Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 30- 2023. 09. 30

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.30.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 3. § 2a. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Rendelet alkalmazásában:)

„2a. CityBoard formátumú eszköz: olyan lábon álló berendezés, amely reklámközzétételre is alkalmas, és amely a két oldalán összesen 7-9 négyzetméter, analóg képi megjelenítésre alkalmas, hátsó fényforrás által megvilágított felülettel, vagy ilyen méretű digitális kijelzővel rendelkezik;”

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő 3a. ponttal egészül ki:

(A Rendelet alkalmazásában:)

„3a. CityLight-os utcai berendezés: közérdekű információt is hordozó vagy közérdeket is szolgáló utcai berendezés, melynek egy részén CityLight formátumú eszköz található;”

(3) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 3. § 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Rendelet alkalmazásában:)

„7. információs célú berendezés: közérdekű információ közlésére legalább részben szolgáló utcai berendezés, például: önkormányzati hirdetőtábla, önkormányzati faliújság, információs vitrin, útbaigazító, tájékoztató tábla, útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó, valamint CityLight-os utcai berendezés és CityBoard formátumú eszköz;”

(4) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő 9c. ponttal egészül ki:

(A Rendelet alkalmazásában:)

„9c. kerítéssel egybeépített kapuzat: a kerítés mentén kialakított kaput legalább két oldalról keretező, a kapuval építészeti egységet alkotó építmény;”

(5) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 3. § 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Rendelet alkalmazásában:)

„18. más célú berendezés: közérdeket is szolgáló utcai berendezés, például: ülő- és parki pad, kerékpárállvány, hulladékgyűjtő, telefonfülke, közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés, korlát, közterületi illemhely, zászló és zászlórúd, továbbá parkolójegy-automata, valamint CityLight-os utcai berendezés;”

2. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 9/A. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A kerületi ideiglenes védelem alá helyezésről és annak megszüntetéséről az érintett ingatlan tulajdonosát írásban értesíteni kell. Az értesítésről a Főépítész gondoskodik.”

3. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 17. § a) pontja a következő ae) alponttal egészül ki:

(A homlokzatfelújítás, utólagos hőszigetelés, nyílászárócsere esetére vonatkozó a 16. §¬ban foglaltakon túli további egyedi építészeti településkép követelmények:

a homlokzat felújítása, utólagos hőszigetelése esetén)

„ae) ikres jellegű, illetve sorházas jellegű épület sorolt egységenként, több ütemben is felújítható,”

4. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha a közterület felől megközelíthető támfalgarázs van, vagy kerül kialakításra, akkor az adott közterület felé néző kerítésen olyan gépkocsi bejárást biztosító kerítéskapu, mely nem a támfalgarázs megközelítését szolgálja, nem létesíthető, a KÉSZ együttes betartásával.”

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A kerítés KÉSZ-ben rögzített magassága az utcaképi illeszkedés érdekében haladható meg, akkor

a) ha a csatlakozó rendezett közterületi járda lejtése meghaladja az 15%-ot, és a kerítés lépcsőzetesen kerül kialakításra, vagy

b) ha a szomszédos meglévő kerítés magasságához igazodik a kerítés.”

(3) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A külképviseleti létesítmény közterület felé néző kerítése eltérhet a (3) és (3a) bekezdésben foglaltaktól, amennyiben azt biztonsági okok indokolják.”

5. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támfalkerítés anyaghasználatára vonatkozó rendelkezések megegyeznek a kerítésre vonatkozó szabályokkal, továbbá a támfal rész gabion támfalként is kialakítható.”

6. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 23. § (5) bekezdés a) pont aa) és ab) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A portálon belül történő elhelyezés esetén az üzletjelzések közül

a cégérre vonatkozó további szabályok:)

„aa) rendeltetési egységenként (cégenként, üzletenként) 1 db-nál, saroküzlet esetén 2 db-nál több nem létesíthető,

ab) a homlokzat síkjára közel merőleges kialakítástól nem térhet el, melynek során nem lóghat bele a közúti űrszelvény gyalogos sávjába és gyalogos terébe, a homlokzati síktól való kiugrása nem haladhatja meg az 1 métert, és a járdaszinttől való magassága nem lehet kevesebb 2,5 méternél.”

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 23. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Totemoszlop, a töltőállomás meglévő totemoszlopának cseréjén kívül, nem létesíthető.”

7. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Napelem, napkollektor homlokzaton - kivéve erkély- és teraszkorláton - vagy önállóan tartószerkezeten (kertben) nem helyezhető el.”

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdés c) pont cb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az elektromos vagy hőenergiát előállító közműpótló berendezés vagy műtárgy (pl.: napelem, napkollektor stb.)

új vagy meglévő magastetőn történő elhelyezésekor]

„cb) magastető csonkakontyára és toronykiemelésre, 45 foknál meredekebb tetőrészére nem telepíthető,”

(3) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az elektromos vagy hőenergiát előállító közműpótló berendezés vagy műtárgy (pl.: napelem, napkollektor stb.)]

