Encs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 6/2015.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 25- 2023. 08. 26

Encs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 6/2015.(II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.25.

Encs Város Önkormányzatának képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) b) pontjában és (3) bekezdésében,45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében meghatározott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 6/2015. (II.24.) önkormányzati rendelet 16/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16/D. § (1) Encs Város Önkormányzata évente - a költségvetési keretösszeg rendelkezésre állása esetén - egy alkalommal támogatást nyújt azon encsi bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Encsen élő személynek, aki

a) 2023. december 31. napjáig a 62. életévét betöltötte, de még nem töltötte be a 65. életévét és részére tárgyévben a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ellátást (saját jogú öregségi nyugdíj, saját jogú öregségi nyugellátás mellett folyósított özvegyi nyugdíj, szolgálati járadék, megváltozott munkaképességűek ellátása) folyósít, amennyiben ellátásának havi összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum hétszeresét.

b) 2023. december 31. napjáig a 65. életévét betöltötte és részére tárgyévben a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság saját jogú öregségi nyugellátás nélkül özvegyi nyugdíj ellátást folyósít, amennyiben ellátásának havi összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum hétszeresét.

c) 2024. január 1. napját megelőzően betöltötte, vagy azt követően tölti be a 65. életévét és részére tárgyévben a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ellátást (saját jogú öregségi nyugdíj, saját jogú öregségi nyugellátás mellett folyósított özvegyi nyugdíj, szolgálati járadék, megváltozott munkaképességűek ellátása) folyósít, amennyiben ellátásának havi összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum hétszeresét.

(2) A támogatás megállapítására - a (8) bekezdésben meghatározott kivétellel - hivatalból kerül sor.

(3) A támogatás nyújtásának tervezett időpontja az Idősek Hónapja és a Karácsony ünnepe közötti időszaka.

(4) A kifizetésekről a képviselő-testület által költségvetésben biztosított előirányzat erejéig a polgármester külön döntést hoz.

(5) A támogatás lehet pénzbeli szociális ellátás, illetve utalvány formájában nyújtott természetbeni ellátás, melynek összege 6.000 forint.

(6) A támogatási összeget a támogatottak a polgármesteri külön döntésben meghatározott módon és időpontig veszik át.

(7) A támogatás megállapítása azon támogatottak esetében, amelyek folyósítási címe és lakcíme megegyezik, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által biztosított kimutatás alapján hivatalból történik.

(8) Annak az (1) bekezdésben megjelölt ellátásban részesülő személynek, akinek folyósítási címe eltér bejelentett lakóhelyétől, a támogatásra való jogosultságot érvényes lakcímkártyája bemutatásával kell igazolnia.

(9) Annak az (1) bekezdésben megjelölt ellátásban részesülő személynek, aki bármely ok miatt a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által megküldött listán nem szerepel, a támogatást kérelmeznie kell a 4. mellékletben szereplő formanyomtatványon.

(10) A kérelemhez csatolni kell:

a) a kérelem benyújtását megelőző havi nyugdíjszelvényt, vagy a banki kivonatot és

b) a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított éves ellátásról szóló összesítőt vagy az ellátás megállapításáról szóló döntést, amennyiben az ellátás megállapítására a tárgyévben került sor.

(11) A (8)-(9) bekezdés szerinti esetben a kérelem benyújtásának határidejéről – a (3) - (4) bekezdésben foglalt döntéssel egyidejűleg – a polgármester dönt. A határidő elmulasztása jogvesztő. ”

2. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 6/2015. (II.24.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 25/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet