Somogyfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 13- 2025. 12. 30

Somogyfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.02.13.

Somogyfajsz Község Önkormányzat Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések, a rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire, a polgármesterre, a bizottságokra, a közös hivatalra és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2)–(3) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervként működő intézmények külön-külön alkotnak egy-egy címet. Ennek felsorolását e rendelet 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklet szerint külön-külön címet alkotnak.

II. Fejezet

Az önkormányzat 2023. évi költségvetése

1. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány/többlet mértéke

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2023. évi költségvetését 162.420.946 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel, 162.420.946 Ft tárgyévi költségvetési kiadással és 0 Ft költségvetési hiánnyal állapítja meg.

(2) A működési célú bevételt 161.820.946 Ft-ban, ebből

a) finanszírozási célú pénzügyi műveleteket Ft-ban,

b) előző évi pénzmaradványt 13.214.423 Ft-ban,

c) előző évi intézményi (óvoda) pénzmaradvány 172.783 Ft-ban,

d) vállalkozási maradványt Ft-ban,

e) önkormányzat intézményi bevétel (étkezés) 6.544.350 Ft-ban,

(3) Az önkormányzat működési célú kiadásait 161.820.946 Ft-ban állapítja meg.

(4) Az önkormányzat költségvetésében megjelenő kiadásokat az alábbiakban állapítja meg:

a) a személyi juttatások kiadásait 44.177.672 Ft-ban,

b) a munkaadókat terhelő járulékokat és a szociális hozzájárulási adót 4.397.831 Ft-ban,

c) a dologi kiadásokat 32.483.187 Ft-ban,

d) az ellátottak pénzbeli juttatásait 3.144.000 Ft-ban,

e) egyéb működési célú kiadásokat 1.229.055 Ft-ban,

f) az általános tartalékot 3.160.000 Ft-ban,

g) g, a céltartalékot 0 Ft-ban,

h) a finanszírozási célú működési kiadásokat 3.723.604 Ft-ban.

(5) Az önkormányzat intézményének (óvoda) költségvetésében megjelenő kiadásokat az alábbiakban állapítja meg:

a) a személyi juttatások kiadásait 37.714.666 Ft-ban,

b) a munkaadókat terhelő járulékokat és a szociális hozzájárulási adót 4.861.755 Ft-ban,

c) a dologi kiadásokat 26.929.176 Ft-ban,

d) az ellátottak pénzbeli juttatásait 0 Ft-ban,

e) egyéb működési célú kiadásokat 0 Ft-ban,

f) az általános tartalékot 0 Ft-ban,

g) a céltartalékot 0 Ft-ban,

h) a finanszírozási célú működési kiadásokat 0 Ft-ban,

(6) A felhalmozási célú bevételt 600.000 Ft-ban állapítja meg, ebből:

a) finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 Ft-ban,

b) előző évi pénzmaradványt 0 Ft-ban,

c) vállalkozási maradványt 0 Ft-ban.

(7) A felhalmozási célú kiadást 600.000 Ft-ban ebből:

a) intézményi beruházások összegét 120.000 Ft-ban,

b) felújítások összegét 0 Ft-ban,

c) kormányzati beruházások összegét Ft-ban,

d) lakástámogatás összegét Ft-ban,

e) lakásépítés összegét Ft-ban,

f) egyéb felhalmozási kiadások összegét Ft-ban,

g) tartalék összegét 480.000 Ft-ban állapítja meg.

(8) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, vállalkozási maradványt – beleértve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/20011.(XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Áht.) 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(9) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

2. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit - e rendelet 4. melléklet tartalmazza, a következő két év tervezhető bevételeit a 5. melléklet tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait e rendelet 6. melléklet tartalmazza, a következő két év tervezhető kiadásai az 7. melléklet, a kiadások kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatonkénti bontását az 8. melléklet tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 9. melléklet tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 10. melléklet tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 11. melléklet tartalmazza.

(6) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 12. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A képviselő-testület az önállóan működő költségvetési szerv bevételeit és kiadásait e rendelet 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek engedélyezett létszámát e rendelet 14. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként a 15. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) Azokat a fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét e rendelet 16. melléklet tartalmazza.

(5) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 17. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 18. melléklet tartalmazza.

3. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

6. § (1) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 0 e Ft forrás kiegészítő hitel felvételét hagyja jóvá. Ezen belül a felhalmozási célú hitel összege 0 e Ft, a legfeljebb 1 éven belüli időtartamra felvehető likvid hitel összege 0 e Ft.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a számlavezető bankkal az éven belül lejáró folyószámla hitelkeret megállapodásnak a bankszámla-szerződésben rögzített 2023. évi kondíciókkal történő aláírására, illetve amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére.

4. A bevételi többlet kezelése

7. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 250 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

5. Általános és céltartalék

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 4.120.000 Ft összegben állapítja meg, jelen rendelet 19. melléklet szerint.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0 Ft összegben állapítja meg.

(3) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

6. Több éves kihatással járó feladatok

9. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 20. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

7. Előirányzat-felhasználási ütemterv

10. § A 2023. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 21. melléklet tartalmazza.

8. Közvetett támogatások

11. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 22. melléklet tartalmazza.

III. Fejezet

A 2023. évi költségvetés végrehajtása

9. A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

12. § (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló módosított 8/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletben átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási, bevételi előirányzatok közötti és a céltartalék terhére történő átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházat át.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 15. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

13. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

14. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

15. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Somogysárdi Közös Önkormányzati hivatal.

16. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

10. A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

17. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)–(6) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) – (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve Áht. 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket100 ezer Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján a képviselő-testület dönt.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(7) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

11. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

18. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-a.

(2) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

12. Támogatási szerződés

19. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:

a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.

(3) A képviselő-testület évente a november 15-ig megalkotandó éves belső ellenőrzési tervébe beépíti a helyi önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatások felhasználása elszámolásának ellenőrzését.

(4) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás egy évig nem ítélhető meg.

20. § A nettó ötmillió Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet III. Gazdálkodási adatok 4. pontjában meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon, illetve e törvénynek megfelelően a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.

21. § A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

22. § A Környezetvédelmi Alap bevételeit szennyvízkezelés, szelektív hulladékkezelés és az ivóvízminőség-javítás megvalósításához kell felhasználni.

13. Szolgáltatási szerződés

23. § (1) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(2) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(3) A szerződéskötés feltétele, hogy

a) a költségvetési szerv az adott feladat ellátáshoz megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy

b) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.

(4) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.

(5) A feladat ellátásának – a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.

(6) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az ellátandó feladatot,

b) a díjazás mértékét,

c) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,

d) a szerződés időtartamát,

e) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,

f) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

14. Önkormányzati biztos kirendelése

24. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

IV. Fejezet

Záró és egyéb rendelkezések

25. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

26. § Ez a rendelet 2023. február 13-án lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Címrend

Az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervei

Somogyfajsz Község Önkormányzata

Az önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei

Somogyfajszi Bújj, bújj zöldág Óvoda

Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások

2. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Előző év pénzmaradványa

Ft-ban

Működési cél

13 214 423

Felhalmozási cél

0

Összesen

13 214 423

3. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

0

0

Hitelfelvétel

0

0

Finanszírozási célú bevételek összesen

0

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

0

0

4. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat 2023. évi bevételi előirányzatai

Ft-ban

1. Működési célú támogatások áh-n belülről

134 580 686

Önkormányzatok működési támogatásai

93 090 104

Elvonások és befizetések bevételei

Műk.célú támogatások, kölcsönök visszatérülése

Műk.célú támogatások, kölcsönök igénybevétele

Egyéb működési célú támogatások áh-n belülről

41 490 582

központi költségvetési szervek

központi kezelésű előirányzatok

EU-s programok

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok

társadalombiztosítás pénzügyi alapjai

14 882 400

elkülönített állami pénzalapok

26 608 182

helyi önk. és költségvetési szerveik

társulások és költségvetési szerveik

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveik

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveik

2. Felhalmozási célú támogatások áh-n belülről

3. Közhatalmi bevételek

4 060 000

kommunális adó

1 100 000

iparűzési adó

2 900 000

egyéb közhatalmi bevételek

60 000

Adók követelések megtérülése

4. Működési bevételek

3 178 704

készletértékesítés

3 000 000

szolgáltatások ellenértéke

tulajdonosi bevételek

közvetített szolgáltatás

178 704

Áfa bevételek

Kamatbevételek

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

Egyéb működési bevételek

5. Felhalmozási bevételek

600 000

Immateriális javak értékesítése

Ingatlanok értékesítése

600 000

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

Részesedések értékesítése

Részesedések megszűnéséhez kapcs. bevételek

6. Működési célú átvett pénzeszközök

70 000

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

8. Finanszírozási bevételek

13 214 423

Belföldi finanszírozás bevételei:

13 214 423

hitel, kölcsönfelvétel

belföldi értékpapírok bevételei

maradvány igénybevétele

13 214 423

Államháztartáson belüli megelőlegezések és törl.