„d) új vagy meglévő lapostetőn történő elhelyezésekor nem emelkedhet
da) sem az attika, vagy annak hiányában a lapostető felső síkja fölé 0,5 méternél magasabbra,
db) sem az attika, vagy annak hiányában a lapostető külső élére állított, a tető belseje felé emelkedő 45 fokos sík fölé;”

(4) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdése a következő e) és f) ponttal egészül ki:

[Az elektromos vagy hőenergiát előállító közműpótló berendezés vagy műtárgy (pl.: napelem, napkollektor stb.)]

„e) új lapostetőn történő elhelyezésekor, ha az épület általános szintterülete legalább 1000 m2, a zöldtetővel kialakítandó lapostetőfelület az épület összesített lapostetőfelületének negyedére csökkenthető a 15. § (2) b) pontban előírthoz képest,
f) erkély- és teraszkorláton történő elhelyezésekor
fa) ne térjen el a korlát síkjával párhuzamos kialakítástól,
fb) ne terjeszkedjen túl a korlát határain,
fc) ne kerüljön védett épületrészre, védelem tárgyát képező homlokzatra.”

(5) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 24. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Hőszivattyú kültéri egysége nem helyezhető el

a) oldalkertben,

b) előkertben, kivéve a kukatároló oldalfalával egybeépítve,

c) eltérő tulajdonban lévő huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiség nyílászárójához 5 méternél közelebb.”

8. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 25. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Légkondícionáló vagy napelem és napkollektor vagy egyéb gépészeti rendszer kültéri egysége - kivéve a napelem, napkollektor 24. § (3) f) és a hőszivattyú kültéri egységének a 24. § (5) figyelembevételével történő elhelyezését - épületen kívül - nem épületre szerelve -, vagy önálló tartószerkezeten (kertben) felszín felett nem helyezhető el, még takartan sem, kivéve kukatároló oldalfalát.”

9. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„30. § (1) A Kisvárosias karakterű meghatározó területen belül a KV/1 jelű, a Szépvölgyi út - Bécsi út - Felhévízi utca - Ürömi utca által határolt részterület egyedi építészeti településképi követelményei:

a) a magastető tetőhéjalásának anyagaként az égetett agyagcserépen kívül más nem alkalmazható,

b) terepszint feletti épület, épületrész lapostetősen nem alakítható ki,

c) a homlokzatkialakításra vonatkozó szabályok

ca) telekösszevonással kialakított telken új épület nem alakítható ki másként, csak a közterület felé néző homlokzat eredeti telekhatárok szerinti vertikális tagolásával,

cb) a tömör homlokzatfelületek és a nyílászáró felületek aránya nem térhet el a jellemző, hagyományos arányrendszertől,

cc) a közterület felé néző tömör homlokzatfelületen a vakolattól eltérő anyaghasználat mértéke nem haladhatja meg a tömör homlokzatfelület felét,

d) a 14865 és 14864 helyrajzi számú telkeken a kertet határoló kőfal megtartható, vagy az eredeti jelleget tükröző módon újraépíthető.

(2) A Kisvárosias karakterű meghatározó területen belül a KV/2 jelű, a Bécsi út - Cserfa utca - Ürömi utca - Felhévízi utca által határolt részterület egyedi építészeti településképi követelményei:

a) a magastető a 29. § (2) bekezdés aa) alpontban foglalt 35°-nál kisebb és 45°-nál nagyobb, de a 60°-ot nem meghaladó hajlásszöggel is kialakítható, a ba) alpont figyelembevételével,

b) a közterület melletti épületszárny

ba) magasteteje 45°-nál magasabb hajlásszöggel nem alakítható ki,

bb) magastetejének fő gerinciránya nem térhet el a 29. § (2) bekezdés b) pontban foglalt utcával párhuzamos kialakítástól,

c) saroktelken a közterülettel határos épületszárnyak összemetsződő területén megengedett az eltérés a b) pontban foglaltaktól a sarok építészeti tömegformálása érdekében,

d) amennyiben homlokzati-építészeti hangsúlyképzés kialakítása érdekében a közterület melletti épületszárny közterület felé néző magastetejének (homogén) tömege tagolásra kerül, a hangsúlyképzéshez alkalmazhatók a 29. § (2) bekezdés ca), cc) és cd) alpontok szerinti építészeti elemek is,

e) a d) pont szerinti homlokzati-építészeti hangsúlyképzés az adott magastetőfelület vízszintes vetületi felületének legfeljebb 15%-án alakítható ki,

f) a telekösszevonással kialakított telken, vagy több szomszédos telek együttes beépítése során a közterülettel határos új homlokzatot az eredeti telekhatárok szerint vertikálisan tagolni kell.

