található várakozási terület”

2. melléklet a 20/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelethez

1. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4. pontjában foglalt táblázat a következő „IV. parkoló zóna” sorral egészül ki:

IV. parkoló zóna

14 400,- Ft

43 200,- Ft