Budafok- Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

egyes lakhatást érintő rendeletek módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 02

Budafok- Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendelete

egyes lakhatást érintő rendeletek módosításáról

2024.01.01.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében, a 31. § (2) bekezdésében, a 34. § (1) és (6) bekezdéseiben, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában, valamint a 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet módosítása

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Települési támogatás annak a kérelmezőnek állapítható meg, akinek családjában, - lakhatási támogatás, hátralékkezelési támogatás esetén háztartásában -, az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 50%-át, egyedül élő és egyedülálló esetén a 70%-át.”

2. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 21/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatás annak a kérelmezőnek állapítható meg, akinek családjában, - téli tüzelő támogatás, szociális tűzifa, szociális kaszálás, esetén háztartásában- az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 60%-át, egyedül élő és egyedülálló esetén a 75 %-át. ”

3. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 23/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás mértéke nem haladhatja meg a minimálbér összegének:

a) a 75 %-át, amennyiben a családban az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér 50 %-át, egyedül élő és egyedülálló esetén a 60 %-át;

b) 50 %-át, amennyiben a családban az egy főre jutó nettó havi jövedelem meghaladja az a) pontban meghatározott mértéket, de nem haladja meg az (1) bekezdésben meghatározott mértéket.”

4. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 28/D. § (2)–(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A közszolgálati lakásfenntartási támogatás vonatkozásában e rendelet rendelkezéseit az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:

a) a fennálló krízishelyzetet bizonyítani kell, valamint csatolni kell az azt alátámasztó iratokat.

b) az elismert lakásnagyság a 3. § 2. pontjában meghatározottaknál legfeljebb további 10 m2 személyenként;

c) különös méltánylást érdemlő esetben a támogatás akkor is megállapítható, ha a kérelmező a kerület közigazgatási területén érvényes lakó-, vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, de minden további feltételnek megfelel, továbbá büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tesz, miszerint a lakcíme szerinti önkormányzattól nem vesz igénybe települési támogatást lakhatási kiadásai enyhítésére.

d) lakbérhez, bérleti-, használati díjhoz való hozzájárulás pénzbeli támogatásként is megállapítható. Pénzbeli támogatás esetén a támogatás iránti kérelemhez a bérbeadó által kiállított számla, vagy albérleti díjként átutalt összeg megfizetését igazoló iratot csatolni kell. A támogatás kifizetésére a megfizetést igazoló bizonylat bemutatását követően kerülhet sor.

(3) A közszolgálati lakásfenntartási támogatás vonatkozásában e rendelet lakhatási támogatásokra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

a) a közszolgálati lakásfenntartási támogatás megállapításához a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelemnek az adósi, vagy kezesi minőségben vállalt fizetési kötelezettség levonását követően fennmaradó összege nem haladja meg a mindenkori bruttó minimálbér 70 %-át, egyedül élő és egyedülálló esetében a 80 %-át. A jövedelemszámítás során a háztartásban élők utolsó hat havi nettó átlagjövedelmét kell alapul venni.

b) a közszolgálati lakásfenntartási támogatás összege havonta legfeljebb 30.000.-Ft. Amennyiben a megállapításnál figyelembe vehető rezsiköltségek összege nem éri el a 30.000.-Ft-ot, abban az esetben a támogatás a figyelembe vehető költségek összegéig terjedhet.

c) a közszolgálati lakásfenntartási támogatást és annak folyósítását a változással érintett hónap utolsó napjával meg kell szüntetni a változás hónapját követő hónaptól, ha a kérelmező foglalkoztatási jogviszonya a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata fenntartásában működő költségvetési szervvel megszűnik.

(4) Pénzbeli támogatásként folyósított közszolgálati lakásfenntartási támogatást a határozat meghozatala hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni és tovább nem folyósítható, ha a jogosult a támogatás cél szerinti felhasználásával kapcsolatos igazolási kötelezettségének 3 hónapig nem tesz eleget. Ezen ok miatti megszüntetés esetén az eddig kifizetett támogatást vissza kell fizetni.”

5. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 28/E. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Egy évben - a rendelkezésre álló tűzifa készlet erejéig – egy háztartás részére legfeljebb összesen két erdei köbméter tűzifa igényelhető, amelynek kiszállításáról Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület közigazgatási területén a Budafok-Tétényért Városfejlesztő és Rehabilitációs Közhasznú Nonprofit Kft. gondoskodik.”

6. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet

a) 28. § (1) bekezdésében a „lakóhelye a kerületben” szövegrész helyébe a „lakóhelye, vagy tartózkodási helye a kerületben” szöveg,

b) 28/C. § (1) bekezdésében a „lakóhellyel rendelkezik” szövegrész helyébe a „lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik” szöveg,

c) 28/G. § (3) bekezdésében a „Budafok-Tétényért Városfejlesztő Kft.” szövegrész helyébe a „Budafok-Tétényért Városfejlesztő és Rehabilitációs Közhasznú Nonprofit Kft.” szöveg

lép.

2. Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosítása

7. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki:

(5. § (1) Lakás annak adható bérbe, aki megfelel az alábbi együttes feltételeknek:)

„j) aki vállalja, hogy a lakásbérleti jogviszony fennállásának igazolása érdekében a lakcímbejelentő lapot az Önkormányzat képviselője is aláírja.”

8. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 19. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az (1) bekezdés d)-h) pontjai alkalmazása során a bérlő lakásbérleti szerződése kettő évre, de legfeljebb a foglalkoztatási jogviszony fennállásáig szólhat.”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A bérleti jogviszony (5) bekezdése szerinti megszűnésekor a bérlő újabb egy évre kérelmezheti lakás bérbeadását. A bérbeadás előtt vizsgálni kell, hogy a lakás alapterülete az együttköltözők számához képest indokolt nagyságú-e.”

(3) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 19. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az (1) bekezdés d)-h) pontjai és az (5a) bekezdés szerinti bérbeadáshoz a foglalkoztatottnak csatolnia kell a munkáltató véleményét a benyújtott kérelemhez.”

9. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.