Ligetfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 17

Ligetfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2023.02.17.

Ligetfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Ligetfalva község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya a Ligetfalva Község Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában lévő a Ligetfalva, külterület 038. hrsz. alatti köztemetőre terjed ki.

2. § (1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) Az önkormányzat (továbbiakban: fenntartó) a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat számozott sorokra kell osztani. A sorokban a fenntartó számozott sírhelyeket jelöl ki.

(2) A sírhelytáblákról nyilvántartást kell vezetni.

(3) A sírbolthelyeket külön kell megjelölni és azokról sírboltkönyvet kell vezetni. A sírhelyek beosztását, számozását, megjelölését a képviselő-testület állapítja meg.

(4) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani.

(5) A fenntartó gondoskodik a temetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről. A változásokat havonta rögzíteni kell.

4. § (1) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető és a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozások kötelesek a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett az általa megjelölt temetési helyre temettetheti.

(3) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

5. § Az önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

6. § (1) A temető március 1. és szeptember 30. közötti időszakban 7.00 óra 19.00 óra között, október 1. és február 28. közötti időszakban 7.00 óra 17.00 óra között tart nyitva, kivéve október 31. és november 1. napját, amikor a köztemető 7.00 órától 21.00 óráig tart nyitva.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(3) Járművel behajtani, közlekedni csak a fenntartó engedélyével szabad, kivéve a halottszállító járművet, amely a ravatalozóig közlekedhet, indokolt esetben engedélyt kap a sírok megközelítésére. A temetőbe gépjárművel való behajtás díjmentes.

(4) Kutyával – kivéve a vakvezető kutyát – vagy más állattal a temető területére bemenni nem szabad.

(5) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek testi épségéért és a gyermek által esetlegesen okozott károkért a felügyeletével megbízott személy felelős.

7. § (1) A temető területén a tűzgyújtás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A kegyeleti céllal történő gyertya- és mécsesgyújtásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni úgy, hogy tűz ne keletkezzen. A tűzkár okozója polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(3) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen a víz.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(5) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt vagy sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét a fenntartó jelöli ki. Építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

8. § (1) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket (sírkeretet) 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról a temetést megrendelő köteles gondoskodni.

(2) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult kötelezhető a szabálytalanul elhelyezett tárgyak, növények eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén a fenntartó jogosult a sírhely méreteit meghaladó növényi részek eltávolítására.

(4) A sírhelyek gondozásából keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni, az elhervadt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(5) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

9. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, és ne szennyezzék be.

(4) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

10. § (1) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abba elhelyezhető legyen.

(2) A koporsós temetkezés céljára használt sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter,

b) kettős sírhely: hossza 2,1m, szélessége 2 m, mélysége legalább 2 méter,

c) gyermeksírhely: hossza 1,3 m, szélessége 0,6 m, mélysége legalább 1,6 méter,

d) urnasírhely: hossza 0,8 m, szélessége 0,6 m, mélysége legalább 1 méter.

(3) A sírok egymástól lévő távolsága 60 cm, gyermek sír esetén 30 cm. A régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie

(4) A sorok közötti távolságnak 0,6-1,0 m-nek kell lennie.

(5) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 1 méter.

11. § (1) A temetési hely felett használati jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A sírhelyek, urnasírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól. Koporsós rátemetés esetén a használati idő az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.

(2) A sírhelyek, urnasírhelyek további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható (újraváltás), kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül

(3) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) A sírhely feletti használati jog megállapítása és az elhunyt adatainak nyilvántartásba vétele céljából az urnát személyesen – temetési szertartás és temetkezési vállalkozó közreműködése nélkül – a sírba helyező hozzátartozó köteles az urna elhelyezését a fenntartónak bejelenteni.

12. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A temetőben temetkezési szolgáltatást végzőknek temető fenntartási hozzájárulást kell fizetni. A díjtételeket az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A használati jogosultság kezdő napja a megváltási díj megfizetésének napja. A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető, az újra megváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(4) A megváltatlan, elhagyott, több mint 10 éve gondozatlan sírhely esetében a sírhely újra megválthatók, ha a fenntartó hat hónap időtartamon belül legalább kétszer a weboldalán, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(5) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

13. § (1) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék csak a fenntartó engedélyével létesíthető.

(2) Síremléket előregyártott elemből is lehet létesíteni. Amennyiben a síremlék, sírszegély, fedlap elkészítésére a helyszínen kerül sor, a hozzátartozó köteles a területet eredeti állapotába visszaállítani.

(3) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos. A felállított síremléket csak a fenntartó engedélyével lehet eltávolítani. Síremlék megsemmisítése tilos.

(5) A temetési helyeken elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága l,5 m.

(6) Sírbolt csak a fenntartó hozzájárulásával építhető.

(7) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a rendelkezői minőségét a nyilvántartásba bejegyeztette.

14. §1

15. § Ez a rendelet 2023. február 16-án lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek használatáért fizetendő szolgáltatási és megváltási bruttó díjak

1. Felnőtt sírhely: 1000 Ft

2. Kettes sírhely: 1500 Ft

3. Gyermek sírhely: térítésmentes

4. 2 személyes sírbolthely : 4000 Ft

5. 3 személyes sírbolthely: 6000 Ft

6. 4 személyes sírbolthely: 8000 Ft

7. Urnasírhely: térítésmentes

8. Urnafülke : térítésmentes

9. Temető fenntartási hozzájárulás 2000 Ft

1

A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.