Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 28- 2023. 09. 29

Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól

2023.09.28.

Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésben meghatározott jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2011 (X.10.) Ör. számú rendelete bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésben meghatározott jogalkotói hatáskörében, valamint az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:”

2. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2011 (X.10.) Ör. számú rendelete 1. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A rendelet célja, hogy meghatározza Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer pályázati feltételeit, mértékét, elbírálásának rendjét.

(2) Ebes Községi Önkormányzata csatlakozva a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, pályázati formában elnyerhető támogatást nyújt a (3) és a (4) bekezdésben meghatározott fiatalok számára, a részletes pályázati kiírásban meghatározott feltételek szerint.”

3. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2011 (X.10.) Ör. számú rendelete 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A „B” típusú pályázat alapján pályázók csak akkor részesülhetnek ösztöndíjban, ha a tárgyévben felvételt nyernek a felsőoktatási intézménybe és tanulmányaikat ténylegesen megkezdik.”

4. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2011 (X.10.) Ör. számú rendelete 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az e rendeletben szabályozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj önkormányzati részének megállapítására, felülvizsgálatára, a pályázatok rangsorolására, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele esetén megtérítésre kötelezésére vonatkozó hatáskörét az Egészségügyi-és Szociális Bizottságra ruházza át.”

(2) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2011 (X.10.) Ör. számú rendelete 3. § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A pályázati kiírást a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat tárgyévet követő évre érvényes Általános Szerződési Feltételei által meghatározott időpontig a község hirdetőtábláján, valamint az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(5) Az ösztöndíjra pályázóknak a pályázatot a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodájában az előírt pályázati űrlapon kell benyújtani. A pályázat mellékleteként kell csatolni a pályázó és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 10. § (1) bekezdése szerinti jövedelem igazolását, a tárgyidőszakra kiadott érvényesítő matricával ellátott, nappali típusú diákigazolvány másolatát, valamint a hátrányos helyzetet igazoló egyéb dokumentumok másolatát (pl. betegségről, rokkantságról, munkanélküliségről szóló igazolásokat).

(6) Az ösztöndíjban részesülő hallgató köteles az ösztöndíj folyósításának időszaka alatt minden, az ösztöndíj folyósítását érintő bármely változást haladéktalanul írásban a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodájában - a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot kezelő szervezet értesítésével egyidejűleg - bejelenteni.”

5. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2011 (X.10.) Ör. számú rendelete

a) 1. melléklet 1. pont a) alpontjában az „Az öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe az „A szociális vetítési alap” szöveg és a „200%-áig” szövegrész helyébe a „400%-áig” szöveg,

b) 1. melléklet 1. pont b) alpontjában az „Az öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe az „A szociális vetítési alap” szöveg és a „201-240%” szövegrész helyébe a „401-440%” szöveg,

c) 1. melléklet 1. pont c) alpontjában az „Az öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe az „A szociális vetítési alap” szöveg és a „241-280%” szövegrész helyébe a „441-480%” szöveg,

d) 1. melléklet 1. pont d) alpontjában az „Az öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe az „A szociális vetítési alap” szöveg és a „281-320%” szövegrész helyébe a „481-520%” szöveg,

e) 1. melléklet 1. pont e) alpontjában az „Az öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe az „A szociális vetítési alap” szöveg és a „321-360%” szövegrész helyébe az „521-560%” szöveg,

f) 1. melléklet 1. pont f) alpontjában az „Az öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe az „A szociális vetítési alap” szöveg és a „361-400%” szövegrész helyébe az „561-600%” szöveg,

g) 1. melléklet 1. pont g) alpontjában az „Az öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe az „A szociális vetítési alap” szöveg és a „400%-a” szövegrész helyébe a „600%-a” szöveg

lép.

6. § Hatályát veszti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2011 (X.10.) Ör. számú rendelete 2. § (3) bekezdése.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.