(3) A Kisvárosias karakterű meghatározó területen belül a KV/3 jelű, a Lajos utca - Cserfa utca - Bécsi út - Sajka utca által határolt részterület egyedi építészeti településképi követelményei:

a) a magastető a 29. § (2) bekezdés aa) alpontban foglalt 35°-nál kisebb és 45°-nál nagyobb, de a 60°-ot nem meghaladó hajlásszöggel is kialakítható, a ba) alpont figyelembevételével,

b) a közterület melletti épületszárny

ba) magasteteje 45°-nál magasabb hajlásszöggel nem alakítható ki,

bb) magastetejének fő gerinciránya nem térhet el a 29. § (2) bekezdés b) pontban foglalt utcával párhuzamos kialakítástól,

c) saroktelken a közterülettel határos épületszárnyak összemetsződő területén megengedett az eltérés a b) pontban foglaltaktól a sarok építészeti tömegformálása érdekében,

d) amennyiben homlokzati-építészeti hangsúlyképzés kialakítása érdekében a közterület melletti épületszárny közterület felé néző magastetejének (homogén) tömege tagolásra kerül, a hangsúlyképzéshez alkalmazhatók a 29. § (2) ca), cc) és cd) alpontok szerinti építészeti elemek is,

e) a d) pont szerinti homlokzati-építészeti hangsúlyképzés az adott magastetőfelület vízszintes vetületi felületének legfeljebb 15%-án alakítható ki.”

10. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 34. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Társasházas karakterű meghatározó területen belül a TK/4 jelű, a Széher út – Lipótmezei út – Tárogató út – Szerb Antal utca által határolt részterület egyedi építészeti településképi követelményei:)

„b) közterület felé néző kerítés anyagaként nem alkalmazható más csak terméskő, tégla vagy fagyálló lábazati vakolat.”

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 34. § (5) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Társasházas karakterű meghatározó területen belül a TK/5 jelű, az Ötvös János utca – Völgy utca – Csíbor utca – Hűvösvölgyi út által határolt részterület egyedi építészeti településképi követelményei:)

„c) a 11399/2-3 hrsz-ú ingatlanokon a Völgy utca felé néző kerítés, anyaghasználata igazodhat a Völgy utcai kerítésekhez,”

11. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Vegyes karakterű meghatározó területen belül a VK/1 jelű, a Budakeszi út - Irén utca - Hárshegyi út - Dénes út által határolt részterület egyedi építészeti településképi követelménye, hogy a kerítés áttörtsége nem lehet kevesebb 80%-nál.”

12. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/J. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés elhelyezése Budapest Főváros II. kerületének közigazgatási területén - a TVTv. 1. mellékletében meghatározott, a településkép védelme szempontjából kiemelt területeinek figyelembe vételével - meghatározott, a Rendelet 4. mellékletben rögzített területén megengedett.

(2) Az (1) bekezdés szerinti területen - a TVRK. 1. és 2. mellékleteiben rögzített rendelkezések figyelembe vételével - a reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés elhelyezése kizárólag utcabútoron megengedett.”

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/J. § (3) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A reklám, reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés elhelyezésére szolgáló utcabútorként az alábbiakon kívül más nem helyezhető el:)

„c) a más célú berendezések közül kizárólag a telefonfülke, a közterületi illemhely, a parkolójegy-automata és a CityLight-os utcai berendezés,
d) információs célú berendezések közül kizárólag az információs vitrin, és a CityLight-os utcai berendezés és a CityBoard formátumú eszköz,”

13. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/K. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Reklámhordozóként és reklámhordozót tartó berendezésként utcabútoronként kizárólag CityLight formátumú eszköz helyezhető el a 38/J. § (3) bekezdés szerinti alábbi utcabútorokon:

a) utasváró,

b) kioszk,

c) telefonfülke,

d) közterületi illemhely,

e) CityLight-os utcai berendezés,

f) CityBoard formátumú eszköz.

(3) A 38/J. § (3) bekezdés d) pont szerinti utcabútorok közül az információs vitrinen és a CityBoard formátumú eszközön az információ közzétételére alkalmas felület legfeljebb felén helyezhető el reklám.”

14. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 38/L. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az információs célú berendezések önálló berendezésként vagy építményre szerelt formában is kialakíthatók, kivéve az útbaigazító, tájékoztató táblát, melyek kizárólag építményre szerelten létesíthetők.

(2) Az információs célú berendezések információ közzétételére alkalmas felülete nem alakítható ki digitálisan kivéve az önkormányzati faliújságot.”

15. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 32. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„32. A településkép-védelmi tájékoztatás és a szakmai konzultáció esetei”

16. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 39. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Szakmai konzultációt kell kérni legalább egy alkalommal

a) az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetében,

b) az önálló antennatartó berendezések létesítése esetében,

c) a vendéglátó terasz közterületen, magánúton, közhasználatú területen történő vagy utca felé néző létesítése esetében,

d) építési engedélyezési eljárás előtt, műemlék, műemléki környezetben lévő ingatlan esetén,

e) a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet 9. § (2a) bekezdése szerinti esetekben.”

17. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 33. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„33. A településkép-védelmi tájékoztatás és a szakmai konzultáció részletes szabályai”

18. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 44. § (1) bekezdése a következő w) ponttal egészül ki:

[A Polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le az építésügyi és építés-felügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletében nevezett építési engedélyhez nem kötött alábbi építési tevékenységek tekintetében:]

„w) a telek természetes terepszintjének építési tevékenységgel összefüggő, 1,0 m-nél nem nagyobb mértékű, végleges jellegű megváltoztatása.”

19. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 48. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Az ingatlantulajdonossal szemben 1 000 000 forintig terjedő, közigazgatási bírságnak minősülő településkép-védelmi bírság szabható ki.”

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 48. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) A Polgármester a jogsértés megállapítására és a településkép-védelmi bírság kiszabására vonatkozóan a tudomására jutástól számított hat hónapon belül, illetve az elkövetéstől számított három éven belül indíthat eljárást. A három éves határidő kezdő napja az a nap, amikor a jogsértő magatartás megvalósul.”

20. § (1) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

21. § A településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet

1. 7. § (6) bekezdésében a „közzé kell tenni 30 napon át” szövegrész helyébe a „közzé kell tenni” szöveg,
2. 16. § (1) bekezdés b) pont bd) alpontjában a „fólia, ponyva, polikarbonát,” szövegrész helyébe a „fólia, ponyva,” szöveg,
3. 20. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében a „0,8 métert meghaladó magasságú támfal” szövegrész helyébe a „támfalkerítés támfal része” szöveg és a „támfalkerítés” szövegrész helyébe a „kerítés” szöveg,
4. 20. § (1) bekezdés b) pont nyitó szövegrészében a „lábazat alsó vonalától” szövegrész helyébe a „támfal tetejétől” szöveg,
5. 20. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontjában az „a) pontban” szövegrész helyébe az „a) pontban és a (3a) bekezdésben” szöveg,
6. 20. § (4) bekezdés a) pontjában a „(1) és (2) bekezdés” szövegrész helyébe a „(1) bekezdés” szöveg,
7. 21. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontjában a „gabionfal” szövegrész helyébe a „gabion támfal” szöveg,
8. 24. § (3) bekezdés nyitó szövegrészében az „Az elektromos vagy hőenergiát előállító közműpótló berendezés vagy műtárgy (pl.: napelem, napkollektor stb.)” szövegrész helyébe a „Napelem, napkollektor” szöveg,
9. 25. § (5) bekezdés b) pontjában a „kapuzatot” szövegrész helyébe a „kaput, kapuzatot” szöveg,
10. 29. § (2) bekezdés a) pont nyitó szövegrészében a „kivéve a zártsorú” szövegrész helyébe a „kivéve a meglévő és eltérő hajlásszögű magastetőhöz való zártsorú” szöveg,
11. 29. § (2) bekezdés b) pont nyitó szövegrészében a „közterület felőli” szövegrész helyébe a „közterület melletti” szöveg,
12. 29. § (4) bekezdés a) pont aa) alpontjában az „utca mentén,” szövegrész helyébe az „utca mentén és az azok menti saroktelken,” szöveg,
13. 29. § (4) bekezdés c) pont ca) alpontjában a „kapuzat” szövegrész helyébe a „kapu” szöveg,
14. 38/F. § (6) bekezdés c) pont cb) alpontjában az „összahossaz” szövegrész helyébe az „összhossza” szöveg,
15. 38/K. § (4) bekezdésében a „38/J. § (3) e) bekezdés szerinti” szövegrész helyébe a „38/J. § (3) bekezdés e) pont szerinti” szöveg,
16. 38/L. § (3) bekezdés a) pontjában a „CityLight formátumú eszköz” szövegrészek helyébe a „CityLight-os utcai berendezés” szöveg,
17. 38/L. § (5) bekezdés nyitó szövegrészében az „információs célú berendezések – a CityLight és a CityBoard eszközök kivételével –” szövegrész helyébe az „információs célú berendezések” szöveg,
18. 38/L. § (7) bekezdésében a „CityLight- és CityBoard formátumú eszköz” szövegrész helyébe a „CityLight-os utcai berendezés” szöveg,
19. 44. § (1) bekezdés e) pontjában a „védőtető, ernyőszerkezet építése” szövegrész helyébe a „védőtető építése” szöveg,
20. 45. § (1) bekezdésében az „elektronikus- vagy postai úton vagy ügyfélfogadási időben személyesen” szövegrész helyébe az „e-Papír rendszeren keresztül vagy - természetes személy esetén - papír alapon írásban terjeszt elő” szöveg
lép.

22. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet

23. § Ez a rendelet 2023. szeptember 30-án lép hatályba, és 2023. október 1-jén hatályát veszti.

Örsi Gergely
polgármester

dr. Szalai Tibor
jegyző

1. melléklet a 26/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet
A KERÜLETI HELYI VÉDETT ÉRTÉKEK ÉS TERÜLETEK
1a. melléklet
Kerületi helyi védett értékek jegyzéke
1. táblázat: nyilvántartási szám szerinti sorrend

A

B

C

D

1.

