Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2023. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

A közterület használatról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 20- 2023. 09. 21

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2023. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

A közterület használatról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.20.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotási hatáskörében, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő s)–v) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazása szempontjából:)

„s) könnyű közlekedési eszköz: a kerékpár, a roller, továbbá az emberi erővel hajtott, illetve ennek segítésére vagy önálló hajtás céljából legfeljebb 350 W névleges teljesítményű és 25 km/h vagy azt meghaladó sebesség esetén a teljesítményleadást megszüntető elektromos motorral rendelkező, kifejezetten valamely személy szállítására szolgáló egyéb eszköz, így különösen az önkiegyensúlyozó eszköz
t) könnyű közlekedési pont: a közterületnek könnyű közlekedési eszközök elhelyezése, tárolása céljából kijelölt és ebből a célból üzemeltetett része, amely a jelöléstől számított 2 méter sugarú kört fed le, azzal, hogy az eszközök elhelyezése nem akadályozhatja sem a közúti, sem a gyalogos közlekedést
u) könnyű közlekedési szolgáltató: kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszközök üzemeltetője, aki üzletszerű gazdasági tevékenység keretében könnyű közlekedési eszköz bárki számára elérhető, jellemzően rövid távú bérbeadására irányuló szolgáltatási tevékenységet végez
v) kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszköz: könnyű közlekedési szolgáltató által üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, szolgáltatás nyújtása céljából üzemeltetett könnyű közlekedési eszköz”

2. § A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő v) ponttal egészül ki:

(Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:)

„v) kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszközök közterületi elhelyezéséhez, tárolásához, ide nem értve a könnyű közlekedési eszközzel használat közben való olyan ideiglenes megállást, ami az eszköz adott személy általi bérleti szerződés szerinti használatát (kölcsönzését) nem szakítja meg”

3. § (1) A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése a következő n) és o) ponttal egészül ki:

(Nem adható ki közterület-használati engedély, egyben tilos a közterület használata:)

„n) ha a városi főépítész a hozzájárulását megtagadja
o) ha a közútkezelő a hozzájárulását megtagadja”

(2) A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Megtagadható a közterület-használati engedély kiadása, ha a vendéglátóipari egység előkert létesítésével kapcsolatban az engedély kiadása iránti kérelem benyújtását megelőzően megalapozott lakossági panaszbejelentés jutott az engedélyező hatóság tudomására, illetve a már működő előkert üzemeltetésével kapcsolatos panasz a vizsgálat lezártával bizonyítást nyert.”

4. § A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:)

„a) természetes személy engedélyt kérő esetén a kérelmező nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét lakóhelyének címét, telefonszámát, e-mail címét; jogi személy, továbbá egyéni vállalkozó és egyéni cég engedélyt kérő esetén a kérelmező nevét, adószámát, székhelyének vagy telephelyének címét, képviseletében eljáró személy nevét, telefonszámát, e-mail címét”

5. § A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 11. §-a a következő (15) és (16) bekezdéssel egészül ki:

„(15) Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város területén lévő közterületeken kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszköz – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – kizárólag az erre a célra kijelölt könnyű közlekedési ponton helyezhető el és tárolható. Erre vonatkozó közterület-használati engedélyt a kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszközökkel rendelkező könnyű közlekedési szolgáltató kérhet az Önkormányzattól.

(16) Kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszközök közterületen történő elhelyezése, tárolása, használata, illetve bérbeadása céljából akkor adható közterület-használati engedély a könnyű közlekedési szolgáltató részére, ha a könnyű közlekedési szolgáltató

a) a könnyű közlekedési eszközök kölcsönzésére vonatkozó szerződés megkötésére előre meg nem határozott személyek számára nyilvánosan ajánlatot tett közzé (különösen általános szerződési feltételek)

b) vállalja, hogy könnyű közlekedési eszközeit az egész város területén üzemelteti és valamennyi önkormányzati tulajdonú könnyű közlekedési pontokon helyezi el és tárolja, továbbá a könnyű közlekedési pontokon általa kihelyezett táblával jelzi az eszközök tárolásának, elhelyezésének lehetőségét

c) vállalja, hogy a könnyű közlekedési eszközeinek földrajzi pozícióját – telematikai rendszerén keresztül – az egész város területén ellenőrzi, a jogellenes elhelyezéseket 24 órán belül megszünteti

d) igazolja, valamint jogi, kártérítési felelősséget vállal, hogy az általa üzemeltetett minden egyes könnyű közlekedési eszközök közterületi elhelyezésének helye és időtartama és az adott eszköz adott időpontban fennálló használati állapotára (kölcsönzött, illetve kölcsönzésre váró) a saját telematikai rendszerében hitelesen, olyan adatrögzítési eljárással kerül rögzítésre, amely biztosítja ezen adatok változatlansága utólagos ellenőrzésének lehetőségét

e) folyamatos hozzáférést biztosít az előző pontnak megfelelő telematikai rendszeréhez az Önkormányzat számára az általa üzemeltetett eszközök közterület-használatának ellenőrzéséhez szükséges – személyes adatokat nem tartalmazó – adatok megismerhetősége érdekében”

6. § A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (7) és (8) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Jogellenesen használja a közterületet az a könnyű közlekedési szolgáltató,

a) amelynek a közterületen elhelyezett, tárolt kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszköze a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas

b) amelynek a kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszköze közterület-használati engedély nélkül, vagy a közterület-használati hozzájárulásában foglaltaktól eltérően kerül elhelyezésre, tárolásra

c) amelynek a kölcsönzési célú könnyű közlekedési eszköze könnyű közlekedési pontokon kívül kerül elhelyezésre, tárolásra a közterületen.

(8) A könnyű közlekedési szolgáltató az (7) bekezdés szerinti jogellenes közterület-használat esetén a jogellenesen elhelyezett, tárolt könnyű közlekedési eszközei után – a 19. § (4) bekezdésében foglaltaktól eltérően – minden eltelt 24 órát követően, a jogellenes használattal érintett napokra – a 2. mellékletben foglalt díjtételen felül – 3.000,-Ft/eszköz/nap közterület-használati díjat köteles megfizetni. Amennyiben a jogellenesen elhelyezett könnyű közlekedési eszközt a szolgáltató 48 órán belül nem távolítja el, úgy az Önkormányzat gondoskodik azok összegyűjtéséről és napi 5.000,-Ft tárolási díjat számít fel.”

7. § A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

8. § Hatályát veszti a közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 5. § p) pontja.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 34/2023. (IX. 19.) önkormányzati rendelethez

1. A közterület használatáról és a közterület-használati díjról szóló 35/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében foglalt táblázat 5. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

5.

Könnyű közlekedési szolgáltatás

külön megállapodás szerint