Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2023. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 12/2015. (IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 01- 2023. 11. 02

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2023. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 12/2015. (IV.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.01.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Magyarország Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 99. § szakaszában, 115. § (3) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. §-ában, 35. § (1) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében és a 147. § (1) bekezdésében, valamint a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa által 2011. július 29. napján módosított társulási megállapodásában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

1. § (1) A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 12/2015. (IV. 15.) önkormányzati rendelet 8. § (5) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az ellátott kérelme vagy az intézményvezető javaslata alapján a Főigazgató a személyi térítési díj összegét mérsékelheti, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai azt az alábbiak szerint indokolttá teszik:)

„d) legalább 1 hónapig táppénzes állományba került és jövedelme, valamint a tartásra köteles hozzátartozó családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét.”

(2) A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 12/2015. (IV. 15.) önkormányzati rendelet 8. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az ellátott kérelme vagy az intézményvezető javaslata alapján a Főigazgató a személyi térítési díj összegét elengedheti, ha a fizetésre kötelezett a (5) bekezdésben felsorolt valamely feltételnek megfelel és jövedelme, valamint a tartásra köteles hozzátartozó családjában az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap másfélszeresét.”

2. § A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 12/2015. (IV. 15.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés a)-e) pontjában meghatározott rászorulók közül elsősorban azt a személyt kell étkeztetésben részesíteni, aki egyedülálló és havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét, illetve aki családban él, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap másfélszeresét.”

3. § A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 12/2015. (IV. 15.) önkormányzati rendelet 16. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Az ellátott kérelme vagy az intézményvezető javaslata alapján a fenntartó a személyi térítési díj összegét mérsékelheti, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai azt az alábbiak szerint indokolttá teszik:

a) legalább két hónapja munkanélküli, vagy

b) rendszeres pénzellátással nem rendelkezik, vagy

c) megváltozott munkaképességűvé vált, vagy

d) legalább 1 hónapig táppénzes állományba került,

és a családban élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap kétszeresét.

(7) Az ellátott kérelme vagy az intézményvezető javaslata alapján a fenntartó a személyi térítési díj összegét elengedheti, ha a fizetésre kötelezett a 31. § (2) bekezdésben felsorolt valamely feltételnek megfelel és a családban élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap másfélszeresét.”

4. § Ez a rendelet 2023. november 1-jén lép hatályba.