Központi, irányító szervi támogatás

Betétek megszüntetése

Külföldi finanszírozás bevételei

Bevételek összesen

155 703 813

Somogyfajszi Bújj, bújj zöldág Óvoda bevétele

69 505 597

Konszolidált bevétel

162 420 946

5. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat bevételei 2023., 2024. és 2025. évben

Eredeti ei.

Ft

2023

2024

2025

1. Működési célú támogatások áh-n belülről

134 580 686

145 964 226

153 262 437

Önkormányzatok működési támogatásai

93 090 104

102 399 114

107 519 070

Elvonások és befizetések bevételei

Műk.célú támogatások, kölcsönök visszatérülése

Műk.célú támogatások, kölcsönök igénybevétele

Egyéb működési célú támogatások áh-n belülről

41 490 582

43 565 111

45 743 367

2. Felhalmozási célú támogatások áh-n belülről

0

8 000 000

12 000 000

3. Közhatalmi bevételek

4 060 000

4 263 000

4 476 150

kommunális adó

1 100 000

1 155 000

1 212 750

iparűzési adó

2 900 000

3 045 000

3 197 250

egyéb közhatalmi bevételek

60 000

63 000

66 150

4. Működési bevételek

3 178 704

3 150 000

3 307 500

készletértékesítés

3 000 000

3 150 000

3 307 500

szolgáltatások ellenértéke

tulajdonosi bevételek

Közvetített szolgáltatások

178 704

Áfa bevételek

Kamatbevételek

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

Egyéb működési bevételek

5. Felhalmozási bevételek

600 000

Immateriális javak értékesítése

Ingatlanok értékesítése

600 000

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

Részesedések értékesítése

Részesedések megszűnéséhez kapcs. bevételek

6. Működési célú átvett pénzeszközök

70 000

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

8. Finanszírozási bevételek

13 214 423

9 000 000

6 000 000

Belföldi finanszírozás bevételei:

hitel, kölcsönfelvétel

belföldi értékpapírok bevételei

maradvány igénybevétele

13 214 423

9 000 000

6 000 000

Államháztartáson belüli megelőlegezések és törl.

Központi, irányító szervi támogatás

Betétek megszüntetése

Külföldi finanszírozás bevételei

Bevételek összesen

155 703 813

170 377 226

179 046 087

Somogyfajszi Bújj, bújj zöldág Óvoda bevétele

69 505 597

72 980 877

76 629 921

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

162 420 946

174 377 226

183 046 087

6. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat 2023. évi kiadási előirányzatai

Ft-ban

Működési kiadások:

89 071 745

1. Személyi juttatások

44 177 672

2. Munkaadókat terhelő járulékok és szoc.hj. adó

4 397 831

3. Dologi kiadások

32 483 187

4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 144 000

5. Egyéb működési célú kiadások

4 869 055

elvonások, befizetések

támogatások, kölcsönök nyújtása

támogatások, kölcsönök törlesztése

egyéb működési célú támogatások áh-n belülre

749 055

egyéb működési célú támogatások áh-n kívülre

árkiegészítések, ártámogatások, kamattámogatások

tartalékok

4 120 000

Felhalmozási kiadások:

120 000

6. Beruházások

120 000

7. Felújítások

8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

9. Finanszírozási kiadások

66 512 068

Belföldi finanszírozás kiadásai:

Hitel, kölcsöntörlesztés

Belföldi értékpapírok kiadásai

Központi, irányítószervi támogatás folyósítása

62 788 464

Pénzeszk. betétként elhelyezése

Külföldi finanszírozás kiadásai

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafiz.

3 723 604

Kiadások összesen

155 703 813

Somogyfajszi Bújj, bújj zöldág Óvoda kiadása

69 505 597

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

162 420 946

7. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat kiadásai 2023., 2024. és 2025. évben

Ft-ban

2023

2024

2025

Működési kiadások:

89 071 745

89 561 036

90 465 795

1. Személyi juttatások

44 177 672

48 595 439

53 454 983

2. Munkaadókat terhelő járulékok és szoc.hj. adó

4 397 831

6 317 407

6 949 148

3. Dologi kiadások

32 483 187

19 627 779

15 449 163

4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 144 000

9 600 000

10 200 000

5. Egyéb működési célú kiadások

4 869 055

5 420 411

4 412 501

Felhalmozási kiadások:

120 000

8 000 000

12 000 000

6. Beruházások

120 000

8 000 000

12 000 000

7. Felújítások

8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

9. Finanszírozási kiadások

66 512 068

72 816 189

76 580 292

Belföldi finanszírozás kiadásai:

Hitel, kölcsöntörlesztés

Belföldi értékpapírok kiadásai

Központi, irányítószervi támogatás folyósítása

62 788 464

69 980 877

72 629 921

Pénzeszk. betétként elhelyezése

Külföldi finanszírozás kiadásai

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafiz.

