Zamárdi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról, és az adózás rendjéről szóló 25/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 02

Zamárdi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról, és az adózás rendjéről szóló 25/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.01.

Zamárdi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A helyi adókról, és az adózás rendjéről szóló 25/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 6. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az adómentességekre Htv. 13. §-ában foglaltak az irányadók, továbbá mentes az építményadó alól:

a) az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint lakásként, lakóházként, családi házként (a továbbiakban: lakóingatlan) és hétvégi házként, üdülőépületként (a továbbiakban: üdülőingatlan) nyilvántartott építmény 10.01 – 130.01 m² alapterület nagyság között abban az esetben, ha a magánszemély adóalany a lakóingatlant vagy üdülőingatlant tényszerűen bizonyíthatóan, életvitelszerűen lakásaként használja. A fentiekben leírt mentesség az adóalanyokat tulajdoni hányad arányában illeti meg.

b) magánszemély adóalany esetében a gazdasági épület, vagy annak azon része, amelyet ténylegesen szőlő- és gyümölcstermesztés, vagy bortárolás céljára használnak, és jellegénél, kialakításánál fogva is csak tárolásra, termények feldolgozására alkalmas.

c) magánszemély adóalany esetében egészségügyi intézmény céljára szolgáló helyiség.

(2) Egyéb, nem lakás céljára szolgáló építmények után fizetendő építményadó összegéből maximum 7.000,- Ft/év adókedvezmény illeti meg azt a magánszemély adóalanyt, akinek ugyanazon az ingatlanon található lakóingatlana vagy üdülőingatlana 130 m2-nél kisebb alapterületű és azt az adóalany életvitelszerűen lakásaként használja. Az adókedvezmény az adóalanyokat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg”

(2) A helyi adókról, és az adózás rendjéről szóló 25/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az életvitelszerűen történő lakáshasználat bizonyítására az adóalanynak kérelmet kell benyújtania az adóhatósághoz. A kérelemhez mellékelni kell az adóalany nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy Magyarország közigazgatási területén nem rendelkezik más olyan lakással, melyet ténylegesen életvitelszerűen lakásaként használ. Mellékelni kell továbbá az életvitelszerű használat tényének igazolására benyújtani kívánt iratokat. Az adóalany a mellékelni kívánt iratok körét és darabszámát saját belátása szerint jogosult megválasztani, melyeket az adóhatóság az (5) bekezdésben leírtak szerint vizsgál.

(4) Az adófizetési kötelezettség alapjául szolgáló lakóingatlan vagy üdülőingatlan tekintetében az adóév során szereznek adóalanyiságot adásvétel, öröklés, ajándékozás útján vagy vagyoni értékű jog alapításával, a tárgyévet megelőző adóévre vonatkozó (összesen 12 hónapot kitevő) állandó jellegű kommunális hulladék szállítási szolgáltatás igénybevétele helyett – az életvitelszerű lakáshasználaton túlmenően - azt kell igazolniuk, hogy a mentességre vonatkozó kérelmük benyújtásával egyidejűleg, de legkésőbb a fentebb meghatározott adóalanyiságot keletkeztető jogosultság igazolható megszerzését követő 4 hónapon belül, állandó jellegű szolgáltatásra vonatkozó megállapodást kötöttek a kommunális hulladék elszállítására

(5) Az adóhatóság a mentességre vonatkozó kérelem elbírálása során az életvitelszerű használat tényének igazolására benyújtott iratokat egyedileg és összességében értékeli. Az adóhatóság a mentesség iránti kérelem elbírálása során különös figyelmet fordít annak a vizsgálatára, hogy az adóalany kérelemmel érintett ingatlanának a címe szerepel-e az adóalany elsődleges elérési címeként a hatóságoknál és a közmű-szolgáltatóknál, valamint arra, hogy a hulladékszállítási közszolgáltatást tárgyi ingatlan tekintetében egész évre vonatkozóan veszi-e igénybe.”

2. § Hatályát veszti a helyi adókról, és az adózás rendjéről szóló 25/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelet 7. § (5)–(8) bekezdése.

3. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.