Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete a települési köztemetőről módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 04- 2025. 01. 02

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelete a települési köztemetőről módosításáról

2023.09.04.

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének (a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben kapott felhatalmazása alapján a 12/2023. (IV.5.) önkormányzati rendeletét a települési köztemetőről az alábbiak szerint módosítja:

1. § A települési köztemetőről szóló 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A köztemető területén tilos a tűzrakás. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványokat elégetni a temetőben tilos. A köztemetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető.”

2. § A települési köztemetőről szóló 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) ) Szociális temetés esetére a (8) bekezdés rendelkezése nem vonatkozik.”

3. § A települési köztemetőről szóló 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A temetkezési hely vagy a sírjel műszaki állapotának nagymértékű megromlása esetén a sírhellyel rendelkezni jogosult kötelezettsége a sírhely helyreállítása. Ezen kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos önkormányzat az üzemeltető jelzése alapján a munkálatok elvégzésére hívja fel a kötelezettet, a határidő eredménytelen eltelte után a szükséges veszély elhárítási munkálatokat a kötelezett terhére elvégeztetheti, elrendelheti a sírjel eltávolítását, illetve a sírhelyre történő további temetkezést megtilthatja.”

4. § A települési köztemetőről szóló 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelet „SZOCIÁLIS TEMETÉS ELLÁTÁSÁNAK TEMETŐI RENDJE” alcíme a következő 17. és 18. §-sal egészül ki:

„17. § (1) Szociális temetés céljára az e rendelet 5. § (2) bekezdésében feltüntetett „Szociális parcella” területén lévő temetési helyek szolgálnak.

(2) A szociális temetés iránti igény a temető üzemeltetőjénél jelenthető be. Az eltemettetésre kötelezettnek az igénybejelentés során nyilatkoznia kell, hogy koporsós vagy hamvasztásos temetésre kerül sor.

(3) A szociális temetés előkészítése és lefolytatása során valamennyi tevékenység úgy végezhető, hogy:

a) az ne sértse a hozzátartozók és a temető látogatók érzéseit,

b) ne akadályozza a temetési helyek látogatását,

c) a temető létesítményeiben, felszereléseiben kárt ne okozzon,

d) a szomszédos sírhelyek ne sérüljenek, ne szennyeződjenek.A köztemető használatának rendjéről és a temetkezésről a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: törvény), illetve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.l.) Korm. rendelet (a továbbiakban: korm. rendelet) alapján szükséges helyi rendeletet alkotni.

(4) A szociális temetés délelőtt és csakis munkanapon történhet. A temetőben egy szociális temetésre 5 óra időtartam biztosított.

(5) A szociális temetésnél a ravatalozás a sírnál is történhet.

(6) A sír kiásása csak a temetés napján lehetséges. Szociális temetésnél a sír visszahantolása után a sírhely környezetének rendbetétele a személyesen közreműködők kötelessége.

(7) A szociális temetéssel kapcsolatos feladat és hatásköröket a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

18. § (1) Szociális temetések lebonyolítása:

a) Üzemeltetővel temetési időpont egyeztetés:,

b) munkavédelmi oktatási anyag, nyilatkozatok átadása. (3. melléklet)

c) Az üzemeltető a munkavégzés szabályairól tájékoztatást ad a személyesen közreműködőknek, a temetést megelőző napon. Az oktatás ténye, valamint annak megállapítása, hogy az oktatott anyagot elsajátították és a gyakorlatban alkalmazni tudják az oktatási naplóba bevezetésre kerül.

d) A sírásáshoz szükséges kellékek átvétele, nyilatkozatok átadása.

A nyilatkozatokat legkésőbb a munkavégzés megkezdése előtt a temető üzemeltetője részére az eltemettető köteles átadni, ennek hiányában a munkavégzés megkezdését a temető üzemeltetőjének meg kell akadályoznia.

(2) Az eltemettető vagy az általa felkért személy a szociális temetés igénylése során nyilatkozatban vállalja, hogy maga látja el a következő temetkezési szolgáltatásokat:

a) az elhunyt temetésre való előkészítése (mosdatása, felöltöztetése),

b) sír vagy urnasír kiásása és visszahantolása,

c) koporsó, urna gépjármű nélküli szállítása a temetőn belül, és

d) a sírba helyezés vagy urnaelhelyezés.

(3) Nyilatkozat anyagi felelősségről, miszerint a személyesen közreműködők részére a temetéshez biztosított/átadott műszaki előírásoknak megfelelő eszközök/kellékekért az átvevők anyagi felelősséggel tartoznak.”

5. § A települési köztemetőről szóló 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

6. § Hatályát veszti a települési köztemetőről szóló 12/2023. (IV. 5.) önkormányzati rendelet

d) 17. és 18. §-a,

7. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) A 2. §, a 4. §, az 5. § és az 1. melléklet 2025. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 20/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelethez