Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 22- 2023. 09. 22

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.22.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 62. § (1) bekezdésében és 11. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró érintett államigazgatási, önkormányzati és egyéb szervek, a lakosság, az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek és vallási közösségek, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

(E rendelet alkalmazásában:)

„30a. parklet: a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatának rendjéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott fogalom.”

2. § A Rendelet 13. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás tartalmazza a védett érték)

„e) helymeghatározásának adatait (helyrajzi szám, cím, helyszínrajz),

3. § (1) A Rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A helyi egyedi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás a kezdeményezés benyújtásával indul. A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védelemre javasolt vagy védett érték megnevezését, címét, helyrajzi számát,

b) a védelem jellegével kapcsolatos javaslatot,

c) a védelemmel vagy a védelem törlésével kapcsolatos javaslat rövid indokolását, és

d) a kezdeményező nevét, megnevezését, lakcímét, székhelyét.”

(2) A Rendelet 14. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Amennyiben a kezdeményezés hiánypótlásra szorul, és azt a polgármester erre vonatkozó felhívása ellenére 15 napon belül a kezdeményező nem egészíti ki, a javaslatot a polgármester érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, és nem indítja el a 15 -16/A. §-ban meghatározott véleményezést.”

4. § A Rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A helyi egyedi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról a polgármester az Önkormányzat honlapján 8 napon belül tájékoztatást tesz közzé, és írásban értesíti az érdekelteket.”

5. § (1) A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az eljárás megindításáról a kezdeményező 8 napon belül írásban tájékoztatja az (1) bekezdésben felsorolt javaslattevő és véleményező szerveket.”

(2) A Rendelet 16. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A kezdeményezéssel kapcsolatban az (1) bekezdésben felsorolt javaslattevő és véleményező szervek és a 15. § (2) bekezdésében felsorolt érdekeltek az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban adhatják meg véleményüket a polgármesternek.

(5) Amennyiben a javaslattevő és véleményező szervek, illetve érdekeltek határidőn belül nem terjesztik elő írásban véleményüket, úgy kell tekinteni, hogy az eljárás megindítását nem ellenzik, és az eljárásban véleményt nem kívánnak tenni.”

6. § A Rendelet a következő 16/A. §-sal egészül ki:

„16/A. § (1) Az eljárás kezdeményezője az eljárás megindítását követő 60 napon belül elkészítteti az értékvizsgálatot a 4. melléklet szerinti tartalommal. Az értékvizsgálat költségét a kezdeményező viseli.

(2) Az értékvizsgálat költségének átvállalását kérheti az eljárás kezdeményezője a polgármesternél, aki e kérelemről a települési főépítész véleményének kikérésével, a kérelem beérkezését követő 10 napon belül dönt.

(3) Az elkészült értékvizsgálatot a kezdeményező köteles haladéktalanul megküldeni az Önkormányzatnak. Az értékvizsgálat dokumentációját az Önkormányzat a beérkezést követő 8 napon belül honlapján közzéteszi, a közzétételt követő 30 napig a dokumentáció megtekinthető az Önkormányzat honlapján. A dokumentációra a közzétételtől számított 30 napon belül írásban bárki észrevételt tehet, melyet a polgármesternek címezve kell benyújtani.”

7. § (1) A Rendelet 28. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a 28. § a következő (8a) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Az építmény földszinti homlokzatának átszínezése

a) csak egyidejűleg a homlokzat teljes szélességében,

b) az építmény vízszintes tagolásához igazodva, és

c) az építmény eredeti vagy jelenlegi színezésével harmonizáló színnel

megengedett.

(8a) Sorház, ikerház, panelház esetén a földszinti homlokzat átszínezése előzetes szakmai konzultáció keretében, a települési főépítésszel egyeztetett kivitelben lehetséges.”

„(15) Épület homlokzati nyílászárójának felújítása vagy cseréje esetén egy homlokzaton belül az egységes szín- és anyaghasználat alkalmazása kötelező.”

8. § A Rendelet 32. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Meglévő épületen új klímaberendezés, hőszivattyú kültéri egysége utcai homlokzaton csak közterületről nem látható módon helyezhető el. Az utcai homlokzaton történő elhelyezésre csak az egész épületre készült, tervtanács által elfogadott klíma-elhelyezési koncepcióterv alapján van lehetőség. Kültéri egység nélküli berendezés utcai homlokzaton történő kivezetése esetén annak szellőző nyílása az épület homlokzat díszét nem roncsolhatja, a takarórács színe pedig nem lehet eltérő a homlokzat színétől.”

„(2a) A terasz határoló oldala a környezettel összhangban lévő dézsa, virágláda, planténer is lehet, mely a térburkolathoz nem rögzíthető.”

10. § (1) A Rendelet 45. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Több utcaszakaszt érintő, több bejárattal rendelkező kereskedelmi-, szolgáltató- vagy vendéglátó egység esetén felíró-tábla elhelyezése előzetes szakmai konzultáció keretében a települési főépítésszel egyeztetett módon lehetséges.”

„(10) A gyalogosfelületen megjelenő festett vagy vetített közcélú hirdetés vagy hirdetmény legfeljebb három hónapig jeleníthető meg. Ezt követően a hirdetés vagy hirdetmény megjelenítésére megbízást adó személynek gondoskodnia kell a festésnek a gyalogosfelületről történő eltávolításáról, illetve a vetítéshez használt eszközök elbontásáról.”

11. § (1) A Rendelet 46. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a 46. § a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1) A szakmai konzultáció iránti, a 6. melléklet szerinti kérelmet és az építési tervet – az (1a) bekezdésben meghatározott kivétellel – Ügyfélkapun keresztül vagy postai úton, a polgármesternek címezve kell benyújtani.

(1a) Építésügyi engedélyezési eljárást vagy egyszerű bejelentést megelőző esetben a kérelmet és az építési tervet elektronikus formában, az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerben (továbbiakban: ÉTDR) kell feltölteni.”

(2) A Rendelet 46. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az építtető köteles szakmai konzultációt kérni a települési főépítésztől, ha

a) a tervezett építési tevékenység a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozik, vagy

b) a terveket a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló kormányrendelet alapján az Országos Építészeti Tervtanács vagy a területi építészeti-műszaki tervtanács véleményezi.”

12. § (1) A Rendelet 53. § 10. pontja i helyébe a következő rendelkezés lép:

(Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az alábbi tevékenységek megkezdése előtt)

„10. a két hétnél hosszabb ideig, de legfeljebb 180 napig fennálló
a) rendezvényt kiszolgáló színpad, színpadi tető, lelátó, mutatványos, szórakoztató, vendéglátó, kereskedelmi, valamint előadás tartására szolgáló építmény,
b) kiállítási vagy elsősegélyt nyújtó építmény,
c) levegővel felfújt vagy feszített fedések (sátorlapszerkezetek),
d) legfeljebb 50 fő egyidejű tartózkodására alkalmas – az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerinti – állvány jellegű építmény,
e) kulturális, művészeti kiállítás vagy installáció,
f) közterületi berendezés
építése, elhelyezése;”

(Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az alábbi tevékenységek megkezdése előtt)

„24. tetőtér utólagos beépítése;
25. a 2. melléklet 1. táblázatában szereplő védett értéket érintő átalakítás, felújítás, helyreállítás, korszerűsítés;
26. engedélyezési dokumentáció minden olyan nem építési engedély köteles változtatása, amely a használatbavételt megelőzően történik;
27. társasház belső udvarának felújítása, átalakítása;
28. parklet kialakítása.”

„(4) Fővárosi védelem alatt álló épület esetén a településképi bejelentéshez csatolni kell a Fővárosi Önkormányzat állásfoglalását a végzendő tevékenységről.”

14. § A Rendelet 58. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„58. § (1) A teljes homlokzat felújítása, a teljes homlokzatot érintő nyílászáró csere vagy felújítás, klíma-elhelyezési koncepcióterv, valamint cégtábla elhelyezési koncepcióterv esetén a településképi illeszkedést a tervtanács vizsgálja és a településképi bejelentési eljárásban hozott döntést a tervtanácsi vélemény alapozza meg.

(2) Amennyiben az 53. § 4., 6., 8., 9., 16., 17. és 19-21. pontja szerinti tevékenység folytatása közterületen történik, a közműszolgáltatókkal dokumentáltan egyeztetett helyszínrajz és fotómontázs benyújtása is szükséges.

(3) Amennyiben a településképi bejelentési eljárásban hozott határozatban szereplő, a tevékenység megkezdésére vonatkozó határidő lejárt, egy alkalommal a határidő meghosszabbítását lehet kezdeményezni a polgármesternek címzett, a polgármesterhez benyújtott kérelemben.

(4) Azon vendéglátó terasz és vendéglátó terasz téliesítése esetén, amely kialakítására településképi bejelentési eljárás keretében tudomásul vételről szóló döntés született, és a hatályos előírásoknak továbbra is megfelel, újabb településképi bejelentési eljárás lefolytatása nem szükséges.”

15. § A Rendelet a következő 62/A. §-sal egészül ki:

„62/A. § Településképi kötelezési eljárás megindításának a településképi eljárással érintett építési tevékenység befejezésétől számított tíz éven belül van helye.”

16. § A Rendelet 63. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A polgármester)

„b) a tevékenységnek a településképi bejelentési eljárásban hozott határozatban szereplő, a tevékenység megkezdésére vonatkozó határidőn túli megkezdése esetén 100.000 forint”

(önkormányzati településkép-védelmi bírságot szab ki.)

17. § (1) A Rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 4. és 5. melléklete helyébe a 2. és 3. melléklet lép.

(3) A Rendelet 9. és 10. melléklete helyébe a 4. és 5. melléklet lép.

