Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a 2024 évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 02. 20

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a 2024 évi átmeneti gazdálkodásról

2024.01.01.

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) felhatalmazza Ráckeve Város Polgármesterét (továbbiakban: polgármester), az Ráckeve Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) intézményei vezetőit, hogy az önkormányzat bevételeit a hatályos jogszabályi keretek között beszedje és kiadásait az előző évi kiadási előirányzatokon belül folytatólagosan teljesítse.

2. § (1) Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési intézmények és működési feladatok 2024. évi finanszírozása az átmeneti gazdálkodás időszakában az előző évi eredeti kiadási előirányzatokon belül, időarányosan történhet. Az időarányostól eltérően, a szükségletnek megfelelően finanszírozhatók az egyes szezonális jellegű feladatokkal kapcsolatos kiadások, támogatások.

(2) A 2023. december 1-től esedékes bérintézkedések a központi szabályozásnak megfelelően a költségvetési intézmények és a Ráckevei Polgármesteri Hivatal dolgozóit érintően az átmeneti gazdálkodás időszakában végrehajthatók.

(3) Az eseti önkormányzati támogatás csak akkor folyósítható, ha a támogatásban részesülő a vele kötött, előző évről szóló megállapodásban rögzített – törvény által előírt – számadási kötelezettségének eleget tett, továbbá nyilatkozik arról, hogy esedékessé vált és még meg nem fizetett köztartozása nincs.

(4) Eseti önkormányzati támogatás folyósítható a civil és sportszervezetek részére, működésük zavartalan fenntartása érdekében az előző év azonos időszakában folyósított támogatás mértékéig, a polgármester külön engedélyével, kérelmükre, támogatási szerződés megkötésének kötelezettsége mellett. Eseti támogatás folyósítható továbbá a Rávüsz Nonprofit Kft részére a folyamatos működés biztosításához szükséges mértékben.

3. § (1) Az önkormányzat 2023. évi költségvetésében szereplő beruházási, felújítási, rekonstrukciós feladatokra kifizetések a 2023. évre jóváhagyott előirányzatok maradványain belül teljesíthetők a már megkötött szerződések pénzügyi áthúzódásainak megfelelően.

(2) A folyamatban lévő, több éves pénzügyi kihatással járó, pályázathoz kapcsolódó feladatok tárgyévi ütemére kifizetések a korábbi években vállalt kötelezettségnek megfelelően teljesíthetők.

4. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a központi szabályozással, forrásbővítő pályázatokkal összefüggő, illetve a képviselő-testület által korábban elhatározott, pénzügyi kihatással járó intézkedéseket a 2024. évi költségvetési rendelet megalkotása előtt megtegye.

5. § Az átmeneti gazdálkodás időszakában teljesített kiadásokat és beszedett bevételeket az új költségvetési rendeletbe be kell illeszteni.

6. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.