Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 02. 02

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.01.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében és 132. § (4) bekezdése g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rászorult személyek támogatásáról szóló 10/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„a) család: a Szoctv. 4. § (1) bekezdésének c) és d) pontja szerinti közösség, fiatal felnőtt kérelmező vonatkozásában: a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülő házastársa vagy élettársa, valamint a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató testvér, továbbá korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, és mostohatestvér, amennyiben ez az állapot a testvér 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt,”

2. § A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Havi rendszerességgel folyósított rendszeres újbudai támogatás annak a kérelmezőnek állapítható meg, akinek a családjához vagy háztartásához tartozó személyek közül senki nem rendelkezik olyan hasznosítható ingatlannal, járművel, vagyoni értékű joggal, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt - jövedelemként figyelembe nem vett - összeggel, amelynek együttes forgalmi értéke a szociális vetítési alap kettőszázszorosát meghaladja, mely alól kivétel az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.”

3. § Hatályát veszti a Rendelet 2. § (2) bekezdés e) pontja.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.