Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a parkolás és a várakozás rendjéről szóló 3/2022. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 01- 2024. 02. 02

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a parkolás és a várakozás rendjéről szóló 3/2022. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.01.

Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (1) bekezdés a) pontjában és (4) bekezdésében, valamint a 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a 16/A. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A parkolás és a várakozás rendjéről szóló 3/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 10. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A polgármester egyedi kérelem alapján, rendkívül indokolt esetben legfeljebb 24 óra időtartamra engedélyezheti meghatározott várakozási területek pontosan megjelölt részének a rendelet szerinti várakozási célból történő használatának díjmentességét. Az engedélyben meg kell jelölni a gépjármű rendszámát, az engedély érvényességének időtartamát és a használt várakozóhely számát.”

2. § Az Ör. 13. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A parkolójegy vásárlása történhet:)

„a) parkolójegy automatáknál magyar forint érmével, valamint - az arra műszakilag alkalmas parkolójegy automatáknál - bankkártyával,”

3. § Az Ör. 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § (1) A központi fekvésű társasházak (továbbiakban: központi társasházak) kedvezménye alapján éves parkoló bérlet kiváltására jogosult a rendelet 2. mellékletében felsorolt társasházakban lakóhellyel rendelkező természetes személy (a továbbiakban: kérelmező), a kizárólag a saját tulajdonában vagy üzemben tartásában lévő gépjárműre.

(2) A központi társasházak kedvezményével kiváltott éves parkoló bérlet kizárólag a Városház tér I. és a Városház tér II. várakozási területen érvényes. A központi társasházak éves bérletének érvényességi területe a bérleten is feltüntetésre kerül.

(3) A központi társasházak kedvezményével lakásonként legfeljebb egy darab parkoló bérlet váltható ki.

(4) A kedvezmény igénybevételét a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartó a Városőrség Ügyfélszolgálatán személyesen kérelmezheti a gépjármű forgalmi rendszámának nyilvántartásba vételével egyidejűleg.

(5) A központi társasházak kedvezményével kiváltott éves parkoló bérlet érvényessége megszűnik azon a napon, melyen a kérelmező lakóhelye megszűnik az (1) bekezdés szerinti kedvezményre jogosító társasházban.

(6) A kérelmező az (5) bekezdés szerinti lakóhelyének megszűnését a változást követő 8 napon belül köteles bejelenteni.

(7) A kérelmező lakóhelyét a Városőrség ellenőrzi.

(8) A kérelmezőnek az (5) bekezdés szerinti lakóhelyének megszűnése esetén a Városőrség az éves parkoló bérletet visszavonja, melyről – amennyiben megadta az elektronikus levélcímét (e-mail) – értesíti a kérelmezőt.

(9) A központi társasházakra váltható lakossági bérlet árát a 2. melléklet határozza meg. A parkoló bérlet visszavonása esetén a kérelmező nem jogosult visszatérítésére.”

4. § Az Ör. 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„34. § (1) A polgármester a rendelet hatálya alá tartozó várakozóhelyek esetében a városban történő rendezvények idejére – a rendezvény szervezőjének kérelmére – engedélyezheti a várakozási területeknek nem a rendelet szerinti várakozási célból történő használatát díjfizetés ellenében, amennyiben a használat nem akadályozza nagymértékben Siófok városában a parkolást.

(2) Az (1) bekezdés szerint használat esetén a fizetendő használat díj napi összege az érintett várakozási területen az elfoglalt személygépkocsira vonatkozó várakozóhely száma szerinti 2. melléklet szerinti napijegy díja.

(3) A polgármester a városban történő rendezvények idejére – a rendezvény szervezőjének kérelmére – engedélyezheti az érintett várakozási területek, vagy azok egy részének várakozóhely rendeltetésétől eltérő célú használatának díjmentességét, amennyiben a rendezvény szervezésében az önkormányzat intézménye, gazdasági társasága is részt vesz, vagy a rendezvényt a képviselő-testület önkormányzati támogatásban részesíti.”

5. § Ez a rendelet 2024. február 1-jén lép hatályba.