Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

Egyes önkormányzati rendeletek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával és a szociális törvény módosításával összefüggő módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 11- 2023. 09. 15

Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

Egyes önkormányzati rendeletek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával és a szociális törvény módosításával összefüggő módosításáról

2023.02.11.

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § A Bugyi Nagyközség Díszpolgára Cím, valamint egyes kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 16/2005. (VI. 13.) önkormányzati rendelet 4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A díszpolgári cím adományozását nyilvánosságra kell hozni a helyi és a vármegyei sajtóban.”

2. § A helyi jelentőségű természeti területek és értékek védetté nyilvánításáról szóló 22/2011 (IX.20.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A helyi védettség kimondásáról, megszüntetéséről értesíteni kell

a) az ingatlan tulajdonosát,

b) az érintett területek, utak, közművek fenntartóit,

c) az építésügyi hatóságot,

d) a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságát,

illetve az erről szóló döntést tájékoztatásul meg kell küldeni a Pest Vármegyei Közgyűlés Önkormányzati Hivatalának.”

3. § A köztisztviselők juttatásairól és támogatásáról szóló 19/2012. (IX. 18.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Kedvezményes étkeztetésre jogosult az a nyugállományba került köztisztviselő, akinek családjában az 1 főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét. A kedvezményes étkeztetésre jogosult az önkormányzati dolgozókkal azonos térítési díjat fizet az étkeztetésért.”

4. § Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csalatkozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 11/2017 (IX.18.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdés b)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Legfeljebb 12 havi részletfizetés adható a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésével érintett alábbiakban megnevezett természetes személy számára)

„b) A családban I.-II. csoportos rokkant, fogyatékossági támogatásban részesülő személy, vagy fogyatékos gyermek van, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 250 %-át;
c) Kétszemélyes háztartás esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 200 %-át
d) Több személyes háztartás esetén a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 %-át.”

5. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) E paragrafus szerinti megélhetést súlyosan veszélyeztető, vagy aránytalanul nagy terhet jelentő élethelyzetnek kell tekinteni, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem egyedülálló esetén a a szociális vetítési alap összegének 400%-át, egyéb esetben 300%-át nem haladja meg, és e rendeletben meghatározott értékű vagyonnal nem rendelkeznek.”

6. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Létfenntartáshoz kapcsolódó települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő vagy egyedülálló esetén 400 %-át nem haladja meg.”

7. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) a jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló esetén öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

8. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha)

„a) családjában az egy főre jutó jövedelem az a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló esetén 400%-át nem haladja meg, és”

9. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 16. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendszeres települési gyógyszertámogatás a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani, ha)

„a) családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át egyedülálló esetén 400%-át nem haladja meg, és”

10. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Települési támogatás nyújtható annak a szociálisan rászorult személynek, családnak az általa lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásai viseléséhez, akik az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek.)

„a) A háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori a szociális vetítési alap 300 %-át, és”

11. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés a) pont ad) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Szociális és Jóléti Bizottság átruházott hatáskörben 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozó gondozásához települési támogatást (továbbiakban: települési ápolási támogatás) állapíthat meg az alábbi feltételek együttes fennállása esetén, ha

az igénylő]

„ad) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300%-át, egyedülálló esetén annak 400%-át és a Sztv 4. § (1) bek. b) pontjában meghatározott értékű vagyonnal nem rendelkeznek,”

12. § (1) A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 21 § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rrendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki e rendelet 4. § (2) bekezdése szerinti létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd és akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300 %-át, egyedül élő vagy egyedülálló esetén 400 %-át nem haladja meg.”

(2) A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 21 § (5)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A rendkívüli települési támogatás összege esetenként nem haladhatja meg az a szociális vetítési alap összegének 150%-át

(6) A havi rendszerességgel megállapított rendkívüli települési támogatást éven belül csak egyszer lehet megállapítani, maximum 6 hónapra. A támogatás maximális összege havonként a szociális vetítési alap 30%-át nem haladhatja meg.

(7) Az egy naptári éven belül ugyanazon háztartás valamely nagykorú tagja részére adható összeg felső határa nem haladhatja meg az a szociális vetítési alap összegének 150%-át.”

13. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás havi összege nem haladhatja meg az szociális vetítési alap összegét”

14. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szociálisan rászorult az a pályázó, aki:)

„j) családjában az 1 főre jutó jövedelem a a szociális vetítési alap összegének 400 %-át nem haladja meg,”

15. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bizottság egyedi mérlegelés alapján javasolhatja a Képviselő-testületnek, hogy a vármegyei önkormányzat, illetve az Oktatási Minisztérium által nem támogatott pályázó részére a korábban már megítélt támogatást, „Önkormányzati ösztöndíj” címen folyósítsa.”

16. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 29. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Szociálisan hátrányos helyzetűnek tekinthető az a hallgató, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az a szociális vetítési alap összegének 300%-át nem haladja meg.”