18. § A Rendelet

1. 6. § (1) bekezdés 26. pontjában a „szökőkút” szövegrész helyébe a „szökőkút, ivókút, virágláda, kutyapiszoár” szöveg,
2. 6. § (2) bekezdésében a „jogintézményekről szóló kormányrendelet” szövegrész helyébe a „jogintézményekről szóló kormányrendeletben” szöveg,
3. 5. alcíme címében, 13. § (1) bekezdésében, 6. alcíme címében, 14. § (1) és (2) bekezdésében, 21. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében, 21. § (1) bekezdés e) pontjában, 22. § (1) és (2) bekezdés nyitó szövegrészében, 22. § (3) bekezdésében, és 24. §-ában a „helyi védelem” szövegrész helyébe a „helyi egyedi védelem” szöveg,
4. 14. § (6) bekezdésében a „helyi védelemre” szövegrész helyébe a „helyi egyedi védelemre” szöveg,
5. 14. § (7) bekezdésében a „helyi védelemről” szövegrész helyébe a „helyi egyedi védelemről” szöveg,
6. 16. § (1) bekezdésében a „helyi védetté nyilvánításhoz” szövegrész helyébe a „helyi egyedi védelem alá helyezéshez” szöveg,
7. 17. (1) bekezdésében a „(2) vagy (3) bekezdésben” szövegrész helyébe a „(3) bekezdésében” szöveg, és a „180 napon belül” szövegrész helyébe a „365 napon belül” szöveg,
8. 21. § (1) bekezdés f) pontjában a „helyi védelmét” szövegrész helyébe a „helyi egyedi védelmét” szöveg,
9. 21. § (2) bekezdésében a „Helyi illetve ideiglenes védelem” szövegrész helyébe a „Helyi egyedi, illetve ideiglenes védelem” szöveg,
10. 21. § (3) bekezdésében a „helyi védelem” szövegrészek helyébe a „helyi egyedi védelem” szöveg,
11. 30. § (9) bekezdésében az „egészségügyi rendeltetésű helyiségek” szövegrész helyébe az „egészségügyi intézmények” szöveg,
12. 35. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében a „Vendéglátó terasz közterületen” szövegrész helyébe a „Vendéglátó terasz (e § alkalmazásában a továbbiakban: terasz) közterületen” szöveg,
13. 35. § (1) bekezdés c) pontjában a „2,0 méter” szövegrész helyébe az „1,5 méter” szöveg,
14. 35. § (3) bekezdés a) pontjában az „október 31.” szövegrész helyébe a „november 1.” szöveg és a „március 1.” szövegrész helyébe a „március 31.” szöveg,
15. 35. § (3) bekezdés b) pontjában a „keret nélküli üveg” szövegrész helyébe a „keret nélküli, merev határoló elemek” szöveg és a „téliesített” szövegrész helyébe a „téli” szöveg,
16. 35. § (5) bekezdésében a „napernyők fajtája” szövegrész helyébe a „napernyők elhelyezése” szöveg,
17. 39. § (4) bekezdésében a „(8)” szövegrész helyébe a „(7)” szöveg,
18. 43. § (9) bekezdés b) pontjában a „nem helyezhető el” szövegrész helyébe a „csak ablakba vagy ajtóba süllyesztve helyezhető el” szöveg,
19. 49. § (2) bekezdésében az „Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszeren (a továbbiakban: ÉTDR)” szövegrész helyébe az „ÉTDR-en” szöveg,
20. 53. § nyitó szövegrészében az „alábbi tevékenységek megkezdése előtt” szövegrész helyébe az „alábbi, építési engedélyhez nem kötött tevékenységek megkezdése előtt” szöveg,
21. 53. § 10. pont a) alpontjában a „rendezvényeket” szövegrész helyébe a „rendezvényt” szöveg,
22. 53. § 17. pontjában a „napenergia-kollektor, szellőző-, klíma- és automataberendezés” szövegrész helyébe a „napenergia-kollektor, hőszivattyú, szellőző-, klíma- és automataberendezés” szöveg,
23. 53. § 21. pontjában a „cégfeliratok” szövegrész helyébe a „cégfeliratok, nem reklám célú molinók” szöveg és a „felíró-táblák” szövegrész helyébe a „felíró-táblák, kirakatmatricák” szöveg,
24. 55. § (2) bekezdésében az „53. § 17. és 21. pontja” szövegrész helyébe az „53. § 21. pontja” és a „2 cm” szövegrész helyébe a „10 cm-t” szöveg,
25. 59. § (2) bekezdés f) pontjában az „elvárásokat” szövegrész helyébe az „elvárásoknak” szöveg,
26. 67. § (1) bekezdésében a „polgármesterhez írásos beadványban” szövegrész helyébe a „polgármesterhez írásban benyújtott beadványban” szöveg
lép.

19. § Hatályát veszti a Rendelet

a) 5. §-ában a „12. melléklet: A cégjelzéseken alkalmazható betűk maximális méretei” szövegrész,

b) 6. § 25. pontjában az „ , ivókút” szövegrész,

c) 13. § (1) bekezdésében a „(továbbiakban: védett érték)” szövegrész,

e) 21. § (1) bekezdés b) pontjában a „helyi védett” szövegrész,

f) 21. § (2) bekezdésében a „helyi” szövegrész,

j) 53. § 16. alpontjában a „ , közterületi berendezés” szövegrész,

20. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.