Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 03. 02

Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.01.

Hajdúnánás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 26/2014. (X. 30.) önkormányzati rendelete 24-27. §-aiban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Hajdúnánás Városi Önkormányzat Pénzügyi és Ügyrendi; Egészségügyi és Szociális; Városfejlesztési; Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az évente bérbe adott lakások közül legalább 50%-ot szociális jelleggel kell bérbe adni. Ez az arány csak akkor csökkenthető, ha a meghirdetett pályázatra szociálisan rászoruló személy nem jelentkezik.”

2. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pályázati hirdetményt a lakás megüresedésétől - a bérbeadás céljára épített lakások esetében az épület használatbavételi engedélyének kiadásától számított - vagy piaci jellegű bérbeadás esetén a bérleti jogviszony lejártát megelőző 30 napon belül ki kell függeszteni.”

(2) Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 5. § (7) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó következő nyilatkozatait:)

„b) piaci alapú bérbeadás esetén vállalja, hogy a lakbér összegét a bérleti szerződés megkötéskor az általa a versenytárgyaláson vállalt, de legalább három hónapra előre megfizeti;”

3. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet II. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„II. Fejezet

Lakások bérbeadása piaci alapon”

4. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pályázók közül az részesül előnyben, aki a versenytárgyaláson a vállalt legmagasabb összegű lakbér előre és egyösszegű megfizetését a meghirdetett - legalább 3 havi - összeghez képest hosszabb időtartamra szólóan vállalja.”

5. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A legfeljebb egy évre piaci alapon bérbe adott lakás esetén a bérleti szerződés legfeljebb egy alkalommal további 1 évre meghosszabbítható, abban az esetben, ha a bérlő a szerződés lejártát megelőző második hónap 15. napjáig egyoldalú nyilatkozatával kérelmezi, az általa korábban a versenytárgyaláson vállalt és a bérleti szerződésben rögzített havi bérleti díj 20 %-kal történő emelését elfogadja, és azt legalább 3 hónapra előre egy összegben megfizeti a bérleti szerződés lejárta előtti második hónapban.”

6. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Szociális helyzet alapján önkormányzati bérlakásra az a személy jogosult, akinek az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap

a) családban élők esetében - a vele együttköltözőket számítva - 400%-át,

b) egyedülálló esetén 550%-át,

c) gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő szülő esetében 410%-át.”

7. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázatot azok a házaspárok, illetve élettársak nyújthatják be,)

„f) akiknek a pályázókat és a velük együttköltözőket is figyelembe véve – az egy főre jutó havi nettó jövedelem eléri a szociális vetítési alap 200 %-át.”

8. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet a következő fejezettel egészül ki:

„IV/A. Fejezet

4080 Hajdúnánás, Bethlen Gábor krt. 41. szám alatti lakások bérbeadása

13/A. Jogosultság feltételei

15/A. § (1) A pályázatot azok a személyek nyújthatják be,

a) akik a kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötték be a 32. életévüket,

b) akik házaspárok, illetve élettársak és a kérelem benyújtásának időpontjában legalább az egyik fél még nem töltötte be a 32. életévét, és a házasságkötés tényét házassági anyakönyvi kivonat másolatával, az élettársi viszonyt nyilvántartásba vételről szóló okirattal igazolják,

c) akik vállalják, hogy a pályázott lakás elnyerése esetén valamely pénzintézetnél a bérleti jogviszony időtartamára lakás-előtakarékossági szerződést kötnek, amelynek összege havonta minimum 20.000 Ft/fő.

d) akik rendelkeznek a Hajdúnánás Városi Önkormányzat illetékességi területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel vagy házaspárok, illetve élettársak esetén legalább az egyik pályázó rendelkezik a Hajdúnánás Városi Önkormányzat illetékességi területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel,

e) akik legalább hat hónapot meghaladó folyamatos foglalkoztatásra irányuló jogviszonnyal rendelkeznek, és

f) akiknek a pályázókat és a velük együttköltözőket is figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap tizenkétszeresét.

(2) Nem jogosult a 4080 Hajdúnánás, Bethlen Gábor krt. 41. szám alatti lakásra az a pályázó vagy a vele együtt költöző:

a) akik külön-külön, vagy együttesen lakóingatlan 50 %-os, vagy azt meghaladó mértékű tulajdonjogával rendelkeznek, kivéve, ha az ingatlanra más személy javára szóló haszonélvezeti jog van bejegyezve,

b) aki lakóingatlanra vonatkozó haszonélvezeti joggal rendelkezik,

c) aki saját tulajdonú lakóingatlanát 5 éven belül elidegenítette,

d) aki 10 éven belül pénzbeli térítés ellenében mondott le bérlakásáról,

e) aki már rendelkezett önkormányzati bérlakással, melyet kedvezményesen megvásárolt,

f) akinek a bérleti jogviszonyát neki felróható okból a bérbeadó felmondással megszüntette,

g) aki önkormányzati lakásban lakik jogcím nélkül használóként, vagy

h) aki szociális, jövedelmi, vagyoni viszonyaira vonatkozóan olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogtalan előnyt jelentenek.

13/B. A pályázati eljárás különös szabályai

15/B. § (1) A pályázat értékelése során előnyt jelent, ha a pályázó

a) 15/A. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott kötelező összeget meghaladó megtakarítást vállal,

b) hosszabb idő óta rendelkezik folyamatos hajdúnánási állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel,

c) a bérleti szerződés határidejének lejártára, illetve a szerződés bármely okból történő megszűnésének esetére szóló befogadói nyilatkozatot csatol.

