Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati támogatások rendjéről

Hatályos: 2024. 04. 26

Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati támogatások rendjéről

2024.04.26.

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) Veresegyház Város Önkormányzata (továbbiakban Önkormányzat) elismeri és – anyagi lehetőségeihez mérten, azonos feltételek mellett – támogatja azt a tevékenységet, amelyet természetes- és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek Veresegyház lakosságának érdekében végeznek a település fejlesztése, a kultúra, a közművelődés, a hagyományok és egyházi élet ápolása, az arra rászorulók megsegítése, az egészséges életmód és a sportolás, az oktatás és nevelés, esélyegyenlőség megteremtése és a város jó hírnevének, valamint turisztikai értékeinek növelése érdekében.

(2) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározza a természetes- és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére

a) pályázati úton, vagy pályázati rendszeren kívül nyújtott önkormányzati támogatás és

b) visszatérítendő támogatás nyújtásának feltételeit.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed az államháztartáson belülre és kívülre nyújtott, vissza nem térítendő és a visszatérítendő támogatásokra.

(2) Jelen rendelet alkalmazása során támogatásnak minősül az Önkormányzat részéről a támogatási szerződésben meghatározott feltételek szerint ellenérték nélkül nyújtott juttatás.

(3)1 A rendelet hatálya az 1. § (1) bekezdésében megfogalmazott célok megvalósulása érdekében kiterjed azon természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik Veresegyház közigazgatási területén, vagy a Veresegyházon lakóhellyel rendelkező természetes személyek érdekében végzik a támogatott tevékenységet.

(4) Az az államháztartáson kívüli jogi személy támogatható, akit a pályázat benyújtása előtt a bíróság legalább egy évvel nyilvántartásba vett.

(5) E rendelet alkalmazásában támogatható államháztartáson kívüli jogi személynek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek minősül továbbá az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) 2. § 6. és 12. pontjában meghatározott körbe tartozó szervezet, továbbá a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény (Ehtv.) 7. §-ában meghatározott vallási közösség.

(6) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki az önkormányzattal közfeladat ellátására kötött megállapodás alapján végzett tevékenység támogatására.

3. A támogatás nyújtásának feltételei

3. § (1) A Képviselő-testület a vissza nem térítendő támogatás forrását, annak éves keretösszegét, előirányzatát (továbbiakban előirányzat) a tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg.

(2) A vissza nem térítendő támogatás e rendelet keretei között:

a) pályázat útján vagy

b) pályázati rendszeren kívül, kérelem alapján igényelhető.

(3) Támogatási célok elsősorban:

a) egészséges életmód elősegítése, egészségmegőrzés

b)2

c) kulturális, közművelődési tevékenység,

d) hagyományőrzés, egyházi élet

e) nevelés, oktatás, képességfejlesztés,

f)3 a sportrendelet 9. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott célok,

g)4

h)5

i)6 természeti és épített környezet védelme.

4. A pályázati felhívás

4. § (1) A pályázati úton igényelhető támogatások kiírásáról a hatáskörrel rendelkező bizottság vagy a Képviselő-testület dönt.

(2)7 A pályázat kiírására tárgyévben első alkalommal a tárgyévi költségvetési rendelet hatálybalépését követően kerülhet sor.

(3) A pályázati felhívást közzé kell tenni Veresegyház Város hivatalos internetes honlapján, illetve a helyben szokásos módon.

(4)8 Ugyanazon költségvetési évben egy pályázó részére csak abban az esetben nyújtható működési, vagy fejlesztési, illetve program szervezési célú vissza nem térítendő támogatás, amennyiben a korábban megítélt és folyósított támogatással teljes mértékben elszámolt.

5. A pályázat benyújtása

5. § A pályázati dokumentációt papír alapon egy példányban vagy elektronikus úton e rendelet 1. mellékletét képező Adatlapon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a pályázati felhívásban előírt dokumentumokat.

6. Kérelem a pályázati rendszeren kívül nyújtott önkormányzati támogatáshoz

6. § (1)9 Az Önkormányzathoz a 2. § (3) bekezdésben meghatározott személyek és szervezetek, továbbá a sportrendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott személyek és szervezetek különösen indokolt esetben, egyedi kérelem alapján, pályázati rendszeren kívül is nyújthatnak be támogatási kérelmet.