Nyilván Tart. sz.:

Megnevezés:

Hrsz.:

Cím:

2.

KVE.001

lakóépület

12033/1

Herman Ottó út 10.

3.

KVE.002

óvoda

12301/6

Virág árok utca 15.

4.

KVE.003

lakóépület

11983/13

Pasaréti út 99/a.

5.

KVE.004

lakóépület

11983/12

Pasaréti út 99/b.

6.

KVE.005

lakóépület

11983/15

Harangvirág utca 7.

7.

KVE.006

lakóépület

11609/5

Pasaréti út 90.

8.

KVE.007

lakóépület

11609/6

Pasaréti út 92.

9.

KVE.008

lakóépület

11974/9

Pasaréti út 113.

10.

KVE.009

szálloda

13047/7

Szilágyi E. fasor 47.

11.

KVE.010

lakóház

12645

Tövis utca 10.

12.

KVE.011

iskola

14584

Lajos utca 1-5.

13.

KVE.012

lakóépület

12866

Keleti Károly utca 23.

14.

KVE.013

lakóház

11129/7

Kuruc utca 1/a.

15.

KVE.014

lakóház

53192

Liliom utca 9.

16.

KVE.015

lakóház

11129/8

Hűvösvölgyi út 62.

17.

KVE.016

sorház

15029/12

Vérhalom utca 36.

18.

KVE.017

lakóépület

12740

Tulipán utca 6.

19.

KVE.018

lakóépület

11510/25

Torockó utca 10.

20.

KVE.019

lakóépület

11514/13

Torockó köz 4.

21.

KVE.020

lakóépület

11514/61; 11514/62

Gábor Áron u. 1a-b

22.

KVE.021

lakóépület

11514/69;11514/70

Nagyajtai utca 1a-b

23.

KVE.022

lakóépület

13043/20

Szilágyi E. fasor 57.

24.

KVE.023

lakóépület

13017/2

Szemlőhegy u. 23/B.

25.

KVE.024

lakóépület

15050

Szemlőhegy u. 16.

26.

KVE.025

lakóépület

15365/29

Pentelei Molnár utca 3.

27.

KVE.027

lakóépület

11063/3

Tárogató út 98b.

28.

KVE.028

lakóépület

11031/6

Széher út 48.

29.

KVE.029

lakóépület

54858

Ellák utca 2.

30.

KVE.030

lakóépület

11031/6

Hargita utca 7.

31.

KVE.031

lakóépület

13091/5

Szilágyi E. fasor 5.

32.

KVE.032

intézmény

11077

Tárogató út 84.

33.

KVE.033

lakóépület

11995/3

Virág árok utca 4.

34.

KVE.034

lakóház

13067

Nyúl utca 10.

35.

KVE.035

lakóház

13093

Káplár utca 2. – Szilágyi Erzsébet fasor 1.

36.

KVE.036

lakóház

13544/2

Bem József utca 24. –Horvát utca 29.

37.

KVE.037

lakóház

13295/12

Bimbó út 4.

38.

KVE.038

lakóház

11548

Pázsit utca 9.

39.

KVE.039

lakóház

11510/47

Torockó utca 7.

40.

KVE.040

lakóház

13074

Nyúl utca 3.

41.

KVE.041

lakóház

13070

Nyúl utca 4.

42.

KVE.042

lakóház

13066

Nyúl utca 12.

43.

KVE.043

lakóház

13504

Fekete sas utca 1. – Frankel Leó út 2-4. – Henger utca 1-3.

44.

KVE.044

lakóház

14593/3

Lukács utca 3.

45.

KVE.045

lakóház

14589

Lukács utca 4.

46.

KVE.046

lakóház

13422/2

Margit utca 13.

47.

KVE.047

lakóház

11425/3

Vadaskerti utca 11.

48.

KVE.048

lakóház

14575/1

Árpád fejedelem útja 18-19. – Frankel Leó út 55-57. – Harcsa utca 1. – Zsigmond tér 1.

49.

KVE.049

lakóház

14812

Bécsi út 1. – Lajos utca 2. – Zsigmond tér 8.

50.

KVE.050

lakóház

10959/2

Labanc út 18.

51.

KVE.051

lakóház

11995/5

Virág árok 6/a.

52.

KVE.052

lakóház

13073/2

Nyúl utca 1/b.

53.

KVE.053

lakóház

13075

Nyúl utca 5.

54.

KVE.054

lakóház

13068

Nyúl utca 8.

55.

KVE.055

lakóház

13077

Nyúl utca 9.

56.

KVE.056

lakóház

13083

Nyúl utca 13/a.

57.

KVE.057

lakóház

13065

Nyúl utca 14.

58.

KVE.058

lakóház

13086

Fillér utca 18. – Nyúl utca 17.

59.

KVE.059

lakóház

15103/1

Palánta utca 1. – Vérhalom utca 33/c.

