Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a civil szervezeteknek nyújtható önkormányzati támogatásokról szóló 8/2020.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 02

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a civil szervezeteknek nyújtható önkormányzati támogatásokról szóló 8/2020.(II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.01.

Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § a) pontjában, valamint a 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A civil szervezeteknek nyújtható önkormányzati támogatásokról szóló 8/2020.(II.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A rendelet alkalmazásában

a) civil szervezet: a civil tv. 2. § 6. pontja szerinti civil szervezet;

b) önkormányzat honlapja: www.siofok.hu honlap;

c) önkormányzati támogatás: támogatási szerződésben meghatározott feltételek szerint ellenérték nélkül nyújtott pénzbeli támogatás;

d) pályázó: az a civil szervezet és a képviseletére jogosult személy, aki támogatás iránt az e rendeletben foglaltak szerint kérelmet, vagy pályázatot nyújt be;

e) támogatási időszak: tárgyév január 1-jétől december 31-éig tart;

f) Támogatott: e rendelet szerint önkormányzati támogatásban részesült szervezet;

g) tárgyév: a támogatási kérelem vagy pályázat benyújtásának éve.”

2. § Az Ör. 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § A pályázó a pályázatában köteles nyilatkozni arról, hogy a pályázat benyújtásának évében és az azt megelőző két évben önkormányzati forrásból milyen támogatásban részesült és mekkora összegben.”

3. § Az Ör. 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § A Támogatott nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatott rendezvény, program megvalósítási idejére és helyére vonatkozó adatokat az önkormányzat honlapján kell közzétenni valamennyi támogatási szerződés aláírását követő 15 napon belül.”

4. § Az Ör. 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Támogatott az önkormányzati támogatás összegének felhasználásáról, a pályázatban meghatározott rendezvény, program megvalósításáról, valamint a támogatási összeg felhasználásáról a támogatási szerződésben e rendelet szerint meghatározott határidőig köteles elszámolni.”

5. § (1) Az Ör. 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az elszámolást a támogatási szerződéssel együtt kiküldött elszámolási adatlap kitöltésével, a számviteli szabályoknak megfelelően kiállított számviteli bizonylatoknak és azok kifizetését igazoló pénzügyi bizonylatoknak a Hivatal hatósági feladatot ellátó szervezeti egységéhez történő benyújtásával kell megtenni.”

(2) Az Ör. 29. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az elszámoláshoz számviteli bizonylatként számlát kell becsatolni, amennyiben a számviteli és adózási szabályok alapján annak kiállítása kötelező.

(6) A Támogatottnak az elszámolás során a 25. § (2) bekezdésben meghatározott feltétel megvalósulását fényképfelvétellel kell igazolnia.”

6. § Az Ör. 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az elszámoláshoz a számviteli bizonylatokat és azok kifizetését igazoló pénzügyi bizonylatokat záradékolni, hitelesíteni kell, mely során a számviteli bizonylat eredeti példányára rá kell vezetni a „Felhasználva a … számú támogatási szerződés elszámolásához” megjegyzést. A hitelesítés során a számviteli bizonylat fénymásolatára rá kell írni – a képviselő cégszerű aláírásával igazoltan, dátumozva – „A másolat az eredetivel mindenben megegyezik” szövegrészletet.”

7. § Az Ör. 38. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„38. § (1) Az e rendelet szerinti visszafizetési kötelezettséget az átruházott hatáskörben meghozott Polgármesteri döntés kézhezvételét követő 15 napon belül úgy kell teljesíteni, hogy a támogatási összeghez a kifizetés és a visszafizetés közötti időre eső, az államháztartásra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályokban meghatározott késedelmi kamatot is hozzá kell számítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettséget előíró Polgármesteri döntés esetén a teljes visszafizetési kötelezettség teljesítésének napját követő 2 naptári évben az e rendelet szerinti önkormányzati támogatás iránt pályázat nem nyújtható be.”

8. § Az Ör.

a) 29. § (2) bekezdésében a „számla” szövegrész helyébe a „számviteli bizonylat” szöveg,

b) 30. § (1) bekezdésében a „számla vagy” szövegrész helyébe a „számviteli bizonylat és azok kifizetését igazoló” szöveg,

c) 30. § (2) bekezdésében a „számlák és” szövegrész helyébe a „számviteli bizonylatok és azok kifizetését igazoló” szöveg,

d) 33. § (1) bekezdésében a „számlákat és pénzügyi” szövegrész helyébe a „számviteli” szöveg

lép.

9. § Hatályát veszti az Ör.

e) 39. §-a.

10. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

11. § A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően beterjesztett pályázatoknál kell alkalmazni.