Adásztevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 04. 02

Adásztevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015. (III.27.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.04.01.

Adásztevel Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiba foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdés a) pont aa) és ab) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítését elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül benyújtott kérelemre, a döntésre jogosult a hatáskörébe tartozó ellátásokra vonatkozóan engedélyezhet:

részletfizetést, ha a kötelezett)

„aa) egyedül élő és a havi jövedelme a szociális vetítési alap 250 %-át nem éri el, vagy

ab) családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 200 %-át nem éri el.”

(2) A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdés b) pont ba) és bb) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítését elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül benyújtott kérelemre, a döntésre jogosult a hatáskörébe tartozó ellátásokra vonatkozóan engedélyezhet:

a visszafizetési kötelezettség legfeljebb 60 %-áig a csökkentést, ha a kötelezett)

„ba) egyedül élő és a havi jövedelme a szociális vetítési alap 200 %-át,

bb) családban élő és az egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap 150 %-át”

(nem éri el.)

(3) A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdés c) pont ca) és cb) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítését elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül benyújtott kérelemre, a döntésre jogosult a hatáskörébe tartozó ellátásokra vonatkozóan engedélyezhet:

elengedést, ha a kötelezett)

„ca) egyedül élő és a havi jövedelme a szociális vetítési alap 150 %-át,

cb) családban élő és az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap nem éri el.”

2. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ápolási települési támogatásban kell részesíteni azt a hozzátartozót, aki a Képviselő-testület illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:)

„e) a gondozott családjában az 1 főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 100 %-át, egyedül élő esetén 150 %-át.”

3. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére, aki önmaga, vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és)

„a) akinek - családban élő esetében - 1 főre számított havi nettó családi jövedelme a szociális vetítési alap 1000 %-át,
b) akinek - egyedül élő esetén - az 1 főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap összegének 1500 %-át”

(nem haladja meg.)

4. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Szülési települési támogatásban kell részesíteni – kérelemre - azt a személyt, akinek 1 főre számított havi nettó családi jövedelme a szociális vetítési alap 1000 %-át nem haladja meg.”

5. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként temetési települési támogatást kell megállapítani annak a kérelmezőnek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a) annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

és akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított, 1 főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 1000 %-át.”

6. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelemre gyógyszer kiadási települési támogatást kell megállapítani annak a kérelmezőnek, akinek a rend szeresen szedett vényköteles gyógyszere havi költségének 100 forintra kerekített összege meghaladja a szociális vetítési alap 10 %-át és

a) akinek – családban élő esetén - az 1 főre számított havi nettó családi jövedelme a szociális vetítési alap 230 %-át,

b) akinek - egyedül élő esetén - az 1 főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap 280 %-át

nem haladja meg, feltéve, hogy közgyógyellátásra az Sztv. 50. § (1)-(2) bekezdése alapján nem jogosult.”

7. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdés a) és a) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A lakhatási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek)

„a) háztartásában – családban élő esetén - az egy főre jutó havi nettó családi jövedelem a szociális vetítési alap 200 %-át nem haladja meg,
a) háztartásában - egyedül élő esetén - az 1 főre számított havi nettó családi jövedelme a szociális vetítési alap 250 %-át nem haladja meg,”

8. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 19. § (2) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az (1) bekezdés szerinti támogatás a kérelmezőnek akkor nyújtható, ha családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:]

„a) családban élők esetében a szociális vetítési alap 400 %-át,
b) gyermeket egyedül nevelő esetén a szociális vetítési alap 450 %-át,
c) egyedül élő személy esetén a szociális vetítési alap 500 %- át.”

9. § (1) A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 20/B. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Képviselő-testület a tanévkezdési költségekhez való hozzájárulásként, annak a köznevelési intézménybe járó gyermeknek és felnőttnek tanévkezdési települési támogatást állapít meg,)

„a) akinek - családban élő esetében - 1 főre számított havi nettó családi jövedelme a szociális vetítési alap 1000 %-át,
b) akinek - egyedül élő esetén - az 1 főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap 1500 %-át”

(nem haladja meg.)

(2) A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 20/B. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A tanévkezdési települési támogatások mértéke:)

„c) Középiskolások, szakmunkásképzősök 15.000,-Ft/fő”

10. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 20/C. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Képviselő-testület a gyermeknevelési költségekhez való hozzájárulásként, annak az adászteveli gyermeknek és fiatal felnőttnek gyermeknevelési települési támogatást állapít meg,)

„a) akinek - családban élő esetében - 1 főre számított havi nettó családi jövedelme a szociális vetítési alap 500 %-át,
b) akinek - egyedül élő esetén - az 1 főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap 1000 %-át”

(nem haladja meg.)

11. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.