60.

KVE.060

lakóház

11618/11

Pasaréti út 106.

61.

KVE.061

lakóház

11510/14

Szilágyi Erzsébet fasor 81.

62.

KVE.062

lakóház

12301/2

Branyiszkó út 18. – Virág árok 11.

63.

KVE.063

középület

13867

Fő utca 70-78. – Gyorskocsi utca 25-31. – Kacsa utca 4-8. – Nagy Imre tér 1. – Vitéz utca 3.

64.

KVE.064

lakóház

12089

Garas utca 2. – Trombitás út 5-7.

65.

KVE.065

lakóház

12090

Garas utca 4.

66.

KVE.066

lakóház

13078

Nyúl utca 11.

67.

KVE.067

lakóház

13064

Nyúl utca 16.

68.

KVE.068

lakóház

12098

Nyúl utca 18.

69.

KVE.069

lakóház

12100/1

Nyúl utca 22.

70.

KVE.070

lakóház

15114

Szemlőhegy utca 32.

71.

KVE.071

lakóház

11453/1

Széphalom utca 8. – Zuhatag utca 2.

72.

KVE.072

lakóház

14824/2

Ürömi utca 19.

73.

KVE.073

lakóház

10953/2

Budakeszi út 21.

74.

KVE.074

lakóház

12917

Eszter utca 9.b

75.

KVE.075

lakóház

13149

Fillér utca 27.

76.

KVE.076

lakóház

14960

Frankel Leó út 112-114. (felülvizsgálat alatt)

77.

KVE.077

lakóház

11514/68

Gábor Áron utca 5.a

78.

KVE.078

lakóház

11514/67

Gábor Áron utca 5.b

79.

KVE.079

lakóház

11573

Házmán utca 6.

80.

KVE.080

lakóház

11563

Házmán utca 17.

81.

KVE.081

lakóház

12288/2

Herman Ottó utca 47.

82.

KVE.082

vegyes funkciójú épület

54394

Hidegkúti út 216.

83.

KVE.083

lakóház

11510/23

Júlia utca 7.

84.

KVE.084

lakóház

14532/5

Kavics utca 16.

85.

KVE.085

lakóház

11595/11

Lotz Károly utca 22.

86.

KVE.086

lakóház

11514/47

Nagyajtai utca 2.a

87.

KVE.087

lakóház

11514/46

Nagyajtai utca 2.b

88.

KVE.088

lakóház

11982/6

Pasaréti út 101. - Harangvirág utca 2.

89.

KVE.089

lakóház

15365/30

Pentelei Molnár utca 1.

90.

KVE.090

lakóház

13113

Retek utca 24.

91.

KVE.091

lakóház

13117

Retek utca 32.

92.

KVE.092

nyugdíjas pedagógusotthon

51584/1

Szent József utca 8.

93.

KVE.093

lakóház

11510/45

Szilágyi Erzsébet fasor 73. - Hargitai utca 2-4.

94.

KVE.094

lakóház

12636/2

Szpáhi utca 15.

95.

KVE.095

lakóház

13739

Varsányi Irén utca 6.

96.

KVE.096

lakóház

15365/35

Vérhalom tér 7/B.

97.

KVE.097

nyaraló

11467

Páfrány út 28-30.

98.

KVE.098

-

11472

Völgy utca 21.

2. táblázat: cím szerinti alfabetikus sorrend

A

B

C

D

1.

Cím:

Hrsz.:

Megnevezés:

Nyilván Tart. sz.:

2.

Árpád fejedelem útja 18-19.
= Frankel Leó út 55-57.
= Harcsa utca 1.
= Zsigmond tér 1.

14575/1

lakóház

KVE.048

3.

Bécsi út 1.
= Lajos utca 2.
= Zsigmond tér 8.

14812

lakóház

KVE.049

4.

Bem József utca 24.
=Horvát utca 29.

13544/2

lakóház

KVE.036

5.

Bimbó út 4.

13295/12

lakóház

KVE.037

6.

Branyiszkó út 18.
= Virág árok 11.

12301/2

lakóház

KVE.062

7.

Budakeszi út 21.

10953/2

lakóház

KVE.073

8.

Ellák utca 2.

54858

lakóépület

KVE.029

9.

Eszter utca 9.b

12917

lakóház

KVE.074

10.

Fekete sas utca 1.
= Frankel Leó út 2-4.
= Henger utca 1-3.

13504

lakóház

KVE.043

11.

Fillér utca 18.
= Nyúl utca 17.

13086

lakóház

KVE.058

12.

Fillér utca 27.

13149

lakóház

KVE.075

13.

Fő utca 70-78.
= Gyorskocsi utca 25-31.
= Kacsa utca 4-8.
= Nagy Imre tér 1.
= Vitéz utca 3.

13867

középület

KVE.063

14.

Frankel Leó út 2-4.
= Fekete sas utca 1.

15.

