Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 25/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolási övezetben történő várakozás rendjéről szóló 12/2022. (VI.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 30- 2023. 07. 01

Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének 25/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolási övezetben történő várakozás rendjéről szóló 12/2022. (VI.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.30.

Pápa Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének a fizető parkolási övezetben történő várakozás rendjéről szóló 12/2022. (VI.17.) önkormányzati rendelete ( a továbbiakban: Rendelet) 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A várakozás

a) jegykiadó automatából – az automatán feltüntetett pénzérmével, vagy ahol lehetséges bankkártyával - megvásárolt parkolójeggyel,

b) mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használatával,

c) jegyvásárlásra alkalmas mobil applikáció segítségével vagy

d) parkolási bérlettel

történhet.”

(A várakozási helyen történő megállást követően haladéktalanul)

„c) mobil applikációs parkolási díjfizetési rendszer használata esetén a parkolási övezetre érvényes kód kiválasztásával el kell indítani a parkolást.”

(3) A Rendelet 6. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A papír alapú parkolójegyet, a papír alapú parkolási bérletet, az 1. § (3) bekezdés f)–g) pontja és 3. § (3) bekezdése szerinti engedélyt a gépjármű első szélvédője mögé, a műszerfalra, kívülről jól látható és ellenőrizhető helyre kell kihelyezni úgy, hogy annak érvényességéről a parkoló ellenőr kétséget kizáró módon meg tudjon győződni.”

(4) A Rendelet 6. § (8) és (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(8) Az automata meghibásodása esetén, amennyiben 150 méteren belül van üzemelő automata, abból kell parkolójegyet vásárolni. Amennyiben nincs ilyen automata, a mobiltelefonos vagy a mobil applikációs parkolási díjfizetési rendszert kell igénybe venni.

(9) Ha 150 méteres távolságon belül nincs üzemelő automata és a közszolgáltatást igénybe vevőnek nincs lehetősége a mobiltelefonos vagy mobil applikációs parkolási díjfizetési rendszer használatára, a várakozás díjmentes”

„(1a) A rendszámhoz kötött parkolási bérlet a Közszolgáltatónál személyesen vagy az E-bérlet rendszerben elektronikusan, a biankó parkolási bérlet kizárólag a Közszolgáltatónál személyesen vásárolható meg.”

„(4) A kizárólagos használatú várakozóhelyek az érvényességi időn belül nem válthatók vissza, kivéve, ha a parkolóhely használata vis maior vagy egyéb, a parkolóhelyet megváltó érdekkörén kívül álló, előre nem látható körülmény miatt ellehetetlenült.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.