(2)10 A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott esetben, mérlegelési jogkörében 1 millió Ft összegig adhat támogatást. 1 millió Ft feletti támogatás odaítélése a képviselő-testület hatásköre.

(3)11 A hatáskörrel rendelkező bizottság egyedi támogatást nyújthat kiemelt jelentőségű, közösségi célú tevékenységet folytató szervezetek működési és fejlesztési feladataihoz, tevékenységéhez a költségvetésben meghatározott keretösszeg erejéig.

(4)12 A támogatási kérelmet papír alapon egy példányban vagy elektronikus úton e rendelet 1. mellékletét képező Adatlapon kell benyújtani, melyhez csatolni kell e rendelet 2–4. mellékleteit.

(5) Amennyiben a támogatási kérelem hiányosan kerül benyújtásra, az ügyintéző a pályázót egy alkalommal 5 napos határidő megjelölésével – hiánypótlásra szólítja fel.

7. A Pályázat és a Kérelem elbírálása

7. § (1)13 Amennyiben a Pályázat nem felel meg a felhívásban megfogalmazott követelményeknek, vagy az határidőn túl kerül benyújtásra, a pályázat elutasításra kerül.

(2)14 Amennyiben a Kérelem nem felel meg a felhívásban megfogalmazott követelményeknek, vagy az határidőn túl kerül benyújtásra, illetve a pályázó az 6. § (5) bekezdése szerinti hiánypótlási kötelezettségét határidőben nem teljesíti, a Kérelem elutasításra kerül.

(3) A pályázat csökkentett támogatási összeggel támogatható, amennyiben a pályázat tervezett költségei között olyan tétel szerepel, amely nem elszámolható, vagy amely nem szükséges a pályázati cél megvalósításához, vagy aránytalanul magas, illetve a rendelkezésre álló előirányzat miatt csak ekként támogatható.

8. Pályázati kiírás alapján hozott támogatói döntés

8. § (1) A támogatásról szóló döntésben meg kell határozni:

a) a támogatott pályázó nevét,

b) a támogatás forrásának megjelölését,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás összegét,

e)15 a támogatási szerződés megkötésének határidejét,

f)16 az adatkezeléshez történő hozzájárulást.

(2) A döntésről a támogató a döntést követő 15 napon belül értesíti a pályázót.

9. Közös szabályok

9. § (1) A támogatás odaítéléséről – az alapítványi kérelmek kivételével – a hatáskörrel rendelkező bizottság, vagy a bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) Az Alapítványi kérelemről a hatáskörrel rendelkező bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(3)17 A pályázati rendszeren kívüli támogatás odaítélése a 6. §-ban foglaltak alapján történik..

(4) Visszatérítendő támogatás nyújtásáról egyedi kérelem alapján a hatáskörrel rendelkező bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(5)18 Visszatérítendő támogatás a folyósításától számított legfeljebb 1 év időtartamra adható.

(6)19 Önkormányzati támogatás kizárólag a támogatásról szóló döntés alapján, a támogatási szerződés aláírását követően, az abban foglaltak szerint folyósítható.

(7)20 Támogatási szerződés a támogatás célja, illetve a teljesítési határidő tekintetében egyszer módosítható.

10. A támogatással történő elszámolás

10. § (1)21 A támogatás összegét a támogatás folyósítását követő év december 31-ig lehet felhasználni. A támogatás összegének elszámolására az államháztartásról szóló törvény vonatkozó szabályai az irányadóak.

(2) Az elszámolás módjáról a támogatási szerződés rendelkezik.

(3)22 Az elszámoláshoz csatolni kell a rendelet 6. számú mellékletét képező Elszámolás önkormányzati támogatásról szóló és az abban felsorolt dokumentumokat.