Frankel Leó út 112-114. (felülvizsgálat alatt)

14960

lakóház

KVE.076

16.

Frankel Leó út 55-57.
= Árpád fejedelem útja 18-19.

17.

Gábor Áron u. 1a-b

11514/61; 11514/62

lakóépület

KVE.020

18.

Gábor Áron utca 5.a

11514/68

lakóház

KVE.077

19.

Gábor Áron utca 5.b

11514/67

lakóház

KVE.078

20.

Garas utca 2.
= Trombitás út 5-7.

12089

lakóház

KVE.064

21.

Garas utca 4.

12090

lakóház

KVE.065

22.

Gyorskocsi utca 25-31.
= Fő utca 70-78.

23.

Harangvirág utca 2.
= Pasaréti út 101.

24.

Harangvirág utca 7.

11983/15

lakóépület

KVE.005

25.

Harcsa utca 1.
= Árpád fejedelem útja 18-19.

26.

Hargitai utca 2-4.
= Szilágyi Erzsébet fasor 73.

27.

Hargita utca 7.

11031/6

lakóépület

KVE.030

28.

Henger utca 1-3.
= Fekete sas utca 1.

29.

Házmán utca 6.

11573

lakóház

KVE.079

30.

Házmán utca 17.

11563

lakóház

KVE.080

31.

Herman Ottó út 10.

12033/1

lakóépület

KVE.001

32.

Horvát utca 29.
= Bem József utca 24.

33.

Herman Ottó utca 47.

12288/2

lakóház

KVE.081

34.

Hidegkúti út 216.

54394

vegyes funkciójú épület

KVE.082

35.

Hűvösvölgyi út 62.

11129/8

lakóház

KVE.015

36.

Kacsa utca 4-8.
= Fő utca 70-78.

37.

Júlia utca 7.

11510/23

lakóház

KVE.083

38.

Káplár utca 2.
= Szilágyi Erzsébet fasor 1.

13093

lakóház

KVE.035

39.

Kavics utca 16.

14532/5

lakóház

KVE.084

40.

Keleti Károly utca 23.

12866

lakóépület

KVE.012

41.

Kuruc utca 1/a.

11129/7

lakóház

KVE.013

42.

Labanc út 18.

10959/2

lakóház

KVE.050

43.

Lajos utca 1-5.

14584

iskola

KVE.011

44.

Lajos utca 2.
= Bécsi út 1.

45.

Liliom utca 9.

53192

lakóház

KVE.014

46.

Lotz Károly utca 22.

11595/11

lakóház

KVE.085

47.

Lukács utca 3.

14593/3

lakóház

KVE.044

48.

Lukács utca 4.

14589

lakóház

KVE.045

49.

Margit utca 13.

13422/2

lakóház

KVE.046

50.

Nagyajtai utca 1a-b

11514/69;11514/70

lakóépület

KVE.021

51.

Nagy Imre tér 1.
= Fő utca 70-78.

52.

Nagyajtai utca 2.a

11514/47

lakóház

KVE.086

53.

Nagyajtai utca 2.b

11514/46

lakóház

KVE.087

54.

Nyúl utca 1/b.

13073/2

lakóház

KVE.052

55.

Nyúl utca 3.

13074

lakóház

KVE.040

56.

Nyúl utca 4.

13070

lakóház

KVE.041

57.

Nyúl utca 5.

13075

lakóház

KVE.053

58.

Nyúl utca 8.

13068

lakóház

KVE.054

59.

Nyúl utca 9.

13077

lakóház

KVE.055

60.

Nyúl utca 10.

13067

lakóház

KVE.034

61.

Nyúl utca 11.

13078

lakóház

KVE.066

62.

Nyúl utca 12.

13066

lakóház

KVE.042

63.

Nyúl utca 13/a.

13083

lakóház

KVE.056

64.

Nyúl utca 14.

13065

lakóház

KVE.057

65.

Nyúl utca 16.

13064

lakóház

KVE.067

66.

Nyúl utca 17.
= Fillér utca 18.

67.

Nyúl utca 18.

12098

lakóház

KVE.068

68.

Nyúl utca 22.

12100/1

lakóház

KVE.069

69.

Palánta utca 1.
= Vérhalom utca 33/c.

15103/1

lakóház

KVE.059

70.

Pasaréti út 90.

11609/5

lakóépület

KVE.006

71.

Pasaréti út 92.

11609/6

lakóépület

KVE.007

72.

Pasaréti út 99/a.

11983/13

lakóépület

KVE.003

73.

Pasaréti út 99/b.

11983/12

lakóépület

KVE.004

74.

Pasaréti út 101.
=Harangvirág utca 2.

11982/6

lakóház

KVE.088

75.

Pasaréti út 106.

11618/11

lakóház

KVE.060

76.

Pasaréti út 113.

11974/9

lakóépület

KVE.008

77.

Páfrány út 28-30.

11467

nyaraló

KVE.097

78.

Pázsit utca 9.

11548

lakóház

KVE.038

79.

