Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról szóló 11/2008.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 22- 2023. 09. 23

Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról szóló 11/2008.(IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.22.

Veresegyház Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról szóló 11/2008(IV.30.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről és elhagyott hulladék felszámolásáról az önkormányzat a GAMESZ útján gondoskodik.”

2. § Az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról szóló 11/2008(IV.30.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) Közterület: Közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére — az erről szóló külön szerződésben foglalt keretek között — a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása, közművek elhelyezése.

(2) Szeszesital: Gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonata, valamint ezek felhasználásával készült termékek és az alacsony 1,2 %-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalok kivételével minden alkoholtartalmú ital.

(3) Elhagyott hulladék: Minden olyan hulladék, amelytől a birtokosa nem a jogszabályokban előírt módon vált meg, mivel a hulladék begyűjtéséről és kezeléséről a hulladék birtokosának kell gondoskodnia. Amennyiben a hulladék birtokosa (termelő) nem állapítható meg, akkor közterületeken a helyi önkormányzat, magánterületen pedig az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az elhagyott hulladék összegyűjtésről és kezelésről.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.