3 723 604

3 835 312

3 950 371

Kiadások összesen

155 703 813

170 377 225

179 046 087

Somogyfajszi Bújj, bújj zöldág Óvoda kiadása

69 505 597

72 980 877

76 629 921

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

162 420 946

174 377 225

183 046 087

8. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat 2023. évi kiadási előirányzatai feladatok szerint

cofog

megnevezés

kötelező feladat

önként vállalt feladat

államigazga-tási feladat

összesen

0111130

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

16 821 365

16 821 365

064010

Közvilágítás

2 875 045

2 875 045

066020

Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

2 706 372

2 706 372

013320

Köztemető-fenntartás és -működtetés

4 567 871

120 000

4 687 871

018030

Támogatási célú finanszírozási műveletek (társulások, szociális c átadott pénzeszk.)

749 055

749 055

091140

Óvodai nevelés működtetési feladatai

1 052 684

1 052 684

Konyha kiadásai

1 119 930

1 119 930

107060

Egyéb szociális ellátások

3 144 000

3 144 000

018030

Óvoda, konyha finanszírozás

62 788 464

62 788 464

082091

Közművelődés

107055

Falugondnoki szolgálat

7 100 076

7 100 076

041237

Közfoglalkoztatás

30 114 505

30 114 505

072111

Háziorvosi alapellátás

12 368 436

12 368 436

082092

Közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

2 153 702

2 153 702

Jelenlét pont

178 704

178 704

062020

Településfejlesztési projektek

018010

Állami támogatás megelőlegezés

3 723 604

3 723 604

Tartalék

4 120 000

4 120 000

Összesen

155 405 109

298 704

155 703 813

091110

Óvoda

69 505 597

69 505 597

Konszolidált összesen

162 122 242

298 704

162 420 946

9. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásai beruházásonként

Ft-ban

Feladat megnevezése

Előirányzat összege

Padok beszerzése temetőbe

120 000

Beruházási kiadások összesen

120 000

10. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásai felújításonként

Ft-ban

Felújítási cél megnevezése

Előirányzat összege

Felújítások összesen

0

11. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Lakosságnak juttatott támogatások

Ft-ban

Ellátottak pénzbeli juttatásai

Eredeti előirányzat

Települési segélyek

3 000 000

Lakásfenntartási támogatások

144 000

Összesen

3 144 000

12. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

EU támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai

2023

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forás

Összesen

EU program, projekt megnevezése

EU forrás

Saját forás

Összesen

13. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Az önállóan működő (ÖM) költségvetési szerv bevételei és kiadásai

Somogyfajszi Bújj, bújj zöldág Óvoda

I. BEVÉTELEK:

Ft-ban

Eredeti előirányzat

Működési bevételek:

6 544 350

Felhalmozási bevételek:

Finanszírozási bevételek:

62 961 247

Központi, irányítószervi támogatás

62 788 464

Pénzmaradvány felhasználás

172 783

Bevételek összesen

69 505 597

II. KIADÁSOK:

Ft-ban

ebből

Eredeti előirányzat

kötelező feladat

önként vállalt feladat

Működési kiadások:

69 505 597

69 505 597

0

1. Személyi juttatások

37 714 666

37 714 666

2. Munkaadókat terh. járulék és szoc.hj. adó

4 861 755

4 861 755

3. Dologi kiadások

26 929 176

26 929 176

4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

5. Egyéb működési célú kiadások

Felhalmozási kiadások:

-

6. Beruházások

7. Felújítások

8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

9. Finanszírozási kiadások

-

Belföldi finanszírozás kiadásai:

Hitel, kölcsöntörlesztés

Belföldi értékpapírok kiadásai

Központi, irányítószervi támogatás folyósítása

Pénzeszk. betétként elhelyezése

Külföldi finanszírozás kiadásai

Adóssághoz nem kapcs. származékos ügyletek kiadásai

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

69 505 597

Létszám:

8 fő

14. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési szerv(ek) engedélyezett létszáma

Költségvetési szerv

Létszám (fő)

1, Önkormányzat

4

2, Költségvetési szerv (Somogyfajszi bújj, bújj zöldág Óvoda)

8

Összesen:

12

15. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A közfoglalkoztatottak létszáma költségvetési szervenként

Költségvetési szerv

Létszám

önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv - Önkormányzat

15

önállóan működő költségvetési szerv - Óvoda

0

Összesen:

15

16. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Az adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege

Fejlesztési célok megnevezése

Adósságot keletkeztető ügylet összege

Összesen:

0

17. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

Ft-ban

Saját bevételek

2023. év

a helyi adóból származó bevétel,

4 000 000

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel,

600 000

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel,

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel,

bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint

60 000

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés.