(4)23 A Támogatott által határidőben benyújtott beszámolót szakmai és pénzügyi szempontból a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi és az (1) bekezdés szerinti elszámolási határidőt követő 30 napon belül dönt annak elfogadásával kapcsolatban. Támogató a beszámoló elfogadásával kapcsolatos döntéséről a döntést követő 30 napon belül írásban tájékoztatja a Támogatottat.

(5) Amennyiben a Támogatott a beszámoló benyújtására vonatkozó kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, vagy a megküldött beszámoló hiánypótlásra szorul, illetve egyéb okból nem alkalmas a támogatás szerződésszerű felhasználásának ellenőrzésére, vagy a támogatást nem a támogatási szerződésben meghatározott célra használta fel, úgy a Támogató az elszámolási határidőt, illetve a hiányos beszámoló megküldését követő 30 napon belül, legfeljebb 30 napos határidő kitűzésével írásban felszólítást küld a Támogatott részére.

(6) Amennyiben a Támogatott beszámolási/elszámolási kötelezettségének az (5) bekezdés szerinti felszólításban közölt határidőben sem tesz eleget, a Támogató jogosult a szerződéstől elállni/szerződést azonnali hatállyal felmondani és a támogatás teljes összegét visszafizettetni.

(7) Amennyiben a támogatás részben, vagy teljes összegben nem kerül felhasználásra, úgy a fel nem használt támogatást vissza kell utalni az elszámolással egyidejűleg, de legkésőbb a beszámolási határidőt követő 30 napon belül.

(8) A visszafizetési kötelezettség határidőben való nem teljesítése esetén a fizetési kötelezettség érvényesítése a Támogatott által adott megbízás 5. melléklet szerinti felhatalmazó levél érvényesítésével történik.

(9) Az elfogadott elszámolásról és a szakmai beszámolóról a hatáskörrel rendelkező Bizottságot és a Képviselő-testületet tájékoztatni kell.

11. Kizáró okok

11. § Nem fogadható be az a pályázat és az az egyedi kérelem attól,

a) aki a benyújtott pályázati anyagában, kérelmében hamis, vagy valótlan adatot közöl,

b) akinek köztartozása, vagy az Önkormányzat felé nyilvántartott bármilyen jellegű tartozása van,

c) aki csődeljárás, felszámolási-, adósságrendezési-, vagy végelszámolási eljárás alatt áll,

d) akinek visszafizetési kötelezettsége keletkezett az Önkormányzat felé és e kötelezettségének az előírt határidőben nem tett eleget,

e)24 aki a döntéshozatalt megelőzően megítélt és folyósított, részére nyújtott önkormányzati támogatással nem számolt el,

f) aki közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben meghatározott kizáró okok hatálya alá tartozik.

12. Nyilvántartás és közzététel

12. § (1) A költségvetésből nyújtott támogatásokról a Polgármesteri Hivatal egységes nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartásban a pályázó pályázati eljárás, vagy kérelem benyújtása során megadott adatai és alapdokumentumai (társasági szerződés, alapító okirat, alapszabály, bírósági vagy cégbírósági bejegyzés) szerepelnek.

(3) A nyilvántartást a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya vezeti.

13. § (1) A pályázat befogadásáról, elbírálásáról, a támogatással való elszámolásról, illetve annak elfogadásáról való adatokat a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 5. §-a szerint kell közzétenni a www.kozpenzpalyazat.gov.hu honlapon.

(2) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján az államháztartásról szóló törvény szerinti költségvetési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

13. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

15. § E rendeletet 2023. január 1-jétől kell alkalmazni.

1

A 2. § (3) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdés b) pontját a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 11. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (3) bekezdés f) pontja a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (3) bekezdés g) pontját a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 11. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 3. § (3) bekezdés h) pontját a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 11. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 3. § (3) bekezdés i) pontja a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (2) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (4) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6. § (1) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 6. § (2) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 6. § (3) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

12

A 6. § (4) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

13

A 7. § (1) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

14

A 7. § (2) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

15

A 8. § (1) bekezdés e) pontja a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 8. § (1) bekezdés f) pontját a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.

17

A 9. § (3) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 9. § (5) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 9. § (6) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 9. § (7) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 10. § (1) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 10. § (3) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 10. § (4) bekezdése a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 11. § e) pontja a Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.