Pentelei Molnár utca 1.

15365/30

lakóház

KVE.089

80.

Pentelei Molnár utca 3.

15365/29

lakóépület

KVE.025

81.

Retek utca 24.

13113

lakóház

KVE.090

82.

Retek utca 32.

13117

lakóház

KVE.091

83.

Széher út 48.

11031/6

lakóépület

KVE.028

84.

Szemlőhegy u. 16.

15050

lakóépület

KVE.024

85.

Szemlőhegy u. 23/B.

13017/2

lakóépület

KVE.023

86.

Szemlőhegy utca 32.

15114

lakóház

KVE.070

87.

Szent József utca 8.

51584/1

nyugdíjas pedagógusotthon

KVE.092

88.

Széphalom utca 8.
= Zuhatag utca 2.

11453/1

lakóház

KVE.071

89.

Szilágyi Erzsébet fasor 1.
= Káplár utca 2.

90.

Szilágyi Erzsébet fasor 5.

13091/5

lakóépület

KVE.031

91.

Szilágyi Erzsébet fasor 47.

13047/7

szálloda

KVE.009

92.

Szilágyi Erzsébet fasor 57.

13043/20

lakóépület

KVE.022

93.

Szilágyi Erzsébet fasor 73.
=Hargitai utca 2-4.

11510/45

lakóház

KVE.093

94.

Szilágyi Erzsébet fasor 81.

11510/14

lakóház

KVE.061

95.

Szpáhi utca 15.

12636/2

lakóház

KVE.094

96.

Tárogató út 84.

11077

intézmény

KVE.032

97.

Tárogató út 98b.

11063/3

lakóépület

KVE.027

98.

Torockó köz 4.

11514/13

lakóépület

KVE.019

99.

Torockó utca 7.

11510/47

lakóház

KVE.039

100.

Torockó utca 10.

11510/25

lakóépület

KVE.018

101.

Tövis utca 10.

12645

lakóház

KVE.010

102.

Trombitás út 5-7.
= Garas utca 2.

103.

Tulipán utca 6.

12740

lakóépület

KVE.017

104.

Ürömi utca 19.

14824/2

lakóház

KVE.072

105.

Vadaskerti utca 11.

11425/3

lakóház

KVE.047

106.

Vérhalom utca 33/c.
= Palánta utca 1.

107.

Varsányi Irén utca 6.

13739

lakóház

KVE.095

108.

Vérhalom tér 7/B.

15365/35

lakóház

KVE.096

109.

Vérhalom utca 36.

15029/12

sorház

KVE.016

110.

Virág árok utca 4.

11995/3

lakóépület

KVE.033

111.

Virág árok 6/a.

11995/5

lakóház

KVE.051

112.

Virág árok 11.
= Branyiszkó út 18.

113.

Virág árok utca 15.

12301/6

óvoda

KVE.002

114.

Vitéz utca 3.
= Fő utca 70-78.

115.

Zuhatag utca 2.
= Széphalom utca 8.

116.

Völgy utca 21.

11472

-

KVE.098

117.

Zsigmond tér 1.
= Árpád fejedelem útja 18-19.

118.

Zsigmond tér 8.
= Bécsi út 1.

1.b. melléklet
A kerületi helyi védett területek jegyzéke

szám

megnevezés

hrsz

cím

HVT-1



Hidegkúti út menti
kettőzött svábházas beépítés

54584, 54585/1, 54587/8, 54588/8, 54589/7, 54589/8, 54591/4-5, 54593/1, 54594/9 egy része, 54611, 54595/1-2, 54596/16, 54596/10 egy része, 54597/4, 54598/1, 54600/3 egy része, 54600/3-4, 54605/1, 54606/2, 54606/6

Hidegkúti út 177- 207.

(54601/1) egy része, 54610/4

Párás utca egy része és a Hidegkúti út 209. - Párás utca kivezetése

54612/3

54615/1, 54616 egy része, 54617/1, 54618/5, 54619, 54620/1, 54626, 54627, 54628/7-8, 54629/2, 54632/2, 54633/7, 54634/1

Hidegkúti út 213- 233.

54566, 54570, 54571/1, 54573/4

Hidegkúti út 169-175.

HVT-2

Pénzügyőr Sporttelep:
a Ditró utca – Pasaréti út – „Pasaréti köz” által határolt terület

11637

Zuhatag sor 1. (felülvizsgálat alatt)

1.c. melléklet
A kerületi helyi védett területek térképi lehatárolása
HVT-1 Hidegkúti út menti kettőzött svábházas beépítés lehatárolása (M=1:4.000)
null
HVT-2 Pénzügyőr Sporttelep: a Ditró utca – Pasaréti út – „Pasaréti köz” által határolt terület lehatárolása (léptéktelen)
null

2. melléklet a 26/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet
A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK ÉS AZOK RÉSZTERÜLETEI
null

3. melléklet a 26/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet
A kerület azon területei, melyeken reklám közzététele, reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés elhelyezése megengedett
null