(2) A 15/A. § (1) bekezdés c) pontjában hivatkozott feltétel esetén elfogadható az a lakás-előtakarékossági szerződés, vagy bármely, pénzintézetnél kötött, havi rendszerességgel fizetendő, megtakarítási célú szerződés is, függetlenül annak megnevezésétől, amelyen a pályázó nem szerződő fél, de ő van kedvezményezettként megjelölve.

13/C. Bérleti szerződés időtartama

15/C. § (1) A lakásra vonatkozó bérleti szerződés első alkalommal 3 évre megállapított, határozott időtartamra szólhat.

(2) Az összesen 3 éves határozott idő leteltét követően, a bérlő kérésére a lakásbérleti szerződést egy alkalommal legfeljebb további 1 évre lehet meghosszabbítani, amennyiben

a) a bérlőnek nincs bérleti díj, közös költség, közüzemi díj vagy helyi adó tartozása, és

b) a bérlő a lakás karbantartásáról gondoskodott.

(3) A 3 éves határozott idő leteltét követően azon bérlők esetén, ahol a bérlő, vagy vele közös háztartásban élő külön-külön, vagy együttesen, lakóingatlan 50 %-os, vagy azt meghaladó mértékű tulajdonjogával rendelkezik, a bérleti szerződés meghosszabbítására a tulajdonszerzést követő legfeljebb 1 évig van lehetőség, de maximum a bérleti szerződés megkötésétől számított összesen 4. év végéig. Ha az ingatlanra más személy javára szóló haszonélvezeti jog van bejegyezve, a bérlő a (2) bekezdés szerinti feltételekkel jogosult a szerződés meghosszabbítására.

(4) A lakás bérleti joga nem cserélhető el és nem ruházható át.”

9. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § A polgármester – a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett – pályázat kiírása nélkül jogosult legfeljebb 12 hónapos határozott időre – a rendelkezésre álló bérleti szerződéssel nem érintett lakás vonatkozásában –bérleti szerződést kötni azon kérelmezővel,

a) akinek életveszélyessé minősített lakás, elemi csapás bekövetkezte vagy bűncselekmény áldozataként elszenvedett élethelyzet, előre nem látható hirtelen bekövetkező esemény miatt a lakhatása lehetetlenné vált vagy létfenntartása veszélyeztetve van

b) akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap háromszorosát, egyedülálló esetén a négyszeresét, és

c) aki vagy a vele együtt költöző nem rendelkezik a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény szerint meghatározott vagyonnal.”

10. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 51. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Dönt a piaci jelleggel bérbe adott lakások esetén a bérleti szerződések 1 évet követő meghosszabbításáról a bérlő egyoldalú kérelmére.”

11. § Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

12. § Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet

a) 1. melléklet szerinti csatolmánya,

13. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelethez

1. Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 1. melléklet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Lakásbérleti díjak”

2. Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának szabályairól szóló 16/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a következő táblázattal egészül ki:

Díj megnevezése

2022. augusztus 1-től hatályos díjak

2023. január 1-től hatályos díjak

2024. január 1-től hatályos díjak

2025. január 1-től hatályos díjak

LAKÁSOK

Ft/m2

Ft/m2

Ft/m2

Ft/m2

összkomfortos

Piaci alapú bérleti díj

Határozott idő

700

770

850

930

Határozatlan idő

900

990

1090

1200

Szociális alapú bérleti díj

Határozott idő

3 évig

305

340

370

410

3 éven túl

405

450

490

540

5 éven túl

510

560

620

680

Határozatlan idő

585

640

710

780

Fecskelakás”

5 évig

275

300

330

370

5 éven túl

550

610

670

730

Szükséglakás határozott időre

255

280

310

340

Bethlen Gábor krt. 41. szám alatti lakások 2023. március 1-jét követő bérbeadása esetén

3 évig

900

1000

1100

3 éven túl

1500

1500

1500

komfortos

Piaci alapú bérleti díj

Határozott idő

600

660

730

800

Határozatlan idő

700

770

850

930

Szociális alapú bérleti díj

Határozott idő

3 évig

260

290

310

350

3 éven túl

350

390

420

470

5 éven túl

435

480

530

580

Határozatlan idő

455

500

550

610

Szükséglakás határozott időre

220

240

270

290

félkomfortos

Piaci alapú bérleti díj

Határozott idő

300

330

360

400

Határozatlan idő

500

550

610

670

Szociális alapú bérleti díj

Határozott idő

3 évig

130

140

160

170

3 éven túl

175

190

210

230

5 éven túl

220

240

270

290

Határozatlan idő

325

360

390

430

Szükséglakás határozott időre

110

120

130

150

komfort nélkül

Piaci alapú bérleti díj

Határozott idő

200

220

240

270

Határozatlan idő

400

440

480

530

Szociális alapú bérleti díj

Határozott idő

3 évig

85

90

100

110

3 éven túl

115

130

140

150

5 éven túl

145

160

180

190

Határozatlan idő

260

290

310

350

Szükséglakás határozott időre

75

80

90

100

2. mellékletben meghatározott lakás

Piaci alapú bérleti díj

Határozott idő

760

840

920

1010

Határozatlan idő

960

1060

1160

1280

Szociális alapú bérleti díj

Határozott idő

3 évig

335

370

410

450

3 éven túl

435

480

530

580

5 éven túl

550

610

670

730

Határozatlan idő

625

690

760

830