17. § (1) A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 31. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kérelemre kedvezményben részesül:)

„a) A 70. életévét betöltött egyedülálló, az életévének betöltését követő hónap elsejétől, amennyiben Ő az ingatlan/lakás tulajdonosa, haszonélvezője és egyedüli, kizárólagos használója. A kedvezmény mértéke:
aa) a hulladékszállítási díj 85%-a, a mennyiben az egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét. (2012-es adat: 57.000 Ft.)
ab) a hulladékszállítási díj 60%-a, amennyiben az egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát. (2012-es adat : 85.500 Ft.)”

(2) A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 31. § (2) bekezdés b) pont ba) és bb alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Kérelemre kedvezményben részesül:

Az a házaspár, melynek mindkét tagja a 70. életévét betöltötte, az életévének betöltését követő hónap elsejétől, amennyiben Ők az ingatlan tulajdonosai, haszonélvezői és egyedüli, kizárólagos használói. A kedvezmény mértéke:)

„ba) a hulladékszállítási díj 50-a, amennyiben az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének háromszorosát. (2012-es adat : 85.500 Ft.)

bb a hulladékszállítási díj 25%-a, amennyiben az egy főre eső jövedelme nem haladja meg az szociális vetítési alap összegének négyszeresét. (2012-es adat: 114.000 Ft.)”

(3) A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 31. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kérelemre kedvezményben részesül:)

„c) Az az egyedülálló, aki a tárgyév január 01-ét megelőzően az öregségi nyugdíjkorhatárt – a 62. életévét – betöltötte, és az ingatlan/lakás tulajdonosa, haszonélvezője, egyedüli, kizárólagos használója, valamint ingatlanát rendezetten, az általános elvárásnak megfelelően karban tartja. A kedvezmény mértéke: a hulladékszállítási díj 22% a, amennyiben az egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének háromszorosát. (2012-es adat: 85.500 Ft.)”

18. § (1) A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 32 § címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„32. § [.]”

(2) A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 32 § (2) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás mértéke:)

„a) ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem összege a a szociális vetítési alap összegének 200%-át nem haladja meg, akkor a támogatás a lakbér összegének 75 %-a.
b) ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem összege a szociális vetítési alap összegének 250%-át nem haladja meg, a támogatás a lakbér 50 %-a
c) ha egyedülálló nyugdíjas a bérlő és a nettó jövedelme a szociális vetítési alap összegének 400%-át nem haladja meg a lakbértámogatás összege a lakbér 25 %”

19. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Osztálykirándulási célú települési támogatásban részesülhet az alapfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató kiskorú, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, gyermekét egyedül nevelő esetén az szociális vetítési alap összegének 400 %-át nem haladja meg.”

20. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 34. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Beiskolázási segélyben részesülhet

a) a) az a nappali tagozaton tanulmányokat folytató kiskorú, vagy

b) az a nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig vagy

c) az a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig

akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300 %-át nem haladja meg.”

21. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 50. § (6) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az (5) bekezdésben meghatározott kedvezményen felül kérelemre méltányosságból mentesül az adott tanév végéig,]

„a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300%-át nem haladja meg az étkeztetési térítési díj teljes megfizetése alól,
b) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 400 %-át nem haladja meg az étkeztetési térítési díj 50%-os megfizetése alól.”

22. § A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 4. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

23. § A mezei őrszolgálatról szóló 13/2019 (XI.25.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A mezőőrök szakmai felügyeletét Pest Vármegyei Kormányhivatal Dabasi Járási Hivatal és az illetékes rendőrkapitányság végzi.”

24. § A Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2019. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 52. § (7) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselőtestület üléseiről 3 példányban kell jegyzőkönyvet készíteni,melyből)

„b) az egyik példányt meg kell küldeni 15 napon belül a Pest Vármegyei Kormányhivatal vezetőjének”

25. § A Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2019. (XII. 18.) önkormányzati rendelet 84. § (4) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Szervezeti és Működési Szabályzat mellékleteivel együtt megküldendő:)

„c) a Pest Vármegyei Kormányhivatal vezetőjének.”

26. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Nagy András Gábor
polgármester

dr Szatmári Attila
jegyző

1. melléklet a 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelethez

1. A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 4.1 pontjában foglalt táblázat „A hatályos öregségi nyugdíjminimum 150 %--ig” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(Egy főre jutó jövedelem


A napi egyszeri étkeztetés személyi térítési díja)

A hatályos szociális vetítési alap 150 %--ig

Térítésmentes

2. A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL ÉS A GYERMEKVÉDELEM SZABÁLYAIRÓL című 19/2017 (XII.20.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 4.2. pontjában foglalt táblázat „A hatályos öregségi nyugdíjminimum 150 %--ig” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(Egy főre jutó jövedelem

Házi segítségnyújtás térítési díja 1 (270Ft/óra))

A hatályos szociális vetítési alap 150 %--ig

100%

270 Ft