Összesen:

4 660 000

Ft-ban

Adósságot keletkeztető ügyletek a következő öt évben

2023

2024

2025

2026

2027

hitel, kölcsön

értékpapír

váltó

pénzügyi lízing

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték,

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

Összesen:

0

0

0

0

0

18. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat költségvetési mérlege

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

összeg (Ft)

Megnevezés

összeg (Ft)

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

142 489 390

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

89 191 745

Működési célú

141 889 390

Működési célú

88 591 745

Működési célú támogatások

134 580 686

Személyi jellegű kiadások

44 177 672

Közhatalmi bevételek

4 060 000

Munkaadót terh. jár. és szociális hj adó

4 397 831

Működési bevételek

3 178 704

Dologi kiadások

32 483 187

Működési célú átvett pénzeszközök

70 000

Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 144 000

Egyéb működési célú kiadások

4 389 055

ebből: működési célú tartalékok

3 160 000

Felhalmozási célú bevétel

600 000

Felhalmozási célú kiadás

600 000

Felhalmozási célú támogatások áh-n belülről

Beruházások

120 000

Felhalmozási saját bevételek

600 000

Felújítások

Iparűzési adó felhalmozási célú felhaszn.

Egyéb felhalmozási kiadások

Felhalmozási célú tartalékok

480 000

KÖLTSÉGVETÉSI TÖBBLET

53 297 645

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

Működési többlet

53 297 645

Működési hiány

Felhalmozási többlet

Felhalmozási hiány

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ BEVÉTEL

13 214 423

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ KIADÁS

66 512 068

Működési célú

13 214 423

Működési célú

66 512 068

Felhalmozási célú

Felhalmozási célú

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

155 703 813

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

155 703 813

Működési célú bevételek összesen

155 103 813

Működési célú kiadások összesen

155 103 813

Felhalmozási célú bevételek összesen

600 000

Felhalmozási célú kiadások összesen

600 000

KONSZOLIDÁLT BEVÉTEL

162 420 946

KONSZOLIDÁLT KIADÁS

162 420 946

Működési célú bevételek

161 820 946

Működési célú kiadások

161 820 946

Felhalmozási célú bevételek

600 000

Felhalmozási célú kiadások

600 000

19. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Tartalék felosztása

Ft-ban

Cél megnevezése

Összeg

Általános tartalék (működési)

3 640 000

Általános tartalék (beruházási)

480 000

Összesen:

4 120 000

20. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

A többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

Ft-ban

Feladat megnevezése (években)

2023

2024

2025

2026

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból

beruházási és fejlesztési hitelek

működési célú hosszú lejáratú hitelek

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

Összesen

-

-

-

-

21. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat-felhasználási ütemterv

jan.

febr.

márc.

ápr.

máj.

jún.

júl.

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

össz

BEVÉTELEK

Működési célú támogatások

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 057

11 215 059

134 580 686

Felhalmozási célú támogatások

0

Közhatalmi bevételek

203 000

203 000

203 000

812 000

203 000

203 000

203 000

203 000

812 000

203 000

203 000

609 000

4 060 000

Működési bevételek

264 892

264 892

264 892

264 892

264 892

264 892

264 892

264 892

264 892

264 892

264 892

264 892

3 178 704

Felhalmozási bevételek

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

100 000

600 000

Működési célú átvett pénzeszk.

10 000

10 000

10 000

10 000

10 000

10 000

10 000

70 000

Felhalmozási célú átvett pénzeszk.

0

Pénzmaradvány igénybevétel

1 172 368

1 172 368

1 292 368

563 368

1 172 368

1 172 368

1 272 368

1 282 368

673 368

1 282 368

1 282 368

876 375

13 214 423

Hitelek, kölcsönök

0

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

12 965 317

12 965 317

13 085 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 326

155 703 813

KIADÁSOK

Működési kiadások

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 645

7 422 650

89 071 745

Felhalmozási kiadások

120 000

120 000

Finanszírozási kiadások

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 672

5 542 676

66 512 068

KIADÁSOK ÖSSZESEN

12 965 317

12 965 317

13 085 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 317

12 965 326

155 703 813

22. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

Közvetett támogatások

Támogatás megnevezése

Összeg (Ft-ban)

ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

0

lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

0

helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként

0

helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

0

egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege

0