Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 27/2013. (XI. 11.) Önkormányzati Rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 22- 2023. 12. 22

Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló 27/2013. (XI. 11.) Önkormányzati Rendelet módosításáról

2023.12.22.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8.§ (2) bekezdésében 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 26/2014. (X. 30.) Önkormányzati Rendelet 23. § (4) bekezdés e) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró képviselő-testületi bizottságok véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2013. (XI. 11.) Önkormányzati Rendelete 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Hajdúnánás város közigazgatási területén lévő köztemető használatával összefüggésben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki a sírokat vagy az urnasírokat kerítéssel körülhatárolja, vagy a temető területére kutyát - a vakvezető kutyák kivételével - bevisz.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki a temetőbe engedély nélkül gépi meghajtású, vagy állati erővel vont járművel behajt, ott közlekedik. E pont alkalmazásában nem minősül jogsértő magatartásnak, aki járásképtelen személyt szállít, vagy ott történő munkavégzése céljából közlekedik járművel a köztemetőben.”

2. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2013. (XI. 11.) Önkormányzati Rendelete 6. és 7. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„6. § A közösségi együttélés alapvető szabályát sértő magatartást valósít meg, aki közterületen gépjárművet, mezőgazdasági vontatót, lassú járművet, pótkocsit, motorkerékpárt tisztít,vagy az elhelyezett emlékműveken, utcabútorzaton, virágágyás szegélyén, lépcsőkön, utcaszegélyeken, padokon, szökőkutakon, a közút tartozékain gördeszkázik, görkorcsolyázik, rollerezik, vagy kerékpározik.

7. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó helyi rendeletben foglaltaktól eltérően az égetésre engedélyezett időszakon és napi időtartamon kívül éget, vagy az égetési szempontból védelemre kijelölt intézményekre és létesítményekre vonatkozó 100 méteres távolságot és a tiltás idejét nem tartja be, vagy párás, ködös, esős időben, erős szél esetén éget,vagy a szabadtéren meggyújtott tüzet felügyelet nélkül hagyja, vagy az égetés befejezésével nem gondoskodik a tűz biztonságos eloltásáról.”

3. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2013. (XI. 11.) Önkormányzati Rendelete 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § Hajdúnánás közigazgatási területén elhelyezett utcanév táblák, valamint házszámtáblák vonatkozásában a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki az utcanévtábla elhelyezését megakadályozza, vagy a házszámtábla elhelyezési, karbantartási és pótlási kötelezettségének nem tesz eleget.”

4. § Hatályát veszti a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2013. (XI. 11.) Önkormányzati Rendelete 8. §-a.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.